miasto gdzie w budkach jako pozycja w menu figuruje frytburger czyli po prostu bułka z frytkami :) Postanowiłem przygotować podobną w nieco zdrowszej i urozmaiconej wersji :) Składniki: - bułka - ziemniaki - marchewka - fasolka szparagowa - seler Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki o kwadratowym przekroju średnicy niecałego centymetra - tzw. frytki. Fasolki nie musimy, bo już ma podobny kształt. Wszystko pieczemy
Kryzysowa Książka Kucharskafasoli czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP "SPOŁEM" Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek. Tuńczyka, fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w pół talarki. Składniki układamy warstwowo: I białko jajka starte na grubych oczkach tarki II puszka tuńczyka(...)część pora IV majonez V kukurydza VI ser żółty VII fasolka VIII 2 puszka tuńczyka IX reszta pora X majonez XI starte na małych oczkach tarki żółtko jaj. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki "przegryzły się". SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąPrzepis na pyszną fasolkę po bretońsku mojej mamy, a moja mama robi najlepszą fasolkę na świecie! Czytaj więcej
Biały fartuszeksurowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna(...)kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami
VioletoweKucharzeniebędzie pyszna! :) Składniki: 2 - 3 szklanki makaronu bezglutenowego świderki duuża garść mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży) kilka plasterków marchewki kilka kwiatów brokułów dwie garście kukurydzy spora garść zielonej fasolki 0,5 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę garść żółtej długiej fasolki 2 suszone pomidory pokrojone w kostkę 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu świeże: koperek
Zasmakuj Kuchnisobie "to coś" :) Taki pasztet możesz dodać do obiadu albo pokroić na kanapkę lub po prostu - zajadać sam :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 100 g zielonej fasolki mung pęczek pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula 1 ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego z konopią (Profusion) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)papryki półsłodkiej wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 2/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Fasolkę dzień wcześniej, wieczorem namocz w dużej ilości wody. Następnie opłucz i ugotuj w czystej wodzie do miękkości, około 30-45 minut. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w 250 ml wody. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż
Zdrowie na języku :PSezonowa zapiekanka z resztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami. 2 marchewki 1 cukinia młoda 200 g fasolki szparagowej 1 szklanka ugotowanego ryżu 100 g ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej(...)naczynia do zapiekania wylewam 4 łyżki sosu, układam makaron z ryżem, na to pokrojony koper, znowu sos, na to paski marchewki i cukinii, na to sos , fasolkę i resztę cukinii i marchewki. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, przykrywam folią aluminiową i zapiekam 35-40 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem i wstawiam ponownie aż ser się
wesoła kuchniaDanie sycące z dużą ilością warzyw dynia w towarzystwie z fasolki. Zapewniam że szybko znika. Sos carbonara polecam zrobić samemu bo jest prosty do zrobienia.Danie kuchni włoskiej które można samemu urozmaicić tym co mamy w lodówce. 20 dkg makaronu spaghetti 15 dkg boczku wędzonego 1/3 dyni hokkaido 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 15 dkg fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz
wesoła kuchniawypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła 1 mały pęczek świeżego koperku 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki kilka plasterków cytryny 4 plastry pomidora po garści mrożonej zielonej fasolki sól, pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy, osuszamy. W miejsce nacięcia dorady wkładamy trochę masła (reszta będzie na wierzch ryby), dodajemy połowę koperku i natki, wkładamy plasterek cytryny przekrojony na pół. Solimy(...)pieprzymy w środku oraz na zewnątrz. Układamy ryby oddzielnie każdą na folii aluminiowej, układamy na każdej po dwa plasterki pomidora, resztę masła, połówki cytryny, pieprzymy dodatkowo, obok układamy fasolkę, posypujemy resztą natki i koperku (jak na zdjęciu). Zawijamy szczelnie w folii. Pieczemy 20-25 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem. Smacznego rybnego:) Na zdrowie
Zasmakuj Kuchnitaki szybki obiad spodoba się studentom i zapracowanym paniom domu.Potrawa łatwa i smaczna z niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki słodkiej w proszku sól i pieprz(...)Parówki obrać z osłonek i pokroić na kawałki.Pieczarki opłukać i obrać,pokroić w plasterki.Cebulę drobno posiekać.Fasolkę odcedzić.Cebulę podsmażyć na oleju , dodać do rondla.Dorzucić parówki i podsmażone pieczarki ,zalać bulionem i dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię radośniej. Poza tym jest to danie Fit, więc idealne podczas wymiany zimowej oponki na letnią. Składniki: • 1 cukinia • 1/2 bakłażana • 1 papryka zielona • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 4 brykiety szpinaku mrożonego • 10 sztuk oliwek zielonych • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • świeże oregano – kilka listków • sól(...)słupki. • Czosnek posiekać w kostkę. • Bób obrać ze skóry, oliwki pokroić w krązki. • Rozgrzać olej, wrzucić paprykę, cukinię i czosnek, podsmażyć. • Wrzucać kolejno bakłażan, fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. • Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. • Kaszę jaglaną przelać
To co kochamMarii Banach, którą pięknie wydało wydawnictwo Samo Sedno . To zbiór przepisów jak można się domyśleć na dania z warzyw strączkowych, ale nie znajdziecie w tym zbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy
Cynamonowe szczęścieWięcej o Artisan Grains przeczytacie TUTAJ . Warzywa i nerkowce krojone nerkowce (26%) * orzeszki ziemne * krojone orzeszki * mąka owsiana * bułka tarta * krajowe warzywa (4,5%) (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * pszenne sucharki * czerwone papryki * suszone grzyby * mix ziół * czarny pieprz * proszek do pieczenia * sól Jeszcze przed upieczeniem mieszanka zapowiadała się pysznie(...)orzeszki ziemne * orzechy * mąka ryżowa * skrobia kukurydziana * mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól * mix ziół * czarny pieprz Drugi wariant smakowy był równie aromatyczny, co poprzednik. Pachnie
Zdrowie na języku :Plepiej. Za oknami już jesień i pierwszy śnieg, ostatni raz byłam tutaj w lipcu, a zdjęcia do dzisiejszego postu wykonałam...równy rok temu(!) A z racji mieszkania z P. fasolkę robiłam już kilkukrotnie. Zapraszam poniżej po przepis. :) Składniki: 300gram suchej fasoli Jaś 2puszki pomidorów w puszce 500ml passaty pomidorowej 30 dag boczku 30 dag kiełbasy polskiej 1 cebula 4 ząbki(...)solą i świeżo zmielonym pieprzem. 7. Gotuj około 20-30 minut. 8. Pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę mocno podsmaż na patelni i dodaj po 10 minutach do gotującej się fasolki 9. Podawaj wraz z ulubionymi dodatkami - u mnie to najczęściej świeże pieczywo i natka pietruszki
Fiolka w kuchni