Jesienią na stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami. Składniki (blaszka 24x36cm): 3 szklanki mąki cukier waniliowy (domowy) 1/2 szklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę
Kuchnia domowa Aniudział w akcji. W tym tygodniu pieczemy bułeczki maślane z kruszonką. Przepis na bułeczki został podany i według tego przepisu pieczemy. Ja nie miałam ekstraktu waniliowego użyłam więc domowego cukru waniliowego i dodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy jeszcze ciepłe takie bez niczego. Możecie posmarować masłem lub zjeść z dżemem. I muszę przyznać
Ewa w kuchniSkładniki: 1 kg mąki 8 żółtek 1 łyżka masła 400 ml śmietany 12 lub 18% 2 kieliszki wódki cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj olej i/lub smalec do smażeniu Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza
Mania Wypiekaniatortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 80 minut Składniki Spód: 1 szklanka płatków owsianych 100 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 3 łyżki domowego cukru waniliowego Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu 300 g pure z pieczonej dyni 4 jajka 1 łyżka domowej esencji waniliowej 2/3 szklanki cukru Karmel: 1/2 szklanki cukru
Kulinarne przygody Gatitytylko :) Składniki: 700g mąki 1 szklanka cukru 125 g masła 125 g margaryny (pół kostki) 3 jajka 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową
Mania Wypiekaniatortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli DODATKOWO: masło i mąka do foremki 6-8 łyżek(...)domowej konfitury z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem). Miękkie masło utrzeć z połową cukru trzcinowego i cukrem waniliowym, następnie
Kuchenne zapiski Edytyposmarowania drożdżówek: 8 łyżeczek bułki tartej 1 roztrzepane jajko Kruszonka: szklanka maki tortowej 120 gram roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyrobić między palcami. Wykonanie: Z 4 łyżek mąki i połowy letniego mleka zrobić rozczyn. Następnie wymieszać resztę mleka
Krakowskie smaki Anidomowego) ok 100 g + 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej czubata łyżka kakao 3 łyżeczki żelatyny 20 dag truskawek 2 łyżki soku z cytryny 150 g śmietany kremówki 2 gałązki mięty 2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym
Sto kolorów kuchniProsty i szybki sposób na swój domowy cukier waniliowy. A potrzebny będzie nam cukier,najlepiej drobny oraz laska wanilii . Wystarczy do słoiczka wsypać cukier. Przekroić wzdłuż wanilię, wyskrobać ziarenka wanilii i wrzucić do słoiczka z cukrem. Można włożyć też pozostałą skórkę. Najlepiej odstawić na tydzień bądź dwa. Ja robię taki słoiczek pół litrowy. Nigdy więcej już wanilinowego cukru
Magiczne Życie Martykajmakiem - przepis: Składniki: (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka esencji waniliowej (ja użyłam świeżej wanilii i 5 ml aromatu waniliowego) 1/2 szklanki kajmaku ---- > np. z tego przepisu na DOMOWY KAJMAK lukier lub cukier puder do posypania (ja użyłam reszty kajmaku) masło do natłuszczenia formy(...)posyp cukrem pudrem. Ja podgrzałam pozostały kajmak i zrobiłam z niego polewę. Domowy kajmak - przepis: (z przepisu wychodzi około szklanka kajmaku) Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) 200 ml płynnej śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła 40 ml wody szczypta soli Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier. Podgrzewaj go na wolnym ogniu
Moje QulinariaProsty i łatwy sposób na domowy cukier waniliowy, warto zrobić go samemu, bo jest tani i bardziej aromatyczny niż te dostępne w sklepach!. Laska wanilii na silny aromat i potrafi zdziałać cuda ze zwykłym cukrem. A zatem przygotujmy słoiczek i .. Składniki: 15 dag cukru kryształu 1 laska wanilii Zrobienie cukru waniliowego zajmie nam 2-3 minuty. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż
Apetyczna babeczkamąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego sól tłuszcz do smażenia czekolada (na polewę) Na wstępie: my użyliśmy naszego domowego cukru waniliowego: KLIK . Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy do nich zsiadłe mleko, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy
Marder&Marder Manufacturekruchutkie), - amaretto, do smaku, - śmietana/serek mascarpone - 2-3 łyżki, - mleko, pół szklanki, - masło, 1/4 kostki, - mleko w proszku pełne, 4-5 łyżek, opcjonalnie, - cukier trzcinowy, 3/4 szklanki, - cukier waniliowy domowy. WYKONANIE: 1. Żółtka ucieramy z połową cukru na parze, dodajemy amaretto. 2. Utarte żółtka łączymy z masłem, mlekiem, śmietaną/serkiem, mąkami - regulujemy gęstość, pamiętając, że po chwili ona pęcznieje
Wypisz Wymalujśmiało mogę polecić je wam jako świąteczny wypiek. Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego (ewenualnie kupny wanilinowy-Polecam Oetker'a) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 100g masła 1 łyżka dobrego kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem
Wielki apetytszklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 szt. jajka 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty 100 g cukierków m&m's Przepis: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sodę oraz cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha
Emcia Pichci