fasolka - 6917 przepisów (strona:216/462)

Lunchbox #1 - sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 119

naprawdę chwilę, więc nie przyjmuję do wiadomości wymówek typu "nie mam czasu zdrowo jeść" :) Składniki (2 porcje): Puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 5 małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO (z solą i pieprzem) lub sosu winegret 1.Fasolkę umyj(...)przekrój na pół i ugotuj we wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. 3. Na dno pojemnika wsyp sałatę. Na to połóż ziemniaki, fasolkę i odsączonego tuńczyka. Dodaj połówki pomidorków i pokrojoną cebulę.   Posyp pestkami dyni i zieleniną, np. pietruszką. 4. W osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi się mały słoiczek po przecierze pomidorowym

Powiedz dietom nie
tarta z gruszkami i mascarpone 148

uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto  jeszcze 3-5 minut,  wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek

Miód i pieprz
Fasolka szparagowa zawinięta w filet drobiowy 100

Oczekują że coś tam w środku siedzi . Nie mogłam ich rozczarować. Skladniki  3 sztuki filetu z piersi kurczaka 3 plastry sera żółtego ( lub innego ale roztapialnego ) 20 dkg fasolki szparagowej ( ja miałam zieloną) sól,pieprz olej i bułka tarta do smażenia Wykonanie Fasolkę myję czyszczę z końcówek  i wrzucam do osolonej ,gotującej się wody na 5 minut. Filety

Eli Gotowanie
Francja: Soupe au pistou 142

przynajmniej raz w tygodniu zdarza mi się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię zjadać szybko, kiedy jest jeszcze ciepła, a szybko stygnie, i nigdy(...)skusił się i polubił. Soupe au pistou fasola biała i czerwona (2 puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne pesto: pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, garść świeżych liści bazylii, starty żółty ser (parmezan lub edam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem 158

Fasolę szparagową je się u nas w kraju najczęściej gotowaną i polaną bułką tartą z masłem. To pyszne połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej. Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana

Milion Smaków
Fasolka szparagowa po bretońsku 98

szparagowa po bretońsku Normal 0 21 Na dno rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować(...)średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Fasolka szparagowa po bretońsku 122

rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka

Smaki Przyprawy i Kolory
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 137

Dodatek grzybów wywołał późniejszy dobór przypraw i wyszło danie na miarę człowieka lasu, więc tak je nazwałam. Aczkolwiek proszę nie przywiązywać się do tej nazwy ;) Składniki : ok. 200 g fasolki szparagowej 2-3 pomidory (bez skórki) lub tak jak u mnie środki pomidorów użytych wcześniej do faszerowania kalarepka mały kawałek selera korzeniowego 2 marchewki kilka gałązek natki pietruszki mała cebula(...)suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić na kawałki. Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić rozdrobnione grzyby. Zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo. 97

potrawy, których zapach podczas gotowania uwielbiam. Jedną z nich jest leczo. Składniki: 250g fasolki szparagowej, 300g kiełbasy, 350g pieczarek, 2 średnie cebule, 3 duże czerwone papryki, 2 duże pomidory, puszka pomidorów, pół tubki ( 100g) przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć(...)podsmażyć na osobnej patelni.                                                   Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na trzy części. Papryki umyć, przekroić i oczyścić. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać wodą

W kuchni u Moniki
Fasolka po bretońsku. 85

Dziś pierwszy raz odważyłam się zrobić fasolkę po bretońsku. Wyszła lepsza niż się spodziewałam. I szczerze, gdybym wiedziała, że tak łatwo się ją robi, to już od dawna przyrządzałabym ją sama w domu.  Składniki: 400g fasoli jaś, 2 litry wody, 200g boczku, 300g kiełbasy ( ja dałam śląskiej ), 2 średnie cebule, ząbek czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól(...)odrobinę ostrej i słodkiej) oraz wyciśnięty czosnek. Gotować do momentu aż fasola zupełnie dojdzie do siebie. Dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z mąką - dodać do fasolki, cały czas mieszać ( dać tyle by ładnie się zagęściło, nie zawsze jest konieczność dawania całości). Na koniec dodać majeranek - dość dużo. W trakcie gotowania gdyby wody ubywało, można  dolewać

W kuchni u Moniki
Weekendowe śniadanie, czyli zapiekane bułki z jajkiem 157

pomysły na kolejne... Składniki: Dla 3 osób: 3 bułki 10 dkg boczku wędzonego- bez skóry 4 duże pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 dkg fasolki szparagowej 1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis 1 płaska łyżeczka jarzynki lux Bella-Bis 3 jajka pieprz i sól do smaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju czosnkowego 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki 5 dkg drobno startego sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę. Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę

Kuchnia w czekoladzie
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe szaszłyki z czarnuszką przygotowane na parze 186

diety.  Drobiowe szaszłyki z czarnuszką przygotowane na parze SKŁADNIKI : 1 filet z kurczaka sól do smaku papryka słodka i ostra do smaku czarnuszka do podania: roszpunka pomidorki koktajlowe fasolka szparagowa z marcheweczkami - ugotowane na parze PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w paski.  Mięso oprószamy solą oraz papryką mieloną.  Następnie mięso nabijamy na patyczki(...)szaszłyków.  Tak przygotowane szaszłyki oprószamy czarnuszką.  Przekładamy do parowara i gotujemy przez 20 minut.  Szaszłyki podajemy na sałacie w towarzystwie pomidorów z dodatkiem ugotowanej na parze fasolki szparagowej z marcheweczkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bakłażany faszerowane pomidorami 121

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni(...)czasie paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidory w większą kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. Ilość porcji: 6 Koszt wykonania: ok. 15 zł Czas wykonania: 1 h Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Pobite gary Barbary
Zupa ziemniaczana delikatna 108

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4,-5 szt · ogórki konserwowe 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1,- łyżki · fasolka konserwowa 3-4 łyżki · rodzynki 1 lyżka · koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki · groszek konserwowy 2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórek pokrajać w plasterki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać(...)mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć z ziemniakami, fasolką, ogórkiem, opłukanymi rodzynkami, koncentratem i groszkiem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką

Camilla w kuchni