fasolka - 6917 przepisów (strona:202/462)

Fasolka po bretońsku 110

Przepis na fasolkę po bretońsku pewnie zna każdy. Swoją drogą muszę sprawdzić skąd wzięła się ta nazwa ;) Ja przepis mam od mamy, a mój narzeczony bardzo go lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości ;) Składniki: 250g białej fasoli jaś 2 duże cebule 200g kiełbasy  140g przecieru pomidorowego Fasolę przepłukujemy

Delusional Trine
Wolowina w sosie ostrygowym 157

sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju(...)gorący olej wrzucamy mięso, chwilę przesmażamy i wyciągamy na sito. Do tego samego oleju wrzucamy paprykę i cebulę i postępujemy tak samo, jak w przypadku mięsa. Brokuła, kapusty, ani fasolki nie smażymy w głębokim tłuszczu. Zlewamy olej, zostawiając 1 łyżkę, na której podsmażamy czosnek z imbirem, ale jedynie 10 sekund. Dodajemy z powrotem mięso z cebulą i papryką, Wrzucamy resztę

Kuchnia od dwojga
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 158

jest Armenia.  Już nie mogę się doczekać, by odkrywać i smakować ten kraj.  Składniki: 3 duże marchewki 2 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta(...)muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać. Cebulę piec lub opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1,5-2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele, zagotować, wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Z mięsa uformować okrągłe

Obiad gotowy
Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem 132

sałatce w roli głównej. Może się skusicie. Składniki: Ciecierzyca z puszki lub słoika Element pieczonego kurczaka ( np. ćwiartka ) ½ czerwonej cebuli ½ czerwonej świeżej papryki 3 ogórki korniszony Szklankę ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Sól Pieprz Majonez 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: Ciecierzycę wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy aby woda odciekła. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i paprykę(...)drobno kroimy. Dodajemy ciecierzycę oraz fasolkę szparagową. Całość doprawiamy solą, pieprzem, musztardą francuską i majonezem. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src

Smaki Ewy
Wegetariańskie naleśniki z pieczarkami 118

szklanki mąki wrocławskiej - 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka - 1 jajko - 1 łyżkę oleju - szczyptę soli Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 500 g pieczarek - 250 g mrożonej żółtej fasolki - 250 g mrożonych brokułów - 1 łyżkę masła - po 1 łyżeczce tymianku oraz bazylii - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie kilka plasterków żółtego sera Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujemy: - 1 mały jogurt grecki(...)się ogonków i kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki. Od razu należy oprószyć je solą, aby szybciej puściły wodę. 4. Po 5 minutach dodajemy mrożoną fasolkę oraz brokuły. Całość smażymy, aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie (ok. 10-15 min). 5. Farsz przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki

Bez Cebuli
Ryż z pieczarkami i warzywami w sosie pomidorowym 135

Składniki: ry ż  3 torebki, pieczarki 350 g, papryka czerwona pół szt, papryka żółta pół szt, papryka zielona pół szt, pomidory z puszki 1 szt, kukurydza pół puszki, fasolka czerwona pół puszki, cebula biała 1 szt, czosnek 2 ząbki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, pieprz(...)cebulki. Chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Dodajemy przyprawy, a gdy papryki będą miękkie to dodajemy odcedzon ą  fasolkę, kukurydze, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Ry ż  gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, układamy na talerzu i na środek ry ż u nakładamy pieczarki

kulinarne odsłony pati
rozgrzewające chili con carne - szybki obiad 188

ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasolki  wykonanie: Cebulę pokroiłam w piórka i razem z czosnkiem zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Stopniowo dodawałam zmielone mięso i podsmażałam do lekkiego zrumienienia. Następnie dołożyłam pokrojoną w paski paprykę(...)przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz fasolkę (razem z zalewą). Gotowałam około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zazwyczaj chili con carne podawane jest z ryżem ale ponieważ moi chłopcy nie są jego zwolennikami jedliśmy je z makaronem. Smakowało pysznie

