fasolka - 6917 przepisów (strona:191/462)

Ryż z mięsem mielonym, kukurydzą i zieloną fasolką szparagową 169

Dodatek kukurydzy nadaje daniu chrupkości i słodkości :) Składniki na ryż z mięsem mielonym: – 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej – 150 g kukurydzy – 200 g zielonej fasolki szparagowej

Kuchenne Wariacje
Polędwica wieprzowa z fasolką szparagową 128

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 1 polędwica wieprzowa (ok 600g) 150g mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Polędwiczkę wieprzową nacinamy wzdłuż, oprószamy solą oraz pieprzem(...)rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą. Na brzegu układamy fasolkę szparagową i zwijamy do środka. Owijamy plastrami boczku. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Podpieczoną polędwiczkę szczelnie owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę

Kuchnia w czekoladzie
MAKARON Z PATELNI A’LA CAPRESE – Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI- kuchnia włoska 206

mozzarella ( najlepsza to oczywiście mozzarella di bufala campagna ) – ok. 300 g * pomidory na gałązce ( jędrne, soczyste, miękkie ) * duża, biała cebula – 1 szt * fasolka szparagowa * włoska oliwa z oliwek * świeża bazylia * parmezan Parmigiano-Reggiano * sól, pieprz, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie ( na półtwardo ). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy drobno posiekaną cebulę(...)wrzucamy krojone pomidory z czosnkiem. Dodajemy fasolkę ( jeśli była mrożona, nie musimy jej wcześniej podgotowywać ), przekrojone na pół pomidory oraz mozzarellę. Wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy, by się nie rozpadł, podgrzewamy, aż mozzarella się roztopi. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeża bazylią i tartym parmezanem. Smacznego! Ps. W ofercie Primo Gusto znajdziemy nie tylko świetnej jakości makarony i przetwory pomidorowe

Ostra na Słodko
MUFFINY Z KASZY JAGLANEJ, TUŃCZYKA I PESTO 104

kaszy jaglanej. Babeczki są delikatne, miękkie i bardzo zdrowe. Tuńczyk nadaje wilgotności babeczkom. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes garść zielonej ugotowanej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki pestek dyni 3 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta chilli Kaszę płuczemy(...)gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.  Paprykę, fasolkę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy

Kuchnia w oparach
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 130

przygotowania: 60 minut Składniki: 2 szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody lub bulionu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 garści ugotowanej zielonej fasolki 200 g zielonego groszku Poltino 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 2-3 nitki szafranu (lub barwniku do ryżu - colorante) 1/2 łyżeczki czerwonej papryki(...)sofrito  i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oliwy jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę, mrożony groszek, paprykę i przyprawy. Solimy i wszystko zalewamy wrzącym płynem. Mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy. Pamiętajmy, że od tego momentu nie wolno mieszać paelii !  Ważne jest

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka po włosku 132

Jeżeli znudziła się Wam fasolka po bretońsku, to proponuję przygotowanie jej na sposób włoski. Mnie smakiem  przypomina trochę naszą tradycyjną grochówkę jednak to zupełnie inne danie. bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe.       Dla dwóch osób   200 g białej fasoli 2 średnie ziemniaki(...)duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka soli, pieprz olej do smażenia     Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odlać wodę, fasolkę przełożyć do garnka zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię, dodać sól oraz obrane ziemniaki. Gotować 30 minut.   Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju na małym ogniu około 15 minut

Jadło i czytadło
Żeberka duszone w warzywach 151

mięsko, dodać warzywa a reszta robi sie sama. Składniki: 1 kg mięsnych i chudych żeberek 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 małe marchewki ½ czerwonej papryki 20-30 dag zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki pszennej do zawiesiny 2 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny Sól himalajska(...)ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i czerwoną papryką. Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę.  Obraną marchewkę, fasolkę i paprykę pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej, włożyć żeberka, obsmażyć z każdej strony, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem, gdy żeberka puszczą sok, dodać pozostałe pokrojone

Wanilia i Kardamon
Duszony schab 154

Składniki 4 plastry schabu b/k 2 cebule kawałek wędzonego boczku 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe fasolka szparagowa sól, pieprz, wegeta kilka kropel maggi śmietanka 30% 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 ml wódki Przygotowanie Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na smalcu. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Wlać bulion, a kiedy się zagotuje włożyć schab (ja pokroiłam(...)trójkąty ). Fasolkę ugotować w osolonej wodzie następnie wmieszać do gotowego mięsa. Posypać szczypiorkiem. Dusić do miękkości po czym zabielić śmietanką. Do kieliszka wlać wódkę i rozpuścić w niej mąkę wlać do sosu i gotowe.. smacznego

Gaździnka warzy
Wiosenna zupa z pora i fasolki szparagowej 164

nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego! Składniki: 1 cebula 1 nieduży por 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 nieduże ziemniaki 200 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1,3 l bulionu 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki masła sól pieprz czarny 0,5 łyżeczki kurkumy koperek Wykonanie: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Do masła(...)kostkę i dorzucamy do garnka. Podsmażamy ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bulion i gotujemy całość, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, wlewamy do garnka śmietankę, doprawiamy przyprawami. Tuż przed wyłączeniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem

psgotujemy
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 123

składniki i pokruszyć ciasto jak kruszonkę. Odstawić na bok. Większą część ciasta rozłożyć na spodzie blaszki, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić i rozłożyć na kruchym spodzie. Wykonanie ciasta kruchego

Kuchnia Pokoleń
Kaszotto po meksykańsku 145

zdrowe kasze pełne witamin i błonnika, warzywa oraz niecodzienne smaki! 🍅 Składniki (porcja dla 4-5 osób): - 1 torebka kaszy jęczmiennej - 1 torebka kaszy gryczanej białej lub prażonej - opakowanie mrożonej fasolki zielonej Hortex - 500g mięsa mielonego wołowego - 2 łyżki oleju do smażenia - papryka czerwona - cebula - 1 przecier pomidorowy 500ml - natka pietruszki łyżka - 2 ząbki czosnku - sól morska - pieprz czarny świeżo mielony(...)oleju pokrojoną cebulę i paprykę oraz mięso wołowe, dopraw solą, czosnkiem, natką pietruszki, pieprzem i chili; - w osolonej wodzie ugotuj kasze; - do mięsa i warzyw na patelni dodaj fasolkę zieloną Hortex - wszystko mieszaj i duś na wolnym ogniu; - ugotowane kasze, odcedź i dodaj do mięsa i warzyw na patelni - całość wymieszaj; - na koniec zalej wszystko przecierem pomidorowym, dopraw ponownie solą

MintTaste
Makaron w sosie orzechowym z warzywami - kreatywny sposób na kryzysowy obiad 114

minut Składniki na 2 porcje Składniki na sos 3 duże łyżki masła orzechowego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka miodu Sok z połowy cytryny Dodatkowo Makaron pełnoziarnisty  Groszek mrożony Fasolka szparagowa Pół czerwonej papryki Wstawić wodę w dwóch garnkach - w jednym na makaron, w drugim do zblanszowania mrożonych warzyw Gdy woda się zagotuje wrzucić makaron, a do drugiego garnka wrzucić mrożony(...)groszek i fasolkę szparagową (po około garść każdego), zostawić do ponownego zagotowania się wody i trzymać jeszcze 2-3 minuty po czym odcedzić i przelać zimną wodą W międzyczasie składniki na sos dokładnie razem zmiksować (spróbujcie czy smak Wam odpowiada, bo może się okazać, że z tych proporcji dla Was sos jest za kwaśny, dodajcie wtedy troche więcej miodu

HealthyCreations
Pęczotto z warzywami 181

warzywami składniki: 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 1 cebula 1/4 szklanki kaszy pęczak 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera korzeniowego 1 cukinia 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych) przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)suchą kaszę i mieszamy. Dodajemy obrane i starte na tarce na większych oczkach warzywa korzeniowe: Mieszamy. Smążymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodajemy przyprawy, doprawiamy pieprzem i smażymy mieszając przez ok. 2 minuty. Wlewamy gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym.Mieszamy następnie przykrywamy i gotujemy przez

sierotka maRysia w kuchni
Ciecierzyca w pomidorach 132

Ciecierzyca w pomidorach przypomina nieco fasolkę po bretońsku, ale za sprawą dodanego kuminu jest bardziej aromatyczna. Sama ciecierzyca jest też mniej mączysta i lżejsza do trawienia od fasoli. Ciecierzyca (cieciorka) przywędrowała do nas z Azji i jest zdrowym, choć w Polsce mało spożywanym produktem. Cieszy się dużą popularnością w krajach arabskich. Zawiera dużo białka, błonnika i wiele witamin i minerałów(...)wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu, gotować 10 minut. Następnie dodać pomidory i passatę, przyprawić pieprzem i solą do smaku, gotować bez przykrycia do lekkiego zagęszczenia. Zobacz również: fasolka po bretońsku

Kuchcik gotuje
Tort urodzinowy dla dziewczynki 240

dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego (Dr. Oetker) dodatki do dekoracji: - galaretka w cukrze (u mnie wiśniowa Makarena) - kolorowe fasolki (The Jelly Bean) - kolorowe mini piegi (Delecta) - mix dekoracji cukrowych (Mała Ksieżniczka Dr. Oetker) - pisak lukrowy czerwony Forma: tortownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Oddzielam białka od żółtek. Ubijam(...)czas na ozdoby. Z galaretki z cukrem wycięłam pół krążki, które zamieniły się u mnie w skrzydła motyla. Czułki wykonałam pisakiem lukrowym. Całość ozdobiłam różnymi posypkami, piegami oraz kolorowymi fasolkami. Tort umieszczam w lodówce, wyjmuję tuż przed podaniem. Pierwszy tort był próbny i trafił na skromne rodzinne urodziny w domu. Ten poniżej zaś smakował na klasowych urodzinkach. Przepis na biszkopt

Kuchnia co dnia