pożywnej zupy dla całej rodziny na dwa dni. Można ją mrozić jak również przełożyć do słoików i pasteryzować, dzięki czemu mamy pod ręką gotowy obiad.Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePotrzebujesz:porcję łososia ze skórącukiniępaprykęgroszek zielony (np. mrożony)kilka ziemniakówfasolkę szparagowąlub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić?1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie (to samo z brokułem, brukselką)2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie (to samo z cebulą)3. Cukinię pokroić na cienkie paski, lub plastry4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać
Matka Żywicielkarozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę, papryczki chili, imbir, paprykę żółtą i zielona, cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień
Smakowity Blog Kulinarnypiersi kurczaka3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju do wokauprażony sezam Sos hoisin3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu2 łyżki(...)nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury.Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyciasta robimy większe niż nasza foremka - wkładamy do tortownicy dociskamy do dna i nakłuwamy widelcem - odcinamy kawałek papieru do pieczenia, wkładamy do tarty i obciążamy np fasolką( zapobiegnie to unoszeniu się ciasta - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10 -13 min - - między czasie przygotowujemy w miseczce 1 jajko rozmącone 1 łyżeczką mąki(...)wyjęciu tarty wyciągamy fasolkę, dno smarujemy zawiesiną z jajka i mąki pomoże to posklejać niepotrzebne dziurki i pęknięcia, aby sos nie uciekał nam z tarty - wkładamy na kolejne 5 min na 180 stopni - po tym czasie wyciągamy i wkładamy do tego nasz gulasz- wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta - brzegi smarujemy naszą zawiesiną
Basia w kuchniDania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad.Składniki:100 g fasoli100 g zielonego groszku100 g fasolki szparagowej300 g karkówki1 duża cebula1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki szklanka czerwonego wina wytrawnego kilka kropli tabascoliść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz2 łyżki oliwyPrzygotowanie:Fasolę moczymy(...)szklankę wody i wina. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco, następnie dodajemy pomidory, fasolkę szparagową i groszek gotujemy jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem możemy doprawić do smaku.Smacznego
Niezły Młynekmini, w malutkich opakowaniach. W dodatku na odwrocie mają ilustracje ze zwierzątkami - co dorysować i gdzie, żeby z Lentilek/Smarties zrobić małe zwierzątka. Dobry pomysł na babeczki?Kolorowe błyszczące cukierki fasolki kupiłam w sklepie, który na pierwszy rzut oka wyglądał na drogerię. Po dokładniejszym rekonesansie okazało się, że to taki sklep "ze wszystkim", w tym z fasolkami.Świeczki na tort. Niby
Ciastkozercyserca kurczaka, 4 sztuki szyje kaczki, 5 litrów woda, 4 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liść laurowy, 2 łyżki vegeta, 1 pęczek włoszczyzna, 6 sztuk ziemniaki, 1/2 kg fasolka żółta, 2 łyżeczki papryka ostra, - do smaku maggi, - do smaku śmietanaszyje kaczki i serca kurczaka zagotować w małej ilości wody i tę wodę wylać wlać nową wodę 5 litrów, dodać(...)liście laurowe i vegetę gotować do miękkości szyjek i serc - gotowe szyje wyjąc z garnka i obrać z nich mięso do wywaru wsypać zmiksowaną włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, fasolkę pokrojoną na mniejsze słupki dodać obrane mięso i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu do smaku doprawić maggi, papryką ostrą mieloną, na talerzu dodać śmietanę12% do smaku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 sztuka skrzydło indyka, 4 litry woda, 6 sztuk ziemniaki, 1 pęczek włoszczyzna, 50 dag fasolka żółta, 2 małe papryczka chili, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi, 2 szklanki makaron gwiazdki, - ile potrzeba koperek, 4 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liście laurowe skrzydło indyka dość duże zagotować w niewielkiej ilości wody i wodę wylać teraz wlać 4 litry(...)wody, dodać ziele i laurowe, gotować do miękkości mięsa i skrzydło wyjąć, ostudzone obrać z mięsa i dodać do zupy do wywaru dać kawałeczki kalafiora, pokrojoną fasolkę świeżą lub paczkę mrożonej, włoszczyznę w kostkę i ziemniaki dodać vegetę, pokrojoną chilli razem z pestkami gotować na średnim ogniu z 20 minut do smaku dodać maggi ugotować makaron gwiazdki w osolonej wodzie
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki kucharek, 1/2 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba marchew z rosołu, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, 1 mały kalafior, 30 dag fasolka szparagowamielone dokładnie i dobrze wymieszać z bułką odciśniętą z wody, cebulką i papryczką chilli pokrojoną z pestkami, jajkiem, kucharkiem, tartą bułką - odstawić na 30 minut na dłoni zrobić placek z mielonego(...)przykryciem poddusić z 5 minut mielone są bardzo soczyste i jednocześnie komponuje się dobrze papryczka chilli ze słodką marchewką... mielone podać z ziemniakami tłuczonymi polanymi tłuszczykiem ze smażenia, kalafiorem, fasolką.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, marchew 4 sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki, czosnek ząbki 6 sztuk, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka pierś kurczaka pokroić na kostkę i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną fasolkę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pałki z kurczaka 6 sztuk, oliwa 8 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, marchew 3 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 20 dag, kalarepka młoda 1 sztuk, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 6 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bazylia suszona 1 łyżeczka, koperek siekany 2 łyżki umyte pałki kurczaka podsmażyć na oliwie i posypać je łyżeczką kucharka, podsmażone przełożyć(...)talerz do oliwy po pałkach wsypać pokrojoną w plasterki marchew i podsmażać z 2 minuty, wsypać cebulę, zamieszać i podsmażać z 2 minuty następnie wsypać pokrojoną fasolkę szparagową, zamieszać i podsmażać z 2 minuty, wsypać kalarepkę pokrojoną, zamieszac i podsmażać z 2 minuty wsypać pokrojoną paprykę słodką i podsmażać z 2 minuty mieszając umyte duże pomidory zmiksować w blenderze razem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag, seler naciowy 6 łodyg, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka zielona 1 sztuka, papryczka chili 1 sztuka, woda 2 szklanki udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny(...)marchew, seler naciowy, cebulę, czosnek, papryki, fasolkę pokroić na kostki, kawałki do szybkowara wlać oliwę i zrumienić udziec z każdej strony na mięso wsypać pozostałe składniki z wodą, zamknąć szybkowar i od zagotowania /syczenie pary/ na małym ogniu gotować z 40 minut po tym czasie zdjąć z ognia szybkowar i zostawić na 30 minut-ciśnienie samo zejdzie, nie trzeba spuszczać
W Mojej Kuchni Lubięsię przechowują. Zupa Tom Yum Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 szalotki 8 małych pieczarek 150 g ugotowanej al dente fasolki szparagowej 1 papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej(...)także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum, fasolkę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i makaron. Garnek przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody GatityZupa z cyklu gotuję z tego co mam. Puszki z wszelkiego rodzaju fasolkami w sosie własnym lub pomidorowym mam w domu zawsze .Przydają się gdy chcę zrobić coś na szybko. A to błyskawiczną fasolkę po bretońsku ( bo w lodówce jest kawałek kiełbasy), albo jakąś sałatkę bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię zupę
Buniabaje w kuchni