fasolka - 6917 przepisów (strona:215/462)

Francja: Soupe au pistou 148

przynajmniej raz w tygodniu zdarza mi się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię zjadać szybko, kiedy jest jeszcze ciepła, a szybko stygnie, i nigdy(...)skusił się i polubił. Soupe au pistou fasola biała i czerwona (2 puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne pesto: pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, garść świeżych liści bazylii, starty żółty ser (parmezan lub edam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem 165

Fasolę szparagową je się u nas w kraju najczęściej gotowaną i polaną bułką tartą z masłem. To pyszne połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej. Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana

Milion Smaków
Fasolka szparagowa po bretońsku 104

szparagowa po bretońsku Normal 0 21 Na dno rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować(...)średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Fasolka szparagowa po bretońsku 128

rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka

Smaki Przyprawy i Kolory
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 147

Dodatek grzybów wywołał późniejszy dobór przypraw i wyszło danie na miarę człowieka lasu, więc tak je nazwałam. Aczkolwiek proszę nie przywiązywać się do tej nazwy ;) Składniki : ok. 200 g fasolki szparagowej 2-3 pomidory (bez skórki) lub tak jak u mnie środki pomidorów użytych wcześniej do faszerowania kalarepka mały kawałek selera korzeniowego 2 marchewki kilka gałązek natki pietruszki mała cebula(...)suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić na kawałki. Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić rozdrobnione grzyby. Zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo. 128

potrawy, których zapach podczas gotowania uwielbiam. Jedną z nich jest leczo. Składniki: 250g fasolki szparagowej, 300g kiełbasy, 350g pieczarek, 2 średnie cebule, 3 duże czerwone papryki, 2 duże pomidory, puszka pomidorów, pół tubki ( 100g) przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć(...)podsmażyć na osobnej patelni.                                                   Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na trzy części. Papryki umyć, przekroić i oczyścić. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać wodą

W kuchni u Moniki
Fasolka po bretońsku. 114

Dziś pierwszy raz odważyłam się zrobić fasolkę po bretońsku. Wyszła lepsza niż się spodziewałam. I szczerze, gdybym wiedziała, że tak łatwo się ją robi, to już od dawna przyrządzałabym ją sama w domu.  Składniki: 400g fasoli jaś, 2 litry wody, 200g boczku, 300g kiełbasy ( ja dałam śląskiej ), 2 średnie cebule, ząbek czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól(...)odrobinę ostrej i słodkiej) oraz wyciśnięty czosnek. Gotować do momentu aż fasola zupełnie dojdzie do siebie. Dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z mąką - dodać do fasolki, cały czas mieszać ( dać tyle by ładnie się zagęściło, nie zawsze jest konieczność dawania całości). Na koniec dodać majeranek - dość dużo. W trakcie gotowania gdyby wody ubywało, można  dolewać

W kuchni u Moniki
Weekendowe śniadanie, czyli zapiekane bułki z jajkiem 165

pomysły na kolejne... Składniki: Dla 3 osób: 3 bułki 10 dkg boczku wędzonego- bez skóry 4 duże pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 dkg fasolki szparagowej 1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis 1 płaska łyżeczka jarzynki lux Bella-Bis 3 jajka pieprz i sól do smaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju czosnkowego 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki 5 dkg drobno startego sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę. Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę

Kuchnia w czekoladzie
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe szaszłyki z czarnuszką przygotowane na parze 198

diety.  Drobiowe szaszłyki z czarnuszką przygotowane na parze SKŁADNIKI : 1 filet z kurczaka sól do smaku papryka słodka i ostra do smaku czarnuszka do podania: roszpunka pomidorki koktajlowe fasolka szparagowa z marcheweczkami - ugotowane na parze PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w paski.  Mięso oprószamy solą oraz papryką mieloną.  Następnie mięso nabijamy na patyczki(...)szaszłyków.  Tak przygotowane szaszłyki oprószamy czarnuszką.  Przekładamy do parowara i gotujemy przez 20 minut.  Szaszłyki podajemy na sałacie w towarzystwie pomidorów z dodatkiem ugotowanej na parze fasolki szparagowej z marcheweczkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bakłażany faszerowane pomidorami 129

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni(...)czasie paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidory w większą kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. Ilość porcji: 6 Koszt wykonania: ok. 15 zł Czas wykonania: 1 h Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Pobite gary Barbary
Zupa ziemniaczana delikatna 117

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4,-5 szt · ogórki konserwowe 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1,- łyżki · fasolka konserwowa 3-4 łyżki · rodzynki 1 lyżka · koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki · groszek konserwowy 2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórek pokrajać w plasterki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać(...)mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć z ziemniakami, fasolką, ogórkiem, opłukanymi rodzynkami, koncentratem i groszkiem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką

Camilla w kuchni
Zupa warzywna na rosole 172

były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół(...)przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą

R'n'G Kitchen
Kurczak curry 190

pierwszej pozycji nie widnieje cukier :)   Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia 2-3 łyżki oleju lub oliwy    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 kubek(...)kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka.  Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię

bistro mama
Barszcz czerwony z fasolką 174

Jeżeli chodzi o zupy, mamy bardzo duży wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz(...)kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę,  buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany

Smaki Ewy
Pizza omletowa z fasolą gotowaną na parze bonduelle 152

Lubię wymyślać nowe potrawy, tak więc dzisiaj proponuję na śniadanie pizzę omletową z fasolką. Bardzo smaczna i sycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek(...)cukinię i pomidora w plasterkach. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 o C przez chwilę aż ser się rozpuści. Dekorujemy szczypiorkiem i fasolkami,  kroimy podobnie jak pizzę. SMACZNEGO

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania