Gruszki z babcinego sadu <3 Składniki: 1 jajko 3 średnie gruszki 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki błonnika owsianego 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 2 łyżeczki miodu akacjowego Sos czekoladowy Przepis: Gruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach i odsączamy. Dodajemy
Emcia Pichcibezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram, - jajka, 4 (8 przepiórczych). - masło, 1/4 kostki, - serek mascarpone. 1/3 opakowania, /nadaje kremowego smaku/ - cukier trzcinowy, pół szklanki, /nadaje karmelowego posmaku/ - cukier waniliowy domowy, odrobina, - mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki /genialnie zagęszcza i dodaje delikatnego, kremowego smaku/ - jagody goi, /po upieczeniu przypominają coś pomiędzy różą a rodzynkami/ - cynamon - proszek do pieczenia (bezglutenowy(...)parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym - dzięki temu nasz chlebek będzie potrzebował mniej mąki, bo tak utarte żółtka są gęste + otrzymujemy karmelowy posmak. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło i ucieramy masę z dziką różą (wcześniej utartą z odrobiną cukru). 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone
Wypisz Wymalujherbaty zamiast cytryny. To taki dżem dla niecierpliwych. 1/2 kg zielonego agrestu myję i usuwam końcówki, nakłuwam, wrzucam do garnka, dodaję 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego, wlewam 100 ml wody i gotuję 30 minut, co jakiś czas mieszam, dżem agrestowy staje się gęsty a owoce rozpadają się w cukrze. Bardzo gorący przekładam do czystych i suchych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwymiarach 24x24cm. Sernik waniliowy z truskawkami Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 60g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli masa serowa 600g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (u mnie 400g tłustego i 200g półtłustego) 150g śmietany 18% 100g cukru + 1 laska wanilii (ja zamiast laski wanilii dałam 100g domowego cukru waniliowego) 2 jajka
Smakołyki Berenikimaślanych 150 g masła Składniki na sernik: 1 kg sera twarogowego mielonego 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty Polewa toffi: 200 g krówek mlecznych kruchych 1 łyżka masła 4 łyżki mleka Przepis na spód: Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy(...)Przepis na masę sernikową: Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz mąkę. Całość miksujemy na małych obrotach do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym całym jajku - miksując na niskich obrotach w odstępie czasowym ok. 1 minuty. Po dodaniu wszystkich jajek do masy serowej, dodajemy śmietankę wraz z cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników
Emcia Pichcilaski nie mogą wystawać z alkoholu) i odstawiamy w ciemne miejsce. Ekstrakt jest gotowy, gdy ma ciemno brązową barwę.Pustymi laskami wanili możemy uzupełniać zarówno domowy cukier waniliowy jak i ekstrakt, przy czym do ekstraktu musimy potem stopniowo dolewać również alkoholu.Spróbujcie bo naprawdę warto
Zainspirowana w kuchnismakują ,gdy przygotowane są z miękkiego,utartego masła.Składniki na 12 sztuk:125 g masła25 g cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego3 jajka1 laska wanilii250 g mąki orkiszowej 6301 łyżeczka proszku do pieczenia250 ml mlekaWykonanie:masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.Mieszając dodawać po 1 jajku.Laskę wanilii przeciąc wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka-dodać do masy.Wmiesza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą Bardzo kremowy, delikatny sernik. Mazisty wręcz. Niebiańsko waniliowy. Trochę czekoladowy, a do tego truskawkowy. To moja słodka propozycja na weekend. :) Składniki: Spód 175 g ciastek owsianych 50 g miękkiego masła Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem lub zmiksować razem w malakserze. Przełożyć(...)równomiernie do dna. Schłodzić 30 minut w lodówce. Masa serowa 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 600g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy) 6-8 łyżek domowego cukru waniliowego 3 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10-12 dużych truskawek + dodatkowo do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać nią czekoladę, zamieszać
Pełny talerzSkubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym , obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią(...)młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 150 ml mleka czerwone mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatek do kawy (sprawdziłam). Serdecznie polecam bo nie jest to skomplikowany przepis a na pewno wart odrobinki wysiłku włożonego do jego przygotowania;) Składniki: szklanka wiórek kokosowych 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego łyżka prawdziwego miodu około 400 ml wody Wykonanie: 200 ml wody zagotować i zalać nią wiórki kokosowe, wymieszać, gotować przez około 15 minut. Kokos wchłonie prawie całą wodę
Krakowskie smaki Anipowstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 100g kaszy jaglanej 300 ml mleka (w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 2 łyżki niskosłodzonej konfitury pomarańczowej 1 czerwona pomarańcza SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną przepłukać(...)laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić do kaszy, laskę też można dodać do kaszy lub np. wrzucić do słoiczka z domowym cukrem waniliowym). Gotować do miękkości, mieszając co kilka minut, pod koniec gotowania cały czas. Kasza powinna wchłonąć mleko i stworzyć coś na wzór kleiku. Jeśli kasza wiągnie całe mleko i wciąż będzie
DefinicjaSmakuwaniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru(...)łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa o rzech owa : 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich Masa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię za cukier waniliowy, gdyż Święta tuż tuż a skończył mi się zapas. Możemy go zrobić samemu i mamy pewność, że jest w nim prawdziwa wanilia a nie wanilina. Cudowny aromat i smak. Spróbujcie, bo naprawdę warto. Składniki: cukier kryształ lub drobny cukier do wypieków laska wanilii szczelny słoik Sposób przygotowania: Do słoika wsyp cukier. Dodaj do niego(...)potrzebny. Cukier każdego dnia nabiera co raz bardziej intensywnego zapachu wanilii, ale gotowy jest właściwie od razu. Najlepiej, gdy widzisz, że ci go ubywa dosypywać cukru, wówczas domowy cukier waniliowy będziesz mieć zawsze pod ręką. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpomarańczy, których zimą kupujemy więcej. Cukier waniliowy od dawna robię sama, bo jak zapewne większość z Was wie ten sklepowy to cukier wanilinowy ( a wanilinę oprócz tego , że sztucznie to robi się też z odchodów słonia między innymi) więc nie koniecznie chcemy to jeść. Oczywiście w sklepach można już kupić cukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów(...)minut aż woda całkiem wyparuje, wtedy dodać alkohol i wymieszać . Usmażoną skórkę wyst udzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przech owywać w lodówce, można nawet zamrozić. Domowy cukier waniliowy : 2 laski wanilii 2 szklanki cukru Laskę wanil ii rozciąć wzdłuż bardzo ostry m nożem i wyskrobać z niej zi arenka. Najpierw najlepiej rozetrzeć je z odrobiną cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia