Składniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) pieczarki (15 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona papryka (1/3 szt.) czerwona fasolka (1/3 puszki) krojone pomidory z puszki (1/2 puszki) woda olej garam masala sól pieprz sok wyciśnięty z pomarańczy (1 łyżka) cukier (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z rozgrzanym(...)smażymy z cebulą i pieczarkami aż pieczarki będą rumiane. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy. Kiedy wchłonie wodę dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą, fasolkę i składniki z patelni. Jeżeli soczewica nie jest jeszcze miękka dolewamy trochę wody. Dodajemy przyprawy, sok z pomarańczy i cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę
Weganka gotujesprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego(...)szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie
Kto ugości moich gości?Sezon na fasolkę szparagową jest w pełni. Zazwyczaj jemy ją w z dodatkiem bułki tartej, klasycznie, ale może warto spróbować innych pomysłów na fasolkę? O tym, że warto ją jeść i dlaczego surowa jest
Szybko Tanio Smacznieoleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól(...)grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy co jakiś czas odwracając. Papryczki, również grillujemy. Na talerzu układamy listki z buraczków, dodajemy kawałki mięsa, cebulę, nadziane papryczki. Całość posypujemy fasolką, pokrojonymi drobno łodygami buraczków, oraz kawałeczkami serka. Ozdabiamy świeżą bazylią i doprawiamy pieprzem. Smacznego :) Rada: Mięso można ponabijać na drewniane patyczki do szaszłyków, wcześniej należy je namoczyć w wodzie
Moniki Smakołykiróżnych zdrowych składnków. 1 szklanka kuskus natka pietruszki 1 średni bakłażan pomidorki koktajlowe ok 8 szt 1/2 cukinii puszka ciecierzycy w zalewie garść zielonej gotowanej fasolki kilka sztuk oliwek kalamata kilka sztuk rodzynek jumbo ok 3 listków świeżej mięty Dressing: 50 ml oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu 3 łyżki soku(...)ruszcie, dołóż cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Warzywa dopraw solą morską. Niech razem się grillują. Do misy z kuskus dodaj odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio ugotowaną. Na koniec dodaj oliwki i rodzynki jumbo. Teraz przygotuj dressing: papryczkę chilli posiekaj drobniutko, dodaj olej, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, skórkę i sól. Wszystko razem wymieszaj do konsystencji emulsji
AZgotuj!wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy
Corner With Recipeszawsze powinny stanowić podstawę i które bez problemu można kupić na miejscu. Na szczęście blisko nas znajdował się taki stragan, gdzie każdego ranka można było kupić świeże warzywa: bób, fasolkę szparagową, dojrzałe pomidory, cukinie oraz papryki na grilla, a także pyszne i świeże owoce na śniadanie. I oczywiście ciężko sobie wyobrazić wakacje nad morzem bez GOFRÓW. Mogłabym objadać się(...)tłuste mięsiwa, kiedy mamy do wyboru mnóstwo świeżych warzyw, które przyrumienione na grillu smakują po prostu wybornie! Tutaj grillowana cukinia z kiełbaskami sojowymi oraz wędzonym tofu, dogotowałam też fasolkę szparagową oraz młode ziemniaki: A nasz pies Roki, prawdopodobnie niepodzielający naszego stylu życia, postanowił na swoje piękne oczy wysępić kiełbaskę od sąsiadów: Co nie zmienia faktu, że sojowe też mu posmakowały
Roślinna - blog wegańskiKorzystając z dobrodziejstw lata proponuję pyszną sałatkę z fasolką i kalafiorem- a w roli głównej śledź! Pycha! Składniki: 1 duży kalafior, ½ kg fasoli szparagowej, 1 opakowanie koreczków śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, ocet do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka minut. Następnie kalafior(...)osączyć i podzielić na różyczki. Włożyć do wrzącej wody i gotować na półmiękko , odcedzić. Fasolkę również opłukać, pokroić, włożyć do wrzącej wody i ugotować prawie do miękkości z dodatkiem soli. Połączyć warzywa, dodać koreczki śledziowe, wymieszać z majonezem wymieszanym z jogurtem, przyprawić do smaku i dodać posiekany szczypiorek
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: 800 g pręgi wołowej z kością 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera redmond(...)m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut. Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz
ClauditteMissCookingprogramu tv Kuchnia Billa, ale trochę go zmieniłam. Tak, tak , lubię oglądać programy kulinarne. Składniki: 500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru(...)przyrumieniać, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski. Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania
O kuchni z uczuciemSkładniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1 sztuka średnia, brokuły 1 główka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, makaron kokardki 2 szklanki suchego włoszczyznę obrać i pokroić na kostkę, wsypac do garnka z wodą wsypać pokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac z 15 minut
W Mojej Kuchni Lubięzupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)pieprz natka pietruszki/kolendra do podania Na maśle smażymy posiekany czosnek, chili i pora. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz marchewkę i batata (lub mango w zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy
Mango PapajaProponujemy grillowaną sałatkę warzywną, świetny dodatek do dań z grilla. Składniki możemy wybrać dowolnie. My użyliśmy: -fasolkę szparagową i cukinię -można dodać pokrojoną w słupki marchewkę Fasolkę i marchewkę sparzamy. Cukinię kroimy w grube plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy olejem i delikatnie podsmażamy na patelni. Przekładamy na aluminiową tackę i ustawiamy na grillu. Czas grillowania według uznania
Maminek kulinarnywami po raz kolejny fajnymi, pysznymi, a zarazem banalnymi w przygotowaniu pomysłami na letnie posiłki ;) sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle z kurczakiem curry, w mleczku kokosowym i płatkami(...)migdałowymi, z brokułem i kalafiorem Makaron ryżowy z wędzonym łososiem i fasolką w mleczku kokosowym A na koniec coś na słodko, banale w wykonaniu, a w smaku niesamowite jogurt naturalny z malinami i chałwą
More food, love and dreamsmożna dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli Jaś Tyczny- czyli najgrubszej) 0,5 kg wieprzowiny np. szynki 2 cebule pokrojone w kosteczkę 1 łyżka majeranku(...)fasola jest już mięciutka doprawiamy danie vegetą, zagęszczamy wodą wymieszaną z mąką i zabielamy śmietaną. Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze vegety. Chwilkę jeszcze gotujemy i gotowe. Ja zawsze przygotowuję fasolkę dzień wcześniej, np. wieczorem, bo gdy postoi i przejdzie aromatem ziół jest jeszcze lepsza. Polecam
Rozpustne gotowanie