Kambodża Składniki potrzebne by zrobić Kambodżański Tatar 200 g polędwicy wołowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 łodygi trawy cytrynowej obranej i posiekanej 150 g fasolki szparagowej pokrojonej na wielkość kęsa 50 ml wody Sok z 2 limonek Łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 szalotki drobno pokrojone Kiełki fasoli 2 łyżki prażonego i mielonego ryżu(...)świeżą, lekko odciskamy i kroimy na bardzo cienkie kawałki. Włóż ją do pojemnika i wymieszaj z sokiem z limonki, odstaw na bok. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć fasolkę, i chwilę ją podsmaż, dodaj trawę cytrynową i czosnek, wymieszaj, chwilę podsmaż i wlej wodę. Gotuj, często mieszając, aż woda odparuje. Sos rybny wymieszaj z cukrem i szalotkami. Świeże zioła
RafalCookinstagramie. I to był błąd. Wiedziałam, że ogólnie część ludzi będzie zbierać ślinę z podłogi, nie spodziewałam się jednak, że ktoś będzie mnie ścigał o przepis. Bo fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą to nie jest w sumie żadna filozofia… Zmieniłam jednak swój poprzedni przepis i jest lepiej. Jest dużo lepiej. Masz przepis jaśnieWróbel i daj mi święty(...)poprzez gotowanie bez pokrywki. I teraz kwestia zagęszczania. Ja część ugotowanej fasoli (1 szklankę) po prostu blenduję i wlewam do potrawy. Mąki nie używam nigdy, nie ma potrzeby. Artykuł Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyTikkaMasala Propozycja na szybki obiad. Potrawka z kurczaka z warzywami. Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · ½ kg fasolki szparagowej · 3 duże marchewki · Fix smak świata kurczak TikkaMasala · 150 ml jogurtu(...)kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą. 2. Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki, oraz umytą i pokroją na połowę fasolkę, podlewamy szklanką wody i prużymy do chwili, kiedy mięso i warzywa będą miękkie. 3. Fix smak świata kurczak TikkaMasaka rozrabiamy z jogurtem oraz wodą i łączymy
Kulinarna Chwilanich zrezygnować i wykorzystać same ziemniaki . Zapiekanka warzywna z kiełbasą 6 porcji Składniki: 800 g ziemniaków 1 mały batat 30 g parmezanu + 1 łyżka do posypania 200 g zielonej fasolki, mrożonej 1 mały brokuł 1 duża marchewka 100 g selera 1 pasternak 800 g kiełbasy Winny sos z szałwią 2 łyżki pszennej mąki 30 g masła 200 ml wytrawnego białego(...)dysponujesz resztkami ziemniaków z obiadu to ugotuj porcję razem z batatem. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z parmezanem na puszysto. Puree można wzbogacić dodając jedno żółtko. Ja zrezygnowałam z niego. Fasolkę i brokuły podzielone na różyczki obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj zimną wodą aby zachowały ładny kolor. Kiełbasę pokrój na plasterki i zrumień na patelni. Marchewkę, seler i pasternak
codojedzeniaczosnku. Jeśli nie masz imbiru, to trudno, sos też będzie dobry, aczkolwiek imbir dodaje mu świeżości i ostrości. Składniki: 2 jajka 1/2 ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 2 garści fasolki szparagowej (może być mrożona) Pęczek rzodkiewek Siekany szczypiorek 2 łyżki oleju Sos 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego 1 łyżka miodu 1 starty ząbek czosnku(...)temperaturę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 18 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem. Krok 2 Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp do gotującej się wody groszek i fasolkę. Gotuj 10 minut, odcedź. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wbij na niego jajka, przykryj i usmaż. Krok 4 Wlej do miseczki lub słoiczka sos sojowy, olej, ocet
Niedzielny kucharzczarne ziarenka mieszczą w sobie ogrom magnezu i błonnika, białka, zdrowych kwasów oraz antocyjanów, które nadają fasoli czarny kolor ale i mają właściwości przeciwstarzeniowe. To pyszna i piękna fasolka, zwana także czarną fasolą żółwia. Jeżeli jesteście ciekawi innego zastosowania tego strączka w kuchni, to rzućcie okiem na kostarykańską zupę ze wspaniałymi dodatkami, która wisi na blogu od dawna(...)resztę zmiksuj z tahini, czosnkiem, listkami mięty, miodem i chili na gładką pastę. 4. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. 5. Przełóż pastę do miseczki, udekoruj odłożonymi fasolkami, listkami mięty i skrop obficie oliwą. Smacznego! Black bean paste with honey and chili Ingredients: 200g of dry black beans 1 teaspoon of baking soda 4 tablespoons of tahini
Kuchnia w Słońcu Skąpanafasoli cannellini 1 cebula pokrojona w pół talarki 1-2 papryki ramiro pokrojonej w talarki 1-2 cukinie pokrojone w talarki 400 g kabaczka pokrojonego w kostkę 200 g fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki 3 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę 2-3 marchewki pokrojone w talarki 4 liście laurowe 1-2 łyżki suszonego tymianku Sól Pieprz świeżo zmielony(...)lekko zmiękną. Teraz wlej wodę, tyle, by warzywa były zakryte, dodaj liście, tymianek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj soupe au Pistou czasmi mieszając ok. 60 minut. Na koniec dodaj fasolkę przepłukaną pod bieżącą wodą i gotuj, aż będzie miękka. Pamiętaj, aby warzywa były ugotowane ale nie rozgotowane. W międzyczasie liście bazylii, czosnek oliwę i parmezan włóż do blendera, zmiksuj
RafalCooktortilli. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY(...)WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO Burrito z kurczakiem z awokado i sosem czosnkowym to: – Grillowana i chrupka
globuskulinarnyMargarytki. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Warto spróbować bo ma moją ulubioną zaletę -szybko-prosto-pysznie. 1 op. tortellini (ja miałam grzybowe) 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 20 dag szynki pieczonej z indyka(może być szynka konserwowa) 3 średnie pomidory 3 średnie ogórki gruntowe 1/2 pęczka drobnego szczypioru ( nie dawałam) 4-5 łyżek majonezu(...)łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz Pomidory (sam miąższ), ogórka i szynkę pokroiłam w drobną kostkę. Fasolkę i kukurydzę wyłożyłam na durszlak i dokładnie odcedziłam. Połączyłam wszystkie składniki, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Dodałam majonez. Jeszcze raz wymieszałam i gotowe
Co w garnkach piszczyINNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM(...)ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE: – Pyszne i zdrowe delikatne mięso – Szybkie danie – Idealne na obiad i/lub kolację – Delikatny smak
globuskulinarnyminut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 200ml wody, dodać cukier, większą część natki pietruszki (zostawić nieco do przybrania), doprawić sporą ilością soli i pieprzu i zagotować. Fasolkę przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub kilku indywidualnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut lub do czasu aż fasolka na wierzchu lekko się przypiecze
Codzienne Gotowanieoraz inne wina znajdziecie w ofercie FAKTORIA WIN SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego na gulasz 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść fasolki szparagowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżka masła olej rzepakowy natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na mniejszą kostkę(...)takiej ilości, aby przykra wszystkie składniki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40-60 min. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy mięso zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżą bagietką
kulinarnyJaduże prawdopodobieństwo, że wykorzystacie ten sos do innych dań, może do makaronu? INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM(...)ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
globuskulinarnyobiad lub ciepłą kolację. Polecam :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek - 3 marchewki - pietruszka - kawałek selera - garść fasolki szparagowej - kilka różyczek brokuła i kalafiora - kilka brukselek - 3-4 średniej wielkości ziemniaki - cebula - ząbek czosnku - 2,5 - 3 litra wody - 50 ml śmietanki 30% - łyżka posiekanej natki pietruszki - łyżka posiekanego(...)zupy dodaję pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda się zagotuje przekładam do zupy klopsiki, całość delikatnie mieszam. Kiedy klopsiki wypłyną na wierzch do zupy dodaję brukselkę, pokrojoną fasolkę i różyczki kalafiora z brokułem. Wrzucam lubczyk i całość gotuję powoli na wolnym ogniu do miękkości warzyw ( jakieś 15- 20 minut. ) . Pod koniec gotowania do zupy wlewam śmietankę, dodaję posiekane natki
Kuchnia z widokiem na ogródmiałem czerwonej papryki więc dodałem zieloną, którą otrzymałem z domowego ogrodu znajomej. Składniki: 250 g wołowiny 250 g fasolki szparagowej 250 g makaronu udon olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 pomidory Kumin rzymski sól pieprz(...)łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki papryki natka pietruszki Przygotowanie: Fasolkę umyłem, odciąłem końcówki, ugotowałem. Na patelni rozgrzałem olej, włożyłem posiekaną cebulę, czosnek i po chwili pokrojoną w paski wołowinę. Smażyłem do miękkości mięsa. Następnie dodałem pokrojoną oczyszczoną paprykę, pomidory, fasolę i przyprawy. Całość dusiłem ok. 15 minut
R'n'G Kitchen