fasolka - 6917 przepisów (strona:212/462)

Angielskie śniadanie 155

dnia. Poza tym, ładnie wygląda na zdjęciach, nieprawdaż? 50 min 2 os. składniki: 2 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220 st. i piecz w nim kiełbaski przez ok. 20 min. My nacięliśmy kiełbaski(...)poprzek, jak na zdjęciu. Fasolkę z puszki wlej do rondelka i podgrzej. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu. Chleb tostowy posmaruj z obu stron masłem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni. Podsmaż z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki. Na tą samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i posadź jajka. Rozgrzej drugą

Ania i Marcin gotują
Kurczak tikka masala z fasolką i ziemniakami 144

Pyszny szybki obiadek, zrobiłam go w 30 minut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie to odlać wodę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić kminek, paprykę słodką, posiekaną chilli, posiekany czosnek, potarty imbir. Smażyć około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone(...)pół pomidorki, wymieszać. Smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać sok z cytryny, wrzucić ziemniaki, fasolkę, posiekany szczypiorek z cebulką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Gotować około 5 minut, co chwilkę mieszając.   Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki i serwować. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Fasolka po bretońsku na bogato 139

Osobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy :-) Przepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki(...)już mięsem przełożyć fasolę i pokrojony w kostkę boczek, dodać cały koncentrat pomidorowy i nieco wody z fasoli, wymieszać. Na koniec doprawić mieszanką ziół do fasoli oraz pieprzem. Jeżeli fasolka po bretońsku jest za gęsta, to dolać wody z fasoli i wymieszać

Passions hobbies life
Kurczak z fasolką i pomidorami 153

kurczaka. Do takiego a'la gulaszu wystarczy podać samo pieczywo lub ryż. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka białej fasolki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina cukru 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę(...)posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju. 2. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego. 3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. 4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Pokochaj gotowanie

Kuchnia domowa Ani
FASOLKA PO BRETOŃSKU 190

FASOLKA PO BRETOŃSKU  Gdy zostaje nam w domu wędlina i nie mamy pomysłu jak ja wykorzystać - możemy ugotować własnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu Składniki: fasola kiełbasa, boczek, wędlina wędzona cebula sol pieprz koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie majeranek Sposób przygotowania: 1. Fasole zalewamy woda

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 183

sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego   3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz Opcjonalnie: śmietana   Ugotować wywar mięsny(...)listkami laurowymi i zielem angielskim. Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową.  Gotować do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Na samym końcu wsypać kaszkę kuskus (nie gotować) i zostawić na kilka minut, aby napęczniała. Doprawić do smaku. Można zabielić śmietaną. (*) Można użyć

Di gotuje
Bezmięsne burgery z fasolką i pieczarkami 146

Można podać je osobno na przykład do ryżu czy ziemniaków, można też włożyć w przekrojoną pełnoziarnistą bułkę z dodatkiem warzyw i chyba w takiej formie są najbardziej atrakcyjne. Wybierając fasolkę sięgnęłam po odmianę kidney, której różowy kolor idealnie sprawdza się w burgerach sprytnie udając mięsny składnik. Składniki: 2 puszki fasoli kidney (około 420g po odsączeniu) 1 łyżka oliwy plus jeszcze(...)przykryciem przez 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, kolendrę i gałkę muszkatołową, a po 1 minucie dorzuć też posiekane grzyby i smaż całość kolejne 5 minut.  Fasolkę przełóż do większej miski i rozgnieć ją za pomocą widelca. Dodaj do niej zawartość patelni, posiekaną natkę, sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki połącz ze sobą zagniatając rękoma przez

Roślinna - blog wegański
Frytki inaczej 125

Składniki: ziemniaki (2 szt. średniej wielkości) cukinia (1/3 szt.) pieczarki (5 szt.) pomidor (2 szt.) por (1/5 szt.) fasolka szparagowa konserwowa (1 garść) sól pieprz papryka ostra oregano lub natkę pietruszki (w zależności od preferencji) woda olej Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Myjemy ziemniaki. Nie obieramy. Kroimy na frytki. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju. Wyjmujmy, kiedy będą(...)nieco rumiane. Myjemy i kroimy pieczarki i pora. Smażymy na patelni. Kiedy pieczarki będą usmażone dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy. Kiedy woda wyparuje dodajemy fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy. Podgrzewamy żeby pomidory trochę się rozpuściły. Zawartość patelni mieszamy z usmażonymi frytkami. Wykładamy na talerze

Weganka gotuje
Warzywny gulasz z bakłażanem, pomidorami i fasolą 93

duży bakłażan 6 ząbków czosnku 4 duże pomidory (lub 2 puszki krojonych pomidorów) 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła   1 puszka białej fasolki 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo(...)trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną do miękkości i odsączoną z wody białą fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami

Kubki smaku
Patelnia warzyw z boczkiem i salami 180

autorski (mój). Pyszna i kolorowa propozycja na urozmaicony obiad czy też inny posiłek.  Mały "bałagan" na talerzu, który znika w ekspresowym tempie.   4 ziemniaki 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 1/2 cukinii (małej) 1/2 czerwonej papryki 4 plastry boczku (pieczonego lub wędzonego) kawałek szerokiego salami (o grubości około 1 cm) Dodatkowo: olej zioła prowansalskie przyprawa(...)ziemniaków sól, pieprz   Obrane ziemniaki pokroić w szóstki (lub ósemki) i ugotować na półtwardo (w lekko osolonej wodzie). Tak samo postąpić z fasolką szparagową. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć kawałki boczku i salami. Warzywa skropić oliwą i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Smażyć pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodać kukurydzę

Di gotuje
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 150

sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz, sól Warzywa na parze (lub dowolna mieszanka warzywna) 5 różyczek brokuła 5 różyczek kalafiora garść marchewki Baby Carrots z Tesko garść żółtej fasolki szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz

Piekielna Kuchnia Pati
Roladki z mięsa mielonego 128

400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego sera 1-2 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: olej do smażenia     Mięso, jajko i bułkę tartą dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę podzielić na 4 części. Z każdej uformować prostokąt. (Najlepiej robić(...)kawałku folii, dzięki czemu zwijanie roladek będzie sprawniejsze.) Każdy kawałek równomiernie posypać startym serem i uprzednio ugotowaną (w osolonej wodzie) fasolką. Mięso delikatnie pozwijać w roladki i wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie roladki wygładzić za pomocą zwilżonych dłoni. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym). Podawałam z ryżem

Di gotuje
Zupa z czarną fasolą, kaszą jaglaną, dynią i marchewką 79

Skworcu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 daktyle natka pietruszki pół łyżeczki curry suszony koperek kawałek pora szczypta majeranku sól himalajska do smaku oliwa z ostropestu lub oliwa z oliwek Fasolkę zalej zimna wodą i zostaw na noc do namoczenia.Na drugi dzień wypłucz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Ugotuj kaszę jaglaną na sypko, odstaw. Wszystkie warzywa pokrój(...)garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem kilka minut, do miękkości, nie mieszaj.Dołóż daktyle. Dosmacz dolą, wsyp przyprawy i gotuj ok. 6 minut. Na samym końcu dołóż fasolkę i kaszę, wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki. Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa makrobiotyczna z dynią i czarną fasolą, dosmaczona siemieniem lnianym oraz sezamem 108

natka pietruszki czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka siemienia lnianego szczypta curry i kurkumy pół łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 daktyle sól himalajska łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku Fasolkę namocz dzień wcześniej. Na drugi dzień odlej wodę, zalej świeżą i gotuj d miękkości. Warzywa pokrój w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Do garnka wlej litr wrzątku(...)dynię, pietruszkę i seler, daktyle pokrojone w paseczki i gotuj kilka minut. Dosmacz solą, wsyp przyprawy, następnie dodaj czosnek ,cebulę i gotuj ok. 7 minut. Pod koniec gotowania dodaj fasolkę, siemię lniane i jeśli chcesz ,ugotowaną kaszę jaglaną. Serwuj z natką pietruszki i uprażonymi ziarnami sezamu. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
#23 Zimowy-zielony makaron 142

Zima za oknem (przynajmniej w Zakopanem, z którego nie dawno wróciłam), więc w ruch idą mrożonki - namiastka letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :). Zimowo-zielony makaron Składniki 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych brokułów 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego

Kuchnia w szuwarach