głównie z dzieciństwem, kiedy to zajadaliśmy się gotowanym bobem, tylko lekko posolonym. Tym razem bób wystąpi jako główny bohater sałatki. Letnia sałatka z bobem (pikantna) SKŁADNIKI: - 500g bobu - 200g fasolki szparagowej - 250g mix sałat (sałata lodowa, endywia, cykoria oraz marchew) - 6 małych pomidorów - pół papryczki habanero - 2 ząbki czosnku Gotujemy bób w osolonej wodzie, około 5 minut i odcedzamy. Podobną(...)czynność wykonujemy z fasolką szparagową tyle, że po odcedzeniu kroimy ją w małe kwadraciki. Gdy bób i fasola ostygną, łączymy je z mixem sałat, pokrojonymi pomidorami, papryczką halapenio i zgniecionym czosnkiem. Całość mieszamy. SKŁADNIKI SOS: - 2 łyżki musztardy czeskiej - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżka oliwy z oliwek Łączymy ze sobą wszystkie 3 składniki, dokładnie
Związek na patelnipomidorach robiłam już sałatkę z ogórków i fasolki a tym razem wersja bez fasolki. Sałatka prosta bo tylko dwa warzywa-ogórki i cebula ale bardzo smaczna. składniki: 2 kg obranych ogórków 0,5 kg obranej cebuli 2 płaskie łyżki soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200-220g) 1/2 szklanki cukru 1/2 szkalnki octu 10% 1/2 szklanki oleju 1/2 łyżeczki mielonego
Monia miesza i gotujeprzyprawienia jeszcze długo po ich zjedzeniu. Na dodatek są zazwyczaj szybkie i proste w przygotowaniu, a jedyna trudność polega na zgromadzeniu składników. Ta wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową Read More Artykuł Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonuniwersalny. Składniki: 150 g makaronu 1 opakowanie sera typu tera 3-5 szt ogórków kiszonych 3-5 szt młodych ziemniaków 5 łyżek oleju sos sałatkowy,pieprz 2 garści fasolki szparagowej 1 szt czerwonej cebuli 3 szt świeżych pomidorów Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Fasolkę szparagową do miękkości ale żeby była jeszcze chrupka. Młode ziemniaka obieramy i gotujemy. Kroimy
Życie zaczyna się w kuchnimamy do czynienia z rzeczami szybko psującymi się, to ilość octu, zawartego w musztardzie, zapobiega zepsuciu. Przepisy są różne, ale ja wybrałem taki, jaki mi się najbardziej podobał. Składniki: - fasolka szparagowa - czerwona cebula - musztarda Dla mnie idealnym wykorzystaniem było na grillu, jako dodatek do kiełbasek, zarówno na talerzu jak i w bułce. Wykonanie: Fasolkę i cebulkę kroimy i podsmażamy. Dodajemy
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki : ok.80 dag szynki z dzika papryka czerwona i żółta 1 kalarepa 2 garście fasolki szparagowej 2-3 marchewki 2 duże cebule olej lub smalec do smażenia mąka sól, pieprz czarny, liść laurowy, oregano, estragon, kilka ziaren jałowca Przygotowanie : Pokrojone mięso obtoczyć w mące, usmażyć krótko na patelni na tłuszczu Przełożyć do woka, wlać pół szklanki wody, dodać olej(...)pieprzu, liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować do lekkiej miękkości Obrane cebule i marchew pokroić, dodać do prawie miękkiego mięsa W następnej kolejności dołożyć pokrojoną w słupki kalarepę i fasolkę- gotować pod przykryciem Papryki pokroić w paski i również dodać do całości, posolić, doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, oregano, estragonem, jałowcem Na koniec dodać pokrojoną w pół krążki cebulę
Proste PotrawyTaki barszczyk na młodych warzywach smakuje wybornie. Wszystko na bazie młodych warzyw. Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 200 g żółtej fasolki szparagowej 2 pomidory malinowe 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 pęczek koperku 500 g wieprzowej kości wieprzowej 4 ziemniaki sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa oczyściłem, obrałem. Marchewkę, pietruszkę, seler(...)pokroiłem na kawałki. Ziemniaki w grubą kostkę. Por ( biała część z częścią zielonej ) na kilka kawałków. Buraczki w kostkę, łodyżki też. Fasolkę szparagową pociąłem na kawałki w ukos. Kość zalałem 1,5 l wody, zagotowałem, dodałem marchewkę, pietruszkę, seler. Wrzuciłem świeży listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, doprawiłem solą. Jak warzywa zmiękły, dodałem ziemniaki i buraczki. Kapustę pokroiłem w dość
R'n'G Kitchenmaśle z dużą ilością posiekanego szczypiorku - wypróbowany i łatwy przepis. Jajecznica według tego przepisu wyśmienicie smakuje podana z pieczywem na śniadanie albo z ziemniakami i sezonowymi surówkami, szpinakiem lub fasolka szparagowa w śmietanie. Przepis na pulchną jajecznicę. Aby przygotować dwie solidne porcje pożywnej jajecznicy potrzebujesz: 4 świeże jajka 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 kopiasta łyżka masła(...)kiełbasy i cebuli i powoli usmażyć, oddzielając łyżką od dna w kilku dużych, pulchnych kawałkach. Gotową jajecznicę podawać z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ziemniaków i surówek sezonowych, szpinaku albo fasolki szparagowej w śmietanie. Przed wydaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Jajecznica przepis
Moja Książka Kucharskaroku. Pietruszka? Zawsze o tej porze trzyma cenę, więc nie widzimy w czym problem. Składniki: 1/2 główki kapusty 2 młode marchewki 5 młodych ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 pietruszka 1 mały seler 1,5 litra zimnej wody 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła koperek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa chlastamy(...)lubimy. Metoda jest taka: To, co pod ziemią rośnie, wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, oprószamy solą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut. Fasolkę i kapustę podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenmamy paskudną pogodę. Leje tak, że świata nie widać, jest zimno. Zupa będzie najlepszym rozwiązaniem! Czas jej przygotowania to 20 minut Składniki na 2 litry 2 litry wody szklanka fasolki konserwowej pół brokuła (same różyczki) marchew pietruszka cebula 2 filety z kurczaka lub mięso z udka pół szklanki śmietany 12% lub 18% 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku łyżeczka świeżego(...)estragonu sól himalajska pieprz Do gotującej się wody lub wywaru warzywnego wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka oraz wszystkie przyprawy. Dodać pokrojone: marchew, pietruszkę oraz cebulę. Gotować 10 minut. Dodać fasolkę oraz estragon. Po około 10 minutach dodać różyczki brokułu i gotować, aż będą one al dente. Zupę można zabielić śmietaną i posypać koperkiem. Opcjonalnie dodałam ugotowaną torebkę ryżu jaśminowego
Z Kuchni Do Kuchniniezwykła rozkosz dla podniebienia. Takie dania mogę jeść codziennie! Przepis na jambalaya 4 porcje Składniki: 250 g ryżu basmati 1 szalotka 200 g zielonego groszku, mrożonego 150 g zielonej fasolki, mrożonej 300 g szparagów 500 g dużych krewetek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionowa warzywna, ekologiczna sól i czarny pieprz do smaku ½ płatków chili ¼ kajeńskiego pieprzu 2 łyżki(...)mnie kuchnia indukcyjna poziom 3) jeszcze przez około 10 minut. Ugotowany ryż odstaw na bok, zdejmij pokrywkę i odparuj. Pokrój szalotki w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Groszek, fasolkę i kłosy szparagów ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do cebuli wraz z krewetkami, tymiankiem, oregano i przyprawami. Smaż przez minutę w wysokiej temperaturze
codojedzeniaKońcówka weekendu majowego. Po kilku dniach spotkań ze znajomymi, grillowania i wielu rozmowach nadszedł czas aby zjeść coś lekkiego. Składniki: 150 g makaronu Arc Pol kółeczka 150 g fasolki szparagowej 10 pomidorków koktajlowych 10 oliwek zielonych 3 garście roszponki 1 puszka tuńczyka SOS: 1/2 ząbku czosnku 1,5 łyżki octu winnego sól pieprz 4 łyżki oliwy Makaron Arc Pol gotujemy(...)dente. Przygotowujemy sałatkę. Do makaronu dodajemy fasolkę szparagową z puszki, pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, roszponkę i tuńczyka. Przygotowujemy sos: czosnek przecisnąć przez praskę.. Wymieszać go z pozostałymi składnikami sosu. Warzywa wymieszać z sosem
Kuchnia w oparachCzekoladowe brownie z czerwonej fasolki adzuki. Czyli kolejny mój partyzancki patent z cyklu, jak przemycam warzywa w diecie moich chcących wszystko jeść na słodko kilkulatek. Czyli ciasto z fasoki adzuki, zamaskowanych czekoladą. Mega patent, czy jak to mówią u nas na Pomorzu - petarda. Artykuł Czekoladowe brownie z czerwonej fasolki adzuki. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOKolorowa sałatka brokułowa Sałatka gruzińska Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Sałatka z soczewicy z papryką i orzechami Sałatka z fasoli i mango Sałatka z fasolą Sałatka z dynią Kolorowa sałatka makaronowa Z kaszą Sałatka z komosą(...)ryżowa i burakiem pieczonym Sałatka z fasolką szparagową, pieczonym burakiem, serkiem wiejskim oraz kaszą gryczaną i jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z brokułem, pomidorami, selerem naciowym i oliwkami Sałatka z cieciorki z kaszą gryczaną i kozim serem Sałatka z ryżem Sałatka z kaszą owsianą Z mięsem Sałatka curry z kurczakiem Sałatka z kurczakiem i winogronami Sałatka hawajska Włoska sałatka
Dorota Smakuje