łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ziarna kardamonu, rozgniecione w moździerzu 300g czerwonej soczewicy 2 x 400g puszki siekanych pomidorów 750ml wody 2 x 400g puszki czrwonej fasolki 'kidney', odcedzonej i opłukanej 4 łyżki keczupu 4 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka kakao W dużym garnku (musi pomieścić sporo składników! Mój 5-litrowy jest w sam raz) rozgrzej olej(...)usmaż do miękkości cebulę, czosnek i paprykę - około 10 minut. Dodaj chilli, kolendrę, kumin i kardamon, dobrze wymieszaj. Wsyp soczewicę i wszystko przemieszaj jeszcze raz. Wmieszaj siekane pomidory, wodę, fasolkę, keczup, pastę pomidorowa i kakao. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj około 45 minut, często mieszajac. Jeśli danie wydaje się za wodniste - sprawdzaj od czasu do czasu - odsuń
Lejdi of the houseSkładniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki pół szklanki kukurydzy z puszki 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 cebula 1-2 papryczki chilli 2 woreczki ryżu opcjonalnie 1 łyżka masła olej do smażenia Sos: 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżkek sosu sojowego 2 łyżki miodu(...)oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor zdejmujemy je z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa: marchewkę z groszkiem, pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekaną papryczkę chili oraz fasolkę szparagową. Gdy warzywa zmiękną dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę *** *** Następnie dodajemy ponownie kurczaka, mieszamy i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Pozostały sos mieszamy z mąką ziemniaczaną *** *** Całość wlewamy
Blog z ApetytemTakie trochę danie indyjsko - hiszpańskie wyszło. Aromatyczne chorizo, klejąca okra i fasolka w sosie pomidorowym to połączenie idealne. Spróbujcie a nie pożałujecie. Lubię takie nieoczywiste połączenia, aby potem stworzyły idealne danie. Okra, fasolka, chorizo, danie idealne. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieinne sałatkowe inspiracje: Sałatka z kuskusem i granatem Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka(...)ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Sałatka szwajcarska Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 4 konserwowe ogórki sól pieprz
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki sody oczyszczonej * 1 jajko Składniki na farsz do naleśników: * 1 laska kiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * kilka różyczek brokuła * kilka różyczek kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa – 1 garść * papryka * odrobina oleju * przyprawy: sól, pieprz * dowolny sos np. pieczeniowy albo pieczarkowy Usmażyłam naleśniki. Do wody i mleka wbiłam jajko i roztrzepałam. Dosypałam przesianą mąkę(...)ciągnące i nie za rzadkie. Pokroiłam kiełbaskę w drobną kostkę i podsmażyłam z porem i marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem. Danie bardzo sycące i smaczne. Notatki: * polewać ulubionym
Pieprzyć z FantazjąSałatka z ananasem i czerwoną fasolką jest pyszna , pożywna i wyjątkowo szybko znika ze stołu Jest idealna na spotkania towarzyskie oraz imprezę. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 2 jabłka 1 podwójna pierś z kurczaka(...)pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić i poszatkować w cieniutkie paseczki. Wsypać do miski. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ananasy, marchew także odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać do miski z kapustą pekińską. Ser żółty i jabłka obrane ze skórki zetrzeć
Smaczne PotrawyZmodyfikowany, lekko, przepis z bloga Dagmary . Składniki: (na 4 porcje) 200g chorizo 1 porcja warzywnego startera 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka fasolki (u mnie czerwona 'kidney', ale niewielka biała też będzie w sam raz) kostka bulionowa albo bulionetk warzywna lub z kurczaka + 400-450ml wody Podsmaż chorizo na 2 łyżkach oleju. Dodaj starter warzywny, dobrze wymieszaj(...)smaż 1-2 minuty. Wlej pomidory, wodę i wkrusz kostkę, albo wrzuć bulionetkę. Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15-20 minut. Wsyp odcedzone fasolki i gotuj kolejnych 10 minut. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, albo startym serem, lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba
Lejdi of the houseświetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale również sprawdzi się jako samodzielne danie. Bazę stanowi cebula, marchew i kukurydza. Tym razem gościnny udział w potrawie wzieła również resztka fasolki szparagowej z poprzedniego dnia i 2/3 strąka papryki, której świeżość już była mocno na wyczerpaniu. Świetnie będą tu pasować również brokuły, cukinia, kiełki czy pieczarki. Dorzucamy to, na co trafimy przeglądając(...)Kiedy cebulka zacznie się szklić, wrzucamy startą na tarce marchew, dusimy kilka minut razem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Po ok. 5 min smażenia, dorzucamy kukurydzę i ugotowaną wcześniej fasolkę. Dorzucamy ugotowany ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Notes Jeśli zajdzie taka konieczność, możemy w trakcie duszenia warzyw, delikatnie podlewać je wodą. Warzywa nie mogą być wiórami
Mieszam w Garnkusmaczny obiad. Ja tak przygotowane warzywa podałam z kaszą, ale możecie ją zastąpić ziemniakami lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka 300 g fasolki szparagowej 1 nieduża czerwona cebula kawałek pora 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki 120 ml śmietanki 30% olej do smażenia(...)Lekko posolić. Chwilę podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Przełożyć na talerz z kurczakiem. 3. Na tą samą patelnię dodać obrane, pokrojone w półplasterki marchewki i umytą, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Trochę posolić, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody. Przykryć i dusić około 5-6 minut. Następnie na patelnię przełożyć podsmażone mięso i cebulę z porem. Dodać masło, wlać 1/4 szklanki ciepłej
Danka PichciFasolka po bretońsku 🌶 Na rozgrzewkę przy jesiennej pogodzie pikantna fasolka po bretońsku... Nie wiem jak u Was ale u nas jest to taka bardziej zupa 🍲 Potrzebne będą : 400g suchej drobnej fasoli (można użyć jaką się lubi, a w ostateczności jeśli się spieszy to można użyć konserwowej ale to dość kosztowna sprawa) 3 kiełbasy śląskie wędzony boczek (nie wiem
Pelusiowa KuchniaBardzo smaczna i treściwa sałatka z makaronem i szynką. Idealna na lunch do pracy. Składniki: 400g makaronu 200g szynki puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 2 ogórki kiszone opcjonalnie ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka koperku przyprawy: sól, pieprz Przepis: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, Szynkę i ogórki pokroić na kosteczkę, koperek posiekać(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki: makaron, szynkę, ogórka, kukurydzę, fasolkę i koperek. Dodać jogurt i majonez, sałatkę wymieszać i przyprawić do smaku. (Do sałatki można dać opcjonalnie rozgnieciony ząbek czosnku jeżeli lubimy ostrzejsze smaki) Artykuł Sałatka z makaronem i szynką pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxogórków konserwowych · 5 jajek · Kukurydza · Puszka fasolki czarnej · 4 berlinki pepperoni · 15 dag sera żółtego · Pieprz · Sól Sposób(...)Pora, białą końcówkę kroimy w krążki, przekładamy do miski. 3. Ogórki kroimy w kostkę. 4. Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. 5. Kukurydze oraz fasolkę odlewamy z zalewy i łączymy z pozostałymi składnikami, kilka można zostawić do dekoracji. 6. Dodajemy majonez oraz doprawiamy pieprzem i solą. 7. Sałatka już jest pyszna, ale chciałam wzbogacić
Kulinarna ChwilaDąbrowskiej Brukselka pieczona Brukselka z boczkiem i orzechami Brukselka w sosie szczypiorkowym z nerkowcami i prażoną cebulką Tarta z brukselką Sałatka z brukselką Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Surówka z kapusty pekińskiej, brukselki i fasolki szparagowej w sosie czosnkowym Zupa krem z brukselki Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej Zupa krem z warzyw
Dorota Smakuje