fasolka - 6917 przepisów (strona:188/462)

Bozbasz- ormiański gulasz 166

pyszny i bardzo sycący Składniki na 2 (porządne!) porcje: – 200g wołowiny, – 700ml wywaru wołowego, – 200g ziemniaków, – 1 bakłażan- 100g, – 100g papryki czerwonej, – 50g fasolki szparagowej, – 1 pomidor średniej wielkości, – 1 mała cebula, – 2 łyżki przecieru pomidorowego, – garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona), – 2 łyżki(...)wymieszać, smażyć kolejne 3 minuty (jeśli zaczyna przywierać to należy wlać pół chochelki wywaru). Dodać paprykę, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać fasolkę, wlać wywar, przyprawić i dodać pokrojone w kostkę wołowinę i pomidor. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę i bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut

Smaki Armine
ZUPA WARZYWNA JESIENNA 103

Zupa chociaż wydaje się letnia to spokojnie można ją jeść zimą. Nie posiada ziemniaków, ale ma dużo warzyw. Jest tutaj cukinia, papryka, fasolka szparagowa, kukurydza oraz papryczka chilli. Zupę podałam z makaronem spaghetti Arc Pol. Składniki: 1/2 op. makaronu spaghetti Arc Pol 1/2 cukinii zielonej 1/2 cukinii żółtej papryka czerwona papryka żółta papryczka chilli (ok 2 cm) kolba kukurydzy(...)bulionu warzywnego gałązka świeżej mięty gałązka natki pietruszki gałązka kolendry sól pieprz łyżka oleju Cukinie obrać i pokroić w pół plastry. Papryki pokroić w plastry. Kukurydze obkroić z kolby. Fasolkę oczyścić. Papryczkę chilli drobno posiekać. Warzywa podsmażać na oleju przez 5 minut mieszając je aby się nie przypaliły. Po tym czasie dolać bulion oraz miętę, pietruszkę i kolendrę. Gotujemy zupę

Kuchnia w oparach
Leczo z pulpecikami i makaronem ryżowym 121

Składniki : 2 marchwie średnia cukinia 2 cebule 2 garście fasolki szparagowej po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny mielony(...)olej do smażenia ugotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu ( ile kto chce) Przygotowanie: Marchew, cukinie i cebulę obrać pokroić, umytą paprykę również  Fasolkę pozbawić szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a kapustę poszatkować Na rozgrzany olej wrzucać kolejno warzywa, obsmażyć i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać sos chiński, ewentualnie łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego Doprawić do smaku

Proste Potrawy
Fasolka w pomidorach- samodzielne danie lub baza do fasolki po bretońsku 130

Sycąca i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień- fasolka w pomidorach. Może ona stanowić samodzielne, wegetariańskie danie, jak również może być podstawą do słynnej fasolki po bretońsku- wystarczy podsmażyć boczek z ulubioną kiełbaską i wymieszać. Ja zazwyczaj tak robię- jednego dnia serwuję w wersji wege, a drugiego- dla urozmaicenia- z mięskiem. Bardzo istotnym elementem jest gotowanie fasoli- pamiętajcie: fasolę

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce 159

Wartość kaloryczna: 217 Składniki: 150g fasolki szparagowej 1/2 papryki (70g) łyżeczka masła (5g) 1 jajko (60g) 2 łyżki octu sól, pieprz czosnek granulowany koperek  1. Na patelni rozpuść masło i dodaj fasolkę szparagową. 2. Po 5 min dodaj pokrojoną paprykę w kostkę. 3. Całą zawartość patelni przypraw solą pieprzem i czosnkiem. 4. Między czasie zagotuj 1l wody. 5. Jajko

FITBUuK
Gulaszowa z dynią i fasolką szparagową 121

chudego mięsa wieprzowego na gulasz 1,5-2   litry domowego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 2 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej 30 dag obranej dyni ½ małej cukinii 4 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny lub jarzynki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)krótko obsmażyć 5-6 minut, pod przykryciem, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać połową bulionu   i gotować 15 minut, po tym czasie dodać pokrojoną na kawałki marchewkę, fasolkę szparagową , ziemniaki oraz cukinię i   dynię, wlać resztę bulionu i gotować do momentu aż mięso i warzywa będą   miękkie, doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne, dodać koncentrat

Wanilia i Kardamon
Prosty ramen z odzysku – na korpusie pieczonego kurczaka 286

wzdłuż włókien jak pulled pork, a szybko zagrzeje się od gorącego ramenu. Z warzyw do tej zupy świetnie sprawdza się zielony zblanszowany groszek cukrowy w strąkach albo blanszowana zielona fasolka szparagowa, kiełki soi albo fasolki mung i posiekana kolendra. Jeśli podacie ramen z mięsem, warzywami i z jajkiem (pokazywałam już jak je zrobić w TYCH PRZEPISACH , zerknijcie) to macie pyszny

Karo in the Kitchen
Śniadanie angielskie 164

chleba tostowego 2 jajka 4-6 cienkich kiełbasek (u nas tzw piwoszki) kilka pomidorków koktajlowych kilka małych białych pieczarek kilka plasterków cienkiego boczku (u mnie surowy) 1/3-1/2 puszki białej fasolki w pomidorowym sosie masło sól, pieprz Na suchej, rozgrzanej patelni grillowej rumienimy boczek. Pieczarki rumienimy na osobnej patelni na 1 łyżce masła – niech się lekko przybrązowią. Delikatnie doprawiamy(...)tostowy rumienimy w opiekaczu lub na suchej, rozgrzanej patelni. Na talerze wykładamy połówki pomidorków (je też można podsmażyć, np z pieczarkami), pieczarki, boczek, ciepłe kiełbaski, jajko sadzone oraz podgrzaną fasolkę z puszki. Podajemy ze zrumienionym chlebem tostowym

Smaki Na Talerzu
Sałatka z pęczakiem, tuńczykiem i czerwoną fasolką 275

Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym) 1 puszka fasolki czerwonej 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 1 krótki ogórek 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól ziołowa, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko (zgodnie z przepisem na opakowaniu) a następnie przelewamy(...)sitku zimną wodą. Cebulę, paprykę oraz ogórka (nieobranego) kroimy w małą kostkę. Do warzyw dodajemy odsączonego z sosu tuńczyka oraz fasolkę. Ocet mieszamy z oliwą i musztardą.  Sałatkę posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Qchnia po prostu
SOCZEWCA ZIELONA Z RYŻEM BASMATI, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KUKURYDZĄ 64

Składniki: (na 4 porcje) - soczewica zielona – (200 g) - ryż basmati – (100 g) -  fasolka szparagowa zielona – (200 g) - kukurydza konserwowa – (130 g) - olej  lniany (40 g) - sól himalajska- ½ łyżeczki, pieprz cytrynowy, mieszanka ziół. Wykonanie:   Soczewicę opłukać, gotować w osolonej wodzie ok 10 min. Do gotującej soczewicy dodać ryż basmati, gotować kolejne 10 min, następnie dodać fasolkę szparagową, dusić

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Chroń jedzenie i oszczędzaj 120

Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy(...)miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata

Cztery Fajery
Kociołek z szynką 97

DANIA JEDNOGARNKOWE Polecam i życzę smacznego. Składniki 700 g szynki bez kości 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 2 papryki żółte 1 garść fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów bez skóry szczypiorek 1 cebula 3 łyżki masła klarowanego 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Mięso pokroić w większą kostkę, oprószyć je solą i pieprzem(...)ziemniaki w kostkę, pietruszkę w kostkę, seler naciowy w kawałkach  i razem chwilę wszystko smażyć mieszając (około 5 min) Całość zalać 2l  wody lub bulionem mięsnym. . Dodać fasolkę szparagową pokrojoną na pół, sos sojowy i paprykę pokrojoną w kostkę. Wlać zmiksowane pomidory w puszce. Przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić solą i pieprzem

O kuchni z uczuciem
Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym 154

czynności widelca. Przykryć garnek pokrywką i gotować – parować ryż na małym ogniu (u mnie kuchnia indukcyjna na poziomie 4). Ugotowany ryż po zdjęciu pokrywki bucha parą. Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie. Podaj udka z kurczaka z ryżem i fasolką. Smacznego!   The post Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Fasolka szparagowa w greckim stylu 100

Nasze wszystkie smaki w jednej formie <3 Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej 100 g pomidorków koktajlowych 100 g sera feta 50 ml oleju z pestek winogron 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii 300 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju rzepkowego sól, pieprz Przygotowanie Fasolkę oczyszczamy, gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Studzimy, kroimy na kawałki. Pomidorki myjemy

R'n'G Kitchen