fasolka - 6917 przepisów (strona:200/462)

Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 156

małe zielone,niepozorne nasionka zwane są również złotą fasolką. To maleństwo potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, oczyszcza organizm i niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Wspaniale smakuje. Może zastąpić np.zielony groszek w sałatce i porcję mięsa. Fasola mung jest tzw. Superfoods. Jest bogatym źródłem błonnika (100 g gotowanej bez soli fasolki zaspokaja

Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka z kurczaka z kukurydzą i czerwoną fasolą 238

Szybki w przygotowaniu pomysł na obiad z kurczakiem. Smaki idealnie się równoważą. Ostre papryki i słodycz fasolki i kukurydzy. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 4 łyżki słodkiej kukurydzy 4 łyżki czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej(...)rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę czerwoną oraz żółtą paprykę. Podlewamy wodą oraz dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ryżem

VioletoweKucharzenie
Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską) 374

800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól) (*) 2 zupki chińskie (z przyprawami) (**) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam; dodałam groszek) Dodatkowo: majonez sól, pieprz   Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno(...)posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek - odcedzić z zalewy. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce. (Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się

Di gotuje
Zupa jarzynowa 186

Składniki: - ćwiartka z kurczaka - 2-3 marchewki - pietruszka - kawałek pora - 2-3 różyczki kalafiora - kilka fasolek szparagowych - 6 średnich ziemniaków - 200g śmietany 18% - 2 łyżki mąki - przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, ocet Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa kroimy w kostkę. 2. Z mięsa, marchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków

Od łyżki do widelca
Chińszczyzna (Chow Mein) 146

drugi dzień.  Składniki: * Makaron jajeczny - jedno opakowanie (do dań chińskich) * 2 duże piersi z kurczaka  * jedna średnia marchew * jeden brokuł * jedno opakowanie 'mini' kukurydzy * 3 garście fasolki zielonej * jedna czerwona papryka * gotowy sos Chow Mein Blue Dragon (2 lub 3 opakowania) * sos sojowy * olej sezamowy * sól i pieprz Czas: 40 minut ( plus godzina marynowania kurczaka) Poziom trudności: Łatwy(...)minimum godzinę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, czyli około 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy małą ilością wody. Brokuły kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy około 7 minut. Fasolkę również gotujemy do miękkości, około 7-8 minut. Marchewkę i paprykę kroimy w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę, kukurydzę i paprykę przez około 12-15 minut

Klasyka Gotowania
sałatka biwakowa 496

składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka do jajek. Fasolkę przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Selera odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Cebulkę kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Jednogarnkowe: Wegetariańskie curry z pieczarkami i ziemniakami 202

pora 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki oleju 1-2 łyżki żółtej pasty curry 500 g małych pieczarek 4-5 średnich ziemniaków sól, pieprz 300 ml wrzątku szklanka zielonej fasolki (mrożona) Puszka mleczka kokosowego 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa) Cebulę, marchew, seler, por obrać, drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, jak zaczną się rumienić, dodać pastę(...)pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość zalać wrzątkiem i mleczkiem kokosowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec gotowania dodać zieloną fasolkę i mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Gotować jeszcze 5 minut. Smacznego

coolinarny
Duszone pałki z kurczaka z warzywami i ryżem - dietetyczne i zdrowe :) 189

dwojga. Genialne, czyż nie? 😊 Składniki (2 porcje): 4 pałki z kurczaka bez skóry  100 g ryżu jaśminowego  300 g mieszanki mrożonych warzyw (bez ziemniaków) 100 g mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka buliony w proszku (używam i polecam  TEN ) 250 ml wody przyprawy do kurczaka: sól himalajska, curry, pieprz cayenne, zioła prowansalskie(...)Przygotowanie: Na dno patelni z termoobiegiem Delimano Delicia Trilogy rozłóż po całej powierzchni opłukany ryż.  Kolejno wyłóż mrożoną mieszanką warzyw i fasolkę szparagową.  Pałki z kurczaka wymieszaj z przyprawami i oliwą. Możesz je wcześniej zamarynować, ale świetnie smakują także przyprawione bezpośrednio przez obróbką. I ułóż na wierzch warzyw.  W szklance wody wymieszaj bulion i rozlej

Zdrowie na języku :P
Pierś z kurczaka z warzywami. 116

Składniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -1 brokuł -150 g. fasolki szparagowej zielonej -3 marchewki -1 mała cebula czerwona -1/3 łyżeczki soli -1/3 łyżeczki pieprzu -łyżeczka curry -1/2 łyżeczki majeranku -1/2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej -olej do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Marchewki obieramy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Fasolką odkrawamy końcówki

Magia jedzenia.
SAŁATKA Z TORTELLINI I OLIWKAMI ZIELONYMI 178

pastą paprykową   od  Ole! . Składniki: * 1 opakowanie (250 g) tortellini z serem * 150 g sera feta * 1/2 puszki kukurydzy konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 puszki czerwonej fasolki * 1 nieduża czerwona papryka * 1 słoik oliwek nadzianych pastą paprykową * sól, pierz do smaku * 1 i 1/2 łyżeczki majonezu Wykonanie: Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu, zlać na sitku, wystudzić(...)Kukurydzę, groszek i fasolkę również odcedzić na sitku. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę a oliwki przekroić na pół, ser feta w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, wymieszać. dodać majonez, sól (ostrożnie z doprawianiem solą, gdyż ser feta jest dość słony) i pieprzem, ponownie wymieszać. Odstawić na około 2 godzinki do lodówki

Zrób to smacznie
Zupa meksykańska 195

skóry pieczarki 1/2 kg 1 papryka czerwona 3 cebule przyprawa meksykańska masło klarowane Pulpeciki do zupy: 1/2 mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę i fasolkę osączyć z zalewy Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki, paprykę w paseczki Z mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki wg tego przepisu Cebulę, pieczarki przesmażyć krótko na maśle klarowanym(...)szklanek wrzącej wody wrzucić paprykę, kukurydzę i fasolkę -pogotować chwilę Dołożyć pieczarki z cebulą oraz pulpeciki- pogotować do miękkości pulpecików, dodać pomidory z puszki Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską.                                                Smacznego

Proste Potrawy
Fasolka po bretońsku 132

Przepis na fasolkę po bretońsku pewnie zna każdy. Swoją drogą muszę sprawdzić skąd wzięła się ta nazwa ;) Ja przepis mam od mamy, a mój narzeczony bardzo go lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości ;) Składniki: 250g białej fasoli jaś 2 duże cebule 200g kiełbasy  140g przecieru pomidorowego Fasolę przepłukujemy

Delusional Trine
Wolowina w sosie ostrygowym 186

sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju(...)gorący olej wrzucamy mięso, chwilę przesmażamy i wyciągamy na sito. Do tego samego oleju wrzucamy paprykę i cebulę i postępujemy tak samo, jak w przypadku mięsa. Brokuła, kapusty, ani fasolki nie smażymy w głębokim tłuszczu. Zlewamy olej, zostawiając 1 łyżkę, na której podsmażamy czosnek z imbirem, ale jedynie 10 sekund. Dodajemy z powrotem mięso z cebulą i papryką, Wrzucamy resztę

Kuchnia od dwojga
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 189

jest Armenia.  Już nie mogę się doczekać, by odkrywać i smakować ten kraj.  Składniki: 3 duże marchewki 2 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta(...)muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać. Cebulę piec lub opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1,5-2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele, zagotować, wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Z mięsa uformować okrągłe

Obiad gotowy
Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem 153

sałatce w roli głównej. Może się skusicie. Składniki: Ciecierzyca z puszki lub słoika Element pieczonego kurczaka ( np. ćwiartka ) ½ czerwonej cebuli ½ czerwonej świeżej papryki 3 ogórki korniszony Szklankę ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Sól Pieprz Majonez 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: Ciecierzycę wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy aby woda odciekła. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i paprykę(...)drobno kroimy. Dodajemy ciecierzycę oraz fasolkę szparagową. Całość doprawiamy solą, pieprzem, musztardą francuską i majonezem. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania