fasolka - 6917 przepisów (strona:217/462)

Zupa warzywna na rosole 162

były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół(...)przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą

R'n'G Kitchen
Kurczak curry 179

pierwszej pozycji nie widnieje cukier :)   Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia 2-3 łyżki oleju lub oliwy    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 kubek(...)kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka.  Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię

bistro mama
podsumowanie akcji "TO MY! MŁODE KARTOFELKI" 2015 183

Raggmunk (szwedzkie placki ziemniaczane) , Mirabelka   Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami , Aneta Klimecka    Letnia sałatka ziemniaczano-ogórkowa na kanapki , mopswkuchni   Duńska sałatka śledziowa z fasolką szparagową , mopswkuchni    Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym , Patrycja (mikimama)   Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato , Patrycja (mikimama)   Placki kapuściano-ziemniaczane(...)Letni, lekki obiad z młodym groszkiem , PatK   Sałatka ziemniaczana z boczkiem , anna.dwojaczna   Młode czerwone ziemniaki zapiekane w mundurkach , wypiekanki   Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki , Monika   Ziemniaki z nadzieniem serowo – ziemniaczanym , lucynako   Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki , Badylarka   Food crossroads/ Kulinarne rozdroże , Mannequin   Ziemniaki w waflu , jarek284   Curry

Eksperyment sobotni
Barszcz czerwony z fasolką 166

Jeżeli chodzi o zupy, mamy bardzo duży wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz(...)kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę,  buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany

Smaki Ewy
Pizza omletowa z fasolą gotowaną na parze bonduelle 143

Lubię wymyślać nowe potrawy, tak więc dzisiaj proponuję na śniadanie pizzę omletową z fasolką. Bardzo smaczna i sycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek(...)cukinię i pomidora w plasterkach. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 o C przez chwilę aż ser się rozpuści. Dekorujemy szczypiorkiem i fasolkami,  kroimy podobnie jak pizzę. SMACZNEGO

Smaki Ewy
MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA 98

jest już gotowej do zbioru i możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do obiadu   Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik: 1 kawałek marchewki 1 ząbek czosnku 2 zielone pióra kopru 1 liśc laurowy 3 pieprze 2 ziela ang zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 1 niepełna(...)czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zaleway zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut

Z Majeczką w kuchni
TORTILLA WARZYWNA Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI 167

czasu do czasu powinien pozwolić sobie na taką przyjemność! Składniki na 5 tortilli: 5 placków (przygotowanych według tego przepisu) 2 filety z piersi kurczaka 150 g fasolki szparagowej (ugotowanej) połowa papryki pomidor Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć  z przyprawami. Paprykę pokroić w paski, a pomidora w ósemki. Na jednej połowie przygotowanego wcześniej placka ułożyć ugotowaną fasolkę szparagową, paprykę

Banana Smiles
Tarta z gruszkami i mascarpone 131

uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto  jeszcze 3-5 minut,  wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek

Miód i pieprz
risotto z kurczakiem 177

curry Risotto z kurczaka Składniki   Przepis dla czterech osób 300 g piersi z kurczaka 250 g ryżu do risotto 1 papryka 1 por 1 pomidor 100 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki wazowe bulionu  8 łyżek oliwy szczypta pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 2 łyżki startego sera dojrzewającego  sól Sposób(...)minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe bulionu. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno, kawałki kurczaka, fasolkę, pomidora, oraz paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około 30-40 minut, stale pilnując by się nie przypaliło. Pod koniec gotowania, przyprawiamy potrawę odrobiną soli

Miód i pieprz
Przekąska do piwa pszenicznego - francuskie zawijasy 193

Szybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego.  Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść(...)cieniutkie paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kabanosy posypujemy chili, a fasolkę pieprzem i czosnkiem. Pieczemy porcjami ok. 10 -15 min (do zrumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zupa z fasolki szparagowej po generalsku 109

wywar z kurczaka 1,5 L · fasolka szparagowa 45 dag · kalafior 20 dag · makaron rurki 20 dag · szynka wieprzowa 10 dag · śmietana 18 proc 2/3 szkl · żółtka 2 szt · sól · czarny pieprz mielony · natka pietruszki · przyprawa do zup i potraw w płynie  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, dodać opłukany

Camilla w kuchni
Sałatka brytyjska 211

Dziś propozycja sałatki, ale dosyć "konkretnej" :) Z serdelkami, plastrami bekonu, fasolką i jajkiem sadzonym. Z podanych składników przygotujecie 3 bardzo sycące sałatki. Inspiracją był przepis z magazynu 'goodfood'. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 6 małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby(...)wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy; odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przygotowujemy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na talerze wykładamy mix sałat, dodajemy fasolkę i polewamy dressingiem. Układamy pieczone pomidorki, pieczarki, serdelki i bekon. Na wierzchu układamy kromkę bagietki, a na niej kładziemy po jajku sadzonym. Podajemy na ciepło. Smacznego

My Culinary Art
Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką 170

kukurydzy                       PESTO (wegańskie): - 100g mącznych ziemniaków                 - ½ pęczka bazylii - 50g zielonej fasolki szparagowej          - 1 ząbek czosnku - 50g ciecierzycy(...)sól Wykonanie: - Ziemniaki pokroić na grube kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować - Dołożyć makaron, ponownie zagotować; gotować przez 6 minut - Dodać fasolkę szparagową pociętą w krótkie kawałki, gotować przez kolejne 4 minuty - Liście bazylii zmiksować, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować (oczywiście najlepiej jest tradycyjnie ugnieść bazylię w moździerzu… ale nie oszukujmy się, mało kto ma czas i chęć

Wegańska kuchnia orientalna
Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem 126

sojowy - 50g fasolki szparagowej                          - 1 łyżeczka miodu naturalnego - łyżka rodzynek - łyżeczka ziaren sezamu Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny - Marchewkę i pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki(...)czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung,  sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem - Smażyć warzywa przez 4 minuty, podlewając wodą w razie potrzeby

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 98

łyżeczki garam masali - 100g fasolki adzuki                           - ¼ łyżeczki kurkumy - 2 upieczone buraczki*                      - ½ łyżeczki płatków(...)ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna