Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam) 1 woreczek kaszy(...)kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną kostkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor(...)minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga MY CULINARY
Tajskie smakicytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę(...)minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Artugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane(...)przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili, sok z cytryny, imbir) i smażymy na złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki i dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez pięć minut. Ugotowany ryż przekładamy do filiżanki i formujemy z jej pomocą na talerzu (tak jak na zdjęciach). Kroimy
noteskulinarnyfigawarzywo w każdej postaci Składniki na 4-5 porcji : 2 średnie cebule 3 duże cukinie 3 cz erwone papryki 2 białe papryki 6 dużych pieczarek pół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 drobno posiekanych listków bazylii 3 łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną(...)trochę zmięknie, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz papryki. Znowu solimy, odczekujemy aż warzywa zmiękną. Wlewamy sos, przyprawiamy pieprzem,bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy sos chili. Wrzucamy kukurydzę, fasolkę gotujemy kilka minut dokładnie mieszając
noteskulinarnyfigafasolka czerwona w puszcze(...)dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Pokrojone pomidory oraz sos pomidorowy łączymy z warzywami.Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy czerwoną fasolkę, świeży tymianek, starty imbir. Wszystko razem delikatnie mieszamy i gotowe
noteskulinarnyfigapolecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek(...)następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą . Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio miałam ogromną ochotę na fasolkę po bretońsku. Moja w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest zagęszczana, chyba dlatego, że ja z reguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często. Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie: Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy(...)ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimuszli makaronowych 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarnuszka natka pietruszki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3 jajka 3 płaty marynowanej papryki 1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym(...)twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno. Majonez mieszamy z musztardą i keczupem. Tak przygotowany sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę kroimy na małe kawałeczki. Kapustę mieszamy z kukurydzą, fasolką, papryką i jajkami. Do warzyw i jajek dodajemy sos i pół łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wystudzonych muszli makaronowych. Posypujemy z wierzchu posiekaną drobno natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioleju sól 2 jajka 1 łyżeczka smalcu lub oliwy 1 czerwona cebula 1 por 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier(...)oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę. Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Do wyrośniętego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie zagniatamy, odkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikażdego domownika osobno więc i tą sałatkę przedstawiam w takiej właśnie formie. Kolorowa sałatka SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki(...)kukurydzy i fasolki odcedzamy zalewę i dodajemy je do kapusty. Dodajemy również pokrojone jajka i paprykę konserwową. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosób zagrożonych cukrzycą , ponieważ zawarta w niej fasolamina reguluje poziom cukru we krwi. Zarówno zielona, jak i żółta jest nie tylko niskokaloryczna, ale ma także niski indeks glikemiczny. Zielona fasolka ma dużo witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi, dzięki czemu między innymi zmniejsza krwawienie podczas miesiączki i wzmacnia cerę naczyniową. UWAGA ! Nie należy spożywać fasolki na surowo, zawiera ona bowiem
Przepisy i porady kulinarnedodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki(...)ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa. 2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa. 3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa. 4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy
Kto ugości moich gości?przegotowanej) 1 łyżeczka soli Składniki na burrito: 500 g szynki wieprzowej (mielonej) 1 opakowanie oliwek 250 g kilka ogórków kiszonych 2 duże cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 kostki masła 500 g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 250 g sera mozzarella (wiórki) 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)odcedzamy. Odsączone warzywa dokładamy do patelni gdzie mamy mięsko. Dodajemy 1 puszkę pomidorów i dalej smażymy Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy fasolkę i kukurydzę, smażymy ok 10 minut i całość przerzucamy do mięsa. Posiekane oliwki dodajemy do mięsa wraz z posiekanymi ogórkami. Dodajemy kolejną
ClauditteMissCooking