fasolka - 6917 przepisów (strona:172/462)

Cytrynowe fit risotto z indykiem i fasolką szparagową 35

Wsyp po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy i skórki z cytryny. Dolewaj gorący bulion zawsze wtedy, gdy ryż go wchłonie. Po 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę mięso oraz fasolki szparagowe. Po około 30 minutach zużyjesz cały bulion i ryż powinien być już ugotowany. Dodaj tarty parmezan oraz posiekaną pietruszkę i wymieszaj wszystko razem. Składniki na 4 porcje(...)ryżu 400 g mięsa z piersi indyka 200 g fasolki szparagowej żółtej (może być mrożona) 200 g dasolki szparagowej zielonej Może być mrożona) 1,5 l bulionu warzywnego 30 ml oleju 2 ząbki czosnku 180 g cebuli 30 g parmezanu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 4 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki

Eat me! Fit me!
Ryba smażona – z czym podawać? 52

koniec pieczenia ziemniaków z papryką i cebulką – zapieczone razem danie będzie bardzo aromatyczne i pyszne. Rybę podasz także z wszelkimi kaszami z dodatkami np. zielonego groszku, cebulki, fasolki szparagowej lub kukurydzy. Wystarczy ugotować warzywa i dodać do gotowanej, odcedzonej kaszy, wymieszać i podawać do ryby. Smażone kawałki ryby idealnie komponują się z pieczywem – bagietką, grzankami czosnkowymi, chlebkiem(...)czerwonej kapusty , surówką z marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły, kalafior, fasolki szparagowe, włoszczyzna, szparagi smażone na maśle, brukselka. Najłatwiej przesmażyć na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać ulubiony bukiet warzyw. Otrzymasz wtedy ciepły dodatek do ryby – smażone lub gotowane warzywa

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z nerkowcami i groszkiem 39

tego kurczak i groszek ptysiowy, ale to aktorzy drugoplanowi -kurczaka można wymienić na jakieś inne mięso – np indyka czy polędwiczkę wieprzową, a groszek zastąpić innym warzywem – fasolką szparagową, brokułami lub papryką. Do podania ryż albo makaron ryżowy. Danie szybkie (powinniście się zmieścić w 30 minutach), proste a pyszne i efektowne. Satysfakcja gwarantowana. Jak nie zdecydujecie się na wypróbowanie(...)łyżki ketchupu pozostałe 1 pierś z kurczaka 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz 350 g groszku cukrowego można zastąpić papryką, brokułami albo fasolką szparagową 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku posiekane 2 cm kawałek imbiru starty do podania szczypiorek ryż Instructions Nagrzać piekarnik

Cooking for Emily
'Tin can cook' Jack Monroe 50

ciasteczka , curry i starter do sosów i zup - soffritto .  W kuchennych szafkach nie brakuje u nas oczywiście wszelakich puszek i słoików. Mamy zapasy tuńczyka i  angielskiej fasolki 'baked beans', siekane pomidory w ilościach przemysłowych, kukurydzę, ciecierzycę, puree z dyni, wszelakie soczewice i fasole (borlotti, flagelot, haricot, czarne). Ale czasami natykam się na kompletnie inne warzywa, czy owoce, spoza(...)strefy komfortu, chociaż wcale nie jakieś egzotyczne, i szczerze mówiąc nie miałabym pojęcia, co z nimi zrobić... Puszkowane marchewki, młode ziemniaczki, szparagi, mieszanki - np. marchewka i groszek, pieczarki, zielona fasolka, a także truskawki, agrest, jabłka, grejpfruty, gruszki, suszone śliwki i co tam jeszcze. A do tego jeszcze parówki, steki, makarony i zupy.  Generalnie, w oku publiki, takie specjały

Lejdi of the house
Fasolka curry 70

Fasolka curry Pyszna fasolka szparagowa w sosie z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. Doskonały dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. czytaj

Kulinarna Chwila
Makaronowa sałatka z bobem i fasolką szparagową 57

tylko zdrowe ale i odżywcze? Wystarczy zaaplikować do sałatki same odżywcze składniki i pyszny dressing a sałatka ucieszy nie tylko oczy ale i brzuchy. Zarówno bób jak i fasolkę można użyć mrożone czy z puszki albo w sezonie świeże. Polecam gorąco. Sałatka z makaronem, bobem i fasolką. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa jarzynowa ze śmietaną 56

śmietaną Składniki: Około 1,5 litra bulionu jarzynowego 1 mały kalafior, podzielony na niewielkie różyczki 2 kalarepki, pokrojone w kostkę 250g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 150g fasolki szparagowej, pokrojonej w 2cm kawałki 1 mała, posiekana cebulka 1 pokrojona w małą kostkę marchewka 100g zielonego groszku (może być mrożony)  posiekany koperek i natka pietruszki 200ml śmietany sól, mielony(...)ziela angielskiego (opcjonalnie) masło sklarowane ghee do smażenia Zupa jarzynowa przepis Krok 1. W garnku na zupę rozgrzać masło i poddusić posiekaną cebulkę. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, kalafiora, kalarepkę, fasolkę szparagową i zielony groszek - dusić wszystko razem kilka minut, często mieszając. Krok 2. Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dać listek laurowy i ziele angielskie, przemieszać i zagotować. Zupę

Moja Książka Kucharska
Warzywny kociołek z kurczakiem curry 95

Dużo sezonowych warzyw: cukinia, papryka, pomidory, fasolka szparagowa, cebula oraz filety z kurczaka z przyprawą curry - danie jednogarnkowe, duża porcja dla całej rodziny! Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, 2 papryki czerwone, 2 papryki zielone, duża garść fasoli szparagowej zielonej, 2 cebule, 5-6 pomidorów polnych, 800 g  filetów z piersi kurczaka, sól, pieprz, łyżeczka curry, łyżka oleju   Przygotowanie(...)paski, cukinię w kostkę, z fasoli odcinamy końcówki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na dużą głęboką patelnię lub garnek wrzucamy kurczaka wraz z olejem, cebulą oraz fasolką, podsmażamy przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy paprykę. Dusimy na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając co jakiś czas, następnie dodajemy cukinię oraz pomidory i dusimy

Lena Gotuje
Wegańskie chilli z cynamonem... 99

łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 400g puszka siekanych pomidorów 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka płatków drożdży odżywczych (opcjonalnie) 3 łyżki mrożonej, lub puszkowanej kukurydzy 400g puszka mieszanych fasolek (u mnie adzuki, borlotti i cannellini), albo czerwonej 'kidney', odcedzonych i opłukanych sól, do smaku mała szczypta cukru W sporym garnku rozgrzej olej. Dodaj warzywa, dobrze wymieszaj(...)drożdżowe. Dosyp kukurydzę (jeśli używasz mrożonej), zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw do smaku solą i odrobinką cukru (puszkowane pomidory są zwykle kwaśnawe). Wsyp fasolkę, wymieszaj i gotuj, bez przykrywki, kolejnych 10 minut, lub do czasu aż sos będzie tak gęsty, jak lubisz. Podawaj z ryżem, z pokrojonym na plasterki awokado, z posiekaną natką pietruszki

Lejdi of the house
Czarny ryż zapiekany z fasolką i łososiem 81

Lekka zapiekanka z czarnym ryżem, fasolką szparagową i łososiem. Zapiekankę robię w jednym naczyniu, ryżu nie gotuję wcześniej tylko go zapiekam w bulionie.     1 szklanka ryżu czarnego 40 dkg filetu z pstrąga łososiowego 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg fasolki szparagowej szerokiej 700 ml bulionu warzywnego 15 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, przyprawa

wesoła kuchnia