fasolka - 6917 przepisów (strona:191/462)

Ciecierzyca w pomidorach 139

Ciecierzyca w pomidorach przypomina nieco fasolkę po bretońsku, ale za sprawą dodanego kuminu jest bardziej aromatyczna. Sama ciecierzyca jest też mniej mączysta i lżejsza do trawienia od fasoli. Ciecierzyca (cieciorka) przywędrowała do nas z Azji i jest zdrowym, choć w Polsce mało spożywanym produktem. Cieszy się dużą popularnością w krajach arabskich. Zawiera dużo białka, błonnika i wiele witamin i minerałów(...)wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu, gotować 10 minut. Następnie dodać pomidory i passatę, przyprawić pieprzem i solą do smaku, gotować bez przykrycia do lekkiego zagęszczenia. Zobacz również: fasolka po bretońsku

Kuchcik gotuje
Tort urodzinowy dla dziewczynki 247

dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego (Dr. Oetker) dodatki do dekoracji: - galaretka w cukrze (u mnie wiśniowa Makarena) - kolorowe fasolki (The Jelly Bean) - kolorowe mini piegi (Delecta) - mix dekoracji cukrowych (Mała Ksieżniczka Dr. Oetker) - pisak lukrowy czerwony Forma: tortownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Oddzielam białka od żółtek. Ubijam(...)czas na ozdoby. Z galaretki z cukrem wycięłam pół krążki, które zamieniły się u mnie w skrzydła motyla. Czułki wykonałam pisakiem lukrowym. Całość ozdobiłam różnymi posypkami, piegami oraz kolorowymi fasolkami. Tort umieszczam w lodówce, wyjmuję tuż przed podaniem. Pierwszy tort był próbny i trafił na skromne rodzinne urodziny w domu. Ten poniżej zaś smakował na klasowych urodzinkach. Przepis na biszkopt

Kuchnia co dnia
Zupa soczewicowa 173

Składniki: - 4 podudzia z kurczaka - 250 g czerwonej soczewicy - 2 duże ziemniaki - 2 średnie marchewki - kawałek selera - 1 pietruszka - 1 duża cebula - 200 g fasolki szparagowej - 2 kostki rosołowe - przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz) Przygotowanie: Podudzia po umyciu zalewamy zimną wodą tak by były przykryte, dodajemy 3-4 ziela angielskie i tyle samo listków laurowych. Doprowadzamy do wrzenia(...)zimnej wodzie soczewice (należy ją płukać aż woda będzie czysta). Gotujemy kolejne 10 minut w międzyczasie dodając kostki rosołowe. Po upływie 10 minut dodajemy pokrojoną w mniejsze części fasolkę szparagową i gotujemy ostatnie 10 minut. Pod koniec gotowania obieramy podudzia z mięsa które kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie ostrą papryką, magii lub dodajemy

Tanie przepisy studenckie
Szkockie ciekawostki kulinarne 123

bekonem (bacon bap), chipsami lub frytkami (chippy roll). Czasami śniadaniową bułkę podaje się z placuszkiem ziemniaczanym . Chipsy o smaku octu, haggisa, aberdeen angus (wołowina). Frytki polane octem, z fasolką w sosie pomidorowym (baked beans), z sosem curry, z żółtym serem, lub z sosem mięsnym (gravy). Różnego rodzaju pie, faszerowane nie tylko mięsem, ale np. makaronem (macaroni cheese) i polane(...)fasolką w sosie pomidorowym (baked beans). W marketach można kupić całe mnóstwo gotowych dań do podgrzania (wstawienia do mikrofalówki lub piekarnika). Istnieją całe sklepy, które specjalizują się w sprzedaży wszelkiego rodzaju mrożonek i gotowych mrożonych dań.  W marketach można kupić ugotowane ziemniaki czy makaron gotowe do podania, a także pokrojone warzywa np. cebula, marchewka, czy nitki z batata. Powszechne

Codzienne Gotowanie
Zapiekane tortille faszerowane fasolką i szpinakiem 147

Dziś zapraszam na sycące danie dla całej rodziny! Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 6 gotowych placków tortilli - 1 opakowanie świeżego szpinaku (300 g) - 200 g mrożonej fasolki - 200 g mrożonej marchewki - 1 opakowanie sera ricotta (250 g) - 100 g sera cheddar - 3 ząbki czosnku - po pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, kuminu i kurkumy - szczyptę chili - sól(...)chili - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy posiekany czosnek, po czym dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. 2. Następnie dodajemy mrożoną fasolkę i marchewkę. Całość podsmażamy ok. 15 min, aż warzywa zmiękną. 3. W tym momencie przygotowujemy sos pomidorowy blendując pomidory z puszki i doprawiając pozostałymi składnikami. Sosu nie trzeba podgrzewać

Bez Cebuli
"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2." - podsumowanie akcji 180

Hajduczek naturalnie Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą autorka:  KOLORgotowania  | blog: kolorgotowania.pl Fit sałatka z ciecierzycą i fetą autorka:  KOLORgotowania  | blog: kolorgotowania.pl FASOLKA PO BRETOŃSKU -WEGAŃSKA autorka:  barbaratusinska  | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen ZAPIEKANKA Z SOCZEWICY I RYŻU autorka:  barbaratusinska  | blog: Barbie w kuchni(...)Barbie in the kitchen Gulasz ziemniaczany z groszkiem i czerwoną fasolką autorka:  Życie ze smakiem  | blog: Życie ze smakiem Hummus z ciecierzycy- podstawowa wersja. autorka:  bisiakowska  | blog: Iammuffina Zupa z soczewicy czerwonej– wersja w wolnowarze autorka:  cybog  | blog: Dad in the Kitchen PASZTET Z PIECZAREK I SOCZEWICY autorka:  kameleon.kulinarny

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA JARZYNOWA Z KAWAŁKAMI KURCZAKA 146

Składniki: Porcja rosołowa z kurczaka  1 podudzie z kurczaka 3 litry wody sól, pieprz ziele ang listki laurowe 3 marchwie pół kalafiora pół selera 2 pietruszki garść fasolki szparagowej 1/3 szklanki posiekanego koperku Wykonanie: *Do garnuszka w wodą wrzucamy porcje rosołową i udko. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny, zbieramy łyżką cedzakową. Czynność powtarzamy(...)minutach dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, dodajemy sól i pieprz oraz listek laurowy i dwa ziela ang.  *Po kolejnych 15 minutach dodajemy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.  Wyjmujemy porcję rosołową i udko. Z udka oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do zupy.  * Gotową zupę możemy zabielić, podajemy

Z Majeczką w kuchni
Green curry z kurczakiem 148

padło na green curry. Nam smakowało, a Wam polecam spróbować. Składniki : * 2 ugotowane torebki ryżu  * podwójna pierś z kurczaka  * 2 papryki - u mnie czerwone  * 300g zielonej fasolki szparagowej  * 2 cebule czerwone  * puszka mleczka kokosowego  * 2 łyżki oleju  * 2 łyżeczki pasty green curry Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce(...)oleju. Dodać pastę curry i wymieszać. Wlać mleczko kokosowe i poddusić żeby mleczko trochę odparowało. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Dodać papryki. Poddusić. Dodać fasolkę i wymieszać. Do warzyw dodać kurczaka i całość wymieszać i zagotować. Podawać z ryżem

Magiczne Życie Marty
Cassoulet - francuski gulasz z fasolką 192

Cassoulet to francuska zapiekanka - aromatyczny, gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz zapiekany w piekarniku. Tradycyjnie robiony z białej fasoli i z mięsem oraz pomidorami. Bardzo podobny do fasolki po bretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz(...)wstępnego przygotowania nie musimy robić przy nim praktycznie nic.  Cassoulet - francuski gulasz z fasolką Składniki: 400 g białej fasoli np. Jaś karłowy 500 g chudego boczku wędzonego bez skóry 800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej) 2 puszki pomidorów krojonych  łyżka suszonego tymianku posiekany pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej

Poezja Smaków - blog kulinarny
BARSZCZ UKRAIŃSKI 149

Pamiętajmy wiec o zupach w naszej diecie, są pyszne i zbawienne na nasze zdrowie.  Składniki: 2 skrzydełka kurczakowe szponder wołowy- kawałek 1 żeberko wieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera 6 ziemniaków Wykonanie: *Fasolę moczymy całą noc. *Wszystkie rodzaje mięsa wrzucamy do wody z moczenia fasoli(...)dolewamy wody - tak ok 2,5 l. Wrzucamy fasolę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, wywar doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości fasoli.  *Kapustę drobno szatkujemy, fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, resztę warzyw kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, obsmażamy doprawiając solą i pieprzem.  * Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka z wywarem i mięsem, gotujemy

Z Majeczką w kuchni
Panierowane roladki rybne z ryżem 160

tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż 400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 łyżka szczypiorku 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 2 pak choi 1 łyżka brązowego cukru 2-3 łyżki soi tajskiej soi 2 łyżki octu mirin, ocet(...)jajka drobno pokrojoną chili. Maczaj roladki w mące, potem w jajku, a następnie obtaczaj w bułce. Smaż na złoty kolor. Pieczarki podziel na ćwiartki. Pokrój paprykę w dużą kostkę. Fasolkę połam jeśli użyjesz mrożonej. Marchewką obierz i pokrój w cienkie słupki. Czosnek obierz i pokrój w talarki. Pak choi przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej olej i wokuj warzywa, również

codojedzenia
Fasolka po bretońsku 138

Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad. Składniki na około 3 litry(...)fasolą.  Na tłuszczu pozostałym po boczku zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wszystko razem podsmażyć i po kilku minutach dodać również do fasolki. Wlać także passatę pomidorową, przemieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Jeżeli danie będzie za gęste dodać szklankę wody. Przykryć i gotować jeszcze przez kwadrans, aby wszystkie smaki się

wyzwania kuchenne
Fasolka Szparagowa z Bułką Tartą 110

SKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i posypać ją bułką tartą. 2.Na Patelni rozpuścić masło i polać po fasolce szparagowej, wymieszać

Dziś Ja gotuje
Devolay z serem i fasolką szparagową. 131

Składniki: -piersi z kurczaka -ser żółty -fasolka szparagowa -sól -pieprz -mąka -jajko -bułka tarta -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń. Następnie pierś przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy na grubość ok 3 mm. Posypujemy solą i pieprzem. Na brzegu kładziemy kawałek sera i 2 fasolki i zwijamy devolay'a. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy

Magia jedzenia.
Chlorofilowa sałatka kuskus 264

Chlorofil🌿 poza odkwaszaniem ma również właściwości oczyszczające nasz organizm - nawet z metali ciężkich. Czym więcej zielonego tym lepiej... Składniki: 200g kaszy kuskus 1 mały zielony ogórek 1 szkl. fasolki szparagowej 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 papryka sól  pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 7 łyżek oliwy  sok z cytryny 1 łyżka natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę przygotować(...)według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować aldente, jak strączki są duże to pociąć na mniejsze. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Wystudzoną kaszę za pomocą widelca "rozkruszyć" aby rozbić i powstały sypkie ziarenka. Warzywa i kaszę przełożyć do miski. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny (ilość według własnych upodobań), przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotować dressing. Składniki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania