wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem
Kulinarne przygody Gatitydrugim naczyniu ziemniaki (można i ugotować-jak kto woli) i obiad wjeżdża na stół. Do przygotowania kurczaka z poniższego przepisu wykorzystałam warzywa zalegające w zamrażarce (akurat ostatnia porcja fasolki, a cena świeżej jest jeszcze dosyć wysoka), ponieważ w tej chwili nadchodzi (a właściwie już nadszedł) największy sezon na świeże warzywa i owoce, i trzeba przygotować miejsce na nowe zapasy. Już(...)dobrze jak fajnie się te warzywa ugotowały pod kurczakiem - w takim jakby rosole ;) Kurczak pieczony na warzywach Składniki: 1 kurczak kukurydziany 1 op. mrożonki 8-składnikowej 1 op. mrożonej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule 1/2 cytryny 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta
Kolorowy Przepisownikwyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9). W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9; Składniki mineralne
wege i kropkaszybkie udostępnienie tego przepisu. W sumie wam się nie dziwię, bo już na pierwszy rzut oka widać, że będzie pysznie - delikatnie słodkie, pieczone młode ziemniaczki , do tego zielona fasolka szparagowa i soczyste pomidorki . Idealny, letni obiad. Zgodnie z Waszą prośbą, przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową wbił się na sam początek kolejki czekającej na publikację. Mam nadzieję, że przypadnie
Okolice Palnikaprzygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem
Kulinarne przygody Gatitykiedyś się zmobilizować i to nadrobić.Dziś zapraszam na szybką do zrobienia zupkę, no i oczywiście nie tylko szybką, a także smaczną. 1-2 marchewki 20-30 dkg żółtej fasolki szparagowej 0,5 szkl. ryżu sól,pieprz domowa vegeta listek, ziele śmietanka 18% koperek Do garnka wlać bulion, pokrojoną marchewkę, fasolkę, ryż i przyprawy.Dodać koncentrat pomidorowy.Gotowa
Moje domowe kucharzenienastępnie dodajcie do warzyw i pieczcie razem. Smacznego już dziś! Składniki: 1 pojedyncza większa pierś z kurczaka 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 cebula spora garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej przyprawy: vegeta natur, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki, majeranek, lubczyk, przyprawa do kurczaka, sól olej rzepakowy do podania: świeża natka pietruszki Przygotowanie dania: Pierś myję, osuszam ręcznikiem(...)cebulę przekrawam na pół i kroję w niezbyt cienkie talarki; ziemniaki kroję na średnią wielkość kostki - nie za duże, nie za małe. W naczyniu żaroodpornym układam warzywa wraz z fasolką, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i suszoną natką pietruszki, mieszam. Układam zamarynowane wcześniej mięso, polewam dodatkowo niewielką ilością oleju, mieszam ponownie wszystkie składniki razem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra-dół
Zasmakuj Kuchnibazylii. Ale jak we wszystkich przepisach, można eksperymentować ze składnikami frittaty, więc polecam też i sery pleśniowe, kozie, oliwki, inne świeże zioła. A że zaczyna się sezon na fasolkę szparagową to polecam zerknięcie na przepis na frittatę z fasolką szparagową i fetą . frittata ze szparagami na dużą patelnię (30 cm) 6 jajek, 0,5 kg zielonych szparagów, 100 g wędzonego
Eksperyment sobotniząbki czosnku pokrojone w drobniutką kosteczkę 1 suszony pomidor z zalewy z oleju pokrojony w drobną kostkę opcjonalnie: kilka talarków papryczki chili z pestkami zaczynamy garści: spora garść żółtej fasolki szparagowej spora garść zielonej ciętej fasolki szparagowej spora garść marchewki kostki przyprawy: vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek oliwa z oliwek opcjonalnie do ryżu: nieduża łyżka masła
Zasmakuj Kuchniłyżek, masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, woda 1 litr, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka na maśle klarowanym podsmażyć na rumiano pokrojone na kawałeczki mięso gulaszowe z indyka obsypane dobrze mąką(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pokrojoną cebulę i pokrojone wsypać mrożoną fasolkę szparagową zieloną i podsmażać z 3 minuty mieszając dodać kostkę rosołową, kucharka, wlać wodę i gotować na średnim ogniu bez przykrycia z 20 minut, część wody odparuje i sos będzie zagęszczony odpowiednio, na koniec wsypać mielony pieprz i posiekany koperek, zamieszać pyszny, lekki gulasz można podawać
W Mojej Kuchni Lubięlanguage:#0400;} Jak zwykle, gdy sezon trwa, to jemy z lekkim zapasem na zimę ;) Tym razem w wersji orientalnej, w aromatycznej przyprawie pięć smaków od Rafex . Składniki 500 g fasolki szparagowej 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka przyprawy pięć(...)smaków Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę oczyszczamy, obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 10 min, odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany imbir, czosnek i szalotki. Następnie wrzucamy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy sosy i przyprawę. Chwilę razem smażymy. Podajemy jako dodatek lub samodzielną przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenBardzo lubię fasolkę po bretońsku, nie zawsze mam czas żeby ją przyrządzić więc postanowiłam sobie ułatwić i wykorzystałam fasolę z puszki. Fasolka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 1 puszka fasoli piękny Jaś 150 gram kiełbasy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml. przecieru pomidorowego 1 łyżeczka smalcu Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka 1 łyżeczka
Bajeczna Kuchniawystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-) Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka czerwona 1,5 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, fasolka czerwona 1 puszka, papryczka chili 1-2 szt, czosnek 2 ząbki, koncentrat pomidorowy 5 łyżek, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, chili(...)Podsmażamy przez chwilkę, a następnie podlewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawy. Gdy papryka będzie miękka to dodajemy koncentrat pomidorowy, odcedzoną kukurydzę, czerwoną fasolkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy tak aby nie było grudek. Do mąki z zimną wodą dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy
kulinarne odsłony patifasoli w sosie pomidorowym. Zawsze kojarzy nam się z wakacjami, podawana jest w hotelowych restauracjach na śniadania, tzw. "bezpieczne”, angielskie. Tutaj troszkę pomieszaliśmy i użyliśmy do obiadu. Oczywiście taką fasolkę można przygotować samemu, jednak czasami po prostu nie chce się. Po prostu ciepło na dworze, działka, spacery i zwykłe leniuchowanie, daje się we znaki :P Składniki 1 kg podudzi(...)papryki 1 cebula starty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przyprawy mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy przyprawami. Do naczynia żaroodpornego przelewamy fasolkę, na niej układamy pałki kurczaka, posypujemy posiekaną cebulą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury180°C. Pieczemy 35 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy 10-15 min. Podajemy z pieczywem
R'n'G Kitchenkokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części z dwóch dymek posiekane orzechy ziemne do posypania Tajska sałatka z wołowiną – marynata: sok wyciśnięty z 1,5 limonki 1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty(...)pokojowej. Wszystkie warzywa myjemy. Do dużego naczynia wrzucamy pokrojoną na mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki
Poezja smaku