fasolka - 6917 przepisów (strona:206/462)

Mini ogródek na balkonie - planujemy przyszły sezon 132

otworów odprowadzających wodę, przymocowałam je pinezkami do ścianek i do środka wsypałam dobrą ziemię ogrodniczą. Niczym jej nie nawoziłam. Dymki, rzodkiewek i sałaty nie nawoziłam wcale przez cały sezon. Fasolkę i pomidory nawoziłam nawozem z dżdżownic raz na dwa tygodnie. Jak widać na zdjęciu, donica zajmuje całą krawędź balkonu. Wystawa południowo-zachodnia. Ale nawet takie położenie względem stron świata(...)naziemnych”, ale dojrzewa! Pięknie udały się buraczki, z których pamiętam, że przygotowałam chłodnik. Sałata liściasta - dwa rodzaje - zielona i czerwona, wysiewana stopniowo co kilkanaście dni, starczyła nam do jesieni. Fasolka udała się równie dobrze, jak też dymka. Były też rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Porażką okazał się za to groszek. Taki jakiś cherlawy był. To samo tyczy się marchewki

Posadzone i zjedzone
FASOLKA SZPARAGOWA Z ORZECHAMI 129

wsparte orzechami i serem.Pyszna przekąska warzywna , polecam. 50 dag.fasolki szparagowej 0.5 szkl.orzechów włoskich 5 dag.masła 1/3 szkl.bulki tartej parmezan 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Szczypta pieprzu ******************************** Fasolkę opłukać i poodcinać końcówki.Z alać wodą,dodac sól i cukier ,gotować przez 20 minut,odcedzić.Na patelni rozpuścić masło i wsypać większą połowę zmielonych orzechów i bułkę tartą . Smażyć(...)lekko się zarumieni.Dodac do bułki fasolkę i pieprz,wymieszać.Na talerzu posypać orzechami.Smacznego.Można ją podawać jako przekąskę lub do Dania głównego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z MUSZTARDĄ DIJONE 156

wspólne rodzinne spotkania:). 50 dag.fasolki szparagowej 1 op.mrozonki warzywnej 8 składnikami 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 -2 łyżeczki musztardy DIJONE 1 łyżeczka kozieradki parmezan ****************************************** Fasolkę ugotować w wodzie osobno z solą i cukrem do miękkości,odcedzić.Warzywa ugotować na bulionie z kury,przyprawić dodać musztardę i zmiksować na krem.S er parmezan zetrzeć na wiórki.Do talerzy(...)rozlać zupę, włożyć po porcji fasolki szparagowej i posypać parmezanem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
na maśle cukiniowo-fasolkowa zupa... 135

Składniki: woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, kostka rosołowa 2 sztuki, cukinia 1 większa/zielona, masło 1/4 kostki, kucharek 1,5 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek fasolkę pokroić na kawałki do garnka, ziemniaki obrane pokroić na kawałki

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z fasolką szparagową 160

mnie jak zawsze na oko..a zresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu  ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy  pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki(...)masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia

Moje domowe kucharzenie
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 194

których nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu tagliatelle Malma 600ml passaty (przecieru) pomidorowego 200g pieczarek ½ dużej papryki żółtej ½ dużej papryki czerwonej 350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki(...)Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  bazylią i oregano

Fabryka pomysłów
pieczarkowo-warzywna zupa na maśle z serkiem topionym... 94

Składniki: woda 3 litry, fasolka szparagowa 1/2 kg, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, masło 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, papryka czerwona 2 sztuki, cukinia 1 większa, serek topiony 200 gram, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1 pęczek w garnku gotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną z ziemniakami z 15 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Dziczyzna-Gulasz z SARNY 132

Gulasz z SARNY na prawdziwkach Z prażona kasza gryczana  Z Frytkami z fasolki szparagowej , marchewką i chipsami borowikowymi  ViolaPassion  Emotikon wink Czas ponad 3 godziny ale warto Skladniki : Okolo 1kg sarniny 2 torebki prawdziwków Kasza gryczana Fasolka szparagowa Cukinia Marchew Bułka tarta 2Jajka Olej 2 Cebule biale 2 cebule czerwone 3 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku Sól

Viola cooks with passion
Egipt -Tajine z jagnięciną i okrą 176

cebula czerwona i jedna biała pokrojona drobno w kostkę 1 szklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej(...)Sposób: W garnku na maśle smażymy cebulę ,seler naciowy i koper, Często  mieszamy.(10 min) Naszą mieszankę warzywną skrapiamy wodą różaną. Następnie do garnka dodajemy ciecierzycę,fasolki ( wszystkie rodzaje) mieszankę warzywną i nasiona FENUGREEK  dusimy dodając olej migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól

Viola cooks with passion
Pieczone udko z kaczki 142

ząbki czosnku sól, majeranek, tymianek, rozmaryn ,słodka papryka ,kolendra. gałka muszkatołowa(wszystko roztarte razem w moździerzu) olej Polecam do tego dania pieczone ziemniaczki. I dodania pod koniec pieczenia fasolki szparagowej i pieczarek Ale to wasza decyzja. Sposób: Kaczkę  pozbawiamy  kręgosłupa ,oczyszczamy z błonek , myjemy pod bieżącą wodą i ćwiartujemy, Marynujemy na minimum 2 godziny pozostawiając(...)200C Nasze roztarte zioła mieszamy z oliwą i nacieramy mięso. Kaczkę układamy na blaszce dodając olej. Zmniejszamy temperaturę na 180C i pieczemy 45 minut. Zmniejszamy temperaturę do 150C zasypujemy fasolką i pieczarkami pieczemy kolejne 20 min. Jak widzicie pieczenie kaczki nie musi trwać wieczność wystarczy ją tylko poporcjować. Nie nadziewając jej w środku wcale nie oznacza że będzie sucha Ważnym

Viola cooks with passion
Kiełbasiany gulasz z warzywami 150

tego co mamy w lodówce! Możemy dodać dowolne warzywa i będzie pysznie! 1 cebula 4 kiełbaski śląskie 1/2 czerwonej papryki 8 pieczarek 3 marchewki 1 szklanka pokrojonej żółtej fasolki 4 łyżki natki pietruszki 3 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu 1 szklanka bulionu warzywnego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie(...)dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kiełbasę. Kolejno dodajemy pieczarki oraz marchewkę pokrojone w plasterki, żółtą fasolkę i pietruszkę. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z sosem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Tortilla z pastą fasolową 139

Składniki: tortilla (4 szt.) czerwona fasolka z puszki (1 puszka) pomidor (2 szt.) rzodkiewka (4 szt.) papryka czerwona (1/2 szt.) papryka żółta (1/2 szt.) czarne oliwki (12 szt.) czosnek (1 ząbek) sól pieprz czarnuszka (1 łyżeczka) papryka ostra Czas przygotowania: 20 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Pasta: Odcedzoną fasolkę blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, czarnuszką i pozostałymi przyprawami. Polecam dać

Weganka gotuje
Szybki makaron ryżowy po Tajsku 113

Bardzo szybkie i smaczne danie kuchni tajskiej. Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy.  Składniki 100 g makronu ryżowego 150 g fasolki szparagowej 1 marchew 250 g boczniaków 250 g polędwiczki wieprzowej 1 szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki soku z limonki tajskiej 50 g orzechów ziemnych(...)łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron moczymy w zimnej wodzie. W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy polędwiczkę pokrojoną na cienkie plastry i fasolkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekaną szalotkę, marchew pokrojoną w julienne i boczniaki (większe kroimy na mniejsze kawałki). Dalej smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodajemy makaron ryżowy z odrobiną

R'n'G Kitchen
na skrzydełkach wielowarzywna z przyprawą do ziemniaków zupa... 80

Składniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 40 dag, ziemniaki 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, cukinia 1 większa, papryka 3 sztuki, pomidory 4 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek skrzydełka zagotować, usnunąć "szumy" łyżką(...)cedzakową, wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pkrojone ziemniaki, pokrojoną fasolkę żółtą szparagową, gotować na średnim ogniu z 15 minut, wsypać kucharka na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę pokrojoną, wsypać pokrojone papryki, cukinie, pomidory, ząbki czosnku, podsmażać z 5 minut na dużym ogniu mieszając, wlać wszystko do zupy, wsypać przyprawę do ziemniaków, gotować z 10 minut na średnim ogniu wsypać pieprz, posiekaną

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowa tarta jaglana 138

minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i umieścić w wysmarowanej olejem kokosowym formie do tarty. Ciasto dziurawimy za pomocą widelca, na wierzch nakładamy papier do pieczenia i nakładamy fasolki lub szklane kulki. Ciasto pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolki i papier. Ciasto wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika

Emcia Pichci