sery żółte, która bardzo długo dojrzewają i mają bardzo dobry, pełny smak. Klasyczną jednak potrawą jeżeli chodzi o Dominikanę jest mięso podawane z ryżem które jest polane sosem z fasolki lub ciecierzycy ( La Bandera) nie wygląda to może dobrze, natomiast smakuje bardzo dobrze. Wegetarianie z powodzeniem docenią smak ryżu i fasolki, jeżeli dodamy jeszcze świeże warzywa to genialna potrawa
Apetyt na ZieloneDziś danie które jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Użyłam tutaj fasolki szparagowej mrożonej i fasoli czerwonej z puszki, równie dobrze będzie smakowała fasolka świeża i fasola ugotowana samemu, wcześniej jednak namoczona. Danie jest pożywne i sycące, polecam. Warzywa z ryżem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieokoło 350-400 g makaronu orzo 300 g dobrej jakości szynki wieprzowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (na zdjęciu zamiast czerwonej fasoli, są suszone pomidory, ale to fasolka zdecydowanie lepiej tutaj pasuje) 3-5 jajek 1 op. mozzarelli w zalewie pęczek zielonej cebulki majonez + kwaśna śmietana w stosunku 2:1 sól, pieprz opcjonalnie polecam również dodać trochę ketchupu(...)łyżkami sosu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy do miski. Wykładamy niewielką ilość makaronu. Następną warstwą są suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki lub osączona, opłukana na sicie czerwona fasolka. Kolejne warstwy to druga część szynki, znów trochę makaronu oraz kukurydzy. Ponownie wykładamy część sosu, Mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowane i obrane jajka, kroimy w kostkę. Składniki wykładamy na wierzch
Smaki Na TalerzuSkładniki: (spokojnie na 4 porcje) porcja startera warzywnego 400g opakowanie (słoik, puszka, saszetka) białej, małej fasolki, odcedzonej i opłukanej 400g puszka siekanych pomidorów 1 cukinia, pokrojona na kawałki wielkości kęsa 1 papryka, oczyszczona i pokrojona na niewielkie kawałki garść jarmużu, oczyszczonego z twardych łodyżek i porwanego na małe kawałki Do wporego garnka wrzuć porcję startera. Podgrzej na średnim ogniu, wlej(...)przykryciem i na wolnym ogniu, około 15 minut - tyle, by pomidory straciły charakterustyczny 'surowy' posmak. Wsyp cukinię i paprykę i gotuj kolejnych 10 minut. Dosyp jarmuż, dobrze wymieszaj, wsyp fasolkę, wymieszaj. Dopraw ewentualnie jeszcze raz do smaku. Podawaj z ryżem, lub kasz ą, albo ulubionym chlebem, albo nawet ziemniaczkami puree
Lejdi of the houseszybka zapiekanka z delikatnym mięsem z kurczaka i warzywami. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 1 papryka czerwona · Makaron rurki · 20 dag sera żółtego(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 3. Następnie dodajemy fasolkę szparagową oraz paprykę pokrojoną w paseczki. 4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 5. Na makaron wykładamy mięso z warzywami. 6. Śmietanę mieszamy
Kulinarna Chwilarazem szybkie danie dla dwóch osób, bez mięsa z dużą ilością zielonych warzyw. Składniki: -35 dkg gnocchi -15 dkg zielonych fasolek szparagowych -20 dkg brokuła -10 dkg groszku cukrowego -2 szczypiorki z cebulkami -5 dkg twardego żółtego sera -sól, pieprz lub przyprawa harissa -odrobina masła, olej -ewentualnie cytryna Szczypiorek kroimy na kawałki. Brokuła dzielimy na mniejsze(...)części. Groszek cukrowy kroimy wzdłuż strąków. Z połowy sera ścinamy plasterki. Resztę sera ścieramy na drobnych oczkach. Do wrzącej, dobrze osolonej wody wrzucamy fasolki. Po 7-8 minutach wrzucamy gnocchi i brokuła. Gotujemy do wypłynięcia gnocchi. Odławiamy warzywa i gnocchi z garnka i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju. Dodajemy szczypiorek i groszek. Podsmażamy do zrumienienia gnocchi
Maminek kulinarnysosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną i buraczkami , Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym z ryżem lub kaszą Klopsiki z kiełbasy w sosie pomidorowym gulasz z kiełbasą i warzywami Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Jajka w sosie chrzanowym Roladki z kurczaka Cevapcici w szynce Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z makaronem . Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym z kuskus, groszkiem i marchewką(...)patelni Jajka z kiełbasą i papryką. Szakszuka z kiełbasą i papryką Ryba smażona panierowana w mące Ryba w cieście naleśnikowym Ryba w cieście piwnym Chilli con carne . Błyskawiczna fasolka po bretońsku Makaron z zielonym pesto z pietruszki i rukoli Penne z pesto z rukoli Makaron z boczkiem i szałwią makaron z kiełbasą smażone kiełbaski z cebulą . Sos paprykowy z mięsem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwięc trzeba ja przyciąć do wielkości i kształtu formy i schować do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto w formie wyłożyć papierem ( albo folia aluminiową) obciążyć np fasolkami i wstawić do piekarnika na 15 minut, żeby się podpiekło, 5 minut przed końcem zdjąć fasolki i papier. W tym czasie przygotować nadzienie: W dużym garnku zagotować wodę. Różyczki brokuła
Smaczny zeszytnajważniejsze. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 10 kawałków kurczaka np. pałki, udka przyprawa gyros sól 1 cebula 2 marchewki kawałek czerwonej papryki ok. 1szkl. zielonej fasolki szparagowej mrożonej 2 łyżki kukurydzy konserwowej ok. 300ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami ze słoika lub domowej roboty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do dużej prostokątnej blachy do pieczenia włożyłam rękaw foliowy(...)przyprawą gyros, a następnie ułożyłam je obok siebie w rękawie do pieczenia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki. Paprykę czerwoną pokroiłam w kostkę. Fasolkę szparagową wyjęłam z zamrażalki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Wszystkie warzywa umieściłam w jednej misce i wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taką mieszanką warzywną obsypałam kawałki kurczaka, starając się rozłożyć je dość
Waniliowe Improwizacjekapusta , kapusta zasmażana , bigos z dyni lub bigos z cukinii , sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone , z patelni lub z wody, jednego rodzaju jak np. brokuły do obiadu czy fasolka szparagowa lub mieszanka. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki 300 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1/2 szklanki wody 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól(...)mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce Kotlety mielone faszerowane parówkami Kotlety mielone z cukinią Kotlety mielone z pieczarkami BURGERY (KOTLETY) Z WOŁOWINY Kotlety z indyka z kukurydzą Karminadle z fasolką szparagową i chili Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami i wiele innych przepisów z zakładki “dania mięsne”. Zapraszam
Zasmakuj Kuchniporcje Składniki: 2 łyżki oliwy 400 ml kokosowego mleka 100 g orzechowego masła 5 cm świeżego imbiru 15 cm pora 1 duży ząbek czosnku 1 żółta papryka 150 g fasolki szparagowej, u mnie mrożona 2 małe marchewki ¼ selera, średniej wielkości 1 czerwone chili sok z 1 limonki 1 – 2 łyżeczki trzcinowego cukru doniczka świeżej kolendry 500 g krewetek, dużych(...)warzyw. Pokrój marchewki, seler, paprykę i imbir w cienkie słupki. Pokrój por i chili w krążki, grubo posiekaj kolendrę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć wszystkie warzywa, również mrożoną fasolkę. Do garnka wlej kokosowe mleko i dodaj masło orzechowe. Zagotuj, dodaj warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą, cukrem, sokiem z cytryny,olejem sezamowym i ewentualni chili w proszku
codojedzeniaplacki przygotowałam z półproduktu jakim jest Danie na ciepło Amerykańska Fasolka Barbecue. Samo danie to dla mnie za mało, jednak jako półprodukt do zrobienia np. placków będzie znakomite. Zaczynamy zatem smażyć placki? Podałam je z sosem jogurtowo - czosnkowym i czipsami z chorizo, było pysznie. Placki z fasolką. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezasadzie raczej sałatka, często podawana jako dodatek do głównego dania. My odrobinę zmodyfikowaliśmy i awansowaliśmy urap do dania głównego. Składniki (2 porcje): - 100 g makaronu ryżowego - 100 g fasolki (np. szparagowej) - 1 marchewka - 100 g kiełków fasoli mung - 50 g wiórków kokosowych - odrobina pak choi (można użyć kapusty pekińskiej - około 1/4 główki) - 2 limonki - olej - sól, papryka chilli Przygotowanie(...)Rozgrzewamy olej. Dodajemy obrana fasolkę. Smażymy tak dobre 5-10 minut (aż trochę zmięknie). Marchewkę kroimy w słupki i wrzucamy na patelnię. 2) Gotujemy makaron ryżowy. 3) Jeśli używamy świeżych kiełków, wrzucamy na patelnię. Jeśli używamy kiełków z puszki, można dodać później. Kapustę (pak choi) kroimy w średniej wielkości paski i dorzucamy do reszty warzyw. Po kilkudziesięciu sekundach
Roślinożerni urlopowiczebulionu. 5. Dodaj pieprz i spróbuj - jeśli uznasz, że mimo dodania bulionu jest za mało słony możesz dodać jeszcze troszkę soli, ja już nie dosalałam dodatkowo. 6. W międzyczasie fasolkę szparagową ugotuj we wrzątku i odcedź. 7. Pod koniec gotowania możesz dodać do ryżu łyżkę masła, risotto będzie wtedy bardziej kremowe (choć nie jest to konieczne - osoby nietolerujące masła spokojnie(...)mogą opuścić ten punkt). 8. Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę, wymieszaj, posyp natką pietruszki i gotowe
Z notatnika dietetyka