babka w formie
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 148

Czas przygotowania: 30 min 1 szklanka długoziarnistego, jaśminowego ryżu* 250 g obranych krewetek (mogą być mrożone) 1/4 główki młodej, białej kapusty 1 świeże chilli 2 szalotki garść świeżej zielonej fasolki szparagowej puszka kukurydzy 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ocet rybny pasta z tamaryndowca olej roślinny świeża kolendra *ryż można ugotować nawet dzień wcześniej Przygotowanie: 1. Gotujemy ryż w proporcji(...)szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody, na wolnym ogniu pod przykryciem, można to zrobić dużo wcześniej  2. Fasolkę blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie wrzucamy do wody z lodem 3. Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię  4. Na patelni szklimy

Słodki Kompromis
Kurczak z ziemniakami i bobem 133

tych zielonych fasolkach zakochałam się na dobre niespełna rok temu, zawsze jakoś nie było mi do bobu po drodze na targowisku. Ostatecznie kulinarne eksperymenty wymusiły na mnie sięgnięcie po te śliczne, fasolki i najprostsze połączenie z pangrattato okazało się strzałem w dziesiątkę, bób pozostał już w mojej wiosenno-letniej kuchni na zawsze. Jak wszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele

Słodki Kompromis
Szczeciński frytburger 189

miasto gdzie w budkach jako pozycja w menu figuruje frytburger czyli po prostu bułka z frytkami :) Postanowiłem przygotować podobną w nieco zdrowszej i urozmaiconej wersji :) Składniki: - bułka - ziemniaki - marchewka - fasolka szparagowa - seler Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki o kwadratowym przekroju średnicy niecałego centymetra - tzw. frytki. Fasolki nie musimy, bo już ma podobny kształt. Wszystko pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 546

fasoli czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP "SPOŁEM"   Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek. Tuńczyka, fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w pół talarki. Składniki układamy warstwowo: I białko jajka starte na grubych oczkach tarki II puszka tuńczyka(...)część pora IV majonez V kukurydza VI ser żółty VII fasolka VIII 2 puszka tuńczyka IX reszta pora X majonez XI starte na małych oczkach tarki żółtko jaj. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki "przegryzły się".  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Fasolka po bretońsku mojej mamy 196

Przepis na pyszną fasolkę po bretońsku mojej mamy, a moja mama robi najlepszą fasolkę na świecie! Czytaj więcej

Biały fartuszek
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 169

surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna(...)kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami

VioletoweKucharzenie
Makaron z warzywami i bobem w sosie pomidorowo-serowym 126

będzie pyszna! :) Składniki: 2 - 3 szklanki makaronu bezglutenowego świderki duuża garść mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży) kilka plasterków marchewki kilka kwiatów brokułów dwie garście kukurydzy spora garść zielonej fasolki 0,5 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę garść żółtej długiej fasolki 2 suszone pomidory pokrojone w kostkę 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu świeże: koperek

Zasmakuj Kuchni
Łagodny pasztet z kaszy jaglanej, fasolki i pietruszki :) 142

sobie "to coś" :) Taki pasztet możesz dodać do obiadu albo pokroić na kanapkę lub po prostu - zajadać sam :)  Składniki: 100 g kaszy jaglanej  100 g zielonej fasolki mung pęczek pietruszki  1 łyżka oleju kokosowego  1 cebula 1 ząbki czosnku  2 łyżki masła orzechowego z konopią (Profusion) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)papryki półsłodkiej wędzonej  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1/3 łyżeczki pieprzu czarnego  2/3 łyżeczki soli  Przygotowanie: Fasolkę dzień wcześniej, wieczorem namocz w dużej ilości wody. Następnie opłucz i ugotuj w czystej wodzie do miękkości, około 30-45 minut.  Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w 250 ml wody. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż

Zdrowie na języku :P