fasolka - 6917 przepisów (strona:221/462)

Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem 110

Jedna szuflada w mojej zamrażarce wypełniona jest po brzegi mrożoną fasolką szparagową z własnego ogródka. Zaczęłam ją uprawiać w zeszłym roku i od razu odniosłam spory sukces. Nie jest to roślina zbyt wymagająca. Można ją uprawiać na grządce lub w pojemniku. Ja na grządce posiałam formę krzaczastą, a w pojemnikach pienną. Fasolki było tyle, że trudno ją było zjeść

Wiem co jem
Soczewica z kabanosami w pomidorowym sosie 126

Zamarzyła mi się fasolka prawie po bretońsku - fasolkę wypłukałam, namoczyłam, zagotowałam, dodałam przyprawy, i... zajęłam się czymś innym. Ech, mam nadzieję, ze uda mi się doszorować ten przypalony garnek :/ W każdym bądź razie, w wyniku tego niefortunnego wydarzenia powstało pyszne danie z soczewicą zamiast fasoli :) Danie szybkie, wygodne, nie wymagające brudzenia stosu naczyń. No, i pozwoliło mi kontynuować akcję odświeżania

Kuchenne zapiski Edyty
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 187

kilka zdjęć moich obiadów i je Wam pokazać :) Nie proście o przepisy, bo pewnie ich już nie pamiętam, potraktujcie je po prostu jako inspiracje :) Wszystkie obiady są wegańskie.  fasolka szparagowa, cukinia, ziemniaki, dynia ze smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka

breakfast of dreams
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 125

polecić z czystym sumieniem. 3 podudzia z kurczaka 30 g suszonych grzybów 1 mała czerwona cebula pęczek pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz przyprawa Knorr "Do złotego kurczaka" fasolka szparagowa sezam Grzyby całą noc moczymy w wodzie. Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby zdjąć skórę tak, żeby trzymała się na końcówce kości(...)minut, a następnie 15 minut bez przykrycia. Fasola szparagowa: gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Sezam prażymy na suchej patelni, a następnie zdejmujemy go z patelni. Ugotowaną fasolkę przesmażamy na maśle, dodajemy uprażony sezam i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy fasolę z faszerowanymi udkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kalafiorem romanesco 110

możecie wpaść na kieliszek albo cztery. Posiedzimy na ogródku, pogadamy o starych Polakach :) Potrzebujemy: 3-4 litry bulionu wołowo-drobiowego 1 kalafior romanesco pół opakowania groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej żółtej 3-4 ziemniaki pęczek natki pietruszki i koperku śmietana 18% sól, pieprz Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 5-10 minut(...)czasie wrzucamy pokrojoną na kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i groszek. Jak warzywa zmiękną zupę zaprawiamy śmietaną i wrzucamy pokrojoną drobno natkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Pieczony kurczak z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową 131

kurczaka 2 czerwone cebule sól, pieprz zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano 2 ząbki czosnku oliwa 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula natka pietruszki 2 łyżki mąki woda fasolka szparagowa Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku (może być drobno pokrojony). Cebule kroimy i lekko podsmażamy. Wykładamy(...)szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą. Pycha

ChilliJemy
Zupa Meksykańska 167

ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu 3 średnie ziemniaki sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano(...)kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pomidory przed obraniem należy sparzyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do warzyw w garnku, razem z pokrojoną drobno papryka

ChilliJemy
Fasolka po bretońsku 107

Chodziła za mną od kilku dni. Nie jadłam jej...hmmm...z półtora roku?! Szok. Musiałam zrobić, zwłaszcza, że za oknem taka piękna wiosenna pogoda :) Wszystkim radzę- fasolka do garnka i pełno energii do wiosennego działania :) Składniki: 0,5kg białej fasoli (piękny jaś) puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 0,3kg kiełbasy 0,2 chudego boczku(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec na patelnię wykładamy masło i kiedy się roztopi wsypujemy delikatnie mąkę cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dolewamy kilka łyżek sosu z fasolki do masła i mieszamy. Przelewamy zawartość patelni do garnka i mieszamy, aby wywar zgęstniał. Smacznego

ChilliJemy
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 201

wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka(...)dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy pokrojoną w grubsze piórka cebulę i podduszamy z mięsem kilka chwil. Pozostałe warzywa kroimy według uznania. Ja bakłażana pokroiłam w małą kostkę, fasolkę na kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać przedtem ze skórki. Gdy wszystkie są już przygotowane, łączymy

Kuchenna Kontrrewolucya
Soja z Warzywami 170

sieci, z czym to ludzie jadają i wpadłam do Olgi Smile , a tam na soję z warzywami i do dzieła, zrobiłam. Szok! Smaczne bardzo, a soja smakuje jak fasolka, tylko taka mniej mączna w smaku i nie ma po niej efektów ubocznych,  tak jak to wygląda po zjedzeniu fasolki po bretońsku czy grochówki. Oj, wiecie doskonale

Blondynka Gotuje
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 185

curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy(...)krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie taką. Kolejny krok to rozgrzanie patelni z przyprawami. Wsypujemy na ciepłą głęboką patelnię po 2 łyżeczki curry i garam masali. Prażymy razem ze słonecznikiem, aż przyprawy zaczną

vegetanie
Papryka nadziewana pomidorowym sosem z fasolą, cukinią i serem 96

porcje): 2 duże, czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych 400 gram pomidorów z puszki 1/2 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 puszki białej fasolki 1 mała cukinia sól, pieprz 1/2 opakowanie sera Arla Apetina bazylia i oregano świeża bazylia do dekoracji Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku(...)minut skórą do góry. W tym czasie na patelnię wrzucamy kumin i bazylię- pod wpływem temperatury wydobędzie się ich niesamowity smak i zapach. Dodajemy pomidory z puszki, fasolkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość na dość dużym ogniu 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Papryki wyciągamy

Mango Papaja
Jajka smażone w pomidorach z fasolą i cukinią 107

Lubię takie proste, jednogarnkowe a zarazem bardzo sycące potrawy. Ta jest idealna na pożywne śniadanie, jak i kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1/2 puszki fasolki białej 1 mała cukinia sól, pieprz, kumin, wędzona papryka 3 jaja 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia lub kolendra do podani Cukinię kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem(...)oliwy z oliwek kilka minut. Następnie dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki oraz pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz wędzoną papryką i dusimy 5-6 minut. Po tym czasie wbijamy 3 jaja do potrawy, przykrywamy i dusimy 3-4 minuty, tak by żółtko było nadal płynne. Podajemy z bazylią i kolendrą oraz kromką dobrego pieczywa

Mango Papaja
Grill- soczysty kurczak z warzywami. 117

rozwiązań jak fajnie zjeść podczas imprezy w plenerze i nie narobić się przy tym długimi godzinami. Jeśli masz tak samo- do dzieła! Składniki: pierś z kurczaka batat cukinia fasolka szparagowa papryka zielone szparagi pomysł na ....kurczaka z czosnkiem i ziołami  olej rzepakowy Sposób przygotowania: Batata umyj, obierz i pokrój w paski lub kosteczkę. Dodaj cukinię, fasolkę, paprykę i szparagi

Wielki apetyt
Tradycyjna fasolka po bretońsku 161

Fasolka po bretońsku na stałe weszła już do grona tradycyjnych dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki(...)wody jeśli trzeba i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można też dodać odrobinę majeranku jak ktoś lubi. Czas przygotowania pomijając namaczanie fasoli ok 1,5h. The post Tradycyjna fasolka po bretońsku appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia