fasolka - 6917 przepisów (strona:174/462)

Chilli z soczewicą, fasolką i ciecierzycą... 82

chilli (ja użyłam mniej), cynamonu i kuminu 1 czerwona i 1 żółta papryka, posiekane  100g czerwonej soczewicy 500ml wywaru zrobionego z 1 kostki rosołowej warzywnej 400g puszka czerwonej fasolki 'kidnej' 400g puszka ciecierzycy 2 x 400g puszki siekanych pomidorów 2 łyżki purée pomidorowego posiekana świeża kolendra, do podania Rozgrzej oliwę w sporym garnku i smaż cebulę przez(...)czosnek i połowę smaż kolejne 2 minuty. Wmieszaj przyprawy i chlust wody, i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Wrzuć papryki i dobrze wymieszaj. Wsyp soczewicę, razem z wywarem, ciecierzycą, fasolką, siekanymi pomidorami i purée. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, a płyn odparowany dopraw do smaku i dodaj ewentualnie resztę

Lejdi of the house
Mało znane warzywa egzotyczne 48

znanych egzotycznych warzyw można zaliczyć między innymi fasolnik, salsefię, ciecierzycę. Rozróżniamy fasolnik chiński lub egipski. Każdy fasolnik jest egzotyczną dla nas rośliną, choć to krewny znanej nam fasolki szparagowej. Fasolnik chiński rośnie wysoko, bo nawet do 3 metrów i potrzebuje podpórek. Ma również długie strąki dochodzące nawet do 50 centymetrów. Jest delikatny w smaku i bardzo odżywczy. Z jego udziałem(...)można przygotowywać różne potrawy podobnie, jak z fasolką szparagową. Może być dodatkiem do zup, sałatek, surówek, galaret mięsnych, albo stanowić samodzielną przystawkę do dania głównego przy obiedzie. Posiada wiele makroelementów i mikroelementów. Ma dużo białka, skrobi, minerałów i witamin. Fasolnik może stanowić także ozdobę. Gdyż przepięknie kwitnie na różowo. A przy tym pięknie pachnie. Fasolnik egipski różni się od fasolnika

ProstePesto.pl
Meksykański bigos z młodej kapusty 74

konserwowe ·        2 laski kiełbasy podwawelskiej ·        1 puszka kukurydzy konserwowej ·        1 puszka fasolki konserwowej ·        1 łyżka mąki pszennej ·        200g przecieru pomidorowego ·        1 łyżka Vegety(...)łączymy z kapustą. 3.    Kiełbasę kroimy w pół plasterki, przesmażamy na rozgrzanym oleju i również przekładamy do kapusty. 4.    Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos na zgęstnieje. 5.    Gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
'Healthy family food.' Lizzie King 48

zupa z krewetkami i cieniutkim makaronem ryżowym, oraz ta z czerwoną soczewicą i słodkimi ziemniakami. Na szybki obiad przyda się makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi, chilli z trzema fasolkami i soczewicą, kokosowe curry ze słodkich ziemniaków i zielonej fasolki, albo letni cytrynowy kurczak z nowymi ziemniakami. Może nawet wypróbuję real ketchup - prawdziwy keczup. Na poszkolną przekąskę przydadzą się batoniki

Lejdi of the house
Sałatka holenderska 80

jabłko, kapary, pomidor, ogórek, korniszony, szczypiorek co kto ma i co kto lubi. Do sałatki sprawdzi się także papryka, pieczarki, ogórki małosolne, a co odważniejszy dodają zielony groszek lub fasolkę szparagową. Holenderska sałatka – świeża sałatka Zapytałam kiedyś Pani Basi , mieszkającej od 40 lat w Holandii, jak to jest z tą sałatką holenderską z czym się powinno podawać, jakie dodatki(...)reszta to już dowolne dodatki. Sałatka z tuńczykiem ( nazywana sałatką świeżą) ma być kolorowa i mieć jak najwięcej świeżych dodatków. A więc sałata, pomidory, ogórki, szczypiorek, papryka, brokuł, fasolka, cukinia co komu pasuje. Jak zrobić

Dieta moja pasja
Polędwiczki z warzywami 60

marchewki ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej ·        Kawałek korzenia Imbiru ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw. 4.    Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy. 5.    Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw

Kulinarna Chwila
Miękkie i soczyste polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 56

Danie podałam z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami – można je robić równocześnie z mięsem, pamiętając aby wcześniej podgotować i wstawić jako pierwsze ziemniaki. Świetnie sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa. Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 60 dkg) 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju ze słoika suszonych pomidorów ½ szklanki suszonych pomidorów ze słoika(...)rozmaryn, czosnek niedźwiedzi lub zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz do podania: pieczone ziemniaki (pasują też gotowane oraz np. kasza bulgur) do podania: zielone warzywa – np. szparagi, fasolka szparagowa, brokuły Jeśli do polędwiczek podajemy pieczone ziemniaki obieramy je, myjemy, kroimy w grube frytki i obgotowujemy przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki oleju

Poezja smaku
Haystack sałatka 56

limonki Skórka z limonki Chili – 1 łyżeczka Sól – do smaku Jeśli już zbierzesz listę składników, czas zrobić Haystack Przede wszystkim tylko dwa składniki są na ciepło, fasolka i mój dodatek kurczak. Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego . Wrzuć odlaną z płynów fasolkę, dopraw solą, pieprzem i chwilę ją podsmaż

RafalCook
Pieczone ziemniaczki z fasolką - wiosenny dodatek do grilla 106

Czekałam cały rok na te wszystkie wiosenne, świeże warzywa. Co prawda jeszcze fasolka i ziemniaki nie są polskie i zamiast fasolki miały być szparagi, ale akurat nie było ich, ale i tak zrobiłam pyszny obiad. Możecie to zrobić jako dodatek do grilla, idealnie do obiadu pasuje kefir :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pieczone ziemniaczki z fasolką - wiosenny dodatek do grilla 108

Czekałam cały rok na te wszystkie wiosenne, świeże warzywa. Co prawda jeszcze fasolka i ziemniaki nie są polskie i zamiast fasolki miały być szparagi, ale akurat nie było ich, ale i tak zrobiłam pyszny obiad. Możecie to zrobić jako dodatek do grilla, idealnie do obiadu pasuje kefir :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 52

łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć w rulon i gotowe.   Tortilla z z łososiem i sosem pistacjowym Czas wykonania: 10 min Składniki: 1 placek tortilla(...)łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory lub 4 łyżki pomidorów w puszce Przygotowanie: Ryż ugotować. Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz przecier. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę i dodać mięsa. Całość wymieszać. Ryż przełożyć do pudełka, a na górę wyłożyć farsz.   Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka warzywna z fasolką i ryżem 104

ryż ugotowany - 10 dag fasolka czerwona konserwowa- 1 puszka por -kawałek ogórki konserwowe- 4 szt wędlina- 10 dag papryka konserwowa - kawałek zioła do sałatek czosnek -1 ząbek posiekany sól ocet winny- 1 łyżeczka pieprz kolorowy płatki suszonej cebuli Ryż wystudzony  wsypać do miski,  następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolkę czerwoną. Ogórki i por pokroić w półplasterki, rzodkiewkę oczyścić

przepisy- Milki
Sałatka z tuńczykiem i serem feta 87

potrzebowałam sałatki na szybko i brałam to co miałam w domu.   Składniki: 4 jajka 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 kostki fety 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka fasolki czerwonej 1 cebula 4 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu pieprz   Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną(...)kosteczkę. Ogórka kiszonego również pokroić w kostkę, a także fetę. Kukurydzę i fasolkę dobrze odsączyć na sitku. Wszystko wymieszać z majonezem i odsączonym tuńczykiem. Doprawić pieprzem, solić nie trzeba, ponieważ będzie słona od sera. Prawda, że prosto, szybko i przyjemnie?         Zapraszam do polubienia mojego bloga. A także komentowania wpisów na mojej stronie

talerz przyjemności
Klopsiki z ryżem po bałkańsku 118

papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa pół niewielkiego pora 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 marchew kawałek selera 100g białego ryżu 1 pełna łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1/3 szklanki bulionu olej do smażenia     *** Marchew i seler obieramy i ścieramy(...)klopsików dodajemy pokrojonego w plasterki pora i całość smażymy przez około 1 minutę często mieszając *** *** Papryki i cukinie kroimy w średniej wielkości kawałki, dodajemy na patelnie, mieszamy *** *** Dokładamy mrożoną fasolkę, mieszamy *** *** Dodajemy startą marchew oraz seler, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut *** *** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie, z dodatkiem kurkumy i płaskiej

Blog z Apetytem
Indyjska sałatka ryżowa z jajem 58

wzbudzenia lekkich kontrowersji w Wielkanoc Was nie przekonuje Składniki (na 2 duże porcje): torebka ryżu brązowego 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 mała cebula połówka czerwonej papryki szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej 1,5 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru kawałek czerwonego chili, bez nasion sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Do podania: 2 jaja na twardo(...)woreczku. Mieszamy, ustawiamy czas gotowania na 20 minut. Po tym czasie do ryżu wsypujemy soczewicę, mieszamy i dalej gotujemy około 7 minut. Po tym czasie dorzucamy mrożoną fasolkę i jeszcze razem wszystko gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy raz niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do dobrego odcieknięcia.   Cebulę kroimy w piórka, paprykę w małe kawałki. Papryczkę chili drobno siekamy

Smaczna Strona