fasolka - 6917 przepisów (strona:196/462)

Schab w sosie musztardowym z ziemniakami i fasolką szparagową 189

oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce(...)powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie musztardowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 560 g Energia: 585,3 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pikantny kociołek 129

jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 kiszone ogórki 2 małe papryki w różnych kolorach pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku 2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku olej do smażenia łyżeczka(...)dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną

Czerwień i błękit
Kurczak z cukinią i brokułem w sosie z masła orzechowego 120

Ugotowane na parze warzywa: ziemniaki, marchewka, fasolka szparagowa i brokuł świetnie smakują z prostym kurczakiem podsmażonym z warzywami i masłem orzechowym. Kocham warzywa i zjadam je w ilości hurtowej co na powyższym talerzu widać. Nie wyobrażam sobie by kiedykolwiek mogło się to u mnie zmienić!  Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka  1 cebula  1 ząbek(...)cukinia średnia  200 gram brokuł  2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki masła orzechowego  do podania: ugotowane na parze warzywa, między innymi: marchew, brokuł, ziemniaki i fasolka szparagowa  Kurczaka kroję w kostkę i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i kolendry do zarumienienia. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę chwilę. Cukinię kroję na ćwiartki

Mango Papaja
Fasolka po bretońsku a'la szakszuka 229

Szakszukę uwielbiamy a tym razem zrobiłam ją trochę inaczej. Miałam puszkę fasolki po bretońsku Bonduelle i za mała była ona na samodzielny obiad więc dodałam to i owo i dzięki temu obiad był pożywny i treściwy, przepyszny. Zobaczcie co zrobiłam. Fasolka po bretońsku a'la szakszuka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
JESIENNA ZUPA - na przecierze jarzynowym z cukinią i jabłkiem 129

dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd(...)łyżki posiekanej natki pietruszki kwas z ogórków kiszonych do smaku  sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Obrane ziemniaki i marchew kroję w niewielką kostkę, fasolkę szparagową na kawałeczki. Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, dodaję przygotowane warzywa, wsypuję ryż - gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory

Moja Książka Kucharska
makaron zapiekany drobiowo-paprykowy... 138

ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona 3 sztuki, pomidory 3 większe, ugotowane mini marchewki mrożone 1/2 opakowania, ugotowana fasolka szparagowa z tartą bułką 15 dag, sos pomidorowy 1 opakowanie, woda 3/4 szklanki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie - do smaku, jogurt naturalny 4 łyżki, ser żółty salami(...)gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu makaron ugotować w nie osolonej wodzie 6 minut, wylać na sitko wsypać do naczynia żaroodpornego makaron, dodać wywar, dodać jogurt, kawałeczki sera żółtego i fasolkę szparagową z tartą bułką(została z poprzedniego obiadu), wymieszać zapiekałam w urządzeniu w 200 C na termoobiegu 10 minut, podobnie w piekarniku nagrzanym na 200 C i termoobieg 15 minut

W Mojej Kuchni Lubię
zupa z fasolki szparagowej -wegetariańska 123

Lato jak by się mogło obyć bez zupy z fasolki szparagowej ..? Jest bardzo smaczna ,a mój przepis jest sprawdzonym od lat.Mam nadzieję ,że i Wam przypadnie do gustu 🙂 składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 marchwie 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 2-3 ziemniaki kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela

Ugotujmy Coś
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 142

świeżym powietrzu, grillowaniu i piknikowaniu, pyszna, kolorowa sałatka powinna poprawić nam humor. Bo kto jada sałatki ten piękny.... itd. Składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych w mundurkach 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 200 g świeżego zielonego groszku kilka rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki sól pieprz Dressing: 25 ml octu winnego 75 ml oleju rzepakowego(...)łyżka musztardy 1 łyżka miodu Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy około 7 minut w osolonym wrzątku, po czym odcedzamy i kroimy w 2 cm kawałki. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy koperek i natkę pietruszki. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy rzodkiewki i groszek. W mniejszym naczyniu przygotowujemy dressing, energicznie mieszamy składniki

Smakowity Blog Kulinarny
szybka sałatka z resztek 141

obiedzie pozostała mi i fasolka szparagowa i ziemniaki.Postanowiłam wykorzystać i zrobiłam całkiem smaczną sałatkę ..Sałatka to takie w sumie danie śmietnik 🙂 .Prawie wszystko można wykorzystać.. składniki: 20 dag fasolki szparagowej ugotowanej 3 ziemniaki-ugotowane 6-8 jajek ugotowanych na twardo 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 ogórki kiszone 2 łyżki czubate majonezu 1 łyżeczka

Ugotujmy Coś
58 najlepszych przepisów z pomidorami 199

zapiekana z pomidorową passatą Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Frittata z pomidorami i ziołami Grzanki z czosnkiem, pomidorem i oregano Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Hummus z suszonymi pomidorami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kuskus(...)czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z mozzarellą parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sos pomidorowy z ziołami Spaghetti w pomidorach z cukinią Spaghetti w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z fasoli i ogórków 260

Składniki 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli 2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 małe słoiki koncentratu pomidorowego ( u mnie 200g) Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami soli. Pozostawić na jedną godzinę,po tym czasie odcedzić z powstałej wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko(...)posolić i pozostawić na jedna godzinę Cebule odsączyć. . Fasolkę umyć,pokroić na pół i gotować w osolonej wodzie ok 20 min. Odcedzić na sitku i ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie gotowe warzywa połączyć ze sobą ,wymieszać i zalać gorącą zalewą .Pasteryzować 15-20 minut.:)) ps. zrobiłam druga porcje ,bo jest naprawdę dobra,polecam...przepis dostałam od mojej

w mojej kuchni
Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską 153

Rewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa

Wanilia i Kardamon
Zupa jarzynowa z jarmużem 112

lodówce. Wyszła bardzo smaczna zupka, którą p odałam ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem, tak lubię najbardziej! Składniki: ziemniaki 3 szt, kalafior 200 g, jarmuż 100 g, marchew 2 szt, fasolka szparagowa 100 g, seler naciowy 2 łodygi, śmietana 3-4 łyżki, masło 50 g, koperek posiekany 3 łyżki, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie 3 szt, sól i pieprz(...)smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę oraz przyprawy. Jarmuż myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy w oddzielnym garnku

kulinarne odsłony pati
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon 123

Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 30 min Ingredients 500 ml buliony drobiowego 200 g filetów z kurczaka 120 g fasolki szparagowej zielonej 180 ml mleka kokosowego 1/2 papryczki Komodo Dragon 1 dojrzałe mango 2 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej(...)się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym. Notes - przy krojeniu papryczki należy

Wędrówki po kuchni
ROŚLINNE PROPOZYCJE OBIADOWE NA LATO 127

Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado. Zupa ze świeżych pomidorów z żółtą fasolą szparagową  Składniki na 3 porcje: 3 pomidory, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, garść fasolki szparagowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy i dodajemy pokrojone(...)pomidory oraz fasolkę. Gotujemy do miekkości podlewając wodą i przyprawiamy. Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków  Składniki na 2 porcje: 2 duże garści zielonej szparagówki, 2 młode ziemniaki, 1 marchewka, 4 łyżki nieaktywny płatków drożdżowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól,  pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanego koperku. Wykonanie: Fasolę gotujemy na wodzie lub parze

Jeść, by żyć w zdrowiu