fasolka - 6917 przepisów (strona:180/462)

Ryż curry z warzywami i prażonym sezamem 121

Szybko, zdrowo i nieco orientalnie - pyszny ryż curry z warzywami i prażonym sezamem. 300g ryżu 1 brokuł  300g marchewki, u mnie mini 300g fasolki szparagowej  1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku  sól, pieprz, curry olej 100g sezamu 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, paprykę i cebulę kroimy(...)kostkę, czosnek drobno siekamy, z fasolki odcinamy końcówki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wszystkie warzywa do momentu aż zaczną puszczać wodę. Zalewamy szklanką wody, dusimy do miękkości i odparowania wody. 3. Do miękkich warzyw dodajemy ryż, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. 4. Na suchej patelni, na małym ogniu prażymy sezam do momentu aż ziarenka zaczną brązowieć. Ryż z warzywami

Szefowa kuchni
Zupa Złej Teściowej 86

Kostka rosołowa ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        Papryka czerwona ·        Puszka fasolki czerwonej ·        1 łyżka mąki pszennej ·        Sól ·        Papryka ostra Sposób przygotowania: 1.   Ziemniaki, marchew(...)pół plasterki kiełbasę oraz paprykę w paseczki 4.   Pod koniec gotowania ziemniaków, dodajemy kostkę oraz kiełbasę z papryką 5.   Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz fasolkę czerwoną 6.   Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i chwilkę gotujemy 7.   Zupa gotowa 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Pieczarki duszone z warzywami i fasolką... 82

tarce 250g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki 1-2 łyżeczki mieszanej przyprawy w typie 'Kucharek'(do smaku) ewentualnie dodatkowa odrobina soli i pieprzu 400g puszka małej, białej fasolki (u mnie - cannellini), odcedzonej i opłukanej W średnim garnku rozgrzej olej i oliwę. Wsyp cebulę, marchewkę i selera. Dobrze wymieszaj i przesmaż kilka minut. Dodaj pieczarki, wymieszaj i dopraw do smaku(...)Przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 10 minut, dodajac fasolkę na ostatnie 2 minuty. Podawaj z ryżem, lub makaronem, albo kawałkiem chleba

Lejdi of the house
Zupa ziemniaczano-jarzynowa z serem / Potato Vegetable Soup with Cheese 86

serem: 1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego, szklanka mleka, 3-4 łyżki masła (u mnie klarowane), 3-4 łyżki mąki, 3-4 ziemniaki, marchewka, garść fasolki szparagowej, pół małego kalafiora, cebula, 2 ząbki czosnku, kilka czubatych łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, wędzona papryka (do smaku), posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Ziemniaki i marchewkę pokroić(...)czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć  do lekkiego zarumienienia na 3-4 łyżkach masła (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem i mlekiem. Dodać fasolkę i różyczki kalafiora. Gotować na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku, dodać ser. Gotową zupę posypać świeżymi ziołami. Gdyby zupa była za gęsta, dodać więcej bulionu lub mleka. Potato

Lekcje w kuchni
zupa warzywna na maśle... 125

Składniki: włoszczyzna 1 pęczek, kapusta biała 1 mała główka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie 500 gram, kostki rosołowe 3 sztuki, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki,papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 3 łyżki, woda(...)wsypać do garnka. Kapustę małą główkę pokroić dość drobno, wsypać do garnka. Wlać wodę, dodać kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, do gotującej się zupy wsypać opakowanie fasolki szparagowej, wymieszać, gotować wszystko z 20 minut. Do zupy wsypać paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ostrą, pieprz ziołowy, masło, sól, gotować z 2 minuty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym 105

brązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam. składniki: 20 dkg makaronu z ryżu brązowego 1 polędwica wieprzowa 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 10 dkg groszku cukrowego 1 papryka czerwona 1 marchewka duża 1 por biała część 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 papryczki chili żółtej natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól(...)patelni albo woku. Dodaję pokrojoną w paski paprykę. Marchewkę kroję w cienkie paski julienne. Przesmażam około pięć minut można podlać odrobiną wody warzywa. Na końcu dodaję groszek cukrowy, fasolkę szparagową, papryczkę chili i dalej smażę. Warzywa przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na oleju polędwicę. Składniki sosu mieszam w miseczce i wlewam do mięsa. Wrzucam warzywa, mieszam wszystko

wesoła kuchnia
Serce Werony 84

się szybko i prosto, choć wydaje się na skomplikowana. Składniki: ·        1 kg fileta z indyka ·        10 dag fasolki szparagowej ·        10 dag marchwi kostka ·        Mały słoik papryki konserwowej ·        3 jajka(...)szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy wzdłuż tak żeby nie przeciąć i rozbijamy, doprawiamy przyprawą oraz solą. 2.    Fasolkę oraz marchew gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu przekładamy do miski. 3.    Dodajemy do warzyw pokrojoną drobno paprykę. 4.    Wbijamy jajka, doprawiamy pieprzem oraz solą i wlewamy śmietanę

Kulinarna Chwila
Indonezja - Warzywa w mleczku kokosowym (Sayur lodeh) 102

szklanki wody -  puszka mleczka kokosowego Jeśli chodzi o warzywa to nie czujmy się w żaden sposób ograniczeni przez te proponowane tutaj: - 2-3 średnie ziemniaki - kawałek selera - zielona fasolka szparagowa (z racji na porę roku użyliśmy fasolki z puszki) - pół kalafiora - 1 marchewka - odrobina kapusty - 100-150 g tofu Przygotowanie: 1) W sporym garnku rozgrzewamy olej. Czosnek i cebulę

Roślinożerni urlopowicze
Smaki Dominikany, czyli co jeść w Raju 58

sery żółte, która bardzo długo dojrzewają i mają bardzo dobry, pełny smak. Klasyczną jednak potrawą jeżeli chodzi o Dominikanę jest mięso podawane z ryżem które jest polane sosem z fasolki lub ciecierzycy ( La Bandera) nie wygląda to może dobrze, natomiast smakuje bardzo dobrze. Wegetarianie z powodzeniem docenią smak ryżu i fasolki, jeżeli dodamy jeszcze świeże warzywa to genialna potrawa

Apetyt na Zielone
Ryż z warzywami 69

Dziś danie które jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Użyłam tutaj fasolki szparagowej mrożonej i fasoli czerwonej z puszki, równie dobrze będzie smakowała fasolka świeża i fasola ugotowana samemu, wcześniej jednak namoczona. Danie jest pożywne i sycące, polecam. Warzywa z ryżem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Warstwowa sałatka z makaronem orzo 139

około 350-400 g makaronu orzo 300 g dobrej jakości szynki wieprzowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (na zdjęciu zamiast czerwonej fasoli, są suszone pomidory, ale to fasolka zdecydowanie lepiej tutaj pasuje) 3-5 jajek 1 op. mozzarelli w zalewie pęczek zielonej cebulki majonez + kwaśna śmietana w stosunku 2:1 sól, pieprz opcjonalnie polecam również dodać trochę ketchupu(...)łyżkami sosu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy do miski. Wykładamy niewielką ilość makaronu. Następną warstwą są suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki lub osączona, opłukana na sicie czerwona fasolka. Kolejne warstwy to druga część szynki, znów trochę makaronu oraz kukurydzy. Ponownie wykładamy część sosu, Mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowane i obrane jajka, kroimy w kostkę. Składniki wykładamy na wierzch

Smaki Na Talerzu
Gulasz warzywny z fasolką... 106

Składniki: (spokojnie na 4 porcje) porcja startera warzywnego 400g opakowanie (słoik, puszka, saszetka) białej, małej fasolki, odcedzonej i opłukanej 400g puszka siekanych pomidorów 1 cukinia, pokrojona na kawałki wielkości kęsa 1 papryka, oczyszczona i pokrojona na niewielkie kawałki garść jarmużu, oczyszczonego z twardych łodyżek i porwanego na małe kawałki Do wporego garnka wrzuć porcję startera. Podgrzej na średnim ogniu, wlej(...)przykryciem i na wolnym ogniu, około 15 minut - tyle, by pomidory straciły charakterustyczny 'surowy' posmak. Wsyp cukinię i paprykę i gotuj kolejnych 10 minut. Dosyp jarmuż, dobrze wymieszaj, wsyp fasolkę, wymieszaj. Dopraw ewentualnie jeszcze raz do smaku. Podawaj z ryżem, lub kasz ą, albo ulubionym chlebem, albo nawet ziemniaczkami puree

Lejdi of the house