niewielkich ziemniaków, pokrojonych w duż ą kostkę 100g kaszy jęczmiennej perłowej, wypłukanej na sitku 1 1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 400g ugotowanej, białej fasolki (to jest zwykle odcedzony 1 duży słoik, lub 2 standardowe puszki) kostka rosołowa, lub około 1 łyżki proszkowanego bulionu z pudełeczka sól i biały pieprz, do smaku W dużym garnku rozgrzej(...)litry gor ą cej wody, wsyp kaszę, dodaj kostkę rosołow ą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut - do miękkości warzyw i kaszy. Dodaj mięso i fasolkę. Gotuj kolejne 2-3 minuty, dopraw jeszcze raz do smaku. Gotowe
Lejdi of the housezielonych oliwek 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy 50 ml bulionu lub wody 300 ml pasaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka czarnuszki sól pieprz Przygotowanie: Cukinię, paprykę kroję w grubą kostkę. Cebulę, pora, oliwki, czosnek w plasterki. Na patelni wlewam(...)warzywa, całość posypuję przyprawami i smażę przez około 6-7 minut. Warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i duszę pod przykryciem 10 minut. Na koniec fasolkę, oliwki,pasatę i duszę jeszcze 10 minut. Gulasz posypuję posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszam. Artykuł WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu Kukułeczki
Kukuleczkiprzemówi” zarówno do jednych, jak i do drugich! Zapraszam na przepyszną pizzę z zielonymi dodatkami! Mamy tutaj pyszną pastę warzywną z grillowaną cukinią i curry, zielony groszek, fasolkę szparagową, świeżą roszponkę i przepyszną, włoską burratę. Fantastyczne połączenie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: ( 1 pizza o średnicy ok. 35 cm ) * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże – 15 g * letnia woda(...)oliwa z oliwek – 30 ml * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 1 płaska łyżeczka DODATKI: * pasta warzywna z cukinii z curry * burrata /ew. mozzarella * groszek zielony * fasolka szparagowa * świeża roszponka * sól, pieprz, bazylia, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeże drożdże kruszymy do miski. Dodajemy wodę i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić
Ostra na SłodkoSpokojnie można zastąpić dwudaniowy obiad. Wersji zup gulaszowych jest naprawdę dużo, a ja dzisiaj zapraszam na moją wariację tej zupy... wołowo-wieprzową z dodatkiem papryki, pomidorów oraz drobnej, białej fasolki. To trochę takie połączenie zupy gulaszowej z fasolką po bretońsku, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Garnek takiej zupy starcza nam na 3 dni 😀 Składniki: ok. 250 g wieprzowiny
Kuchnia MagdaLenyróżnymi dodatkami. 500 g Kiełbasy ((dobrej jakościowo)) 200 ml Wody lub bulionu 2 łyżki Ketchupu Curry ((lub więcej jeśli używasz wody zamiast bulionu)) 1 Cebula 200 g Fasolki szparagowej lub groszku zielonego ((mrożonego)) 1 łyżka Przyprawy Curry Masło klarowane Ghee ((do smażenia)) Sól i pieprz ((do smaku)) 1 łyżeczka Mąki z Tapioki ((płaska)) 50 ml Wody ((zimnej)) Kiełbaski pokrój nieduże(...)Podsmaż na odrobinie masła klarowanego, aż nabiorą koloru. Przełóż je na talerz. Na tłuszczu który się wytopił z kiełbasy podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz fasolkę lub groszek przez kilka minut, aż się zeszklą. Dodaj przyprawę curry, ketchup, bulion lub wodę i wszystko razem wymieszaj. Wymieszaj mąkę z tapioki z zimną wodą w szklance i wlej na patelnie cały
Oslov.jestem zupożercą nałogowym . Reszta familii je , jak musi No a o sobie kucharz myśli ostatni , więc wrzucam do garnka to , co zostało po przygotowaniu obiadu .. Ścinki mięska , kosteczki , resztę fasolki z puszki , plus jakiś pomidor.. Voil’a i zupa dnia gotowa ! Co smaczniejsze spisuję i publikuję , ot cała tajemnica Składniki : 2 korpusy z kurczaka ( można użyć skrzydełek(...)udek , ja preferuję szkielety taki bulion jest zawsze bardziej aromatyczny a korpusy po filetowaniu nie marnują się ) 4 pomidory , duże , mięsiste 1/2 opakowania mix roślin strączkowych ( biała,czerwona fasolka , soczewica zielona i czerwona itp. ja używam mix-u z Tesco ) 5-6 pieczarek 3 cebule 2 papryki ostre, najlepiej rocoto , ewentualnie 4 chilli 2 papryki spiczaste słodkie 50 ml słodkiej
Ogrodnik w podróżytortillą. Uwielbiam takie proste, szybkie i syte dania kiedy za oknem jest zimno. 40 dkg parówek z szynki 2 papryki czerwone małe 440 g kukurydzy z puszki 400 g fasolki czerwonej z puszki 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz papryka wędzona kawałek papryczki chili 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 800 ml przecieru pomidorowego Cebule i czosnek kroję(...)kawałki i dalej smażę. Parówki kroje w plasterki i też dodaję i chwile smażę. Wlewam przecier pomidorowy, i duszę na wolnym ogniu 10 minut. Na końcu dodaję kukurydze, fasolkę, sól, pieprz, paprykę wędzoną, oregano i chwilę jeszcze duszę. Gulasz podaję z natką pietruszki, i kawałkami tortilli podgrzanymi na patelni
wesoła kuchniażadnym klimacie politycznym i przy jakichkolwiek warunkach pogodowych nie potrzebuję zupełnie i całkowicie zachęty do pojadania fasolek, tudzież soczewic i innych ciecierzyc. Ale aktualnie jestem w posiadaniu, bardzo znacznie już przetrzebionych, zapasów , które z przyjemnościa wykorzystuję. Stad dzisiejsze danie. Wegetariańskie, idealne wprost do porcji kaszy i wspaniałe na nadchodzace zimne i mokre wieczory... Przepis, lekko zmieniony, z bloga(...)pomidory sa bardzo kwaśne, wsyp około 1/3 łyżeczki cukru. Posól do smaku. Zagotuj, przykryj, przykręć gaz i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzona fasolkę. Zagotuj. Kaszę kuskus nakładaj na talerze i polewaj sosem
Lejdi of the houseWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany(...)kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę. Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne 10 minut. Zupę odstawiam z ognia, wlewam do niej wcześniej zahartowaną śmietanę i dodaję posiekaną zieleninę
JejKuchniapyszny i bardzo sycący Składniki na 2 (porządne!) porcje: – 200g wołowiny, – 700ml wywaru wołowego, – 200g ziemniaków, – 1 bakłażan- 100g, – 100g papryki czerwonej, – 50g fasolki szparagowej, – 1 pomidor średniej wielkości, – 1 mała cebula, – 2 łyżki przecieru pomidorowego, – garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona), – 2 łyżki(...)wymieszać, smażyć kolejne 3 minuty (jeśli zaczyna przywierać to należy wlać pół chochelki wywaru). Dodać paprykę, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać fasolkę, wlać wywar, przyprawić i dodać pokrojone w kostkę wołowinę i pomidor. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę i bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut
Smaki ArmineZupa chociaż wydaje się letnia to spokojnie można ją jeść zimą. Nie posiada ziemniaków, ale ma dużo warzyw. Jest tutaj cukinia, papryka, fasolka szparagowa, kukurydza oraz papryczka chilli. Zupę podałam z makaronem spaghetti Arc Pol. Składniki: 1/2 op. makaronu spaghetti Arc Pol 1/2 cukinii zielonej 1/2 cukinii żółtej papryka czerwona papryka żółta papryczka chilli (ok 2 cm) kolba kukurydzy(...)bulionu warzywnego gałązka świeżej mięty gałązka natki pietruszki gałązka kolendry sól pieprz łyżka oleju Cukinie obrać i pokroić w pół plastry. Papryki pokroić w plastry. Kukurydze obkroić z kolby. Fasolkę oczyścić. Papryczkę chilli drobno posiekać. Warzywa podsmażać na oleju przez 5 minut mieszając je aby się nie przypaliły. Po tym czasie dolać bulion oraz miętę, pietruszkę i kolendrę. Gotujemy zupę
Kuchnia w oparachSkładniki : 2 marchwie średnia cukinia 2 cebule 2 garście fasolki szparagowej po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny mielony(...)olej do smażenia ugotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu ( ile kto chce) Przygotowanie: Marchew, cukinie i cebulę obrać pokroić, umytą paprykę również Fasolkę pozbawić szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a kapustę poszatkować Na rozgrzany olej wrzucać kolejno warzywa, obsmażyć i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać sos chiński, ewentualnie łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego Doprawić do smaku
Proste Potrawy