Potrawka z fasolką i kurczakiem Bardzo prosta do przygotowania potrawka, odmiana fasolki po bretońsku. Warto wypróbować zawsze jakaś odmiana zwykłego tradycyjnego dania. 7 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · ½ kg fasoli Jaś · 1 papryka czerwona
Kulinarna ChwilaŻołądki z indyka z fasolką Pyszne danie z podrobów, nie wszyscy lubią, ale ja zachęcam. Danie jest wyjątkowo smaczne z dodatkiem fasolki szparagowej, podane z ryżem oraz surówką to prawdziwa uczta. 7 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg żołądków z indyka · 2 ząbki czosnku
Kulinarna ChwilaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Sezon fasolki szparagowej w pełni, więc trzeba korzystać póki trwa. Próbowałem jej w wielu wersjach. Oczywiście, standard smakuje najlepiej. Czasami jednak, warto poeksperymentować. Co, jak co, ale ryby uwielbiam. Tym razem chciałem Wam przedstawić właśnie taką, ekstra wersję, z makrelowym dodatkiem. Składniki: 800 g żółtej(...)fasolki szparagowej 150 makreli w oliwie 1 mała cebula 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka cukru Sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę oczyszczamy, końcówki obcinamy i gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru. Osączamy. Olej z makreli wylewamy na głęboką patelnię, rozgrzewamy i szklimy na nim posiekaną cebulę. Następnie dodajemy fasolę i rybę, energicznie mieszamy, lekko przysmażamy. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenpapryką ), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii ), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę ), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej ) . SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjepapryką ), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii ), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę ), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej ) . SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeKolejna wersja przepysznego, wegetariańskiego dania, jakim jest Szakszuka . Tym razem z porcją białka w postaci malutkiej fasolki czarne oczko. Czym jest Szakszuka pisałam przy okazji podstawowej wersji Szakszuki bez fasolki. My najczęściej Szakszukę jemy na obiad, ze świeżą bagietką posmarowaną masłem, ale jajka z fasolą i warzywami świetnie się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak na kolację. Szakszukę z fasolą czarne
Moja Delicjazalewie gyros ), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii ), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę ), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej ) . SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeKażdy z nas choć raz doświadczył potrzeby zabrania jedzenia w podróż. Ci co wyjeżdżają do pracy mają ten problem cyklicznie. Oczywiście tak naprawdę to nie problem, przecież można machnąć fasolkę po bretońsku, bigos, flaki, klopsy… Tylko ile można jeść w kółko to samo ? Mój M. często wyjeżdża i zawsze zabiera ze sobą gotowe dania, gdyż zazwyczaj w pierwszym tygodniu(...)tyle pracy, że nawet zakupy ciężko zrobić. Dlatego też nauczyłam się wymyślać i tworzyć nowe gotowce, które urozmaicają słoiki z bigosem czy fasolką Ten przepis ze smażonym filetem drobiowym w pysznym sosie słodko kwaśnym jest prosty, ale świetnie sprawdza się „na wynos”. Co prawda nie jest to oryginalny sos słodko kwaśny, raczej interpretacja, ale na tyle pyszny
Ogrodnik w podróżyjednego gara, mięso pyszne, kruche, warzywa mięciutkie, sos aromatyczny. Składniki: * 500 g karkówki pokrojonej w plastry * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 1 marchewka * 200 g pieczarek * 200 g fasolki szparagowej zielonej * 400 ml wody * 4 liście laurowe * 5 kulek ziela angielskiego * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * przyprawa do wieprzowiny do smaku Wykonanie(...)strony posypać solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Odłożyć mięso na 15 minut, w międzyczasie pokroić warzywa. Cebulę obrać, pokroić w piórka, paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, fasolkę zieloną przekroić na pół a marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Do garnka szybkowaru włożyć mięso i wszystkie warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić
Zrób to smaczniechilli (ja użyłam mniej), cynamonu i kuminu 1 czerwona i 1 żółta papryka, posiekane 100g czerwonej soczewicy 500ml wywaru zrobionego z 1 kostki rosołowej warzywnej 400g puszka czerwonej fasolki 'kidnej' 400g puszka ciecierzycy 2 x 400g puszki siekanych pomidorów 2 łyżki purée pomidorowego posiekana świeża kolendra, do podania Rozgrzej oliwę w sporym garnku i smaż cebulę przez(...)czosnek i połowę smaż kolejne 2 minuty. Wmieszaj przyprawy i chlust wody, i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Wrzuć papryki i dobrze wymieszaj. Wsyp soczewicę, razem z wywarem, ciecierzycą, fasolką, siekanymi pomidorami i purée. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, a płyn odparowany dopraw do smaku i dodaj ewentualnie resztę
Lejdi of the houseznanych egzotycznych warzyw można zaliczyć między innymi fasolnik, salsefię, ciecierzycę. Rozróżniamy fasolnik chiński lub egipski. Każdy fasolnik jest egzotyczną dla nas rośliną, choć to krewny znanej nam fasolki szparagowej. Fasolnik chiński rośnie wysoko, bo nawet do 3 metrów i potrzebuje podpórek. Ma również długie strąki dochodzące nawet do 50 centymetrów. Jest delikatny w smaku i bardzo odżywczy. Z jego udziałem(...)można przygotowywać różne potrawy podobnie, jak z fasolką szparagową. Może być dodatkiem do zup, sałatek, surówek, galaret mięsnych, albo stanowić samodzielną przystawkę do dania głównego przy obiedzie. Posiada wiele makroelementów i mikroelementów. Ma dużo białka, skrobi, minerałów i witamin. Fasolnik może stanowić także ozdobę. Gdyż przepięknie kwitnie na różowo. A przy tym pięknie pachnie. Fasolnik egipski różni się od fasolnika
ProstePesto.plkonserwowe · 2 laski kiełbasy podwawelskiej · 1 puszka kukurydzy konserwowej · 1 puszka fasolki konserwowej · 1 łyżka mąki pszennej · 200g przecieru pomidorowego · 1 łyżka Vegety(...)łączymy z kapustą. 3. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, przesmażamy na rozgrzanym oleju i również przekładamy do kapusty. 4. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos na zgęstnieje. 5. Gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilazupa z krewetkami i cieniutkim makaronem ryżowym, oraz ta z czerwoną soczewicą i słodkimi ziemniakami. Na szybki obiad przyda się makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi, chilli z trzema fasolkami i soczewicą, kokosowe curry ze słodkich ziemniaków i zielonej fasolki, albo letni cytrynowy kurczak z nowymi ziemniakami. Może nawet wypróbuję real ketchup - prawdziwy keczup. Na poszkolną przekąskę przydadzą się batoniki
Lejdi of the housejabłko, kapary, pomidor, ogórek, korniszony, szczypiorek co kto ma i co kto lubi. Do sałatki sprawdzi się także papryka, pieczarki, ogórki małosolne, a co odważniejszy dodają zielony groszek lub fasolkę szparagową. Holenderska sałatka – świeża sałatka Zapytałam kiedyś Pani Basi , mieszkającej od 40 lat w Holandii, jak to jest z tą sałatką holenderską z czym się powinno podawać, jakie dodatki(...)reszta to już dowolne dodatki. Sałatka z tuńczykiem ( nazywana sałatką świeżą) ma być kolorowa i mieć jak najwięcej świeżych dodatków. A więc sałata, pomidory, ogórki, szczypiorek, papryka, brokuł, fasolka, cukinia co komu pasuje. Jak zrobić
Dieta moja pasjamarchewki · 1 papryka żółta · 1 papryka czerwona · 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej · Kawałek korzenia Imbiru · Olej do smażenia · Sól(...)nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw. 4. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy. 5. Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw
Kulinarna Chwila