podróży ;D ~ Ciasteczka Sezamowe ~ Składniki: 2 szklanki sezamu + 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki (u mnie chlebowa typ 750) niecała szklanka cukru purdu 250g masła łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki sezamu + sezam do posypania Miksujemy sezam i olej, tak aby powstało tahini. Wszystkie składniki łącznie z tahini zagniatamy na gładkie ciasto
Kuchenny Skrawek Niebawiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy! :)) 50 g gorzkiego kakao dokładnie rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego wymieszana z 1/2 szklanki wody 120 g masła 150 g cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!innego naczynia, a do garnka wsypać maliny i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przelać syrop przez sito ugniatając, aby maliny puściły jak najwięcej soku. Mascrapone utrzeć z cukrem waniliowym (najlepiej domowym) i sokiem z limonki. Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes
KUCHARNIAmleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja użyłam domowego) Dodatkowo: 250 g sera białego 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru jeżyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowy dżem z czarnej porzeczki(...)domowy dżem malinowy z miętą Ser, żółtko, cukier i ekstrakt dobrze zmiksowałam wszystko ze sobą. KRUSZONKA: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczonego masła Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę
Blondynka Gotujeposiekanej czekolady -85 gram masła -cukier waniliowy (polecam ten domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody i łyżeczką proszku do pieczenia mąki TYP500 -łyżka kakao -1/2 kubka mleka -garść orzechów laskowych i migdałów w moździerzu zgniecionych Czekoladę z masłem i cukrem waniliowym topimy w rondelku, dodajemy skórę pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia
BaRepasDrodzy Czytelnicy! Jak pewnie zauważyliście bardzo często do swoich wypieków dodaję cukier waniliowy. Taki prawdziwy, domowy, który sama robię. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ znów zrobiło się głośno o cukrze „waniliNowym”, który to jest mylony z cukrem waniliowym. Niestety, czołowi producenci jak zwykle chcąc zaoszczędzić na produkcji cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią, zaczęli używać waniliny. Wanilina to organiczny związek chemiczny stosowany
MyCookBook.plwielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy, kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe . Domowy budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci. Ja na swój deser wybrałam budyń waniliowo-cynamonowy(...)okresie jesienno-zimowym cynamon gości u nas niemal codziennie. Domowy budyń waniliowo-cynamonowy Składniki (na jedną porcję) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżki cukru ½ łyżki cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 1 szklanka mleka 2 żółtka Domowy budyń waniliowo-cynamonowy Wykonanie W rondelku, ale nie na gazie, mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Do wymieszanych składników suchych dodajemy
Pyza i Surówkacukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść(...)Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek
w mojej kuchniwyjątkowym smaku i aromacie - idealne na letnie dni. Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Składniki: 300 ml kremówki 250 ml mleka 6 żółtek 2/3 szklanki cukru laska wanilii Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem do jego rozpuszczenia. Żółtka ucieramy, a następnie dodajemy do mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia (nie doprowadzamy do wrzenia
Słodka StronaSkładniki: 500 g mąki 30 g drożdży 100 ml letniego mleka 1/2 szklani cukru szczypta soli 2 jajka 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut
Kulinarne przygody GatitySpróbowałam mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie. Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy , później padło na cappuccino czy też granolę . O przetworach już nie wspominam :-). Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie
Pora coś zjeśćsera białego 100 gr kaszy jaglanej ugotowanej jeżeli brak można zastąpić serem białym 30 gr miękkiego masła 1 żółtko 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4-1/2 szklanki cukru (u mnie domowy waniliowy) Wszystkie składniki rozgnieść i wymieszać dokładnie w misce widelcem, do dokładnego połączenia. Kruszonka: 60 gr mąki razowej 60 gr roztopionego masła 50 gr cukru Ponadto: 1 białko do posmarowania bułeczek
moj przepis naO cukrze waniliowym słyszał każdy, ale o soli waniliowej… przyznam, że ja też nie. Tym razem zainspirował mnie Gordon Ramsay. Ciekawość… i nie tylko, skłoniła mnie
mojewypiekiinietylkojest syntetycznie i stosowana w przemyśle spożywczym właśnie jako składnik aromatyczny cukru wanilinowego. Tak więc to co kupujesz często jako „cukier waniliowy” z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego." (źródło: http://www.zajadam.pl/opinie-testy/cukier-waniliowy-czy-wanilinowy) A przecież tak łatwo możemy przyrządzić domowy zapas PRAWDZIWEGO, aromatycznego CUKRU(...)WANILIOWEGO :) Składniki: 0,5 kg drobnego cukru 2 laski wanilii szczelnie zamykany słoiczek Przygotowanie: Cukier wsypać do słoiczka. Lasku wanilii rozciąć wzdłuż i przeciąć na pół. Włożyć do słoika, zakręcić i potrząsnąć. Za 2-3 dni cukier powinien być gotowy :) Warto co jakiś czas potrząsnąć słoiczkiem żeby cukier się nie zbrylał. W miarę zużywania zapasu, możemy po prostu dosypywać cukru
Piąty grzech głównyzamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. składniki na piankę budyniową: 5 białek 220 g cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru dodatkowo: 500 g czereśni Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, drylujemy, dzielimy na połówki. wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
Domowy Smak JedzeniaPrawdziwy cukier waniliowy. Niewielkim nakładem pracy możemy go sami wyczarować w swoim domowym zaciszu. Niezastąpiony w domowych wypiekach, słodkościach ale i nie tylko. Serdecznie polecam bo naprawdę warto;) Składniki: 300 gram drobnego białego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Cukier umieścić w słoiczku. Wanilię przeciąć na pół i wydobyć ziarenka, dodać do cukru. Laski wanilii przeciąć na mniejsze
Krakowskie smaki Anisię go bardzo szybko i prosto, nie trzeba piec. Jedyne co to andrut musi chwilę odleżeć w lodówce. Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku Składniki Wafle prostokątne 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 4 czubate łyżki kakao Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku Wykonanie W garnku rozgrzewamy mleko. Dodajemy masło(...)gotujemy aż się rozpuści. Kolejno dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Próbujemy, jeżeli wolicie słodsze desery można dodać więcej cukru. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia. Płyną przestudzoną masą smarujemy wafle od strony drobniejszej kratki. Warstwa po warstwie. Gotowy wafel przykładamy deską i obciążamy delikatnie aby warstwy dobrze się sklepiły. Wstawiamy
Pyza i Surówka