boczniaków 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka mieszanki fasolowej (5 różnych fasoli w pomidorach) 1 czerwona słodka papryka 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz, majeranek, bazylia, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki i boczniaków w grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy na dużej patelni(...)łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy fasolkę szparagową jako pierwszą. Chwilę ją przesmażamy i dodajemy paprykę, cebulę, boczniaki i całą puszkę pomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest
vegetaniecałą wodę. Swój ryż przygotowałem z warzywami i kawałkami piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej (użyłem tego z pestek winogron) sos rybny lub sól(...)podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i cały czas mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, smażymy chwilę, po czym dodajemy pół szklanki wody i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i białą część dymki, dolewamy kolejne pół szklanki wody
W SMAKmakaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej); - 2 łyżki masła; - 3 łyżki śmietany 30 %; - sól, pieprz Wykonanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia(...)posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plSkładniki: 150 g makaronu Penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju fasolka szparagowa gruszka sól, pieprz pół łyżeczki octu z jabłek Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z oleju i wmieszać w niego pół łyżeczki octu (do smaku). Fasolkę ugotować w osolonej wodzie (wrzucić na wrzątek i gotować ok 5 min na większym ogniu). Gruszkę umyć
Gaździnka warzyobiad. Pewnie u wielu z Was gości taki obiad na stole, nie ma w nim nic wyjątkowego, ale chce zdradzić Wam sekret chrupiącej bułki z masełkiem do młodej smacznej fasolki i sposób na pyszną mizerię. Aby bułka tarta była chrupiąca smażymy ją na patelni najpierw bez dodatku tłuszczu, aż do oczekiwanego zrumienienia. Masło dodajemy chwilę przed polewaniem fasolki i chwilę
Kuchnia BeatyByła już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam) 1 woreczek kaszy(...)kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną kostkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor(...)minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga MY CULINARY
Tajskie smakicytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę(...)minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Artugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane(...)przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili, sok z cytryny, imbir) i smażymy na złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki i dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez pięć minut. Ugotowany ryż przekładamy do filiżanki i formujemy z jej pomocą na talerzu (tak jak na zdjęciach). Kroimy
noteskulinarnyfigawarzywo w każdej postaci Składniki na 4-5 porcji : 2 średnie cebule 3 duże cukinie 3 cz erwone papryki 2 białe papryki 6 dużych pieczarek pół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 drobno posiekanych listków bazylii 3 łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną(...)trochę zmięknie, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz papryki. Znowu solimy, odczekujemy aż warzywa zmiękną. Wlewamy sos, przyprawiamy pieprzem,bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy sos chili. Wrzucamy kukurydzę, fasolkę gotujemy kilka minut dokładnie mieszając
noteskulinarnyfigafasolka czerwona w puszcze(...)dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Pokrojone pomidory oraz sos pomidorowy łączymy z warzywami.Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy czerwoną fasolkę, świeży tymianek, starty imbir. Wszystko razem delikatnie mieszamy i gotowe
noteskulinarnyfigapolecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek(...)następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą . Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio miałam ogromną ochotę na fasolkę po bretońsku. Moja w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest zagęszczana, chyba dlatego, że ja z reguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często. Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie: Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy(...)ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimuszli makaronowych 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarnuszka natka pietruszki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3 jajka 3 płaty marynowanej papryki 1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym(...)twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno. Majonez mieszamy z musztardą i keczupem. Tak przygotowany sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę kroimy na małe kawałeczki. Kapustę mieszamy z kukurydzą, fasolką, papryką i jajkami. Do warzyw i jajek dodajemy sos i pół łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wystudzonych muszli makaronowych. Posypujemy z wierzchu posiekaną drobno natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki