fasolka - 6917 przepisów (strona:201/462)

Wegetariańskie naleśniki z pieczarkami 140

szklanki mąki wrocławskiej - 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka - 1 jajko - 1 łyżkę oleju - szczyptę soli Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 500 g pieczarek - 250 g mrożonej żółtej fasolki - 250 g mrożonych brokułów - 1 łyżkę masła - po 1 łyżeczce tymianku oraz bazylii - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie kilka plasterków żółtego sera Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujemy: - 1 mały jogurt grecki(...)się ogonków i kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki. Od razu należy oprószyć je solą, aby szybciej puściły wodę. 4. Po 5 minutach dodajemy mrożoną fasolkę oraz brokuły. Całość smażymy, aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie (ok. 10-15 min). 5. Farsz przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki

Bez Cebuli
Ryż z pieczarkami i warzywami w sosie pomidorowym 166

Składniki: ry ż  3 torebki, pieczarki 350 g, papryka czerwona pół szt, papryka żółta pół szt, papryka zielona pół szt, pomidory z puszki 1 szt, kukurydza pół puszki, fasolka czerwona pół puszki, cebula biała 1 szt, czosnek 2 ząbki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, pieprz(...)cebulki. Chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Dodajemy przyprawy, a gdy papryki będą miękkie to dodajemy odcedzon ą  fasolkę, kukurydze, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Ry ż  gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, układamy na talerzu i na środek ry ż u nakładamy pieczarki

kulinarne odsłony pati
rozgrzewające chili con carne - szybki obiad 209

ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasolki  wykonanie: Cebulę pokroiłam w piórka i razem z czosnkiem zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Stopniowo dodawałam zmielone mięso i podsmażałam do lekkiego zrumienienia. Następnie dołożyłam pokrojoną w paski paprykę(...)przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz fasolkę (razem z zalewą). Gotowałam około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zazwyczaj chili con carne podawane jest z ryżem ale ponieważ moi chłopcy nie są jego zwolennikami jedliśmy je z makaronem. Smakowało pysznie

babka w formie
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 172

Czas przygotowania: 30 min 1 szklanka długoziarnistego, jaśminowego ryżu* 250 g obranych krewetek (mogą być mrożone) 1/4 główki młodej, białej kapusty 1 świeże chilli 2 szalotki garść świeżej zielonej fasolki szparagowej puszka kukurydzy 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ocet rybny pasta z tamaryndowca olej roślinny świeża kolendra *ryż można ugotować nawet dzień wcześniej Przygotowanie: 1. Gotujemy ryż w proporcji(...)szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody, na wolnym ogniu pod przykryciem, można to zrobić dużo wcześniej  2. Fasolkę blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie wrzucamy do wody z lodem 3. Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię  4. Na patelni szklimy

Słodki Kompromis
Kurczak z ziemniakami i bobem 156

tych zielonych fasolkach zakochałam się na dobre niespełna rok temu, zawsze jakoś nie było mi do bobu po drodze na targowisku. Ostatecznie kulinarne eksperymenty wymusiły na mnie sięgnięcie po te śliczne, fasolki i najprostsze połączenie z pangrattato okazało się strzałem w dziesiątkę, bób pozostał już w mojej wiosenno-letniej kuchni na zawsze. Jak wszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele

Słodki Kompromis
Szczeciński frytburger 212

miasto gdzie w budkach jako pozycja w menu figuruje frytburger czyli po prostu bułka z frytkami :) Postanowiłem przygotować podobną w nieco zdrowszej i urozmaiconej wersji :) Składniki: - bułka - ziemniaki - marchewka - fasolka szparagowa - seler Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki o kwadratowym przekroju średnicy niecałego centymetra - tzw. frytki. Fasolki nie musimy, bo już ma podobny kształt. Wszystko pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 570

fasoli czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP "SPOŁEM"   Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek. Tuńczyka, fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w pół talarki. Składniki układamy warstwowo: I białko jajka starte na grubych oczkach tarki II puszka tuńczyka(...)część pora IV majonez V kukurydza VI ser żółty VII fasolka VIII 2 puszka tuńczyka IX reszta pora X majonez XI starte na małych oczkach tarki żółtko jaj. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki "przegryzły się".  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Fasolka po bretońsku mojej mamy 217

