fasolka - 6917 przepisów (strona:211/462)

Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 200

sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego   3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz Opcjonalnie: śmietana   Ugotować wywar mięsny(...)listkami laurowymi i zielem angielskim. Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową.  Gotować do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Na samym końcu wsypać kaszkę kuskus (nie gotować) i zostawić na kilka minut, aby napęczniała. Doprawić do smaku. Można zabielić śmietaną. (*) Można użyć

Di gotuje
Bezmięsne burgery z fasolką i pieczarkami 168

Można podać je osobno na przykład do ryżu czy ziemniaków, można też włożyć w przekrojoną pełnoziarnistą bułkę z dodatkiem warzyw i chyba w takiej formie są najbardziej atrakcyjne. Wybierając fasolkę sięgnęłam po odmianę kidney, której różowy kolor idealnie sprawdza się w burgerach sprytnie udając mięsny składnik. Składniki: 2 puszki fasoli kidney (około 420g po odsączeniu) 1 łyżka oliwy plus jeszcze(...)przykryciem przez 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, kolendrę i gałkę muszkatołową, a po 1 minucie dorzuć też posiekane grzyby i smaż całość kolejne 5 minut.  Fasolkę przełóż do większej miski i rozgnieć ją za pomocą widelca. Dodaj do niej zawartość patelni, posiekaną natkę, sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki połącz ze sobą zagniatając rękoma przez

Roślinna - blog wegański
Frytki inaczej 150

Składniki: ziemniaki (2 szt. średniej wielkości) cukinia (1/3 szt.) pieczarki (5 szt.) pomidor (2 szt.) por (1/5 szt.) fasolka szparagowa konserwowa (1 garść) sól pieprz papryka ostra oregano lub natkę pietruszki (w zależności od preferencji) woda olej Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Myjemy ziemniaki. Nie obieramy. Kroimy na frytki. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju. Wyjmujmy, kiedy będą(...)nieco rumiane. Myjemy i kroimy pieczarki i pora. Smażymy na patelni. Kiedy pieczarki będą usmażone dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy. Kiedy woda wyparuje dodajemy fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy. Podgrzewamy żeby pomidory trochę się rozpuściły. Zawartość patelni mieszamy z usmażonymi frytkami. Wykładamy na talerze

Weganka gotuje
Warzywny gulasz z bakłażanem, pomidorami i fasolą 118

duży bakłażan 6 ząbków czosnku 4 duże pomidory (lub 2 puszki krojonych pomidorów) 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła   1 puszka białej fasolki 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo(...)trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną do miękkości i odsączoną z wody białą fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami

Kubki smaku
Patelnia warzyw z boczkiem i salami 198

autorski (mój). Pyszna i kolorowa propozycja na urozmaicony obiad czy też inny posiłek.  Mały "bałagan" na talerzu, który znika w ekspresowym tempie.   4 ziemniaki 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 1/2 cukinii (małej) 1/2 czerwonej papryki 4 plastry boczku (pieczonego lub wędzonego) kawałek szerokiego salami (o grubości około 1 cm) Dodatkowo: olej zioła prowansalskie przyprawa(...)ziemniaków sól, pieprz   Obrane ziemniaki pokroić w szóstki (lub ósemki) i ugotować na półtwardo (w lekko osolonej wodzie). Tak samo postąpić z fasolką szparagową. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć kawałki boczku i salami. Warzywa skropić oliwą i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Smażyć pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodać kukurydzę

Di gotuje
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 174

sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz, sól Warzywa na parze (lub dowolna mieszanka warzywna) 5 różyczek brokuła 5 różyczek kalafiora garść marchewki Baby Carrots z Tesko garść żółtej fasolki szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz

Piekielna Kuchnia Pati
Roladki z mięsa mielonego 155

400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego sera 1-2 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: olej do smażenia     Mięso, jajko i bułkę tartą dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę podzielić na 4 części. Z każdej uformować prostokąt. (Najlepiej robić(...)kawałku folii, dzięki czemu zwijanie roladek będzie sprawniejsze.) Każdy kawałek równomiernie posypać startym serem i uprzednio ugotowaną (w osolonej wodzie) fasolką. Mięso delikatnie pozwijać w roladki i wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie roladki wygładzić za pomocą zwilżonych dłoni. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym). Podawałam z ryżem

Di gotuje
Zupa z czarną fasolą, kaszą jaglaną, dynią i marchewką 106

Skworcu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 daktyle natka pietruszki pół łyżeczki curry suszony koperek kawałek pora szczypta majeranku sól himalajska do smaku oliwa z ostropestu lub oliwa z oliwek Fasolkę zalej zimna wodą i zostaw na noc do namoczenia.Na drugi dzień wypłucz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Ugotuj kaszę jaglaną na sypko, odstaw. Wszystkie warzywa pokrój(...)garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem kilka minut, do miękkości, nie mieszaj.Dołóż daktyle. Dosmacz dolą, wsyp przyprawy i gotuj ok. 6 minut. Na samym końcu dołóż fasolkę i kaszę, wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki. Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa makrobiotyczna z dynią i czarną fasolą, dosmaczona siemieniem lnianym oraz sezamem 130

natka pietruszki czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka siemienia lnianego szczypta curry i kurkumy pół łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 daktyle sól himalajska łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku Fasolkę namocz dzień wcześniej. Na drugi dzień odlej wodę, zalej świeżą i gotuj d miękkości. Warzywa pokrój w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Do garnka wlej litr wrzątku(...)dynię, pietruszkę i seler, daktyle pokrojone w paseczki i gotuj kilka minut. Dosmacz solą, wsyp przyprawy, następnie dodaj czosnek ,cebulę i gotuj ok. 7 minut. Pod koniec gotowania dodaj fasolkę, siemię lniane i jeśli chcesz ,ugotowaną kaszę jaglaną. Serwuj z natką pietruszki i uprażonymi ziarnami sezamu. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
#23 Zimowy-zielony makaron 166

Zima za oknem (przynajmniej w Zakopanem, z którego nie dawno wróciłam), więc w ruch idą mrożonki - namiastka letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :). Zimowo-zielony makaron Składniki 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych brokułów 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego

Kuchnia w szuwarach
Fasolka po bretońsku 143

angielskim gotować na małym ogniu (do miękkości). Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden(...)jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą do indywidualnego gustu. (*) Fasolkę po bretońsku można również przyrządzić w wersji ekspresowej. Wystarczy użyć białej fasoli z puszki - wtedy nie trzeba jej gotować. Jednakże polecam powyższą wersję

Di gotuje
Sałatka z zupek chińskich 377

800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól) 2 zupki chińskie (z przyprawami) (*) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam) Dodatkowo: majonez sól, pieprz   Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę(...)pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę - odcedzić. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce. (Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt "sucha" - należy dodać majonezu

Di gotuje
Zupa jarzynowa. 157

Składniki: 3 litry wody 1 kalafior porcje rosołowe 350 g fasolki szparagowej 1 łyżka Kucharka pieprz, natka pietruszki 100 g marchewki 500 g ziemniaków Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy porcje rosołowe - według uznania jak chcemy aby był intensywny smak :), wsypujemy kucharka, dodajemy marchewkę i doprawiamy pieprzem. Kiedy zacznie nam się gotować wrzucamy pokrojonego kalafiora, fasolkę i pokrojone w kostkę ziemniaki

Moje-pitraszenie
Sałatka meksykańska z kabanosami. HIT Imprezy. 3084

Polecam :) Składniki - 3 długie ulubione kabanosy - 20 dkg  sera żółtego w kawałku - papryka czerwona ( lub pół czerwonej i pół zielonej ) - cebula dymka wraz ze szczypiorem - puszka kukurydzy - puszka fasolki czerwonej - 2-3 łyżki majonezu - sól, pieprz Wykonanie Kabanosy kroję w plasterki, paprykę, ser żółty, cebulkę w kostkę, przekładam do miski dodaje odsączoną kukurydze i fasolkę ( fasolę dodatkowo przepłukuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Wasabi Been Mix- Fasolki Wasabi z Najstarszego Targowiska w Europie pod Dachem w UK 155

Kolejnym rewelacyjnym produktem są Fasolki z Wasabi, jak możecie zauważyć są tu kolory zielonego ale również czarnego. Ostre ale bardzo delikatne fasolki Wasabi to idealna przekąska do piwa czy lekkich dipów.  Kupiliśmy je w najstarszym zadaszonym targowisku w Europie. To Targowisko znajduje się w Newcastle i pochodzi z 1895 roku. Rewelacyjne miejsce różnych stoisk ze zdrową żywnościa oraz kuchniami

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania