próbę, bo mówię Wam że warto! Składniki: Na ok 7 słoików (ok 700ml) 2.5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu) 1,5l wody 1 kg cukru 40g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki) 4 goździki 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną
Kuchnia w czekoladzieDeser jogurtowy z galaretkami i owocami: składniki: 4 różnokolorowe galaretki, u mnie marki Winiary, 1000 g jogurtu greckiego + 1 galaretka malinowa rozpuszczona w ½ szklanki wrzącej wody 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Winiary borówki i maliny 100 g gorzkiej czekolady z chilli Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i wlewamy do płaskich talerzy. Odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki proszku do pieczenia 400-500g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta beza 2 białka 100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder
Smakołyki Berenikikubeczek cukru - zmniejszyłam ilość cukru z 1 i 1/3 szkl., chciałam poczuć kwaskowatość owoców w cieście :) 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 5-6 garści mrożonych lub świeżych owoców letnich - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny
Grunt to przepis!Składniki: około 100 g biszkoptów okrągłych 400 g serka naturalnego homogenizowanego 200 g śmietany kremówki 30% 350 ml maślanki naturalnej 100 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 200 g borówek amerykańskich 100 g porzeczek czerwonych 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100 ml gorącej wody 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychherbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: wydrążone wiśnie
Walijskie PichcenieSkładniki (na 13 sztuk) : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła
Walijskie PichcenieFotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie; Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Anioły w kuchniproszku do pieczenia szczypta soli masa śmietanowa 700g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 4 białka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 600g wiśni Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i szczyptę soli - masło posiekać, dodać do mąki
Smakołyki Berenikiowocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 400 g agrestu cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek
Kulinarne przygody Gatityklik . Puchate ciasto z owocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 400 g borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatityjogurtu naturalnego 75 g rozpuszczonego masła 2 duże jajka 150 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 110 g cukru 1 -1,5 łyżki domowego cukru waniliowego lukier Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, przestudzone masło i mieszamy. Do drugiej przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy
Rozpustne gotowaniedrożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 40 dag mąki pszennej 150 ml mleka 3 łyżki cukru 8 dag masła 2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli powidła śliwkowe lub marmolada do nadziania 2 łyżki stopionego masła do posmarowania bułeczek cukier puder do posypania Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy
Rozpustne gotowaniebrzoskwinie, które nadają całości delikatności i miękkości. Naprawdę pyszne! Polecam! Składniki na ciasto kruche z brzoskwiniami 250 g rozpuszczonego, letniego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 4 starte na tarce lub drobno pokruszone biszkopty 4 nektarynki (obrane i pokrojone
Rozpustne gotowaniepudru 200 g masła 2 jajka NADZIENIE: 50 g masła 1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych) 100-150 g cukru (w zależności od słodkości śliwek) 2 łyżki domowego cukru waniliowego płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki dżemu (ja daję powidła śliwkowe) 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem
Rozpustne gotowanie