przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana . Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa , które akurat są w sezonie . Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający się już na targowiskach bób świetnie by tu pasował. Paellę przyozdobiłam paseczkami grillowanej papryki, czy nie wygląda to uroczo?:) Oto moja pierwsza w życiu paella - paella(...)Składniki: 2 czerwone papryki 1 cebula 1 papryczka chilli oliwa 1 nieduża cukinia 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 200 g sezonowych warzyw (u mnie zielona fasolka i groszek, może być np. bób) szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton 200 g ryżu do paelli np. bomba lub, jako zamiennik, do rissotto, np. arborio lub carnaroli 600 ml wody
Chilli Czosnek i OliwaCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona(...)semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaoczywiście pyszna......Do tej sałatki wykorzystałam fasolę z puszki..a dokładniej to mieszankę składającą się z fasoli jaś, fasoli białej drobnej, ciecierzycy i fasoli czerwonej kidney.Mieszankę takiej włoskiej fasolki i nie tylko fasolki można kupić tutaj ..Mam nadzieję , że pamiętacie o zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy ..? 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy słoiczek papryki konserwowej
Moje domowe kucharzeniezagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto
Moje domowe kucharzeniezagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto
Moje domowe kucharzeniezagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Posmarować masą kajmakową i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniezagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier
Moje domowe kucharzenieByła fasolka po bretońsku zapiekana...i troszkę mi zostało..po prostu nie zmieściło się w naczyniu żaroodpornym...i tak oto jest fasolka podsmażana w bułce tartej..pomysł gdzieś podpatrzyłam w necie.. ugotowana fasola bułka tarta masło sól pieprz koperek Ugotowaną fasolę odcedzić. Na patelni roztopić masło, dodać fasolę, bułkę tartą i wymieszać wszystko razem. Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieSkładniki na dwie porcje. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu świderki 150 g mięsa mielonego np. wołowego 1 szklanka fasolki szparagowej 1 marchew 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone(...)momentu aż się zarumieni. Fasolkę oraz marchewkę (startą na grubych oczkach) należy wcześniej ugotować i następnie dodać do mięsa. Na patelnię dodajemy pomidory, kukurydzę, doprawiamy do smaku i trzymamy na patelni jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Makaron po odcedzeniu dodajemy na patelnię. Całość trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Gotowe
Emcia Pichcicebuli · 1 mała marchewka · 1/2 papryki · garść mrożonej fasolki szparagowej · 1 ząbek czosnku · ½ papryczki chilli · 4 plastry ananasa(...)się przypali a mięso się nie usmaży). Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy na bok. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy s os. M ieszamy aż zgęstnieje. Podajemy
Mania Gotowaniałyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 czerwonej papryki 50 g pędów bambusa około 4-5 grzybów mun 1 mała marchewka garść mrożonej fasolki 1/2 papryczki chili 1/2 cebulki dymki (zielona część) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka(...)smaków, czosnkiem granulowanym. Papryczkę chilli drobno siekamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną fasolkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, dalej smażymy około 4 minuty, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki. Składniki sosu mieszamy dokładnie
Mania GotowaniaSmaczny domowy obiad! Składniki: -kasza jaglana - fasolka szparagowa - schab - Mozzarella - oliwki zielone Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy 20 minut, w osolonej wodzie, odcedzamy, układamy na kaszy polewamy klarowanym masłem. Schab rozbijamy tłuczkiem, solimy, panierujemy w mące, potem jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z jednej strony, obracamy układamy plaster sera na to oliwki, przykrywamy patelnię
SMYKWKUCHNIsama przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy(...)następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i jalapeno, posiekany w cienkie plastry czosnek, łyżeczkę startego imbiru i posiekaną białą część dymki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, fasolkę, pędy bambusa, pokrojone w paski grzyby i trochę sezamu. Całość smażymy. I teraz czas na sosy. Przyznam, że dodawałam na oko cały czas próbując. Postaram się odtworzyć ilości jednak warto
Brzuszki Łakomczuszkiłyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem(...)odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam
Brzuszki ŁakomczuszkiTaka była właśnie moja myśl przewodnia podczas tworzenia tego dania. Nic tu skomplikowanego, choć roboty trochę jest. Biorąc pod uwagę, że podałam takie oto udka z bobem i zieloną fasolką [przepis tu: klik ] to pracy trochę z tym miałam. Dlaczego użyłam akurat mięsa z udek kurczaka a nie z piersi? Przecież byłoby znacznie łatwiej... Jednak mięso z udek jest bardziej(...)nagrzanego do 175 stopni na 30 minut co jakiś czas obracając by ruloniki zarumieniły się z każdej strony. Ja udka podałam z ziemniaczkami z wody i bobem z zieloną fasolką przygotowaną z tego przepisu: klik . Smacznego
Mango Papaja