fasolka - 6917 przepisów (strona:197/462)

Patison w marynacie 125

Składniki: -patisony małe  -kilka pomidorków koktajlowych -3-4 nieduże marchewki -5 małych cebul -garść fasolki szparagowej -zielone gałązki selera -kilka ziaren pieprzu kolorowego -kilka ziaren kolendry -kilka liści laurowych Zalewa: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 l wody przegotowanej -1 szklanka (220 ml ) octu 10% -1 szklanka ( 220 ml ) cukru -1 łyżka soli Marchewkę i fasolkę gotujemy na półtwardo. Patisony malutkie wkładamy do słoika w całości, większe przekrawamy na pół lub ćwiartki. Do słoika wsypujemy przyprawy  i układamy warzywa na przemian. Składniki zalewy zagotowujemy. Wypełniamy

Kulinarne przemyslenia
Makaron z warzywami 169

dania z makaronu i warzyw. Składniki: 300 g makaronu krótkiego, np. kokardki, świderki, podobne 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 czerwona papryka szklanka zielonej i żółtej fasolki ciętej - użyłam mrożonej vegeta natur, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano oliwa z oliwek do podania: ser i zielone - pietruszka Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieram, kroję w kostkę, przesmażam(...)oliwie. Po chwili dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, gdy lekko zmięknie dodaję pokrojonego w kostkę pomidora. Mieszam, dodaję fasolki, przyprawiam, przykrywam, duszę do miękkości. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Podaję makaron z warzywami, wzbogacam danie serem i świeżo skrojoną natką. Gotowe! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Jednogarnkowy gulasz z młodych warzyw (wiosenny / letni gulasz) 133

powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek olej 1. Łopatkę kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew skrobiemy(...)Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchew w plastry. Kalafior dzielimy na różyczki, kapustę, koperek i natkę siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. 2. Na dużym ogniu, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy łopatkę do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków oraz koperek i pietruszkę. Zalewamy 250 ml wody, dusimy pod przykryciem

Szefowa kuchni
błyskawiczna fasolka po bretońsku 146

Nawet będąc w trakcie tzw diety można dobrze i smacznie zjeść. Bo dieta to nie tylko zielenina czy surowe warzywka. Można również zjeść fasolkę po bretońsku, w trochę odmienionej wersji. A że czasu czasami nam brakuje to w wersji błyskawicznej, korzystając z fasolki w puszce. Składniki: na dwie osoby puszka fasoli białej lub czerwonej  puszka pomidorów

Gotowanie z pasją
Chroń jedzenie i oszczędzaj 181

Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy(...)miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata   ------- Zgrzewarkę próżniową FFS005X do testów udostępnił polski dystrybutor zgrzewarek FoodSaver

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ANGIELSKIE ŚNIADANIE CZYLI ENGLISH BREAKFAST PO POLSKU 176

angielskiego śniadanka. SKŁADNIKI: (1 PORCJA) ·        1 swojska kiełbasa (lub dwie małe cienkie kiełbaski dobrej jakości) ·        puszka słodkiej fasolki w sosie pomidorowym ·        pomidorki koktajlowe (lub zwykłe, duże soczyste pomidory) ·        2 jajka sadzone z wolnego wybiegu(...)tosty PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę usmażyć dobrze na patelni lub grillu. Fasolkę przełożyć do rondelka i podgrzać ok. 5 minut. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i przyrumienić na patelni bez tłuszczu. Na koniec usmażyć jajka, pozostawiając żółtko w postaci płynnej oraz stostować chleb. Zajadać od razu J SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO

Calzonella.com
Klasyczna fasolka po bretońsku 168

Bardzo klasyczne danie. Czasami przychodzą takie dni, że ma się ochotę na tradycyjną potrawę. Tym razem zagościła na naszym stole fasolka po bretońsku. Składniki: - 500g fasolki "Piękny Jaś" - 300g boczku wędzonego - 350g kiełbasy - 1 duża czerwona cebula - 800 ml przecieru pomidorowego - 3 ząbki czosnku - liść laurowy - 4 ziela angielskie - sól, pieprz - 2 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimna

