domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:23/132)

Muffinki bardzo czekoladowe 116

Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców Muffinki bardzo czekoladowe Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią czekoladę z masłem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, kefir i łyżeczkę cukru waniliowego

Pyza i Surówka
Ciasto Oczy Carycy 131

pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem(...)pieczenia. Na blachę wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Na koniec wszystko przemieszać widelcem. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Budyń ugotować w mleku z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Delikatnie wystudzić, galaretka nie powinna zastygnąć tylko być "tężejąca", inaczej wsiąknie w ciasto. Upieczony czarno-biały

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady 323

wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 40 minut  w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Składniki na krem z białej czekolady : 80 ml mleka 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii) 100 g masła 60 g białej czekolady 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g migdałów Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem i podgrzewamy

Słodkie Przyjemności
Rogaliki drożdżowe 118

font-family:"Calibri","sans-serif";} ½ kg mąki i trochę do podsypywania 1 kostka margaryny (u nas bez dodatku mleka) 4 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) ½ łyżeczki soli 1 żółtko ½ szklanki wody dżem porzeczkowy/wiśniowy/owoce do nadziania rogalików W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże. Margarynę topimy, dodajemy sól, żółtko, cukier, mieszamy z mąką

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 116

jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka  przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowe bezy z kremem czekoladowym 205

lubicie przerobionej czekolady (są i takie osoby) proponowany krem można zastąpić czekoladowym ganaszem.    Składniki : 30 bezików kakaowych - klik Składnik na krem : 200 ml mleka 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii) 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g czekolady 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Przygotowujemy bezy kakaowe - klik . Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy, następnie

Słodkie Przyjemności
Szybkie naleśniki bez mleka 224

Ostatnio to nasz hit śniadaniowy. Dzieciaki za nimi przepadają, starszy lubi z dżemem, młodszy ze słodkim serkiem i cynamonem.  woda mineralna (może być gazowana) żółtko  mąka cukier waniliowy (najlepiej domowy) łyżka oleju rzepakowego Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe - w zależności od ilości, jaką chcemy uzyskać (ja robiłam z ok. 0,5 l. wody, wyszło

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 185

Nie znam smaku prawdziwych gofrow belgijskich,bo nigdy ich nie jadlam.Znam za to ich smak z internetowych przepisow.Slodkie na maksa i z duza iloscia masla,jak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka sezamowe 284

podróży ;D  ~ Ciasteczka Sezamowe ~ Składniki: 2 szklanki sezamu + 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki (u mnie chlebowa typ 750) niecała szklanka cukru purdu 250g masła łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki sezamu + sezam do posypania Miksujemy sezam i olej, tak aby powstało tahini. Wszystkie składniki łącznie z tahini zagniatamy na gładkie ciasto

Kuchenny Skrawek Nieba
Devil's Food Cake 121

wiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy! :)) 50 g gorzkiego kakao dokładnie rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego wymieszana z 1/2 szklanki wody 120 g masła 150 g cukru

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 133

innego naczynia, a do garnka wsypać maliny i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przelać syrop przez sito ugniatając, aby maliny puściły jak najwięcej soku.  Mascrapone utrzeć z cukrem waniliowym (najlepiej domowym) i sokiem z limonki.  Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes

KUCHARNIA
Tarta Drożdżowa z Serem i Jeżynami 146

mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka  ekstraktu waniliowego (ja użyłam domowego)  Dodatkowo: 250 g sera białego 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru jeżyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowy  dżem z czarnej porzeczki(...)domowy  dżem malinowy z miętą   Ser, żółtko, cukier i ekstrakt dobrze zmiksowałam wszystko ze sobą.  KRUSZONKA: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczonego masła Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 168

posiekanej czekolady -85 gram masła -cukier waniliowy (polecam ten domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody i łyżeczką proszku do pieczenia mąki TYP500 -łyżka kakao -1/2 kubka mleka -garść orzechów laskowych i migdałów w moździerzu zgniecionych Czekoladę z masłem i cukrem waniliowym topimy w rondelku, dodajemy skórę pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia

BaRepas
Domowy cukier waniliowy 113

Drodzy Czytelnicy! Jak pewnie zauważyliście bardzo często do swoich wypieków dodaję cukier waniliowy. Taki prawdziwy, domowy, który sama robię. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ znów zrobiło się głośno o cukrze „waniliNowym”, który to jest mylony z cukrem waniliowym. Niestety, czołowi producenci jak zwykle chcąc zaoszczędzić na produkcji cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią, zaczęli używać waniliny. Wanilina to organiczny związek chemiczny stosowany

MyCookBook.pl
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy 211

wielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy, kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe . Domowy budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci. Ja na swój deser wybrałam budyń waniliowo-cynamonowy(...)okresie jesienno-zimowym cynamon gości u nas niemal codziennie. Domowy budyń waniliowo-cynamonowy Składniki (na jedną porcję) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżki cukru ½ łyżki cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 1 szklanka mleka 2 żółtka Domowy budyń waniliowo-cynamonowy Wykonanie W rondelku, ale nie na gazie, mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Do wymieszanych składników suchych dodajemy

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania