fasolka - 6917 przepisów (strona:230/462)

Leczo na koniec lata 141

składniki* 1 kg młodej cukinii* 40 dag fasolki szparagowej* 3 czerwone papryki + 1 żółta* 50 dag kiełbasy cienkiej* 1-2 średnie cebulki* 2 średnie dojrzałe pomidory* sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra, * można dać kostkę bulionowąSposób wykonaniaKiełbaskę pokroić na ćwierć plasterki podsmażyć na oliwie, można w garnku w którym będzie gotowane leczo, pod koniec smażenia dodać do kiełbasy(...)wielkości cukinii (młodej nie trzeba obierać ze skóry ani usuwać pestek, wystarczy tylko starannie umyć). Po ok. 15 min gotowania na delikatnym ogniu dodać paprykę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na 3-4 cm kawałki, kostkę bulionową, sól oraz po trochu reszty przypraw, uzupełnić wodę tak aby sięgała do wysokości warzyw, doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na delikatnym

Mix smaku
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 215

składniki* podwójny filet z kurczaka* 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled* brokuł* 1/2 puszki kukurydzy* 2-3 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej* 1 mała papryka czerwona* sos sojowy* sosu piri-piri* sólSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie.Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową

Mix smaku
Fitka po mojemu 159

składniki* korpus z kurczaka lub skrzydełka* 2 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku* 10-15 dag grzybów kurek* 3 ziemniaki* 1 jajko* 3 czubate łyżki mąki pszennej* natka pietruszki* kostka bulionowa drobiowa* sól, pieprzSposób wykonaniaUmyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową(...)nieco soli i pieprzu i niech się delikatnie gotuje ok.20 min.W tym czasie  obrać marchewkę i pokroić na ćwierć plasterki, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w ok.  3 cm. kawałki, a następnie dodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw.W tym czasie umyć i pokroić natkę pietruszki, oraz

Mix smaku
Fasolka szparagowa po bretońsku 105

Fasolka szparagowa po bretońsku Na dno rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu(...)fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Kulinarna rozmowa
Fasolka szparagowa po bretońsku 109

rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka

Kulinarna rozmowa
Fasola Mung z grzybami 129

obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Wykonanie zupy z fasoli Mung jest genialnie proste.Składnikifasola mung Skworcuprzyprawa do fasolki Skworculiście kolendry Skworcumarchewkaczosnekugotowane do miękkości grzybyUmyj fasolę Mung , wypłukaj. Zalej wodą , dodaj czosnek,marchewkę pokrojona w słupki i gotuj na małym ogniu ,pod przykryciem dątąd, aż fasola kompletnie zmięknie, pęknie(...)zrobi się z niej krem. Dodaj przyprawę do fasolki oraz liście kolendry. Gotuj.Dopraw pieprzem, oliwą z oliwek, solą. Dodaj grzybów jak lubisz.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczony kurczak z sałatką z fasoli 112

oraz 1 łyżkę oliwyPołowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka  Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180CSAŁATKA Z FASOLI:SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula czerwona, świeża kolendra, 2 łyżki oliwy, sól i ocet winny, 2 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa Gotujemy fasolę dodając czosnek(...)bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się jak poniżej:SMACZNEGO

Smaki Brazylii
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 131

robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie z rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane(...)bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę) i pokrojoną marchew z rosołu. Doprawiamy solą

mojewypiekiinietylko
Potrawy wegańskie 173

Zupa z kapustą i fasoląBruschetta z pieczoną paprykąZupa z pieczonej dyni i czosnkuPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGrecka gemistaSałatka z fasolki i pomidorówSałatka z bobuLadenia, grecka pizzaTurecki gulasz z bakłażanaPaella z warzywamiGazpacho andaluzHorta vrastaPasta z fasoli i suszony pomidorówTurecka sałatka z fasoliDuszona marchewka po tureckuFasulye pilakiHummus z południowych WłochSałatka na przeziębienieLibański ryż z soczewicąHummus z bobuGazpacho ekspresoweSałatka(...)kuskusuSałatka z fasolki szparagowejKorzenny pilaw z bobemGrillowane szparagi i pomidorki

Chilli Czosnek i Oliwa
Potrawy wegetariańskie 229

pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyTarta ze szpinakiem i fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka zapiekane z botwinkąNajprostsze grillowane szparagiZielony omletMakaron z pieczarkami i cytrynąFrancuska

Chilli Czosnek i Oliwa
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 155

równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory bez skórkipół małej cukiniipół czerwonej papryki1 mała cebulakawałek pora3 pieczarkimałą garść fasolki szparagowej1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki1 plaster sera do zapieczeniaszczypioreknatka pietruszkitymianekrozmarynsłodka, mielona papryka (do kurczaka)sól, pieprzolejCałego patisona gotujemy przez godzinę w osolonym wrzątku. Kurczaka(...)ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki w plastrach, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz świeży tymianek i rozmaryn, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody

Bon Appetit Małgorzaty
Mortadela nie jedno ma imię...w sałatce z bobem 125

garści zielonej fasolki2 garści bobupół czerwonej cebuli2 rzodkiewkiszczypioreksos:1 łyżka musztardy1 łyżka naturalnego miodu3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzNa półmisku układamy umyty i osuszony szpinak, ugotowaną i ostudzoną fasolkę oraz ugotowany i ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa tajska z mlekiem kokosowym 207

duża (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku lub płatkach)3-4 pieczarki150 g piersi z kurczaka1 pomidorpół limonki1 puszka mleka kokosowego0,5 l bulionu drobiowegogarść mrożonej zielonej fasolki szparagowej50 g makaronu sojowego1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry1,5 łyżeczki sproszkowanego currypół łyżeczki sproszkowanego imbiru1 łyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki kurkumypół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża(...)curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy, by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę, a po chwili makaron sojowy. Próbujemy i w razie potrzeby dosypujemy trochę soli. Gotujemy kilka minut i gotowe!Zupę po przelaniu do miseczki posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorkiem. Pamiętamy

Zakręcony Widelec
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 156

łyżka suszonego oregano 2 x 400 g puszki pomidorów ( pokrojone w kostkę )4 - 5 niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr250 g  zielonej fasolki, (nie dodałam)1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr1 średnia cukinia, pokroić w plasterki ok 8 mm gr6 liści laurowych1/2 szklanki bulionu  3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high

Stare Gary