Składniki: 500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować
Gaździnka warzySkładniki: 6 większych ziemniaków pół opakowania mro żonej zielonej fasolki 1 czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidoró w Sos vinegrette : 1 /4 szklanki oliwy kilka kropel cytryny ząbek czosnku s ól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Natkę posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę wrzucić do wrzątku i ugotować ok 4 - 5 min, odcedzić
Gaździnka warzySkładniki: 100g kaszy jęczmiennej 150g zielonej fasolki 180g schabu ząbek czosnku 125g sera mozzarella 120g ciemnych winogron pół pęczka natki i szczypioru s ól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Usmażyć na łyżce oleju , zdjąć z patelni na papi erowy ręcznik, żeby odsączyć(...)zostałego tłuszczu. Zieloną fasolkę ugotować w osolonym wrzątku ok 4 min Mozzarellę pokroić w kostkę, winogrona na pół. Przestudzoną kaszę przyprawić sol ą i pieprzem do smaku. Natkę i szc zypior drobno posiekać. Wszystkie składniki delikatnie połączyć, polać łyżk ą oleju ( kasza się nie będzie sklejać ) skropić kilk oma kroplami cytryny i........... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 4 duże pieczarki pół małej czerwonej papryki serek szczypiorkowy "Włoszczowa" kilka suszonych pomidorków szczypiorek fasolka szparagowa sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pieczarki obrać i usunąć nóżki. Serek wymieszać z drobno pokrojoną papryką, pomidorami i ugotowaną - ostudzoną fasolką. Przyprawić, dodać posiekany szczypiorek i nadziać pieczarki. Grillować w 180st C ok 10 min. Ja podałam
Gaździnka warzySkładniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę(...)pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Uformować kotleciki i smażyć na złoty kolor. Polać sosem koperkowym............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 100 g ryżu trybowane mięso z indyka papryka czerwona 100 g zielonej fasolki szparagowej ćwiartka sałaty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego bulion warzywny Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i ugotować w bulionie warzywnym (musi być intensywny, żeby smaki przeszły) ok 30 min. Po wyciągnięciu pokroić na mniejsze kawałki, a do gotującego się nadal bulionu włożyć ryż(...)Ugotowany ryż wymieszać w misce z mięsem, pokrojoną papryką i ugotowaną w tym samym bulionie fasolką szparagową. Sałatę pekińską poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i warzywami. Wszystko podlać jeszcze kilkoma łyżkami bulionu i gotowe............ Smacznego
Gaździnka warzygustu. Składniki: mięso z wędzonego pstrąga - użyłam 125 g w opakowaniu 3 jajka ugotowane na twardo spora garść delikatnej sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos: 1 łyżka majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Sałatę umyć, porwać(...)kawałki. Ułożyć na półmisku lub talerzach. Ułożyć jajka pokrojone w ósemki, fasolkę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane suszone pomidory. Składniki sosu wymieszać dokładnie i polać wierzch sałatki
Czerwień i błękitporcje/ 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 3 średniej wielkości cukinie 150 ml wytrawnego białego wina 2 puszki pomidorów 140 g czarnych oliwek 2 puszki białej fasolki flageolet 2 łyżki świeżego rozmaryny 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej pietruszki sól, pieprz 1 bagietka Cebulę i cukinie pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę(...)momentu aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dolać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty (lub chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku. Masło połączyć z czosnkiem oraz pietruszką
KUCHARNIAłyżek) i zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi do tego specjalnymi kuleczkami). Przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 minut i piec przez(...)minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin z fasolkami i piec jeszcze dalej przez kolejne 5-10 minut. W czasie, gdy spód się piecze, przygotować jabłka i sos. Na patelni stopić masło i wrzucić na nie obrane i pokrojone na cząstki jabłka, lekko podsmażyć aż zaczną się rumienić, ale nie rozpadać (najlepiej wybierać gatunki, które są twarde). Zdjąć z ognia
KUCHARNIApozostałymi dodatkami. Doprawić do smaku wg uznania. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć na wierzchu kawałek pergaminu i obciążyć z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc wybrzuszeń. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po tym czasie usunąć pergamin(...)fasolkami i podpiekać jeszcze spód przez kolejne 3 minuty. Masę marchewkową rozprowadzić na podpieczonym spodzie i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami nerkowca. Wstawić ponownie do piekarnika i piec do momentu aż masa się zsiądzie, a orzechy nabiorą złotego koloru - ok. 18 minut. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. * cytuję obszerne fragmenty Trudnej miłości do marchewki z książki Dialogi
KUCHARNIAserka kremowego śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki pietruszki suszonej 1/2 szklanki liści szpinaku 3/4 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki soli DO OZDOBY: mała marchew brokuły fasolka szparagowa WYKONANIE: ZUPA: Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż krótko cebulę, a następnie d odaj do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Dosyp 3/4 łyżeczki soli, czosnek(...)zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze. Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonykuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fasolka.html fasolka Składniki 50 dag fasoli suchej-u mnie czarna i brązowa pół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru,lub pomidory z puszki 30 dag kiełbasy czosnkowej ( lub innej grubo mielonej smacznej ) 3 cebule 2 listki laurowe , 2 ziela angielskie sól , pieprz świeżo mielony majeranek 5-6 ząbków czosnku WYKONANIE Fasolka po bretońsku z szybkowaru Fasolę moczyć całą
w mojej kuchniłyżeczka mielonego kminku, 1 puszka białej fasolki,1 łyżeczka czerwonej papryki, 750 g miąższu z dyni , oliwa z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 500 ml bulionu warzywnego, natka pietruszki, jogurt grecki(...)zacznie mięknąć wsypać przyprawy, sól i pieprz – gotować 3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 minut. Przestudzić i zmiksować blenderem. Krem ponownie zagotować, dodać odsączoną fasolkę i pogotować minutkę. Teraz zupę można ewentualnie doprawić. Podawać z posiekaną natką pietruszki i kleksem jogurtu greckiego.SMACZNEGO
w mojej kuchnimarchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka * fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona) * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem(...)oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać fasolkę szparagową, białą i czerwoną fasolę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz chili do smaku i podgotować całość około 1 minutę. Posypać świeżą kolendrą. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj na obiad miała być fasolka szparagowa w roli głównej. Co do tego? Oczywiście ziemniaczki z koperkiem. Żeby było kolorowo - marchewka. Oraz bób proszący się już o zjedzenie. Fajnie, trzeba wszystko umyć, włożyć do garnków i gotuje się samo. A tu Dziecię wyskakuje z hasłem: "A ja bym chciała kluuuskiiiii!". Hm, pomyślała Matka, kluski do fasolki? Przecież miały być ziemniaczki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE