fasolka - 6917 przepisów (strona:229/462)

Zupa z Zielonej Soczewicy 143

ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek 0,3%  + do smażenia Grecki Kiosk świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól 2 garści mini marchewek Iglotex 2 garści żółtej fasolki szparagowej Iglotex trochę posiekanej natki pietruszki ocet winny  Grecki Kiosk Wykonanie: Do gotującego i przecedzonego rosołu dolałam 100 ml oliwy z oliwek. Jak wszystko zaczęło się gotować wsypałam zieloną soczewicę(...)cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i również dołożyłam do bulionu z gotującą się soczewicą. Całość gotowałam 40 minut, ale pod koniec gotowania włożyłam marchewki i fasolkę szparagową (mrożoną). Na końcu doprawiłam pieprzem, sól pominęłam, gdyż rosół był odpowiednio słony. Zupę wlałam do głębokiego talerza, polałam po wierzchu oliwą z oliwek i greckim octem winnym, na koniec

Blondynka Gotuje
Fasolka po bretońsku 126

Pobyt na uczelni nie należał do zbyt udanych bo wróciłam kontuzjowana. Muszę teraz kilka dni poleżeć w łóżku. Właśnie zabrałam się za "odrabianie lekcji" ..;-) A w przewie.. fasolka.. Gdybym miała umieścić na pierwszym miejscu swoją ulubioną potrawę to zdecydowanie byłaby to fasolka po bretońsku. :) Zawsze mam zapas w zamrażalniku na wypadek gdyby mnie naszła ochota… Składniki: ½ kg średniej

Na słodko lub wytrawnie
ZUPA KALAFIOROWO-FASOLKOWA 98

padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler obrać i pokroić w drobną(...)warzyw, gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego jogurtu

Kuchnia w opałach
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 257

fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki(...)wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej

OstryKęs
Ekspresowy ostro-warzywny chińczyk. 340

deser, mniam!), ale przedtem coś jeszcze szybszego niż sałatka: prosta, mega ostra warzywna chińszczyzna z ryżem. Tak, tej ostrości mi właśnie brakowało! Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego 1 puszka fasolki zielonej (u mnie mix: żółta + zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego(...)pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka papryki i curry, łyżeczka curry, sos sojowy. Wszystko mieszamy i ściągamy z ognia, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.  I wiecie co? W zasadzie

Kitchens Alphabet
Pieczony dorsz 333

dorsza . Ryba wyszła bardzo aromatyczna za sprawą czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mięso aż rozpływało się w ustach. Do pieczonego dorsza polecam warzywa gotowane na parze, ja ugotowałam fasolkę szparagową i brokuła oraz ziemniaki z koperkiem.  Obiad lekki i pyszny :-) Składniki: Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek(...)czosnku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Dodatkowo ziemniaki z koperkiem i warzywa (fasolka szparagowa i brokuł) ugotowane na parze. Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim rybę. Rybę kładziemy na folię aluminiową. Wyciskamy na nią sok z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i na sam koniec

Anielska Kuchnia Ani
SAŁATKA MIX 166

SKŁADNIKI   Około 10 brukselek   5 pieczarek ( według uznania)   Pół główki kapust pekińskiej         Pół woreczka kaszy jaglanej   Pół   puszki czerwonej fasolki   1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak )   Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji)   1 ząbek czosnku   Zioła prowansalskie    Przyprawa curry(...)odstawiam do wystygnięcia.                    Kapustę pekińską i seler naciowy kroję w drobno kostkę. Z fasolki czerwonej wlewam zalewę. Ugotowane brukselki kroję w ćwiartki.         Wszystkie składniku wrzucam do miski i delikatnie mieszam. Sos sałatkowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu

Zdrowo i kolorowo
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem 373

bardzo fajnie współgra z drobiem .  Znów jest zdrowo i pysznie :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka 3-4 gałązki tymianku papryka ostra mielona sól, pieprz vegeta Jako dodatek proponuję fasolkę szparagową około 200g. Wykonanie: Pierś myję, ale nie osuszam. Następnie jeśli pierś w różnych miejscach jest różnej grubości, to rozcinam w taki sposób, aby pierś stała się jednej grubości (około(...)tworząc " foliową miseczkę" z otwartą górą wkładam pierś do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 15-20 minut. Po tym czasie można podawać. Ja proponuję podać pierś z fasolką szparagową. Zimą można kupić takową zamrożoną. Jest ona również źródłem cennych witamin i składników. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Makaron z tuńczykiem z "gotowca" 99

przepadam. Ale trzeba przyznać, faktycznie przygotowuje się je bardzo szybko.    składniki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka czerwona 1 średnia cebula opakowanie " szybkie z patelni" Lubella fasolka szparagowa 150g ( ja nie miałam , więc pominęłam ten składnik ) Postępowałam według instrukcji Zagotuj wodę w czajniku. Cebulę i paprykę pokrój w paski , podsmaż na niewielkiej ilości oleju.  Wsyp makaron(...)mieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj.  Dodaj fasolkę szparagową wymieszaj i gotuj ok 7 min.  Dodaj tuńczyka, gotuj ok 3 min , aż makaron zmięknie. Szczerze powiedziawszy na pewno nie skuszę się drugi raz na tego typu danie , ponieważ  wole samodzielnie doprawić potrawy, a poza tym dania z proszku jak wszyscy wiemy nie są zdrowe

Cukier&Puder
Sałatka warzywna w zalewie octowej - robimy zapasy :) 121

ogólnym rozrachunku powinny stanowić 2 kg, ponieważ na taką ilość wystarczy przygotowanej przeze mnie zalewy :) Składniki: - 350 g zielonej papryki - 580 g ogórków gruntowych - 410 g cebulki - 400 g fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) - 260 g marchewki - sól - przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie) Końcówki fasolki obciąć, zagotować wodę, wrzucić je na osolony wrzątek

Zdrowie na języku :P
Fasolka po bretońsku 197

Fasolkę po bretońsku robię bardzo, bardzo rzadko. Ale jak już zrobię, to jemy przez trzy dni. Tym razem fasolka po bretońsku była moją wielką zachcianką i żaden upał mnie nie powstrzymał :)  I nie, nie... nie jestem w ciąży. Ja tylko zachcianki mam w naturze. I ciąży nie potrzebuję do tego, żeby zaraz po zjedzeniu pasty z wędzonej makreli mieć ochotę

bistro mama
Meksykańska sałatka makaronowa z kurczakiem 619

kawałeczki kurczaka odstawiamy do wystygnięcia.Paprykę (czerwona, żółta, zielona) oraz ogórki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną cebulę. Dorzucamy kukurydzę, czerwoną  fasolę i białą fasolkę.Następnie dodajemy ostudzony makaron i kurczaka. Wszystko zalewamy majonezem i śmietaną. Doprawiamy kurkumą, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki

kulinarnyJa
Zupa jarzynowa z brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową i marchewką 353

zarazem lekka.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na zupę jarzynową (na garnek o poj. 5l):2 udka z kurczaka3 marchewki1 pietruszka1 por1 seler1 szklanka fasolki szparagowej1 szklanka brokuł1 szklanka kalafiora4 średnie ziemniaki5 liści laurowych5 ziele angielskiesól, pieprznatka pietruszkiPRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej:Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie(...)zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum.Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kalafiora, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki.Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu ok. 25-30 min. Kontrolujmy twardość warzyw, powinny być aldente. Pod koniec doprawiamy solą i pieprze.Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kulinarnyJa
Ciastka czekoladowe BARDZO czy Czerwona fasolka na kwasno? 191

Miałam intensywny kuchenny dzień. Dwa rodzaje ciastek na obiad fasolka, bardzo smaczna ale inna niż wszystkie.Za oknem spadł śnieg i świeciło piękne słońce, na twarzach domowników zagościł uśmiech. Nie tylko z powodu aury zaokiennej ale i ciastek czekoladowych BARDZO!Powiecie na jaki przepis macie ochotę? Czekoladowe ciastka czy czerwona fasolka w czerwonym, kwaśnym sosie???Przepisy tak czy owak niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszna włoska zupa minestrone 198

prosty, szybki obiad, zarówno w ciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa.Do przygotowania zupy użyłem:50 gram wędzonego boczku w plasterkach,150 gram zielonej fasolki szparagowej,3 łodyg selera naciowego,2 marchewek,1 cukinii,2 ząbków czosnku,1 pora,200 gram fasoli cannellini (1 puszka),400 gram pomidorów w puszce (2 puszki),100 gram makaronu muszelek(...)się.Marchewkę, seler naciowy, białą część pora i cukinię pokroiłem w cienkie, około 3 milimetrowe plasterki, które dodałem do garnka z zawartością lekko podsmażonego boczku z czosnkiem i tymiankiem. Fasolkę szparagową pozbawiłem końcówek i pokroiłem na kawałki o długości około 3 centymetrów i również dodałem ją do garnka. Po dodaniu warzyw całość posoliłem i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem, a następnie

Wyprawy kulinarne