fasolka - 6917 przepisów (strona:229/462)

Mortadela nie jedno ma imię...w sałatce z bobem 155

garści zielonej fasolki2 garści bobupół czerwonej cebuli2 rzodkiewkiszczypioreksos:1 łyżka musztardy1 łyżka naturalnego miodu3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzNa półmisku układamy umyty i osuszony szpinak, ugotowaną i ostudzoną fasolkę oraz ugotowany i ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa tajska z mlekiem kokosowym 231

duża (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku lub płatkach)3-4 pieczarki150 g piersi z kurczaka1 pomidorpół limonki1 puszka mleka kokosowego0,5 l bulionu drobiowegogarść mrożonej zielonej fasolki szparagowej50 g makaronu sojowego1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry1,5 łyżeczki sproszkowanego currypół łyżeczki sproszkowanego imbiru1 łyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki kurkumypół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża(...)curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy, by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę, a po chwili makaron sojowy. Próbujemy i w razie potrzeby dosypujemy trochę soli. Gotujemy kilka minut i gotowe!Zupę po przelaniu do miseczki posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorkiem. Pamiętamy

Zakręcony Widelec
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 186

łyżka suszonego oregano 2 x 400 g puszki pomidorów ( pokrojone w kostkę )4 - 5 niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr250 g  zielonej fasolki, (nie dodałam)1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr1 średnia cukinia, pokroić w plasterki ok 8 mm gr6 liści laurowych1/2 szklanki bulionu  3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high

Stare Gary
Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze 269

ostre lubimy)1/2 zielonej papryki1 cebula pokrojona400 ml mleczka kokosowego150 ml bulionu z kurczaka4 liście limonki kafir2 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki sosu rybnego100 g  groszku cukrowego100 g zielonej fasolki garść kolendryprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili  - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć(...)kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego

Stare Gary
Zupa warzywna bardzo wiosenna 255

dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam!składniki4 spore młode ziemniaki170 g fasolki szparagowej5 młodych pietruszek3 młode marchewki1 młody por1 młody seler1/2 sporej kalarepki2 pęczki (po 500 g) białych szparagów1 l bulionułyżeczka masła1/4 szklanki śmietanykoperek, natka pietruszki do podania.przygotowanieSzparagom obcinamy zdrewniałe(...)końce, obieramy, obcinamy główki, odkładamy na bok  a łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (fasolkę kroimy na 2, 3 części). Wszystkie warzywa ( oprócz szparagowych główek) zalewamy bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki. Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę.  Do śmietany

Stare Gary
Zupa z fasoli Mung 144

Bardzo dobra fasolówka z nieco innej fasolki. Pracy przy niej mało a warta zrobienia. Fasolka Mung jest ładna i zawsze kusi mnie aby coś z niej zrobić . Najładniejsza jest nieugotowana, ale w zupie jest bardzo smaczna!składniki1 szklanka fasoli mung4 szklanki wody lub bulionu3 średnie cebule3 pomidory ( miałam zielone)6 ząbków czosnku1 papryczka jalapeno lub inna ostra1 łyżeczka kminu1 łyżeczka

Stare Gary
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 173

przyrządzenia, póki jeszcze mnóstwo świeżych warzyw dostępnych jest na ryneczku! * kasza gryczana- 1 szklanka* cebula- 1 duża* burak- 1 średni* papryka czerwona- 1 mała* marchewka- 1 szt.* fasolka szparagowa- garść* przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszona papryczka chili* oliwa- 1/3 szklankiKaszę gryczaną opłukać i ugotować w osolonej wodzie.W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie (nie zmniejszajcie ilości!).Następnie wszystkie warzywa(...)pokroić (oprócz fasolki- ją wystarczy przekroić na pół) w mniejszą kostkę/plastry.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Ugotowaną kaszę wymieszać z usmażoną cebulą i dodać warzywa.Całość wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 1 godziny ( w międzyczasie 1-2 x przemieszać zapiekankę).Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa meksykańska 221

początek większej imprezy. SKŁADNIKI:2l rosołu drobiowegomięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka)4-5 ugotowanych marchewek1 papryka1 cebula30 dag pieczarek1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki fasolki czerwonej3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle)sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy 1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę(...)fasolkę odsączyć. Marchewkę i mięso z rosołu pokroić, fasolki przekroić na pół. Wrzucić wszystko do rosołu. 2. Jeśli zupa wyszła za gęsta (należy pamiętać że dojdzie jeszcze makaron) dolać wody, całość zagotować. 3. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku.4. Ugotować makaron, przecedzić, wyłożyć do flaczarek, zalać gorącą zupą

Kto ugości moich gości?
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 588

czasu oprócz ukochanych naleśników , racuszków i wszelkiego rodzaju dań mącznych lubię przekąsić porządny kawał mięcha ;)Tym razem postawiłam na wersję przywodzącą na myśl meksykańskie przysmaki.Ostatnio miałam okazję wypróbować fasolkę adzuki i to ona była prowodyrem do tego dania.Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja.Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian

Ostra na Słodko
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 196

obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta waniliowa z posypką bezową(...)lubię dobrze doprawione dania , mocniejsze w smaku.Natomiast zachwyciło ziemniaczane purre i sos szafranowo – cytrynowy .Niesamowicie delikatne i gładkie purre – takie wymarzone , które chciałabym robić w domu ;)Ugotowana al dente fasolka szparagowa i ten sos były kropką nam I , która dopełniała całość. Kurczak Bardzo miękki , soczysty , absolutnie nie przesuszony , z duża ilością farszu , który wyczuwalny był przy każdym kęsie – absolutnie

Ostra na Słodko
Fasolka po bretońsku 306

pożywnej zupy dla całej rodziny na dwa dni. Można ją mrozić jak również przełożyć do słoików i pasteryzować, dzięki czemu mamy pod ręką gotowy obiad.Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pieczony łosoś z warzywami 301

Potrzebujesz:porcję łososia ze skórącukiniępaprykęgroszek zielony (np. mrożony)kilka ziemniakówfasolkę szparagowąlub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić?1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie (to samo z brokułem, brukselką)2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie (to samo z cebulą)3. Cukinię pokroić na cienkie paski, lub plastry4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać

Matka Żywicielka
Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 155

rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę, papryczki chili, imbir,  paprykę żółtą i zielona,  cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry,  doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 317

piersi kurczaka3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju do wokauprażony sezam Sos hoisin3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu2 łyżki(...)nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury.Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Wykwintny gulasz - Quiche 315

ciasta robimy większe niż nasza foremka - wkładamy do tortownicy dociskamy do dna i nakłuwamy widelcem  - odcinamy kawałek papieru do pieczenia, wkładamy do tarty i obciążamy np fasolką( zapobiegnie to unoszeniu się ciasta - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10 -13 min - - między czasie przygotowujemy w miseczce 1 jajko rozmącone 1 łyżeczką mąki(...)wyjęciu tarty wyciągamy fasolkę, dno smarujemy zawiesiną z jajka i mąki pomoże to posklejać niepotrzebne dziurki i pęknięcia, aby sos nie uciekał nam z tarty - wkładamy na kolejne 5 min na 180 stopni - po tym czasie wyciągamy i wkładamy do tego nasz gulasz- wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta - brzegi smarujemy naszą zawiesiną

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania