domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:22/132)

Proste ucierane ciasto + jak naprawić zważone ciasto lub krem 158

nawet dziś, a ciasto mimo wszystko wyszło pyszne. :3 300g mąki tortowej 250g masła lub margaryny  5 jajek  (L) 2 torebki cukru wanilinowego, najlepiej jednak 50g waniliowego, domowego 200g cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło oraz wszystkie rodzaje cukru ucieramy na puszystą, gładką masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu każdego

Kuchenna Kontrrewolucya
Pani Walewska 122

cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 2 żółtka

Sto kolorów kuchni
Mini pączki na domowym serku waniliowym 162

Mini pączki na domowym serku waniliowym szybkie, delikatne i smaczne. A największa zaleta pączków szybkość wykonania. Są wykonane na domowym serku waniliowym ( jak go zrobić klik ) posypane  cukrem waniliowym. Zbliża się Wielki Czwartek niech(...)będzie to przedsmak pączkowego szaleństwa :) SKŁADNIKI : - 300 gram serka homogenizowanego waniliowego ( klik sposób ) - 3 jajka - 1,5 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  - szczypta soli - cukier waniliowy najlepiej domowy  - olej do głębokiego smażenia najlepiej rzepakowy SPOSÓB WYKONANIA: - serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą mąkę pszenną,  proszek do pieczenia, sól. - dokładnie wszytko mieszamy ciasto wyjdzie gęste

Basia w kuchni
Ciasto marchewkowe najlepsze 1808

startej na tarce o dużych oczkach (ok. 300 g)   Składniki kremu: 4 x 135 g serka śmietankowego (używam takiego ) 140 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego   Dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji 0,5 łyżeczki kakao   Przygotowanie: Jaja, olej, masło i serki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka(...)marchewki startej na tarce o dużych oczkach   Składniki kremu: 250 g – 260 g serka śmietankowego 70 g masła 65 g cukru pudru 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego   Dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji 0,5 łyżeczki kakao       The post Ciasto marchewkowe najlepsze appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym 115

porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz

Bananowe Pole
Kruche ciasteczka marcepanowe. 190

masy marcepanowej 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Leśny mech 248

mąki krupczatki - 3 jajka - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 330 ml śmietanki 30% - 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, domowej roboty) - 2 śmietan-fixy - nasiona granatu Przygotowanie:  Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej(...)ciasto jest gotowe, ewentualnie piec jeszcze przez 5 kolejnych minut. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fixy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy. W sezonie można udekorować wierzch plastrami truskawek, malinami, jagodami

W poszukiwaniu inspiracji
Piątkowe Inspiracje - Jabłka w cieście naleśnikowym 159

jabłka mąka 1 żółtko olej 1 łyżka cukru waniliowego woda lub domowe  mleko kokosowe cukier puder (do posypania) Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na połowę (aby cząstki jabłka były w miarę płaskie). Z mąki, wody (lub mleka), żółtka, oleju i cukru waniliowego zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 163

włoskich orzechów 350 g   pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Z mąki, masła i wody zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno. Formę do tary o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Orzechowe ciastka z nutellą 113

Przygotowywały je właściwie moje maluchy, więc może wizualnie nie są idealne, ale za to w smaku genialne. Składniki: 140 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego ( najlepiej domowego, przepis tu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g miękkiego masła dobrej jakości 70 g cukru pudru 2 łyżki mleka garść ulubionych orzechów ( drobno posiekanych) nutella Sposób przygotowania

Wielki apetyt
Krem mleczny 257

proszku, dzięki któremu krem sztywnieje. I choć wszystko można robić na oko, podaję Wam przykładową porcję - starczy na udekorowanie około 6 babeczek. Składniki : 80 ml mleka 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii) 100 g masła 3/4 szklanki mleka w proszku Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Masło

Słodkie Przyjemności
Waniliowe tosty francuskie 112

śniadanko na szybko,gdy w domu brak świeżego pieczywa,gdyż najlepsze są właśnie z wczorajszego. Składniki: Każde pieczywo się nadaje ( u mnie bagietka francuska-oczywiście wczorajsza) 2 jaja cukier waniliowy (najlepiej domowy,przepis znajdziecie tu ), ewentualnie kupny wanilinowy,lub z dodatkiem wanilii (Dr Oetker ma takiw  swojej ofercie) odrobina oliwy z olwek 1 łyżka mleka szczypta soli Sposób przygotowania

Wielki apetyt
DOMOWY CUKIER WANILIOWY 131

Wielu z Was zastanawiało  się pewnie niejednokrotnie nad różnicą słów: cukier waniliowy, a cukier wanilinowy.  Różnica w pisowni niewielka, ale w znaczeniu olbrzymia.  Cukier wanilinowy, który znajdziemy na sklepowych półkach to nic innego jak  wanilina czyli sztucznie wytworzona substancja, która jest tańszą(...)alternatywą naturalnej wanilii  .   Międzynarodowy Instytut Zdrowia wpisał wanilinę na listę związków chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia. Myślę, że jest to wystarczający powód to pokuszenia się o zrobienie domowymi sposobami cukru waniliowego.    Taki cukier  jest bardzo prosty i szybki do zrobienia.  Jego aromat jest nieporównywalny do tego "chemicznego" ze sklepu, warto więc pokusić się o zakup

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 172

łyżki cukru pudru Pianka: 4 białka (jajka "L") szczypta soli 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego (64 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowej roboty ) 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) ok. 45-50 dag truskawek Kokosowa kruszonka: 120 g mąki kokosowej 50-60 g brązowego cukru 1/2 kostki zimnego masła Kruche ciasto(...)czasie wyjmij ciasto i je przestudź. Przygotuj piankę, truskawki i kokosową kruszonkę. Pianka: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Małymi partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się lśniąca, małymi partiami dodawaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec ubijania strużką dolewaj olej kokosowy. Chwilę ubijaj i odstaw piankę

Moje Qulinaria
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 148

brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzałka góra-dół). Masło rozpuść w rondelku, odstaw. Jajko rozbełtaj widelcem. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, migdały, orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze

Moja Delicja