się za cukier waniliowy, gdyż Święta tuż tuż a skończył mi się zapas. Możemy go zrobić samemu i mamy pewność, że jest w nim prawdziwa wanilia a nie wanilina. Cudowny aromat i smak. Spróbujcie, bo naprawdę warto. Składniki: cukier kryształ lub drobny cukier do wypieków laska wanilii szczelny słoik Sposób przygotowania: Do słoika wsyp cukier. Dodaj do niego(...)potrzebny. Cukier każdego dnia nabiera co raz bardziej intensywnego zapachu wanilii, ale gotowy jest właściwie od razu. Najlepiej, gdy widzisz, że ci go ubywa dosypywać cukru, wówczas domowy cukier waniliowy będziesz mieć zawsze pod ręką. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpomarańczy, których zimą kupujemy więcej. Cukier waniliowy od dawna robię sama, bo jak zapewne większość z Was wie ten sklepowy to cukier wanilinowy ( a wanilinę oprócz tego , że sztucznie to robi się też z odchodów słonia między innymi) więc nie koniecznie chcemy to jeść. Oczywiście w sklepach można już kupić cukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów(...)minut aż woda całkiem wyparuje, wtedy dodać alkohol i wymieszać . Usmażoną skórkę wyst udzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przech owywać w lodówce, można nawet zamrozić. Domowy cukier waniliowy : 2 laski wanilii 2 szklanki cukru Laskę wanil ii rozciąć wzdłuż bardzo ostry m nożem i wyskrobać z niej zi arenka. Najpierw najlepiej rozetrzeć je z odrobiną cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachia Postępujemy podobnie jak przy wersji kawowej: mleko połączyć z cukrem i esencją waniliową (jeśli nie macie esencji waniliowej lub będzie to deser dla dzieci, użyjcie cukru waniliowego zamiast zwykłego cukru), wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, po około godzinie można kolejny raz wymieszać i pozostawić(...)gotowców kupowanych w sklepach. Naprawdę stworzenie czegoś smacznego w domu nie zajmuje ani zbyt wiele czasu, ani nie jest skomplikowane czy kosztowne. Sposób na domowy cukier waniliowy znajdziecie tam klik , a na esencję tam klik Znacie nasiona chia? lubicie je? a może macie swoje sposoby na ich wykorzystanie
Codzienna kuchnia niecodziennalepszego na upały niż zimny domowy kompot. A wystarczy mieć świeże owoce, cukier i wrzącą wodę aby przygotować pyszny, naturalny napój. Ja do przygotowania kompotu dodatkowo wykorzystałam domowy cukier waniliowy. Kompot w słoikach będzie czekał na zimową porą, teraz można na kompoty przygotowywać na bieżąco z owoców sezonowych. Kompot przygotowałam z umytych mirabelek, całych, bez wyciągania pestek, dzięki temu owoce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwystarczy) A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche ciasteczka guziczki . Składniki na 2 blachy ciastek: 100g masła - chłodne z lodówki 350g mąki 180g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego - można zastąpić małym cukrem wanilinowym (15g) 2 łyżeczki pasty waniliowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko - chłodne z lodówki Na stolnicy posiekać nożem suche składniki(...)mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość
Grunt to przepis!ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste . Wszystko wymieszać(...)pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH
Grunt to przepis!prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe. SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek mirabelek, 1/3 szklanki cukru, 1/3 karmelizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub karmel z wanilią w młynku od Kotanyi PRZYGOTOWANIE: Śliwki mirabelki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy je do dużego garnka, wsypujemy wszystkie rodzaje cukru, gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiany NADZIENIE: 500g śliwek 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [ do znalezienia TU ] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne(...)formy. Kroić lekko ciepłą... i trzymać mocno w ryzach własne i domowników łakomstwo do słodyczy, aby natychmiast nie pożreć całej blachy :) Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Jej Kuchnia Kulinarne Szaleństwa Maniusi Różowa kuchnia c.d.n
Grunt to przepis!temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem) 1 galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy
Anioszek w kuchni400g : 1 kubeczek jogurtu brzoskwiniowego (400g) - gęsty 4 jajka - średnie 1 kubeczek oleju 1 kubeczek cukru - w tym 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) - dodatkowo 2-3 ł yżki cukru do posypania śliwek z wierzchu przed pieczeniem 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 2 łyżeczki proszku
Grunt to przepis!znajdziecie tutaj , ale ja tylko go sformatowałam, nie ingerując w treść, która jest świetnie dopieszczona przez autorkę. Jedyne co dorzucę ze swej strony - aromat waniliowy i cukier zastąpiłam cukrem waniliowym domowej roboty . Składniki na 12 babeczek: SKŁADNIKI SUCHE: Czytaj całość
Anioszek w kuchni250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego 40ml wody 50ml śmietanki 30% 20g masła szczypta soli (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady deserowej 80ml śmietanki 30% 100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone
Smakołyki Berenikipełna łyżeczka sody oczyszczonej 60ml karmelu KARMEL 50g cukru 50ml wody + 1/4 szklanki wody MASA BUDYNIOWA 750ml mleka 300g masła 160g cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego cukru waniliowego) 30g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej MASA KRÓWKOWA 150g gotowej masy krówkowej 110g orzechów włoskich Wykonanie: KARMEL - do rondelka przełożyć cukier i 50ml wody, mieszankę podgrzewać na średniej mocy
Smakołyki Berenikiblogu są też pieczone faworki: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Polecam. Składniki: 100 g – mąka kukurydziana 2 jajka 80 ml mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej lub rumu szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznajomych cukierników, pokombinowałam i są. Pączki. Najlepsze pączki w internetach! Składniki: 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można zamrozić lub zrobić bezy) 50 g roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki mocnego rumu (może być spirytus, jednak
ladykitchen