fasolka - 6917 przepisów (strona:222/462)

Kurczak z ryżem i warzywami 319

Banalnie proste i szybkie danie obiadowe. Swoją prostotą zachwyci każdego. Idealne dla osób na diecie. 200 g ryżu 400 g filetu z piersi kurczaka 200 g fasolki szparagowej zielonej 1/3 czerwonej papryki 200 g pieczarek 150 g kukurydzy 1 marchewka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 200 ml bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka(...)kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę,  marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem

VioletoweKucharzenie
Sałatka puszkowa z majonezem 369

swojej prostocie i idealnie się sprawdza kiedy pojawią się u Nas z wizytą niezapowiedziani goście. Sałatka puszkowa z majonezem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki białej 1/3 pora (biała cześć) 3-4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy   PRZYGOTOWANIE: Otwieramy wszystkie puszki i odlewamy zalewy. Do miski przekładamy groszek, kukurydzę oraz(...)fasolkę i mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora drobno i dodajemy do warzyw puszkowych.  Dodajemy majonez i musztardę i całość mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam majonez kielecki . Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych majonezów. Ma dość charakterystyczny smak, dzięki niemu sałatka nabrała charakteru i właściwie nie trzeba było jej przyprawiać dodatkowo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka szparagowa – mrożona 91

Blueberry Corner by "jagodzianka" Fasolka szparagowa to bardzo wdzięczne i smaczne warzywo dostępne przez sporą część roku. Najlepsza jest w lato gdy dojrzewa w … Przeczytaj cały artykuł Post Fasolka szparagowa – mrożona pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Fasolka szparagowa z bułka tartą 80

Mój ulubiony,sezonowy dodatek do obiadu.Kocham ją od małego-żółta fasolka szparagowa. Nie będę rozwodzić się nad przepisem,bo każdy chyba go zna.W każdym razie zachęcam do zakupu i wcinania fasolki,bo cena już całkiem przystępna (7,5zl) Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Egzotyczne curry z kurczakiem 97

oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać w lodówce. Przesmażamy i dolewamy  mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy

Wielki apetyt
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 191

Składniki: 1 kg karczku 2 cebule  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor(...)Łyżkę mąki rozbełtać z zimną wodą i zagęścić gulasz, zagotować. Na końcu przyprawić w razie potrzeby, dodać świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z marchewką i ugotowaną na chrupko fasolką szparagową ( we wrzątku ok 3-4 min). Po wyłączeniu ognia wmieszać posiekaną natkę.........z kluskami śląskimi i mizerią proszą o dokładkę :-) Smacznego

Gaździnka warzy
Klasyczny barszcz ukraiński :) 179

Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego, bez tłuszczy utwardzonych ! oliwa z oliwek cytryna jogurt naturalny majeranek, pieprz, słodka(...)seler. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Obieramy czosnek i  cebulę, kroimy na mniejsze części i również wrzucamy do garnka. Jak już woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą

vegetanie
Biała fasolka z cielęcymi kiełbaskami w sosie pomidorowym z grzankami czosnkowymi. 146

trzeba nadrobić publikację przepisów w ten czas zrobionych. Zaczynamy od czegoś, co robiłem w ubiegły piątek. Obiad w 20 minut. Czego nam potrzeba? -kiełbasa; u mnie cielęce kiełbaski -biała fasolka w puszce w pomidorach -cukinia w kostkę pokrojona ze skórą -por cześć biała -pieczarki w plasterki posiekane -papryka czerwona obrana i posiekana w plasterki -masło klarowane -pieprz, sól -sos sojowy(...)rozgrzanym maśle szklimy posiekanego pora, dorzucamy pieczarki i przesmażamy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Dorzucamy paprykę i cukinie. Przesmażamy chwilkę i zalewamy fasolką z sosem pomidorowym, wrzucamy kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu i nacieramy obranym ząbkiem czosnku

BaRepas
Sałatka z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, fasolką, jajkiem i słonecznikiem 275

śniadanie,a okazuje się, że wystarczy wymieszać kilka prostych składników. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać świeże warzywa, które dostałam prosto z grządki, od mojej babci :) W sałatce znajdziecie min. pomidory, rzodkiewkę, fasolkę, słonecznik, szczypiorek oraz jajko.  Składniki : 1/2 pomidora 1 łyżka ziaren słonecznika 1 jajko 2 małe rzodkiewki garść roszponki lub innej sałaty 2 łyżki ugotowanej fasolki szparagowej 1 łyżka szczypiorku

Chocolate Muffin Blog
Ziemniaki z kiełbasą, fasolką i pieczarkami w pomidowowym sosie. Szybkie danie jednogarnkowe. 372

tylko odgrzewać.. na drugi dzień zyskuje na smaku :) Polecam. Składniki ( dla 3-4 osób ) - 4-5 średniej wielkości ziemniaków - 0.30 dkg cienkiej dobrej kiełbasy - 0.30 dkg pieczarek - puszka fasolki kolorowej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz,czosnek mielony, cebulka suszona, majeranek, papryka czerwona mielona - 0,5 szklanki mleka 0.5 %  ... mleko można zastąpić śmietaną 12% - 2 łyżki mąki(...)tłuszczu. Do obsmażonej kiełbasy dodaję oczyszczone i pokrojone w ćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się ziemniaków. Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje

Kuchnia z widokiem na ogród
Trzy Znaki Smaku - warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Grucznie 112

okazję obserwować przygotowanie gulaszu z fasoli wrzawskiej ChNP z kiełbasą Lisiecką ChOG. Wyzwaniem było użycie fasoli obranej ze skórki (postępujemy tak samo jak z obieraniem migdałów – sparzamy i obieramy fasolka po fasolce). Efekt bardzo ciekawy i wart poświęconego czasu

królestwo garów
Fasolka z migdałami! 89

Obiad w lżejszej wersji! Składniki: - 3 garście fasolki szparagowej - 1 łyżeczka masła - 10 migdałów - łyżka płaska płatków owsianych - sól Fasolkę gotujemy al dente, posypujemy uprażonymi migdałami i zrumienionymi na suchej patelni płatkami owsianymi, polewamy klarowanym masłem. Solimy. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 113

selera 5-6 plasterków pora 7-10 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej kawałki papryk - najlepiej w różnych kolorach 2-3 liście kapusty pekińskiej lub włoskiej garść groszku zielonego lub pociętej fasolki zielonej liść laurowy (1-2 sztuki) ziele angielskie (1 sztuka) sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka siekana natka pietruszki lub koper do smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej(...)jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski. Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę należy wrzucić chwilę wcześniej by miała czas zmięknąć. Doprawiamy do smaku papryką i ziołami. Na talerzu posypujemy świeżym koprem bądź natką pietruszki. Mięso indycze obieramy z kości i podajemy wraz

Kuchnia po mojemu
Sos warzywny na indyku. Wiele zastosowań kiedy nie wiesz co na obiad 142

podać na wiele różnych sposobów. Składniki: 1/3 szyi indyczej ok 3/4  litra wody 1/2 papryki żołtej 1/2 papryki czerwonej kilka plasterków pora łyżka cebuli siekanej kilka strąków zielonej fasolki łyżeczka szczypioru świeżego łyżeczka koperku siekanego 1 łyżka serka topionego 1 łyżka śmietany listek laurowy sól, pieprz gałka muszkatołowa mielona - szczypta Przygotowanie: Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą(...)pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego

Kuchnia po mojemu
Kolorowa zupa warzywno - koperkowa z nieczego. Znowu szybko i smacznie 138

lodówce. Wyszło całkiem smakowicie, a do tego kolorowo. Składniki: 1/3 szyi indyczej 1 marchew 1 pietruszka kilka plasterków pora 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej kilka strąków zielonej fasolki 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki siekanego kopru 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy szczypta vegety pieprz czarny mielony Przygotowanie: Na szyi indyczej gotujemy wywar doprawiony solą, pieprzem, listkiem oraz(...)vegetą. Kiedy mięso jest miękkie, a wywar treściwy wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę. Równolegle w drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki, które wraz z wodą z gotowania wlejemy do zupy gdy będą miękkie  Po kilku minutach dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany koper. Gotujemy kilka minut. Zabielamy

Kuchnia po mojemu