Bardzo lubię takie warzywne dania można je przyrządzić z różnymi dodatkami. Składniki: 250 gram makaronu razowego 1 różyczka brokuła 1 papryka czerwona Pół puszki kukurydzy konserwowej 250 gram zielonej fasolki szparagowej 2-3 marchewki 1 cebula Sól himalajska Pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, marchewkę obieramy i kroimy
Bajeczna Kuchniaświątecznym stole? Z majonezem? Czy bardziej lekkie na bazie oliwy z oliwek? Ja uwielbiam wszelkie rodzaje sałatek!!! Z majonezem i zdrowe wersje również...mogłabym jeść i jeść 😊 Składniki: fasolka czerwona 1 puszka, kukurydza konserwowa pół puszki, groszek konserwowy pół puszki, ogórki kiszone 5 szt, jabłko 1 szt, marchew 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, majonez(...)miękkości. Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę i jabłko również kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy odcedzony groszek, fasolkę i kukurydzę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą i przyprawami. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem pieczywa
kulinarne odsłony patiTroszkę mrożonych warzyw, kilka ogórków kiszonych, ziemniaki , rybka ..i oto smaczna zupka. 300 g filetu np. z morszczuka 4 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 pietruszki 10-15 dkg fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka ziemniaków sól, pieprz listek , ziele domowa vegeta śmietana Pokrojoną marchewkę, pietruszkę,fasolkę, kalafiora oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać przyprawy i gotować prawie
Moje domowe kucharzeniedrobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone w plastry makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania zupy 1 limonka pokrojona w ćwiartki (wcześniej sparzona we wrzątku) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Rozgrzewamy wok, wlewamy(...)wyciskamy do zupy sok, gotujemy około 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec zupę posypujemy posiekaną zieleniną. Zupę podajemy w miseczkach z ugotowanym makaronem ryżowym i zieloną fasolką. Smacznego :) zdjęcie dzięk i użytkow nikowi jacktumm z freedigital photos.net
Moja Książka Kucharskatego przepisu można wykorzystać wiele różnych warzyw na raz. Robię przegląd lodówki i wszystko co mi wpadnie w ręce znajdzie się w marynacie. Dzisiaj proponuję pieczarki, cukinię, bakłażana, zieloną fasolkę, brokuły, cebulę i czosnek. Pieczone warzywa Składniki: 4 porcje 1 cukinia, ok. 400 g 1 bakłaż, ok. 300 g czosnek solo, cały 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 150 zielonej(...)fasolki, mrożonej 1 łyżka utartego imbiru, patrz imbir mrożony 1 łyżka pokrojonej kolendry ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kozieradki 5 łyżki oliwy 1 chili 1 czerwona cebula1 łyżka pomidorowego przecieru 100 ml greckiego jogurtu 1-2 łyżeczka soli, wedle smaku Zacznij od przygotowania marynaty. Nasiona kozieradki, kminu i kolendry upraż
codojedzeniaBardzo fajna i prosta sałatka z fasoli szparagowej i fasoli orzeszek, jest sycąca i smaczna. Idealna do pracy lub na kolację. Zimowa porą używam mrożonej fasolki szparagowej. Składniki: 100 gram fasoli szparagowej żółtej 100 gram fasoli szparagowej zielonej 1 duża papryka 1 cebula 100 gram suchej fasoli orzełek Cenos Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego(...)zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniałą. Następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy nową i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania fasolę solimy, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Fasolkę szparagową, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i paprykę kroimy w paski, wszystkie składniki
Bajeczna Kuchniagroszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;) Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ). Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) 10-12 szt. średnich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 średnia cebula 1 ząbek
bistro mamapodszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują dietę rozdzielną i są zdrowi! " Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 szkl. fasolki szparagowej 2 cebule 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz(...)tarce o grubych oczkach, a por pokrojony w plasterki), liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą, tyle aby wszystko było przykryte i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy fasolkę szparagową i pomidory (jeśli są całe to kroimy na mniejsze kawałki). Gdy warzywa są już miękkie doprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i solą, wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z kuchni