Przepis na pyszną fasolkę po bretońsku mojej mamy, a moja mama robi najlepszą fasolkę na świecie! Czytaj więcej

Biały fartuszek
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 186

surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna(...)kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami

VioletoweKucharzenie
Makaron z warzywami i bobem w sosie pomidorowo-serowym 157

będzie pyszna! :) Składniki: 2 - 3 szklanki makaronu bezglutenowego świderki duuża garść mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży) kilka plasterków marchewki kilka kwiatów brokułów dwie garście kukurydzy spora garść zielonej fasolki 0,5 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę garść żółtej długiej fasolki 2 suszone pomidory pokrojone w kostkę 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu świeże: koperek

Zasmakuj Kuchni
Łagodny pasztet z kaszy jaglanej, fasolki i pietruszki :) 168

sobie "to coś" :) Taki pasztet możesz dodać do obiadu albo pokroić na kanapkę lub po prostu - zajadać sam :)  Składniki: 100 g kaszy jaglanej  100 g zielonej fasolki mung pęczek pietruszki  1 łyżka oleju kokosowego  1 cebula 1 ząbki czosnku  2 łyżki masła orzechowego z konopią (Profusion) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)papryki półsłodkiej wędzonej  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1/3 łyżeczki pieprzu czarnego  2/3 łyżeczki soli  Przygotowanie: Fasolkę dzień wcześniej, wieczorem namocz w dużej ilości wody. Następnie opłucz i ugotuj w czystej wodzie do miękkości, około 30-45 minut.  Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w 250 ml wody. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka z fasolką i cukinią 180

Sezonowa zapiekanka z resztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami. 2 marchewki 1 cukinia młoda 200 g fasolki szparagowej 1 szklanka ugotowanego ryżu 100 g ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej(...)naczynia do zapiekania wylewam 4 łyżki sosu, układam makaron z ryżem,  na to pokrojony koper, znowu sos, na to paski marchewki i cukinii, na to sos , fasolkę i resztę cukinii i marchewki. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, przykrywam folią aluminiową i zapiekam 35-40  minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem i wstawiam ponownie aż ser się

wesoła kuchnia
Carbonara z dynią i fasolką 129

Danie sycące z dużą ilością warzyw dynia w towarzystwie z fasolki. Zapewniam że szybko znika. Sos carbonara polecam zrobić samemu bo jest prosty do zrobienia.Danie kuchni włoskiej które można samemu urozmaicić tym co mamy w lodówce. 20 dkg makaronu spaghetti 15 dkg boczku wędzonego 1/3 dyni hokkaido 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 15 dkg fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz

wesoła kuchnia
Dorada pieczona w folii z masłem koperkowym, pomidorami i fasolką 199

wypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła 1 mały pęczek świeżego koperku 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki kilka plasterków cytryny 4 plastry pomidora po garści mrożonej zielonej fasolki sól, pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy, osuszamy. W miejsce nacięcia dorady wkładamy trochę masła (reszta będzie na wierzch ryby), dodajemy połowę koperku i natki, wkładamy plasterek cytryny przekrojony na pół. Solimy(...)pieprzymy w środku oraz na zewnątrz. Układamy ryby oddzielnie każdą na folii aluminiowej, układamy na każdej po dwa plasterki pomidora, resztę masła, połówki cytryny, pieprzymy dodatkowo, obok układamy fasolkę, posypujemy resztą natki i koperku (jak na zdjęciu). Zawijamy szczelnie w folii. Pieczemy 20-25 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem. Smacznego rybnego:) Na zdrowie

Zasmakuj Kuchni
POTRAWA JEDNOGARNKOWA A ' LA STROGONOW 194

taki szybki obiad spodoba się studentom i zapracowanym paniom domu.Potrawa łatwa i smaczna z niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki słodkiej w proszku sól i pieprz(...)Parówki obrać z osłonek i pokroić na kawałki.Pieczarki opłukać i obrać,pokroić w plasterki.Cebulę drobno posiekać.Fasolkę odcedzić.Cebulę podsmażyć na oleju , dodać do rondla.Dorzucić parówki i podsmażone pieczarki ,zalać bulionem i dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania