ciągu tygodnia, kiedy niewiele mamy czasu na gotowanie. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu lubella Tagliatelle 300 gram piersi kurczaka 100 gram brokuł garść zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 suszone pomidory ząbek czosnku(...)Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekany ząbek czosnku z suszonymi pomidorami. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz podzielony na różyczki brokuł oraz fasolkę szparagową. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojone pomidory oraz bulion. Duś składniki jeszcze 5-7 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Dodaj śmietanę, ugotowany makaron oraz natkę pietruszki
Mango Papajałyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć w rulon i gotowe. Tortilla z z łososiem i sosem pistacjowym Czas wykonania: 10 min Składniki(...)łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory lub 4 łyżki pomidorów w puszce Przygotowanie: Ryż ugotować. Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz przecier. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę i dodać mięsa. Całość wymieszać. Ryż przełożyć do pudełka, a na górę wyłożyć farsz. Obiad
KuchniaWeDwoje.pltartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę, czyli aquafabę i zachowujemy do późniejszego użycia np. do tofucznicy . Przepłukujemy wodą i odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy
Lamarida.plSkładniki (na 1 porcję) - 2 łyżki komosy ryżowej (ok. 28 g), - 2 garście zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania(...)Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Fasolkę przycinamy na końcach, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 min. (aż będzie miękka). 3. Pomidorki przekrawamy na pół. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną komosą ryżową i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzimowe dni. Gęsta, rozgrzewająca, sycąca. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini wystarczy za cały obiad. Pełna smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli skorzystacie z tych własnoręcznie „zasłoikowanych”), słodkawej fasolki, konkretnych tortellini i kiełbasy, z dodatkiem szpinaku i parmezanu, przepysznie doprawiona ziołami i – jeśli lubicie – lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe(...)podsmażyć na złoto. Dodać pomidory, bulion i paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Delikatnie zagotować i dodać tortellini. Gotować (na małym ogniu) aż tortellini będzie gotowe. Dodać odsączoną fasolkę i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty. Toskańską zupę pomidorową z kiełbasą i tortellini podawać od razu posypaną parmezanem. Post Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini pojawił się poraz pierwszy
Pociąg Do KuchniSałatka makaronowa z jajkiem, cebulką, groszkiem, fasolką i domowym majonezem. Bardzo fajna sałatka, która powstała przy okazji. Potrzebujemy około 300-500 g ugotowanego makaronu i dodatki: 2 jajka, 2 szklanki groszku z fasolką, 1 cebulę, coś zielonego.sól i pieprz do smaku, jak również 2-3 łyżki majonezu majonez domowy w 10s Wszystko razem łączymy, doprawiamy i dekorujemy
chleba naszegotakie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz(...)rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu
O kuchni z uczuciemleczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku puszka fasoli białej Jamar duża butelka passaty pomidorowej oliwa z oliwek + masło przyprawy: sól(...)miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną fasolkę oraz fasolę z puszki. Przyprawiam, wlewam passatę. Jeśli chcecie możecie dolać trochę wody, ja jednak tego nie robiłam. Duszę do miękkości, ewentualnie przyprawiam jeszcze do smaku, dodaję tabasco
Zasmakuj Kuchniwyglądające (goście nie narzekali😄) Składniki na 4 porcje: -400 g mięsa +papryka słodka, chili -2 kulki mozzarelli -200 g brązowego ryżu -2 łyżki oleju -400 g fasolki zielonej ciętej Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso dzielimy i tłuczemy na kotlety. Przyprawiamy intensywnie papryką słodką i chili. Smażymy z obu stron na koniec kładąc po plastrze mozzarelli(...)kotlet aby się rozpuściła. 3. Fasolka jeśli mrożona to gotujemy do miękkości, świeżą blanszujemy i podajemy wszystko na talerz posypując koperkiem. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; Wartość odżywcza 1 porcji: 460 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzunich oderwać takie to dobre. 5 kromek chleba 5 jajek małych 5 pomidorków koktajlowych 15 dkg kurek sól, pieprz koper świeży 5 kawałków dorsza przyprawa do ryb kilka fasolek szparagowych ugotowanych 10 dkg oscypka nitek bazylia świeża 1 łyżka masła 1 łyżka octu olej rzepakowy Dorsza posypuję przyprawą do ryb, solę, pieprzę i odstawiam na 30 minut do lodówki. Układam(...)koperkiem. Chleb smaruje masłem i wstawiam do piekarnika na 10 minut temp 180 stopni razem z rybą. Na każdej kromce układam nitki sera, kawałek ryby, kurki, pomidorki, jajko, fasolkę, koperek, bazylię
wesoła kuchniaoleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce(...)powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie musztardowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 560 g Energia: 585,3 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 kiszone ogórki 2 małe papryki w różnych kolorach pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku 2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku olej do smażenia łyżeczka(...)dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną
Czerwień i błękitUgotowane na parze warzywa: ziemniaki, marchewka, fasolka szparagowa i brokuł świetnie smakują z prostym kurczakiem podsmażonym z warzywami i masłem orzechowym. Kocham warzywa i zjadam je w ilości hurtowej co na powyższym talerzu widać. Nie wyobrażam sobie by kiedykolwiek mogło się to u mnie zmienić! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka 1 cebula 1 ząbek(...)cukinia średnia 200 gram brokuł 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki masła orzechowego do podania: ugotowane na parze warzywa, między innymi: marchew, brokuł, ziemniaki i fasolka szparagowa Kurczaka kroję w kostkę i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i kolendry do zarumienienia. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę chwilę. Cukinię kroję na ćwiartki
Mango PapajaSzakszukę uwielbiamy a tym razem zrobiłam ją trochę inaczej. Miałam puszkę fasolki po bretońsku Bonduelle i za mała była ona na samodzielny obiad więc dodałam to i owo i dzięki temu obiad był pożywny i treściwy, przepyszny. Zobaczcie co zrobiłam. Fasolka po bretońsku a'la szakszuka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd(...)łyżki posiekanej natki pietruszki kwas z ogórków kiszonych do smaku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Obrane ziemniaki i marchew kroję w niewielką kostkę, fasolkę szparagową na kawałeczki. Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, dodaję przygotowane warzywa, wsypuję ryż - gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory
Moja Książka Kucharska