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃 Składniki: 2 litry rosołu pół małego kalafiora pół brokułu 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera mały kawałek pora szklanka groszku zielonego 2 garście fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 2 listki laurowe natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Rosół wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler (pokrojone w kostkę), marchew(...)pokrojona w słupki), por (w plasterki), listek laurowy i stawiamy na kuchnię. Gotujemy z 15 minut i dokładamy resztę warzyw (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolkę szparagową). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i zestawiamy z kuchni. W niewielkiej ilości gorącej zupy rozprowadzamy śmietanę i zabielamy (aby śmietana się nie zważyła w zupie musi mieć
Dieta Rozdzielna i ZdrowieFasolka po bretońsku to pożywne i rozgrzewające danie dobre nie tylko zimą, ale także w chłodne wiosenne lub jesienne dni, gdy buro i... The post Fasolka po bretońsku – prosty przepis appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comFasolkę po bretońsku bardzo lubię, praktycznie pod każdą postacią, tym razem przygotowałam lżejszą wersję z dodatkiem warzyw. Ma fajny delikatny smak i aromat, zupełnie inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól(...)smażeniu kiełbasy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, doprawiamy do smaku roztartym w dłoni majerankiem
Bajeczna Kuchniasmacznie! Składniki: 400 g makaronu penne 1 duży por 500 g pieczarek 3 łyżki oleju sól, pieprz 200 g serka topionego 600 ml wrzątku 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) Por, pieczarki, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. W głębokim rondlu rozgrzać olej , podsmażyć pieczarki z porem. Dodać rozdrobniony serek, podsmażać aż się rozpuści. Całość zalać(...)wrzątkiem, przyprawić, dodać makaron, gotować pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodać fasolkę szparagową, wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Podawać od razu. Smacznego
coolinarnypowitanie wiosny. * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo jako forma sałatki na spotkaniu rodzinnym. Będziesz potrzebować 2 porcję kasza pęczak - 120 g fasolka szparagowa mrożona HORTEX - 150 g brokuły - 1 mniejsza główka albo 1 opakowanie mrożone HORTEX cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki masło - łyzka świeże zioła bazylia oraz rozmaryn - wg uznania natka pietruszki(...)czasu do czasu mieszając. Gdy płyn odparuję dodaj kolejną łyżkę wody/bulionu i tak dopóki kasza nie będzie całkowicie miękka (ok. 15 minut w zależności od kaszy) Etap II - fasolka + brokuły Ugotuj fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz blanszuj brokuły ( max 4 minuty). Etap III - Mieszanie Gdy kasza będzie już całkowicie miękka dodaj na patelnię ugotowane warzywa, dopraw solą
Wylizany Rondelobiad, drugie śniadanie czy kolację. Do przygotowania użyłam fasoli czerwonej firmy Cenos. SKŁADNIKI 1 woreczek kaszy jaglanej Cenos , ½ szklanki ugotowanej fasoli czerwonej Cenos, ½ szklanki ugotowanej zielonej fasolki, 1 upieczona pierś z kurczaka, 100 g sera feta, kawałek czerwonej papryki, ½ łyżeczki czarnuszki, cebula dymka ze szczypiorkiem, curry, sól, pieprz, oliwa ziołowa WYKONANIE Woreczek gotujemy w osolonej wodzie, osączamy, mieszamy(...)szczyptą curry. Paprykę, kurczaka i fetę kroimy w paski lub kostkę. Kaszę mieszamy z fasolą, zieloną fasolką, papryką, kurczakiem, fetą, dodajemy posiekaną dymkę. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, czarnuszką, polewamy oliwą
słodki bratekKolejna prosta, szybka i smaczna zupka. 2 -3 białe kiełbaski 1-2 marchewki 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej 0,5 szkl. ryżu sól, pieprz domowa vegeta listek, ziele śmietanka 18% koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę, pokrojoną marchewkę, fasolkę, ryż i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu. Wyjąć kiełbaskę i pokroić [ ponownie dodać do zupki], zupkę
Moje domowe kucharzenie