fasolka - 6917 przepisów (strona:211/462)

Ryż prażony po włosku z fasolą adzuki 209

Jest to bezmięsne danie, które każdemu posmakuje i niewiele kosztuje.  Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny,  a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np.  cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli

Moniki Smakołyki
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami 184

kcal 4 średnie cukinie  (250-300 g każda) 1 woreczek kaszy jaglanej 400 g filetu z piersi kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki mrożonej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego sól,pieprz PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Cebulę i czosnek drobno siekamy(...)podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy (pozostałą część zostawiamy do cukinii). Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoto. Fasolkę blanszujemy kilka minut we wrzątku. dodajemy wraz z ugotowaną kaszą do kurczaka, doprawiamy curry i przecierem. Dokładnie mieszamy farsz. Cukinie szorujemy, przekrawamy wzdłuż na połówki i usuwamy przy pomocy łyżki gniazda nasienne. Skrapiamy połową pozostałej oliwy, solimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w warzywach 126

Połączenie uwielbianego przez wielu kurczaka z duszonymi warzywami sprawdza się. Polecamy.  Składniki 4 udka kurczaka 3 marchewki kalarepa 250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona ) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 łyżki oliwy sól pieprz 100 ml wytrawnego białego wina puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka estragonu 1 świeży(...)czerwony strąk chili   Przygotowanie   Udka kurczaka umyłem, osuszyłem, natarłem sola i pieprzem. Marchewki i kalarepę obrałem, pokroiłem w słupki. Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu przełamałem na pół. Paprykę umyłem, przekroiłem wzdłuż, usunąłem nasiona, pokroiłem w mała kostkę. Cebule również pokroiłem w kostkę. Udka obsmażyłem na oliwie. Dodałem warzywa, wlałem wino. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu

R'n'G Kitchen
Turecka sałatka z fasoli. 274

kwaśnym, orzeźwiającym smaku. Jest to bardzo charakterystyczne tureckie danie, ale na szczęście bez problemu da się odtworzyć nad szarą bałtycką zatoką. Lub gdziekolwiek... Składniki: 200 g białej drobnej fasolki z puszki 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 1/4 łyżeczki kuminu  1/4 łyżeczki sumaku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Fasolkę opłukać

zadanie-gotowanie
Fajita z czarną fasolą i grzybami. 126

pudrem. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w paski boczniaki, szczyptę soli i smażyć około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę. Tortille podgrzać i układać na nich (na środku) warstwami: sos, roszponkę, boczniaki z fasolką, salsę z avocado. Zwinąć i podawać

zadanie-gotowanie
sałatka z sosem imbirowo cytrynowym 120

mnie na blogu za to wiosennie i kolorowo. Mam dla Was przepis na pyszną, lekką sałatkę, którą przygotujecie błyskawicznie. Wesołego Alleluja !    1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej awokado 500 g pomidorków koktajlowych kiełki brokułów 70 g łososia wędzonego sos: sok z połowy cytryny imbir mały kawałeczek (zetrzeć tak 2 łyżeczki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)miodu sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego    Kukurydzę i fasolkę przesypujemy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Dodajemy garść kiełków oraz łososia pokrojonego na drobne cząstki. Wszystkie  składniki mieszamy. Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Wyciskamy sok z cytryny, ścieramy imbir na najdrobniejszych oczkach, dodajemy do cytryny. Dolewamy

noteskulinarnyfiga
Jajka sadzone na słodko 128

części i każdą wylepiamy przygotowane foremki na tartaletki (u mnie o średnicy 9cm). Dziurkujemy widelcem spód i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie obciążamy kulkami ceramicznymi lub drobną fasolką (jak u mnie). Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku 10 minut, po czym ściągamy papier z kulkami (lub fasolką) i pieczemy ponownie kolejne 10 minut (lub do lekkiego zrumienienia

Kuchnia w czekoladzie
Zupa jarzynowa (warzywna) 174

mnie zima znów wróciła, więc ciepłe posiłki są na wagę złota. Składniki: 1/2 kalafiora 11/2 dużej marchewki 2 litry wywaru mięsnego 2 garście mrożonej zielonej fasolki 3 małe ziemniaczki 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu sól i pieprz * wywar mięsny przygotowany jak na rosół, ale bez marchewki i delikatnie doprawiony Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut (próbujemy). Zupę podajemy samą lub w towarzystwie pieczywa. Smacznego

Słodkie okruszki
Kasza jaglana z tyńczykiem 120

Składniki: 100 g kaszy jaglanej marchewka pietruszka kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek imbiru,  sól 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju łyżeczka octu jabłkowego fasolka szparagowa pęczek natki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego zalać wodą, doprawić solą. Do gotującej się wody włożyć kaszę i gotować ok 15 min. Tuńczyka odsączyć(...)nadmiaru oleju. Przełożyć na talerz i doprawić octem i szczyptą tymianku - opcjonalnie.  Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.  Wszystkie składniki wymieszać, dodać posiekaną natkę i gotowe

Gaździnka warzy
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 140

Naszła mnie chęć na fasolkę po bretońsku więc całe opakowanie fasoli namoczyłam i odstawiłam na całą noc, jednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy , że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje. I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu(...)fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja dla 4 osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Barszcz ukraiński 135

Dziś polecam Wam pyszną, zdrową i pożywną zupę. Aby przygotować ją szybciej dodałam do niej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;)  3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny(...)wrzucić do wywaru (resztę warzyw wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed

Smakołyki Asi
SCHAB Z MAKARONEM TAGIATELLE - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 145

szkl.ugotowanego makaronu 130 g  sól morska pieprz 12 dag.schabu wieprzowego 1 łyżka musztardy 10 g. 1 strąk papryki czerwonej 120 g. mała cebula 20 g. 1 szkl.ugotowane fasolki szparagowce zielonej 60 g. 1 łyżeczka oleju sezamowego lub slonecznikowego 5 g. 1 szkl.wyciśniętego soku pomaranczowego 200 ml. ********************************************************* Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Schab umyć , natrzeć solą i pieprzem(...)pokroić w kosteczkę i wymieszać z z krążkami cebuli oraz 5 dag.sałaty.Na talerz wyłożyć makaron ,Schab i surówkę z papryki i sałaty, a także ugotowaną zielona fasolkę.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
DROBIOWE SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ-DIETA 1500 KCAL. 177

g.posiekanego koperku 1 kotlet schabowy 15 dag. 0.5 strąka czerwonej papryki 60g. sól pieprz ulubione zioła 60 g.małych pieczarek 1 cebula średniej wielkości 30g. 1szkl.ugotowanej ze solą fasolki szparagowej woda mineralna bez ograniczeń ************************************************ Ugotowane ziemniaki posypać koperkiem.Mięso i oczyszczoną paprykę pokroić na kwadraty,doprawić solą ,pieprzem i ulubionymi ziołami.Pieczarki opłukać , a cebulę obrać i pokroić w grube(...)szaszłyków moczymy  w wodzie przez 15 minut.Nabijamy na przemian na nie mięso , pieczarki, paprykę i cebulę.Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku na złoty kolor.Podajemy z ugotowaną fasolka szparagową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drobiowa zupa gulaszowa 148

sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe(...)kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zrumienionego kurczaka dodać cebulę, pieczarki i paprykę

talerz przyjemności
Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową) 118

oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek 50g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) sól, pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. (Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.) Boczek umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry(...)około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone (w kostkę) pieczarki i fasolkę szparagową. Całość poddusić (farsz nie musi być idealnie miękki, dojdzie w piekarniku) i doprawić solą z pieprzem. Na każdy plaster boczku położyć odrobinę nadzienia i całość zwinąć w roladkę. Roladki

Di gotuje