fasolka - 6917 przepisów (strona:212/462)

Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą 99

wysmarowałam masłem kokosowym. Piekarnik rozgrzałam do temp. 200 º C i  wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut. W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Pokroiłam cebulę i czosnek. Fasolkę przełożyłam na durszlak, aby odlać zalewę.   Po 10 - ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy. Na sam spód wylałam sos pomidorowy, przyprawiłam go bazylią(...)oregano. Następnie położyłam cebulkę, czosnek, fasolkę oraz oliwki. Pizzę ponownie polałam sosem pomidorowym i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp

nietadieta
Roladki z kurczaka z musztardą gotowane na parze 268

ostoro jeśli nie to zwykłej musztardy) 1/3 papryki 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebuli kilka pasków żółtego sera zioła prowansalskie sól Dodatki 3 ziemniaki garść marchewki baby carrots garść fasolki zielonej ciętej łyżka masła W posiadaniu mam garnek do gotowania na parze, ogólnie to zwykły garnek a jako dodatek ma nakładane sito i wysoką pokrywkę. Zaczynamy od piersi z kurczaka(...)paski żółtego sera. Jak na zdjęciu poniżej. Całość zawijamy i spinamy wykałaczkami. Do wrzucamy pokrojone w 0,5 zm plastry ziemniaki i wlewamy wodę, na sito wkładamy marchewkę i fasolkę, przykrywamy i gotujemy 10-15 min. Po tym czasie dokładamy nasze roladki, na warzywa skrawamy masełko, całość solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko gotujemy jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati
CARRY Z RYBY 123

dag.filtrów dobrej ryby 1 łyżka pasty Curry przepis tu 500 ml.mleka  1 puszka mandarynek lub 3-4 świeże  olej kokosowy do smażenia 10 dag.mrożonej fasolki zielonej drobno połamanej 4 dag.mąki sól i pieprz biały **********************************************  Na patelni Rozpuścić masło,wsypać mąkę i przygotować białą zasmażkę.Dodać pastę Curry, wlać mleko i całość energicznie mieszać(...)kawałki.Następnie usmażyć ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.Mandarynki odcedzić lub obrać ze skórki i podzielić na cząstki i dołożyć je do gotowego sosu,dodać też ugotowaną Fasolkę,podgrzać.Carry podawać z ryżem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Fasolka po bretonsku z chorizo 169

Pyszna fasolka po bretońsku, na którą nie trzeba długo czekać, bo wystarczy pół godziny. Jednocześnie jest to danie z diety córki, zrobione dokładnie wg podanego przepisu dietetyk na 1 tydzień drugiego miesiąca. Ważne w tym daniu jest to, by dokładnie wytopić maksymalnie obie kiełbaski, by jak najmniej tłuszczu się do niego dostało. Obiad był pyszny, a córka się nim delektowała

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciabatta z jarmużem, chipsem z szynki parmeńskiej, fasolką szparagową i serem 112

minuty w temperaturze 200 stopni, następnie kroję każdą na pół i smaruję majonezem. Szynkę parmeńską smażę na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony aż stanie się chrupiąca. Fasolkę pozbawiam końcówek i gotuję w osolonej wodzie przez 7-8 minut, odcedzam. Na posmarowaną majonezem część bułki układam jarmuż, plaster sera: brie lub cheddar w zależności od upodobań. Następnie kładę(...)chipsa z szynki, plaster pomidora i fasolkę szparagową. Przykrywam drugą połową bułki i mocno przyciskam. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sałatka na ciepło z brokuła, marchewki i fasolki szparagowej 278

każdy chodzi ponury, smutny, ospały i zmęczony.  Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;) Składniki: 3 marchewki mały brokuł cebula ząbek czosnku garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju  sól, pieprz Brokuła gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ja na  mały garnek dodaję(...)czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy i ścinamy na paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy ją na patelnię i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę szparagową gotujemy a następnie podsmażamy na suchej patelni wraz z sezamem. Nie potrzeba długo jej smażyć, wystarczy tyle, aby odparował nadmiar wody. Warzywa mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

Czerwona Porzeczka
Angielskie śniadanie 153

dnia. Poza tym, ładnie wygląda na zdjęciach, nieprawdaż? 50 min 2 os. składniki: 2 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220 st. i piecz w nim kiełbaski przez ok. 20 min. My nacięliśmy kiełbaski(...)poprzek, jak na zdjęciu. Fasolkę z puszki wlej do rondelka i podgrzej. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu. Chleb tostowy posmaruj z obu stron masłem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni. Podsmaż z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki. Na tą samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i posadź jajka. Rozgrzej drugą

Ania i Marcin gotują
Kurczak tikka masala z fasolką i ziemniakami 137

Pyszny szybki obiadek, zrobiłam go w 30 minut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie to odlać wodę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić kminek, paprykę słodką, posiekaną chilli, posiekany czosnek, potarty imbir. Smażyć około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone(...)pół pomidorki, wymieszać. Smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać sok z cytryny, wrzucić ziemniaki, fasolkę, posiekany szczypiorek z cebulką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Gotować około 5 minut, co chwilkę mieszając.   Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki i serwować. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Fasolka po bretońsku na bogato 132

Osobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy :-) Przepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki(...)już mięsem przełożyć fasolę i pokrojony w kostkę boczek, dodać cały koncentrat pomidorowy i nieco wody z fasoli, wymieszać. Na koniec doprawić mieszanką ziół do fasoli oraz pieprzem. Jeżeli fasolka po bretońsku jest za gęsta, to dolać wody z fasoli i wymieszać

Passions hobbies life
Kurczak z fasolką i pomidorami 151

kurczaka. Do takiego a'la gulaszu wystarczy podać samo pieczywo lub ryż. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka białej fasolki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina cukru 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę(...)posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju. 2. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego. 3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. 4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Pokochaj gotowanie

Kuchnia domowa Ani
FASOLKA PO BRETOŃSKU 188

FASOLKA PO BRETOŃSKU  Gdy zostaje nam w domu wędlina i nie mamy pomysłu jak ja wykorzystać - możemy ugotować własnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu Składniki: fasola kiełbasa, boczek, wędlina wędzona cebula sol pieprz koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie majeranek Sposób przygotowania: 1. Fasole zalewamy woda

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 179

sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego   3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz Opcjonalnie: śmietana   Ugotować wywar mięsny(...)listkami laurowymi i zielem angielskim. Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową.  Gotować do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Na samym końcu wsypać kaszkę kuskus (nie gotować) i zostawić na kilka minut, aby napęczniała. Doprawić do smaku. Można zabielić śmietaną. (*) Można użyć

Di gotuje
Bezmięsne burgery z fasolką i pieczarkami 143

Można podać je osobno na przykład do ryżu czy ziemniaków, można też włożyć w przekrojoną pełnoziarnistą bułkę z dodatkiem warzyw i chyba w takiej formie są najbardziej atrakcyjne. Wybierając fasolkę sięgnęłam po odmianę kidney, której różowy kolor idealnie sprawdza się w burgerach sprytnie udając mięsny składnik. Składniki: 2 puszki fasoli kidney (około 420g po odsączeniu) 1 łyżka oliwy plus jeszcze(...)przykryciem przez 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, kolendrę i gałkę muszkatołową, a po 1 minucie dorzuć też posiekane grzyby i smaż całość kolejne 5 minut.  Fasolkę przełóż do większej miski i rozgnieć ją za pomocą widelca. Dodaj do niej zawartość patelni, posiekaną natkę, sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki połącz ze sobą zagniatając rękoma przez

Roślinna - blog wegański
Frytki inaczej 120

Składniki: ziemniaki (2 szt. średniej wielkości) cukinia (1/3 szt.) pieczarki (5 szt.) pomidor (2 szt.) por (1/5 szt.) fasolka szparagowa konserwowa (1 garść) sól pieprz papryka ostra oregano lub natkę pietruszki (w zależności od preferencji) woda olej Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Myjemy ziemniaki. Nie obieramy. Kroimy na frytki. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju. Wyjmujmy, kiedy będą(...)nieco rumiane. Myjemy i kroimy pieczarki i pora. Smażymy na patelni. Kiedy pieczarki będą usmażone dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy. Kiedy woda wyparuje dodajemy fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy. Podgrzewamy żeby pomidory trochę się rozpuściły. Zawartość patelni mieszamy z usmażonymi frytkami. Wykładamy na talerze

Weganka gotuje
Warzywny gulasz z bakłażanem, pomidorami i fasolą 90

duży bakłażan 6 ząbków czosnku 4 duże pomidory (lub 2 puszki krojonych pomidorów) 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła   1 puszka białej fasolki 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo(...)trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną do miękkości i odsączoną z wody białą fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami

Kubki smaku