Święta, a nie pożałujecie ! Jest wspaniały, pyszny i bardzo aromatyczny. Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża cukinia 7 suszonych pomidorów biała część z pora pół puszki pomidorów 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka(...)drobną kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha. Po upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż
Z Kuchni Do Kuchni/watch?v=eByj8tIpsX4 Emotikon smile motikon smile Na niedzielną poprawę humoru coś z polskim akcentem. Zupa-krem z warzyw!! Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 1/2 kalafiora 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 marchew 1/2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 szklanki kaszy bulgur sól, pieprz szczypta chilli szczypiorek do dekoracji Wykonanie: Bulion wlej do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę(...)seler. Kaszę bulgur wypłucz na sitku i dodaj do bulionu. Gotuj parę minut, dodaj kalafior oraz fasolkę. Zostaw na małym ogniu przez około 10 minut. Całość zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chilli. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego
Bike By Lifeśniadanie lub do pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :) 2 duże pory (jasne części) puszka czerwonej fasolki mały słoik marynowanych pieczarek 6 jajek 3-4 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Posolić(...)odstawić na kilkanaście minut aby puścił sok. Odcisnąć w dłoniach. Fasolkę odsączyć z zalewy. Pieczarki pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i doprawić do smaku. Odstawić na kilka godzin do lodówki
Smakołyki Asimarze tylko o tym by przebrać się w obszerny sweter i zjeść talerz rozgrzewającej zupy. Niekiedy zamiast zupy mam ochotę na coś bardziej treściwego. Idealnie nadaję się do tego fasolka po bretońsku. Fantastycznie rozgrzewa i nasyca, polecam gorąco! Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: cała noc na moczenie się fasoli + 2h gotowanie + 45 minut Składniki: 300g suchej fasoli(...)plasterki. Całość smażymy kilka minut i dorzucamy pomidory w puszce. Przesmażamy i przelewamy do fasoli dodając koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Następnie dusimy pod przykryciem w razie konieczności dolewając wodę. Fasolka po bretońsku jest gotowa do jedzenia. Jeszcze pyszniejsza będzie na następny dzień, kiedy zyska pełnie aromatu. Smacznego. Przed namoczeniem. Po namoczeniu
Kolizje Smakówwyszła świetnie. Składniki 200 gram surowego wędzonego boczku 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 gałązka naciowego 1 por 2 pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku puszka fasolki białej puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżej bazylii 2 litry bulionu sól ,pieprz suszone zioła prowansalskie,majeranek, tymianek starty parmezan Przygotowanie Pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Kiedy(...)łyżce oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki cebulę i pora,wgniatamy do nich czosnek. Kiedy się zeszklą przenosimy do garnka z bulionem. Po 10 minutach dodajemy już do garnka osączoną fasolkę i pomidory z zalewą. Po zagotowaniu wszystkich składników dodajemy posiekaną natkę i bazylię. Doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem.Podajemy w miskach z parmezanem na dnie. PS. Jako rekomendacja niech
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFasolka po bretońsku to pyszna i sycąca potrawa kuchni polskiej. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 500 g fasoli typu Jaś 500 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)czarnego pieprzu 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe czarny pieprz sól przepis Opłukaną i namoczoną w garnku przez noc fasolkę uzupełniamy wodą, tak aby fasola była całkiem przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz kilka ziaren czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek
Smakowite DaniaPyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać(...)seler smażyć wszystko razem ok 5 minut • Zalać warzywa rosołem dodać pokrojoną kapustę włoską i papryczkę chili Gotować razem aż warzywa zmiękną • Pod koniec wrzucić fasolkę odsączoną z zalewy doprawić solą i pieprzem dodać posiekane zioła
W królestwie smaków Beatydodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam z odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany i posypałam posiekaną natką pietruszki. Moja wersja barszczu ma słono-słodko-kwaśny smak. Dla mnie bomba(...)minutach. Gotujemy warzywa do miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko. Całość mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy osączoną z zalewy fasolkę i doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy także koncentrat buraczany (ja wlałam ok. 200 ml). Barszcz rozlewamy do przygotowanych talerzy dodając po kilka kawałków pokrojonej wołowiny
MyCookBook.plsmaczny, kolorowy gulasz . . . . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól(...)dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam
Darcia w kuchnidanie jednogarnkowe Składniki: 05 kg fasoli jaś 3 szt kiełbasy śląskiej 2 cebule przecier pomidorowy (mały słoiczek ) przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, magi Sposób wykonania: Fasolkę przepłukać, zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc ( napęcznieje, skróci się jej czas gotowania ). Następnego dnia ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się moczyła dodając liść laurowy(...)ziele angielskie i sól. Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć. Dodać do fasolki i gotować przez 5 - 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy (ja daję 3/4 słoiczka ) i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem , magi, majerankiem
Darcia w kuchniObiad na 4 - 6 porcji. Składniki: 30 dag obranej marchewki 15 dag obranego selera 15 dag obranej pietruszki 1 średni por 15 dag fasolki szparagowej masło 600 gram łopatki przyprawy: sól, pieprz, musztarda, papryka słodka, magi, pieprz w ziarenkach ,liść laurowy, ziele angielskie dodatkowo : ryż - ugotowałam Parboiled Sposób wykonania: Obrane, umyte warzywa pokroiłam w plasterki,por w półksiężyce, fasolkę
Darcia w kuchnilodówkę i przygotowujemy coś dobrego! Dwa w jednym. Pysznie choć niekoniecznie drogo, tak też się da jak widać. Składniki: 1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska) 2 garście fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 cebula olej do smażenia 10 łyżek keczupu łagodnego sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 nieduża papryczka chili Wykonanie: Szparagówkę i pokrojone(...)osolonej wodzie. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kiełbaska zacznie się przyrumieniać dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podsmażamy, dodajemy odsączone fasolkę i marchewkę, smażymy ok 5 minut, dodajemy zioła prowansalskie, keczup, posiekaną drobno papryczkę chili. Wg uznania doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchniprzy tym smaczna. Można ją zrobić w zasadzie z wszystkich warzyw. Składniki: skrzydło z indyka 1 - 2 marchewki 1 pietruszka 2 - 3 ziemniaki szklanka zielonego groszku 1 - 2 garście fasolki szparagowej 100 g serka topionego 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka lubczyku sól pieprz Wykonanie: Skrzydło z indyka zalać wodą, dodać sól(...)liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Groszek i fasolkę umyć i oczyścić. Warzywa dodać do mięsa, następnie dodać resztę przypraw i gotować do miękkości. Serek topiony rozpuścić w szklance gorącej zupy. Można do tego użyć miksera lub trzepaczki
Mama Gotujezjadłam po treningu, na kolację, w 30 minut. - 100 g komosy( zawiera magnez , mangan, miedź i żelazo,nie zawiera glutenu) - 2 liście laurowe i goździki - szczypta soli - szklanka ugotowanej fasolki szparagowej (ja kupiłam w słoiku) - 1 mała czerwona cebula - szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej) - 1 pomidor - łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego - puszka tuńczyka(...)ogniu 15-20 minut, wyłącz i zostaw do całkowitego wchłonięcia wody. Podsmaż posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko. Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystko na talerzu i SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiFasolka po bretońsku...już w sumie jest na blogu..ale ta jest ciut inna...skorzystałam z pomysłu Gosi i dodałam troszkę musztardy..polecam... 30 dkg fasoli 50 dkg kiełbasy 15 dkg boczku wędzonego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki sól, pieprz(...)pokrojone marchewki oraz pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy , musztardę. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę
Moje domowe kucharzenie