fasolka - 6917 przepisów (strona:219/462)

Duszona pręga wołowa z warzywami 130

SKŁADNIKI: 800 g pręgi wołowej z kością 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera  redmond(...)m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz

ClauditteMissCooking
Kociołek z rybą 161

programu tv Kuchnia Billa, ale trochę go zmieniłam. Tak, tak , lubię oglądać programy kulinarne. Składniki: 500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru(...)przyrumieniać, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski. Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania

O kuchni z uczuciem
warzywna lekka zupa z makaronem... 159

Składniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1 sztuka średnia, brokuły 1 główka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, makaron kokardki 2 szklanki suchego włoszczyznę obrać i pokroić na kostkę, wsypac do garnka z wodą wsypać pokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac z 15 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową 183

zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)pieprz natka pietruszki/kolendra do podania Na maśle smażymy posiekany czosnek, chili i pora. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz marchewkę i batata (lub mango w zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy

Mango Papaja
Warzywa grillowane 161

Proponujemy grillowaną sałatkę warzywną, świetny dodatek do dań z grilla. Składniki możemy wybrać dowolnie. My użyliśmy: -fasolkę szparagową i  cukinię -można dodać pokrojoną w słupki marchewkę Fasolkę i marchewkę sparzamy. Cukinię kroimy w grube plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy olejem i delikatnie podsmażamy na patelni. Przekładamy na aluminiową tackę i ustawiamy na grillu. Czas grillowania według uznania

Maminek kulinarny
Kilka pomysłów na... 118

wami po raz kolejny fajnymi, pysznymi, a zarazem banalnymi w przygotowaniu  pomysłami na letnie posiłki ;)  sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami  ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym  ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle z kurczakiem curry, w mleczku kokosowym i płatkami(...)migdałowymi, z brokułem i kalafiorem Makaron ryżowy z wędzonym łososiem i fasolką w mleczku kokosowym  A na koniec coś na słodko, banale w wykonaniu, a w smaku niesamowite jogurt naturalny z malinami i chałwą

More food, love and dreams
Fasolka po bretońsku. 150

można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli Jaś Tyczny- czyli najgrubszej) 0,5 kg wieprzowiny np. szynki 2 cebule pokrojone w kosteczkę 1 łyżka majeranku(...)fasola jest już mięciutka doprawiamy danie vegetą, zagęszczamy wodą wymieszaną z mąką i zabielamy śmietaną. Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze vegety. Chwilkę jeszcze gotujemy i gotowe. Ja zawsze przygotowuję fasolkę dzień wcześniej, np. wieczorem, bo gdy postoi i przejdzie aromatem ziół jest jeszcze lepsza. Polecam

Rozpustne gotowanie
Zupa jarzynowa z kurczakiem. 105

uwierzyć na słowo. Zupa była pyszna. Składniki: 1,5 l wywaru mięsnego ugotowanego na kurczaku mięso z kurczaka ugotowane w wywarze (wykorzystałam pierś ) 1 kawałek selera (korzeń) 1 garść fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 200 ml śmietany sól pieprz Wykonanie: Wywar zagotować , dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , seler, ziemniaki oraz(...)fasolkę pokrojoną na mniejsze części. Wszystko gotować około 10 minut po czym dodać różyczki kalafiora i mięso ugotowane z kurczaka bez skóry. Doprawić solą i  pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać śmietanę i posypać koperkiem. zupa jarzynowa z koperkiem

O kuchni z uczuciem
Lunch Box drogą do idealnej sylwetki 181

polecam? Pełnoziarniste spaghetti z czerwonym pesto, warzywa gotowane na parze + świeża surówka z pieczoną piersią z indyka. Składniki: (na 2 porcje) 50g makaronu spaghetti pełne ziarno (25g/porcję) 250g fasolki szparagowej i brokuła łącznie (125g/porcja) garść roszpunki  5 suszonych pomidorów 2 pomidorki koktalowe 1 lub 1/2 pieczonej piersi z indyka lub 10 małych plasterków jak u mnie zioła prowansalskie(...)dzieła: Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i po odsączeniu mieszamy z red pesto. Ja mam tym razem gotowe, ale niebawem zrobię domową wersję i podam wam przepis :) Fasolkę i brokuły wrzucamy na sito do gotowania na parze lub po prostu gotujemy również al-dente, kiedy warzywa są gotowe, przyprawiamy je ziołami prowansalskimi. Surówka jest chyba najprostszą sprawą :) Pomidory

Spektrum Smaku
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 252

strony skóry. Ta ostatnia da się łatwo oddzielić, a mięso będzie soczyste i aromatyczne. Od techniki dużo ciekawsze jest jednak to, z czym tego łososia podamy. Gotowany brokuł, kalafior, fasolka szparagowa czy marchewka to jedne z najlepiej pasujących do łososia dodatków. Fasolki nie użyłem, gdyż gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa, a chciałem zachować możliwą prostotę wykonania potrawy

Kulinarna Pokusa
pulpetowa jarzynowa zupa... 125

indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek(...)obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką 12% wymieszaną z 4 łyżkami mąki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka fasolowa ze śledziem 115

Składniki: - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1/2 puszki fasoli białej - 200-250 g fasolki szparagowej - 1 cebula - 3 filety z matiasów - 1/2 szklanki jogurtu - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki tymianku,oregano - sól,pieprz  Wykonania: Fasolkę szparagową ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Kolorowe fasole również osączyć. Cebulę pokroić w piórka. Matiasy opłukać, pokroić w kostkę. Jogurt

magiczna kuchnia Kasi
Bulgur z boczkiem i fasolką szparagową 102

Moja ulubiona kasza po polsku. Składniki 250 g kaszy bulgur 250 g wędzonego boczku 250 g fasolki szparagowej cebula łyżka masła łyżka przecieru pomidorowego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Bulgur zalewamy wrzątkiem. Cebulę siekamy i szklimy na maśle z dodatkiem przecieru pomidorowego. Fasolkę gotujemy ,kroimy na mniejsze kawałki. Razem z cebulą dodajemy do kaszy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy

R'n'G Kitchen
Sałatka rosyjska 368

Smaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej. Składniki 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego z białego wina 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę 150 g zielonego groszku 8 średnich ogórków konserwowych 1 łyżka kaparów , odsączonych sól , czarny pieprz , świeżo zmielony 4 łyżki oliwy z oliwek(...)majonezu Przygotowanie   Do rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia. Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone

R'n'G Kitchen
Zupa z fasolki szparagowej z ryżem 123

Bardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni. Składniki 500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej) marchew pietruszka mały seler 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki ryżu brązowego 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą 2 łyżki jogurtu greckiego 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 l zimnej wody mielona(...)słodka papryka szczypta tymianku sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy fasolkę ,solimy ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem

R'n'G Kitchen