domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:19/132)

Ekstrakt z Wanilii 98

często zastępowany jest sztucznymi, tańszymi zamiennikami. Zrobienie domowego ekstraktu jest bardzo proste i zdecydowanie tańsze od tego ze sklepowych półek. Gwarantowana najwyższa jakość i nieprzeciętny aromat. Razem z domowym cukrem waniliowym stanowią wspaniały duet i doskonale się uzupełniają. Składniki: 250 ml wódki 3-4 łaski wanilii Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż. Nie wydłubujemy nasionek. Rozcięte laski wanilii wkładamy do słoiczka

Made By Mom And Son
MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI 197

radość po wykrojeniu pierwszego kawałka :)) Nieee ma :)) Składniki: 350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce : u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z buraczkami 177

Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie; Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Anioły w kuchni
Waniliowo-biszkoptowa babeczka z mikrofali 195

czas celebrować! Coś bezglutenowego? Nie ma sprawy, dla mnie żaden problem :) Składniki: 2/3 szkl. mąki kukurydzianej 2/3 szkl. mleka 0,5% 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego domowego (jak wspominałam przy  omlecie waniliowym  - przeboleje kupczy) Kilka kropel aromatu waniliowego Migdały do opruszenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w kubeczku, posypać migdałami i wsadzić do mikrofali

Czarnawisienka
Mazurek orzechowy na białkach 232

piany i delikatnie mieszać. Następnie dodać utarte biszkopty, laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem i do mazurka dodać tylko wnętrze laski , z reszty laski wanilii można zrobić domowy cukier waniliowy , wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na natłuszczoną blachę i piec w 170C, przez ok. 40 minut. Czekoladę rozpuścić i polać ostudzony mazurek, ozdobić płatkami migdałów

Apetyczna babeczka
Ciasteczka czekoladowe z melasą 172

konserwantów! Składniki: 22 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 17 dag masła 15 dag cukru, najlepiej brązowego 2 jajka cukier waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek   1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto

Apetyczna babeczka
Mus jabłkowy z miodem 169

Składniki: 3 kg papierówek, 6 łyżek Miodu Wileńskich , 15 g domowego cukru waniliowego , 1 szklanka wody. Przygotowanie:   Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy

Aga w kuchni
Lody z borówką amerykańską 129

lody na bazie żółtek. Lody wyszły rewelacyjne ! Lody z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 350 g borówek amerykańskich  Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Kruchy spód, lekka pianka i borówki 200

spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody kawowe z rodzynkami 145

kręcą i mrożą w maszynce... malinowe love :-) Domowe lody kawowe z rodzynkami Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 70 ml mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej) 2 łyżki rodzynek 30 ml alkoholu ( rumu, wódki, whisky) Dodatkowo 20 ml naparu kawowego ( 1 łyżka kawy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody malinowe 211

pyszne ! No i ten zapach świeżych malin... Poezja :-) Domowe lody malinowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 350 g malin Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody porzeczkowe 146

całkiem zamortyzowała ! A  przede mną kolejne wyzwania :-) Domowe lody porzeczkowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody morelowe 129

lodami. Eksperyment się udał, na pewno będę powtarzać ! Lody morelowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody wiśniowe 136

Następnym razem przetestuję wersję  z wiśniami przetworzonymi. Domowe lody wiśniowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g wiśni + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 425

Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania