fasolka - 6917 przepisów (strona:214/462)

Włoska zupa Gosi 168

wyszła świetnie. Składniki 200 gram surowego wędzonego boczku 3 średnie marchewki 1 mały seler  1 gałązka naciowego 1 por 2  pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku puszka fasolki białej puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżej bazylii 2 litry bulionu sól ,pieprz suszone zioła prowansalskie,majeranek, tymianek starty parmezan Przygotowanie Pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Kiedy(...)łyżce oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki cebulę i pora,wgniatamy do nich czosnek. Kiedy się zeszklą przenosimy do garnka z bulionem. Po 10 minutach dodajemy już do garnka osączoną fasolkę i pomidory z zalewą. Po zagotowaniu wszystkich składników dodajemy posiekaną natkę i bazylię. Doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem.Podajemy w miskach z parmezanem na dnie. PS. Jako rekomendacja niech

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka po bretońsku + film 132

Fasolka po bretońsku to pyszna i sycąca potrawa kuchni polskiej. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 500 g fasoli typu Jaś 500 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)czarnego pieprzu 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe czarny pieprz sól przepis Opłukaną i namoczoną w garnku przez noc fasolkę uzupełniamy wodą, tak aby fasola była całkiem przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz kilka ziaren czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek

Smakowite Dania
Zupa jarzynowa z fasolą 150

Pyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać(...)seler smażyć wszystko razem ok 5 minut  • Zalać warzywa rosołem dodać pokrojoną kapustę włoską i papryczkę chili  Gotować razem aż warzywa zmiękną  • Pod koniec wrzucić fasolkę odsączoną z zalewy doprawić solą i pieprzem  dodać posiekane zioła

W królestwie smaków Beaty
Barszcz ukraiński 105

dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam z odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany i posypałam posiekaną natką pietruszki. Moja wersja barszczu ma słono-słodko-kwaśny smak. Dla mnie bomba(...)minutach. Gotujemy warzywa do miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko. Całość mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy osączoną z zalewy fasolkę i doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy także koncentrat buraczany (ja wlałam ok. 200 ml). Barszcz rozlewamy do przygotowanych talerzy dodając po kilka kawałków pokrojonej wołowiny

MyCookBook.pl
gulasz pomorski 84

smaczny, kolorowy gulasz . . .  . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól(...)dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam

Darcia w kuchni
fasolka po bretońsku 82

danie jednogarnkowe Składniki: 05 kg fasoli jaś 3 szt kiełbasy śląskiej 2 cebule  przecier pomidorowy (mały słoiczek ) przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, magi Sposób wykonania: Fasolkę przepłukać, zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc ( napęcznieje, skróci się jej czas gotowania ). Następnego dnia ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się moczyła dodając liść laurowy(...)ziele angielskie i sól. Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć. Dodać do fasolki i gotować przez 5 - 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy (ja daję 3/4 słoiczka ) i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem , magi, majerankiem

Darcia w kuchni
wieprzowina w jarzynach 99

Obiad na 4 - 6 porcji.   Składniki: 30 dag obranej marchewki 15 dag obranego selera 15 dag obranej pietruszki 1 średni por 15 dag fasolki szparagowej masło 600 gram łopatki przyprawy: sól, pieprz, musztarda, papryka słodka, magi, pieprz w ziarenkach ,liść laurowy, ziele angielskie dodatkowo : ryż - ugotowałam Parboiled Sposób wykonania: Obrane, umyte warzywa pokroiłam w plasterki,por w półksiężyce, fasolkę

Darcia w kuchni
ZAPIEKANA KIEŁBASKA Z WARZYWAMI W SOSIE 126

lodówkę i przygotowujemy coś dobrego! Dwa w jednym. Pysznie choć niekoniecznie drogo, tak też się da jak widać.   Składniki: 1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska) 2 garście fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 cebula olej do smażenia 10 łyżek keczupu łagodnego sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 nieduża papryczka chili Wykonanie: Szparagówkę i pokrojone(...)osolonej wodzie. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kiełbaska zacznie się przyrumieniać dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podsmażamy, dodajemy odsączone fasolkę i marchewkę, smażymy ok 5 minut, dodajemy zioła prowansalskie, keczup, posiekaną drobno papryczkę chili. Wg uznania doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Zupa serowa 149

przy tym smaczna. Można ją zrobić w zasadzie z wszystkich warzyw. Składniki: skrzydło z indyka 1 - 2 marchewki 1 pietruszka 2 - 3 ziemniaki szklanka zielonego groszku 1 - 2 garście fasolki szparagowej 100 g serka topionego 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka lubczyku sól pieprz Wykonanie: Skrzydło z indyka zalać wodą, dodać sól(...)liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Groszek i fasolkę umyć i oczyścić. Warzywa dodać do mięsa, następnie dodać resztę przypraw i gotować do miękkości. Serek topiony rozpuścić w szklance gorącej zupy. Można do tego użyć miksera lub trzepaczki

Mama Gotuje
Sałatka z quinoa Komosą ryżową czarną 120

zjadłam po treningu, na kolację, w 30 minut. - 100 g komosy( zawiera magnez , mangan, miedź i żelazo,nie zawiera glutenu) - 2 liście laurowe i goździki - szczypta soli - szklanka ugotowanej fasolki szparagowej (ja kupiłam w słoiku) - 1 mała czerwona cebula - szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej) - 1 pomidor - łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego - puszka tuńczyka(...)ogniu 15-20 minut, wyłącz i zostaw do całkowitego wchłonięcia wody. Podsmaż posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko. Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystko na talerzu i SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Fasolka po bretońsku 154

Fasolka po bretońsku...już w sumie jest na blogu..ale ta jest ciut inna...skorzystałam z pomysłu Gosi  i dodałam troszkę musztardy..polecam... 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  1-2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz(...)pokrojone marchewki oraz pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy , musztardę. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę

Moje domowe kucharzenie
Kurczak z warzywami i makaronem po chińsku 211

pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy.   Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 małego selera - por - imbir - 200g fasolki szparagowej - 2 ząbki czosnku - 1 papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej kokosowy - sól, pieprz - papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki(...)praskę ząbki czosnku po czym dodajemy pokrojone w cienkie słupki marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy przez około 10 - 15 minut i następnie dodajemy kolejno: paprykę pokrojona w paski,  fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru

Pan i Pani Smith w kuchni
Czosnkowa sałatka z winogronem i fasolą 185

Składniki: puszka czerwonej fasoli ( 240g po odsączeniu ), 240g czerwonego winogrona, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Fasolkę przelać zimną wodą i odsączyć. Winogrona przekroić na pół. Do winogron i fasolki wcisnąć obrane ząbki czosnku, dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz - wszystko wymieszać.  Smacznego

W kuchni u Moniki
27 pomysłów na makaron 873

twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem(...)polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 116

coraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni(...)bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę

Smaki Ewy