Składniki: ciasto kruche 100g (120g) mąki pszennej 50g (60g) masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki
Smakołyki Berenikipiekarnika na dno wstawić szerokie naczynie z wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni - do miski przełożyć twaróg, masło orzechowe, cukier puder i domowy cukier waniliowy, jajka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy - do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać - masę przełożyć na schłodzony spód z biszkoptów
Smakołyki Berenikikubeczka cukru - taka ilość konieczna przy kwaśnych owocach; przy tych bardziej słodkich można poprzestać na 1 kubeczku 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 garści mrożonej czerwonej porzeczki (250g) Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja
Grunt to przepis!goście. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Breni. Składniki /ok. 4 blachy ciasteczek/: 400 g mąki 1 szkl. puree z dyni 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1/2 kostki zimnego masła Czytaj dalej... Artykuł Jesienne dyniowe ciasteczka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła powidła śliwkowe Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką
Rozpustne gotowaniesztuk. Muffiny krówkowe z dynią Składniki: 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g krówek 120g (3/4 szklanki) mąki pszennej 50ml oleju 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - krówki rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z krówkami postawić
Smakołyki Berenikimąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru
Rozpustne gotowaniepieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 50g masła 2 płaskie łyżeczki kakao masa czekoladowa 500g jogurtu greckiego 100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%) 100g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny 4 łyżki soku z pomarańczy skórka z 1 pomarańczy starta czekolada do dekoracji Wykonanie: - jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny
Smakołyki Berenikipokroić w ćwiartki lub ósemki. Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym. Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce. Do każego
Monia miesza i gotujeMoja mama robi ją już od dobrych kilku lat i od niej też mam na nią przepis. Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu) 1 kg cukru domowy cukier waniliowy lub 2 paczki kupnego 10 dag ciemnego kakao Sposób wykonania: 1. Umyte i wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy
Kuchnia domowa Anicałe jajko + 1 żółtko 50g cukru 100g roztopionego masła 150ml ciepłego mleka 1 szczypta soli NADZIENIE: 1/2kg śliwek węgierek 150g twarogu 2 łyżki śmietany 18% - gęstej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki pasty waniliowej Mąkę przesiać do dużej miski - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Dodać drożdże, jajko i żółtko, cukier oraz szczyptę soli
Grunt to przepis!łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g) 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) 60g miodu 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne
Smakołyki Berenikipiec... I słusznie, bo była i tak smaczna :) Zwłaszcza z filiżanką małej czarnej :) Składniki: Na silikonową foremkę z kominem: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/3 buteleczki olejku pomarańczowego 1 serek homogenizowany naturalny 1/2 szklanki letniego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia w czekoladziepróbę, bo mówię Wam że warto! Składniki: Na ok 7 słoików (ok 700ml) 2.5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu) 1,5l wody 1 kg cukru 40g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki) 4 goździki 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną
Kuchnia w czekoladzieDeser jogurtowy z galaretkami i owocami: składniki: 4 różnokolorowe galaretki, u mnie marki Winiary, 1000 g jogurtu greckiego + 1 galaretka malinowa rozpuszczona w ½ szklanki wrzącej wody 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Winiary borówki i maliny 100 g gorzkiej czekolady z chilli Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i wlewamy do płaskich talerzy. Odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię