fasolka - 6917 przepisów (strona:209/462)

Fasolka szparagowa z boczkiem i czosnkiem 91

Fasolka szparagowa jest doskonałym dodatkiem do letnich obiadów. Poza klasyczną wersją - gotowaną z bułką tartą i masłem, można przygotować też parę alternatywnych wersji. To jedna z nich. Propozycja nie dla wegetarian, bo fasolka jest z dodatkiem podsmażonego boczku. Do tego silny posmak czosnku i mamy pyszną kompozycję, która może nawet posłużyć nam za lunch lub obiad

Milion Smaków
speedcook-placki ziemniaczane 129

świeży lub suszony) lub ulubione zioła ,u mnie tymianek. Wszystko razem zmiksować ,doprawić ,sola i pieprzem. Warzywa blanszowane Składniki 2 marchewki młode 1 pietruszka kilka różyczek kalafiora 25 dag fasolki szparagowej Wykonanie Zagotować wodę w garnku i wrzucić do niej obrane i czyste ,pokrojone marchewki, kalafior - różyczki ,pietruszkę ,oraz w całości fasolkę szparagową na około 3-4 minuty. Wyciągnij warzywa

w mojej kuchni
Pożywny kociołek, czyli fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą 190

Jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni poleskiej. To nic innego jak duszona fasolka w sosie pomidorowym z dodatkami. Można dodać do niej mięso, kiełbasę, pieczarki, krojonych pomidorów. Jest syta i bardzo aromatyczna. Polecam samą lub z bułeczką, czy chrupiącym chlebkiem. Składniki: 0,5 kg fasoli białej Jaś 250 g kiełbasy dobrej jakościowo 250 g boczku wędzonego lub surowego(...)Boczek pokrójcie w mniejsze kwadraty, kiełbasę w plasterki, a cebulę w cienkie piórka, przesmażcie na oleju. Do garnka wlejcie passatę i pomidory, przyprawcie, dodajcie liście i ziele oraz fasolkę, kiełbasę, boczek i cebulę. Gotujcie na wolnym ogniu do 20 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Weekendowy kociołek 222

fajna odskocznia od grilla " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego(...)wkładamy ziemniaki , mieszamy delikatnie ,żeby zanurzyły się w sosie – można dolać jeszcze szklankę wody i wsypujemy resztę przypraw , zamykamy i dusimy około 15 minut . Po tym czasie , wlewamy fasolkę w sosie pomidorowym i znowu dusimy pod przykryciem około 10 minut . Gotowe , teraz można już nakładać i się delektować   Post Weekendowy kociołek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
truskawkowa tarta z mascarpone 160

uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto  jeszcze 3 minuty,  wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie przekładamy połowę truskawek ( większe kroimy

Miód i pieprz
Dietetyczna sałatka ze szparagami i czerwonym ryżem 146

Dzisiaj polecam Wam dietetyczną sałatkę z białą fasolką i szparagami zielonymi. Idealne i pyszne rozwiązanie jako lunch do pracy, bez problemu do zabrania i spakowania do lunchboxa. Fasola biała zapewnia odpowiednią ilość białka, sałatka jest sycąca i bardzo smaczna. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu ;-) SKŁADNIKI PODANE W KOLEJNOŚCI OD SPODU SŁOICZKA(...)papryki czerwonej konserwowej (możesz też użyć świeżej) - fasolka biała konserwowa 1/2 puszki - 1/3 pęczka obgotowanych szparagów zielonych (czubki zostaw na górę) - 6 łyżek ugotowanego ryżu czerwonego - posiekana papryczka padron (ewentualnie chili) - 4 posiekane oliwki - czubki szparagów - oliwa z oliwek o smaku chili i czosnek Smacznego Kochani

SMYKWKUCHNI
Sałatka ze szpinaku, boczku i fasoli 111

gustu nie tylko dla mnie, ale również mojej rodzinie i znajomym. Sałatka jest lekka, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Świeży szpinak idealnie komponuje się chrupiącym boczkiem i delikatną fasolką.   Zresztą sami spróbujcie, bo naprawdę warto! 100g wędzonego boczku (surowego) 150g szpinaku baby 1 mała puszka białej fasoli (użyłam Cennellini Bonduelle) 1 cebula (mała) 2-3 łyżki pestek dyni(...)prażonych) Dodatkowo: ocet winny (czerwony) oliwa sól, pieprz  Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni (powinien być miękki i chrupiący). Cebulę pokroić w cienkie piórka, a fasolkę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, skropić octem, oliwą i doprawić solą z pieprzem. Całość delikatnie przemieszać. http://warzywneinspiracje.pl

Di gotuje
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM 164

dworze upał i nie mamy ochoty na gorące potrawy. Całą gamę wiosennych smaków dopełnia ostro słodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:)  POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk w oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól

WYSPA SZCZĘSLIWA
Fasola mung z suszonym pomidorem, śliwką , pistacjami i jajami 112

spożyciu groszku w takiej ilości, po prostu cierpię. Dodam, że fasola mung jest superpokarmem i jest niesamowicie zdrowa! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic dziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Dodatek pomidora suszonego dodatkowo ją ubogaci , a suszona(...)oraz suszona śliwkę. Podduś. Do całości dodaj fasoli i dosmacz solą. Wymieszaj i duś pod przykryciem dolewając od czasu do czasu niewielką ilość wody. I duś do momentu ,aż fasolka zmięknie, a woda wyparuje.Mogłam pozwolić sobie na opuszczanie dania bez strachu, że mi się przypali.Patelnia jest niesamowita. Na koniec wlej przecier pomidorowy lub domową salsę pomidorową jeśli ją robisz

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z makaronem ryżowym, kabanosem, brzoskwinią ... 78

mały eksperyment, bo zrobiona z tego co mieliśmy w domu. Nie chciało nam się iść do sklepu, a na sałatkę ochota była ;))). Znajdziecie w niej kabanosy, brzoskwinie, oliwki zielone, fasolkę, kukurydzę, groszek, słonecznik i makaron ryżowy. Smakowała fajnie :)) Składniki: kabanosy drobiowe 1 puszka brzoskwiń 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy oliwki zielone makaron ryżowy sól pieprz

kruche babeczki
Produkty dobre dla dzieci 142

jego dostarczanie, po to by dziecko mogło się rozwijać prawidłowo. – Jogurt z Musli Rośliny strączkowe – są doskonałym źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B. – Fasolka po bretońsku Natka pietruszki, marchew- mają one największe stężenie dwóch pożytecznych składników: beta-karotenu i witaminy C; wzmacniają skórę, układ krążenia i odporność. – Lemoniada z natki pietruszki, krem z marchwi(...)minerałów takich jak żelazo. Z dodatkiem rzadko występujących w pożywieniu kwasów tłuszczowych DHA, które wspomagają rozwój intelektualny. To również białko. – Jajko po benedyktyńsko z ziemniakami i fasolką szparagową Warzywa zielone – rośliny, takie jak por, korzeń pietruszki, burak, rzepa, są to pokarmy pełne witamin – dzięki ich użyciu dziecko będzie zdrowe. – Krem z buraka z makaronem   Post Produkty

Codogara
ZUPA WARZYWNA MAKRIOBIOTYCZNA Z KASZĄ JAGLANĄ I FASOLKĄ ADZUKI WEDŁUG KSIĄŻKI MARKA ZARĘBY 134

łyżeczki nasion kopru włoskiego szczypta curry szczypta kurkumy 1-2 daktyle siemię lniane sól morska lub himalajska do smaku 1 łyżka oliwy lub oleju z ostropestu szczypta majeranku ( opcjonalnie) ********************************************* Fasolkę adzuki namoczyć z dzień wcześniej.Kolejnego dnia odlać wodę , zalać świeżą , lekko posolić i ugotować do miękkości. Warzywa pokroić w małą kostkę , cebulę w piórka , a czosnek w plasterki .Wlać(...)gotować kilka minut. Doprawić solą i wsypać przyprawy , dodać czosnek i cebulę.Gotować 5-6 minut.,spróbować i doprawić w razie potrzeby. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną i fasolka adzuki.Jeżeli stały wczesniej w lodówce , wrzucić je na minutę przed końcem gotowania do garnka z wywarem.Posypać z drobno pokrojoną matka pietruszki i uprażonymi na suchej patelni ziarenkami siemienia lnianego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 158

trzeba.  Ku pokrzepieniu, w sobotę zrobiłam placek kokosowy z ciągutką i przydał się w pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody(...)łyżeczce kuminu i kolendry (utarte w moździerzu) 2 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w paski 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka przecieru pomidorowego po 1 puszce białej i czerwonej fasolki 2 jajka łyżeczka wody sól W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa warzywna (jarzynowa) 123

Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1/2 kalafiora 11/2 dużej marchewki 2 litry wywaru mięsnego 2 garście mrożonej zielonej fasolki 3 małe ziemniaczki 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu sól i pieprz * wywar mięsny przygotowany jak na rosół, ale bez marchewki i delikatnie doprawiony Przygotowanie Kalafiora myjemy i dzielimy na małe(...)Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut (próbujemy). Zupę podajemy samą lub w towarzystwie

Słodkie okruszki
Sałatka w słoiku idealna na piknik 188

ciepłe miesiące, a więc i więcej okazji do wypadów za miasto i urządzania sobie spontanicznych pikników Sałatka nicejska zamknięta w słoiku Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych oliwek ulubiony dressing do sałatki Ulubiony sos wlewamy do słoika, potem układamy(...)kolejno: pokrojone ziemniaki, fasolkę szparagową, oliwki, roszponkę, łososia oraz ćwiartki jajka. Sałatkę szczelnie zamykamy wieczkiem. Przed spożyciem energicznie potrząsamy słoik, żeby wymieszać składniki ze sosem

Bon Appetit Małgorzaty