świeżych pokruszonych drożdży 100 g topionego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy(...)odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i cynamon i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni
Kulinarne przygody GatityCukier waniliowy to nie to samo co cukier wanilinowy, który jest ogólnie dostępny w sklepach i żadko kiedy dokładnie czytamy napis na opakowaniu a tym bardziej
Magiczny Garnekworeczki) mleko niecały 1 l sól 0,5 łyżeczki jabłka 4 szt masło 1/4 kostki plus do wysmarowania naczynia śmietana ukwaszona 250 ml cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego) cukier puder 2 łyżki cynamon cukier 2 łyżki cytryna - pół wyciśniętej SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiam mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję(...)czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami - rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - nagrzewam piekarnik do 180 stopni - smaruję masłem naczynie w którym będę zapiekała nasz ryż - układam ryż na to jabłka kolejną
Basia w kuchniżółtka osobno) 2 łyżki mleka 0,5 % (ew. 1,5% lub sojowe - będzie troszkę lżej) 3 łyżki mąki pełnoziarnistej Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżka domowego (okej - kupczy też przeboleje) cukru waniliowego Mały danio waniliowy Olej kokosowy (ew. jakiś inny roślinny) Przygotowanie: Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie miksowania dodawać stopniowo: żółtka, mleko, aromat
Czarnawisienkaprzysmak w sam raz na piknik. Składniki: 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych 2 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pół na pół z pszenną pełnoziarnistą) 1/2 szklanki cukru (ja dałam domowy waniliowy) 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 tabliczki czekolady posiekanej w drobną kostkę 1 łyżeczka sody 200g stopionego masła Sposób przygotowania: Składniki umieszczamy w misie miksera, mieszamy i dodajemy stopniowo rozpuszczone
Wielki apetytsposób w te gorące dni, wyregulować poziom elektrolitów w naszym organizmie. Lekka pianka owocowo-serowa Składniki: 250 g serka ricotta( lub innego kremowego) 125 g jogurtu waniliowego 4 łyżki domowego cukru z wanilią 2 listki żelatyny( każdy po 2 g) Mus z melona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta
Mia Cucina Sofietateż przyjdzie okazja innym razem. Składniki : 300 g maki, 100g cukru, 3 jajka, Pół szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao Łyżka cukru waniliowego (najlepiej taki domowy ) 100 ml mleka. Przygotowanie: W misce wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy olej, jajka i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy
cookplowoce Składniki na wersję z budyniem kupowanym: saszetka budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem pół litra mleka szklanka malin szklanka jeżyn Składniki na wersję z budyniem domowym: pół litra mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko 4 łyżki mąki ziemniaczanej połowa laski wanilii 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) szklanka malin szklanka jeżyn Wykonanie wersji z budyniem sklepowym: Postępujemy wg instrukcji(...)Polecam dawać 3/4 łyżki budyniu przeplatając go na zmianę warstwą owoców. Wykonanie wersji z budyniem domowym: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wyskrobując z niej pestki. Pestki wanilii, wraz z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i żółtkiem dodajemy do odlanej (zimnej) części mleka. Porządnie mieszamy - szczególnie żółtko. Pustą laskę wanilii dodajemy natomiast
Mania Wypiekaniadomowe wypieki. Tak samo jest z cukrem waniliowym. Bardzo prosto go się robi, a jest o wiele lepszy od tego kupnego. Tym bardziej, że ten kupny to jest cukier wanilinowy , a nie waniliowy . Produkowany jest on na bazie syntetycznej waniliny, którą pozyskuje się przez rozkład ligniny (jeden z podstawowych składników drewna). Więc tym bardziej Was zachęcam do zrobienia własnego cukru
Aga w kuchniświeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru(...)ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę do większego naczynia, dodajemy suszone drożdże i 2 łyżki cukru – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Do pozostałego mleka dodajemy masło, lekko podgrzewamy w mikrofali. Dodajemy cukier oraz żółtka
mojewypiekiinietylkopoezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**) 2 cukry waniliowe 3 łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec
Smakowy Rajdzieciństwa Kangus'y. Tym razem zdecydowałam podać je z domowym masłem orzechowym i posypać orzeszkami :) Składniki: 4 łyżki płatków orkiszowych ok 250 ml mleka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka domowego masła orzechowego kilka orzeszków ziemnych Płatki umieścić w garnku i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. W międzyczasie w filiżance rozmieszać łyżkę proszku budyniowego
Chocolate Muffin Blogmasła 3 łyżeczki kakao Masa jaglana: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku 250 g mascarpone 1 opakowanie serka jogurtowego Almette 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka domowej esencji waniliowej 1/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny Mus śliwkowy: 500 g dojrzałych śliwek węgierek 1/2 łyżeczki kardamonu 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki
Kulinarne przygody Gatitypszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 słoik konfitury morelowej Nasze Domowe 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Zimne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć
Ala piecze i gotujekruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem(...)cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki ze śliwką czy w końcu precle z cynamonem! W książce znajdziemy też rozdział dla alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą
Plate of Joy