Pan i Pani Smith w kuchni
Fasolka szparagowa w bułce tartej (doskonała do obiadu) 168

Fasolka szparagowa to świetne warzywo, które możemy wykorzystać jako przystawkę do obiadu. Super szybko się ją przyrządza, a zarazem bardzo prosto. Jedzmy ją więc dopóki jeszcze nie ma łyka. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 122

Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek ryżu 2 młode, średnie ziemniaki garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki) 3 młode marchewki 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki 1 młoda cebulka 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion(...)Krok 1. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora

Moja Książka Kucharska
Kurczak zapiekany z fasolką szparagową i mozzarellą 87

Składniki: 4 filety z kurczaka sól, oregano, pieprz, bazylia, czosnek, papryka słodka, curry 2 kulki mozzarelli po 250-300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej cukier Szparagówkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół. Wrzucić na posłodzony wrzątek. Gotować 3 minuty, pod koniec gotowania posolić. Odcedzić. Każdy filet pokroić wzdłuż na 4 części, przyprawić z obu stron solą, pieprzem, ziołami(...)curry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć odcedzoną fasolkę, na wierzchu poukładać koło siebie kawałki mięsa. Mozzarellę odcedzić, pokroić na grubsze kawałki i rozłożyć na mięsie. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 o C (do zrumienienia

Czerwień i błękit
Sałatka z bobem i ziemniakami 157

wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych.     Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem

Kulinarne przygody Gatity
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 147

sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka szparagowa czy wiśnie. W sezonie pomidory, ogórki i papryka smakują najlepiej i mają najlepsze ceny. Niektórych pyszności jak czarny bez czy świeże figi nie dostaniemy po tym czasie. Niektóre można jeść(...)Szalotki Szparagi Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato?   Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka, Paprykę , Pomidory , Porzeczki , Śliwki i Wiśnie .   Na mojej sezonowej letniej liście jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody, Koper Włoski, Morele i Morwa

Ugotowane pozamiatane
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 149

wierzch sypiemy ser żółty i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 150 C w termoobiegu. Pizza "Warzywko " brokuły( użyłam mrożonych - podgotowałam je ok.3 minut we wrzątku fasolka zielona( tak samo jak brokuły) kukurydza z puszki sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty starty -150 g przyprawy : oregano, bazylia, tymianek Bierzemy drugą część ciasta, rozprowadzamy sos pomidorowy . Następnie brokuły(...)układamy na sos pomidorowy , fasolkę i kukurydzę. Posypujemy przyprawami dla smaku i sypiemy startym serem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 w termoobiegu. Pizza będzie gotowa , gdy się pięknie zarumieni :)   Trzecią część ciasta można zamrozić albo przygotować pizzę z innych dowolnych składników. Smacznego

Różne smaki w kuchni
49 przepisów z cukinią 229

pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią(...)cukinią i brokułami Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż

Moja smaczna kuchnia
Sos warzywny do spaghetti 151

Zmieniając dowolne warzywa w przepisie na inne ulubione lub sezonowe nie traci się nic z jego wspaniałego smaku . Na zdjęciach poniżej widać kalafior, ale ja ostatnio używałam też brokuła, fasolki szparagowej, szpinaku, jarmużu no i oczywiście cukiniii! Krótko mówiąc, sos ten powstaje z tego, co jest pod ręką Podany z makaronem spaghetti i kalafiorowym mięsem mielonym jest niezwykle smakowitym(...)brokuła lub 1/2 małego kalafiora 2 szklanki passaty z pomidorów (lub więcej w zależności od ilości warzyw) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 szklanki kukurydzy lub fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarki również obieramy i kroimy na cienkie paski. Obieramy

Lamarida.pl