fasolka - 6917 przepisów (strona:191/462)

Pizza z szynką, fasolką szparagową i ogórkiem 157

drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg(...)układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem. 4. Pizzę piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
naleśniki z warzywami 121

mlekiem plus jajo, soda i mąka. Udusiłam warzywa z kiełbaską: * 1/2 laski kiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 15 dkg brokuła * 15 dkg kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa - 1 garść * 1/2 papryki * odrobina oleju * przyprawy: sól albo ziarenka i pieprz * magiczny dodatek - sos ciemny pieczeniowy  Wszystko w niewielkich ilościach, ponieważ później na patelni robi się tego taaaaak(...)Zrobiłam tak, by nie zostało. Pokroiłam kiełbaskę w drobną kostkę i podsmażyłam z porem i marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem pieczeniowym ciemnym :D Ten sos świetnie komponuje się

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z brokuła 144

Składniki /2 porcje: – 1/2 brokuła (ok.250g) – 2 jajka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu naturalnego – tarty parmezan – 100 g czerwonej fasolki – 1/2 główki sałaty rzymskiej – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie – odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki.Sałatę myjemy, osuszamy i poszarpaną wykładamy(...)talerz. Dodać pokrojone w ćwiartki jajka oraz pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła. Fasolkę odsączamy, płukamy wodą i dodajemy do naszej sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem. Polewamy naszą sałatkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy tarttym parmezanem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z brokuła pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Wegańskie kotleciki z fasoli 118

tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę, czyli aquafabę i zachowujemy do późniejszego użycia np. do tofucznicy . Przepłukujemy wodą i odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy

Lamarida.pl
Pierś z kurczaka w papilotach 121

Super kotlet w zdrowej dietetycznej wersji bez zbędnych kalorii. Ciekawy sposób podania, budzi ciekawość i robi wrażenie 🙂 Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 marchewki 80 g mrożonej fasolki szparagowej 4 pieczarki 1/2 cebuli sólo,pieprz 1/2 łyżeczki harissy 1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z bazylią 3 łyżeczki oleju rzepakowego Fasolkę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na … Czytaj dalej Pierś z kurczaka

gotuj ze mną
Ryż z mięsem mielonym, kukurydzą i zieloną fasolką szparagową 160

Dodatek kukurydzy nadaje daniu chrupkości i słodkości :) Składniki na ryż z mięsem mielonym: – 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej – 150 g kukurydzy – 200 g zielonej fasolki szparagowej

Kuchenne Wariacje
Polędwica wieprzowa z fasolką szparagową 125

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 1 polędwica wieprzowa (ok 600g) 150g mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Polędwiczkę wieprzową nacinamy wzdłuż, oprószamy solą oraz pieprzem(...)rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą. Na brzegu układamy fasolkę szparagową i zwijamy do środka. Owijamy plastrami boczku. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Podpieczoną polędwiczkę szczelnie owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę

Kuchnia w czekoladzie
MAKARON Z PATELNI A’LA CAPRESE – Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI- kuchnia włoska 198

mozzarella ( najlepsza to oczywiście mozzarella di bufala campagna ) – ok. 300 g * pomidory na gałązce ( jędrne, soczyste, miękkie ) * duża, biała cebula – 1 szt * fasolka szparagowa * włoska oliwa z oliwek * świeża bazylia * parmezan Parmigiano-Reggiano * sól, pieprz, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie ( na półtwardo ). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy drobno posiekaną cebulę(...)wrzucamy krojone pomidory z czosnkiem. Dodajemy fasolkę ( jeśli była mrożona, nie musimy jej wcześniej podgotowywać ), przekrojone na pół pomidory oraz mozzarellę. Wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy, by się nie rozpadł, podgrzewamy, aż mozzarella się roztopi. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeża bazylią i tartym parmezanem. Smacznego! Ps. W ofercie Primo Gusto znajdziemy nie tylko świetnej jakości makarony i przetwory pomidorowe

Ostra na Słodko
MUFFINY Z KASZY JAGLANEJ, TUŃCZYKA I PESTO 100

kaszy jaglanej. Babeczki są delikatne, miękkie i bardzo zdrowe. Tuńczyk nadaje wilgotności babeczkom. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes garść zielonej ugotowanej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki pestek dyni 3 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta chilli Kaszę płuczemy(...)gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.  Paprykę, fasolkę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy

Kuchnia w oparach
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 121

przygotowania: 60 minut Składniki: 2 szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody lub bulionu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 garści ugotowanej zielonej fasolki 200 g zielonego groszku Poltino 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 2-3 nitki szafranu (lub barwniku do ryżu - colorante) 1/2 łyżeczki czerwonej papryki(...)sofrito  i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oliwy jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę, mrożony groszek, paprykę i przyprawy. Solimy i wszystko zalewamy wrzącym płynem. Mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy. Pamiętajmy, że od tego momentu nie wolno mieszać paelii !  Ważne jest

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka po włosku 131

Jeżeli znudziła się Wam fasolka po bretońsku, to proponuję przygotowanie jej na sposób włoski. Mnie smakiem  przypomina trochę naszą tradycyjną grochówkę jednak to zupełnie inne danie. bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe.       Dla dwóch osób   200 g białej fasoli 2 średnie ziemniaki(...)duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka soli, pieprz olej do smażenia     Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odlać wodę, fasolkę przełożyć do garnka zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię, dodać sól oraz obrane ziemniaki. Gotować 30 minut.   Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju na małym ogniu około 15 minut

Jadło i czytadło
Żeberka duszone w warzywach 147

mięsko, dodać warzywa a reszta robi sie sama. Składniki: 1 kg mięsnych i chudych żeberek 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 małe marchewki ½ czerwonej papryki 20-30 dag zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki pszennej do zawiesiny 2 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny Sól himalajska(...)ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i czerwoną papryką. Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę.  Obraną marchewkę, fasolkę i paprykę pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej, włożyć żeberka, obsmażyć z każdej strony, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem, gdy żeberka puszczą sok, dodać pozostałe pokrojone

Wanilia i Kardamon
Duszony schab 150

Składniki 4 plastry schabu b/k 2 cebule kawałek wędzonego boczku 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe fasolka szparagowa sól, pieprz, wegeta kilka kropel maggi śmietanka 30% 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 ml wódki Przygotowanie Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na smalcu. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Wlać bulion, a kiedy się zagotuje włożyć schab (ja pokroiłam(...)trójkąty ). Fasolkę ugotować w osolonej wodzie następnie wmieszać do gotowego mięsa. Posypać szczypiorkiem. Dusić do miękkości po czym zabielić śmietanką. Do kieliszka wlać wódkę i rozpuścić w niej mąkę wlać do sosu i gotowe.. smacznego

Gaździnka warzy
Wiosenna zupa z pora i fasolki szparagowej 159

nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego! Składniki: 1 cebula 1 nieduży por 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 nieduże ziemniaki 200 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1,3 l bulionu 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki masła sól pieprz czarny 0,5 łyżeczki kurkumy koperek Wykonanie: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Do masła(...)kostkę i dorzucamy do garnka. Podsmażamy ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bulion i gotujemy całość, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, wlewamy do garnka śmietankę, doprawiamy przyprawami. Tuż przed wyłączeniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem

psgotujemy
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 122

składniki i pokruszyć ciasto jak kruszonkę. Odstawić na bok. Większą część ciasta rozłożyć na spodzie blaszki, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić i rozłożyć na kruchym spodzie. Wykonanie ciasta kruchego

Kuchnia Pokoleń