fasolka - 6917 przepisów (strona:220/462)

Pieczony kurczak z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową 141

kurczaka 2 czerwone cebule sól, pieprz zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano 2 ząbki czosnku oliwa 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula natka pietruszki 2 łyżki mąki woda fasolka szparagowa Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku (może być drobno pokrojony). Cebule kroimy i lekko podsmażamy. Wykładamy(...)szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą. Pycha

ChilliJemy
Zupa Meksykańska 175

ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu 3 średnie ziemniaki sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano(...)kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pomidory przed obraniem należy sparzyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do warzyw w garnku, razem z pokrojoną drobno papryka

ChilliJemy
Fasolka po bretońsku 118

Chodziła za mną od kilku dni. Nie jadłam jej...hmmm...z półtora roku?! Szok. Musiałam zrobić, zwłaszcza, że za oknem taka piękna wiosenna pogoda :) Wszystkim radzę- fasolka do garnka i pełno energii do wiosennego działania :) Składniki: 0,5kg białej fasoli (piękny jaś) puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 0,3kg kiełbasy 0,2 chudego boczku(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec na patelnię wykładamy masło i kiedy się roztopi wsypujemy delikatnie mąkę cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dolewamy kilka łyżek sosu z fasolki do masła i mieszamy. Przelewamy zawartość patelni do garnka i mieszamy, aby wywar zgęstniał. Smacznego

ChilliJemy
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 214

wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka(...)dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy pokrojoną w grubsze piórka cebulę i podduszamy z mięsem kilka chwil. Pozostałe warzywa kroimy według uznania. Ja bakłażana pokroiłam w małą kostkę, fasolkę na kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać przedtem ze skórki. Gdy wszystkie są już przygotowane, łączymy

Kuchenna Kontrrewolucya
Soja z Warzywami 184

sieci, z czym to ludzie jadają i wpadłam do Olgi Smile , a tam na soję z warzywami i do dzieła, zrobiłam. Szok! Smaczne bardzo, a soja smakuje jak fasolka, tylko taka mniej mączna w smaku i nie ma po niej efektów ubocznych,  tak jak to wygląda po zjedzeniu fasolki po bretońsku czy grochówki. Oj, wiecie doskonale

Blondynka Gotuje
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 191

curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy(...)krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie taką. Kolejny krok to rozgrzanie patelni z przyprawami. Wsypujemy na ciepłą głęboką patelnię po 2 łyżeczki curry i garam masali. Prażymy razem ze słonecznikiem, aż przyprawy zaczną

vegetanie
Papryka nadziewana pomidorowym sosem z fasolą, cukinią i serem 104

porcje): 2 duże, czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych 400 gram pomidorów z puszki 1/2 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 puszki białej fasolki 1 mała cukinia sól, pieprz 1/2 opakowanie sera Arla Apetina bazylia i oregano świeża bazylia do dekoracji Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku(...)minut skórą do góry. W tym czasie na patelnię wrzucamy kumin i bazylię- pod wpływem temperatury wydobędzie się ich niesamowity smak i zapach. Dodajemy pomidory z puszki, fasolkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość na dość dużym ogniu 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Papryki wyciągamy

Mango Papaja
Jajka smażone w pomidorach z fasolą i cukinią 115

Lubię takie proste, jednogarnkowe a zarazem bardzo sycące potrawy. Ta jest idealna na pożywne śniadanie, jak i kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1/2 puszki fasolki białej 1 mała cukinia sól, pieprz, kumin, wędzona papryka 3 jaja 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia lub kolendra do podani Cukinię kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem(...)oliwy z oliwek kilka minut. Następnie dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki oraz pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz wędzoną papryką i dusimy 5-6 minut. Po tym czasie wbijamy 3 jaja do potrawy, przykrywamy i dusimy 3-4 minuty, tak by żółtko było nadal płynne. Podajemy z bazylią i kolendrą oraz kromką dobrego pieczywa

Mango Papaja
Grill- soczysty kurczak z warzywami. 126

rozwiązań jak fajnie zjeść podczas imprezy w plenerze i nie narobić się przy tym długimi godzinami. Jeśli masz tak samo- do dzieła! Składniki: pierś z kurczaka batat cukinia fasolka szparagowa papryka zielone szparagi pomysł na ....kurczaka z czosnkiem i ziołami  olej rzepakowy Sposób przygotowania: Batata umyj, obierz i pokrój w paski lub kosteczkę. Dodaj cukinię, fasolkę, paprykę i szparagi

Wielki apetyt
Tradycyjna fasolka po bretońsku 174

Fasolka po bretońsku na stałe weszła już do grona tradycyjnych dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki(...)wody jeśli trzeba i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można też dodać odrobinę majeranku jak ktoś lubi. Czas przygotowania pomijając namaczanie fasoli ok 1,5h. The post Tradycyjna fasolka po bretońsku appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 221

wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób 1 paczka chipsów tortilla (nacho) 100 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju arachodowego lub oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka(...)będzie je rozdzielić. Wszystko podsmażać przez kilka minut aby mięso lekko nabrało koloru. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona. Zamieszać mieso z warzywami i ostatnią chwlę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury. Powstałą masę przełożyć do niskej formy

Sztuka gotowania w/g Samiry
SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM WINEGRET 163

również osobom, które za jasnymi szparagami nie przepadają. Moje najmłodsze Dziecię, które do jasnych przekonać się za bardzo nie może, zielone zajada z wielkim apetytem. Mówi, że smakują jak fasolka i tego się trzymajmy, dla mnie ich smak również jest zbliżony do zielonej fasolki szparagowej. Składniki na 2-3 osoby: - 500g zielonych szparag - 1-2 jajka na osobę - 2 łyżki

Smaczne Zdrowe
Wyniki 153

serem kozim. Smacznego Oraz MARTA za Pełnoziarniste muszle makaronowe z orzeszkami pini Składniki: -150g razowych, dużych muszli makaronowych -pół szklanki mrozonego zielonego groszku -50g orzeszków pini -mrożona fasolka szparagowa -szparagi -nać pietruszki -parmezan -olej kokosowy -sól himalajska -pieprz -szczypta imbiru -2 ząbki czosnku drobno pokrojone Przygotowanie: -gotujemy makaron al dente -szparagi kroimy na długość kilku cm -fasolkę

Z Kuchni Do Kuchni
Wspęga wężowata w sałatce z kurczakiem 173

Pewnie myślicie co to takiego ta wspęga wężowata a to nic innego jak fasolka czarne oczko. Fasolka widowiskowa a do tego zdrowa pełna lekko przyswajalnego białka więc warto ją jeść. U mnie dziś w sałatce z kurczakiem. Pożywna i pyszna sałatka, polecam . Wspęga wężowata w sałatce z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Młode brokuły z zielonymi szparagami. Pychotka ! 191

wyszło nam to danie. Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 słodka śmietanka 12% 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 serek Lazur rzeżucha pieprz, gałka muszkatołowa, sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę z marchewką

vegetanie

Proponowane wyszukiwania