domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:23/132)

Sól waniliowa 132

O cukrze waniliowym słyszał każdy, ale o soli waniliowej… przyznam, że ja też nie. Tym razem zainspirował mnie Gordon Ramsay. Ciekawość… i nie tylko, skłoniła mnie

mojewypiekiinietylko
Domowy cukier waniliowy 119

jest syntetycznie i stosowana w przemyśle spożywczym właśnie jako składnik aromatyczny cukru wanilinowego. Tak więc to co kupujesz często jako „cukier waniliowy” z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego." (źródło: http://www.zajadam.pl/opinie-testy/cukier-waniliowy-czy-wanilinowy) A przecież tak łatwo możemy przyrządzić domowy zapas PRAWDZIWEGO, aromatycznego CUKRU(...)WANILIOWEGO :) Składniki: 0,5 kg drobnego cukru 2 laski wanilii szczelnie zamykany słoiczek Przygotowanie: Cukier wsypać do słoiczka. Lasku wanilii rozciąć wzdłuż i przeciąć na pół. Włożyć do słoika, zakręcić i potrząsnąć. Za 2-3 dni cukier powinien być gotowy :) Warto co jakiś czas potrząsnąć słoiczkiem żeby cukier się nie zbrylał. W miarę zużywania zapasu, możemy po prostu dosypywać cukru

Piąty grzech główny
delikatne ciasto z czereśniami i budyniową pianką 410

zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. składniki na piankę budyniową: 5 białek 220 g cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru dodatkowo: 500 g czereśni Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, drylujemy, dzielimy na połówki. wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Cukier waniliowy- domowy 102

Prawdziwy cukier waniliowy. Niewielkim nakładem pracy możemy go sami wyczarować w swoim domowym zaciszu. Niezastąpiony w domowych wypiekach, słodkościach ale i nie tylko. Serdecznie polecam bo naprawdę warto;) Składniki:  300 gram drobnego białego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Cukier umieścić w słoiczku. Wanilię przeciąć na pół i wydobyć ziarenka, dodać do cukru. Laski wanilii przeciąć na mniejsze

Krakowskie smaki Ani
Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku 550

się go bardzo szybko i prosto, nie trzeba piec. Jedyne co to andrut musi chwilę odleżeć w lodówce. Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku Składniki Wafle prostokątne 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 4 czubate łyżki kakao Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku Wykonanie W garnku rozgrzewamy mleko. Dodajemy masło(...)gotujemy aż się rozpuści. Kolejno dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Próbujemy, jeżeli wolicie słodsze desery można dodać więcej cukru. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia. Płyną przestudzoną masą smarujemy wafle od strony drobniejszej kratki. Warstwa po warstwie. Gotowy wafel przykładamy deską i obciążamy delikatnie aby warstwy dobrze się sklepiły. Wstawiamy

Pyza i Surówka
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 106

świeżych pokruszonych drożdży 100 g topionego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy(...)odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i cynamon i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach  25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni

Kulinarne przygody Gatity
Cukier waniliowy 97

Cukier waniliowy to nie to samo co cukier wanilinowy, który jest ogólnie dostępny w sklepach i żadko kiedy dokładnie czytamy napis na opakowaniu a tym bardziej

Magiczny Garnek
Ryż zapiekany z jabłkami 262

woreczki) mleko niecały  1 l sól 0,5 łyżeczki jabłka 4 szt  masło 1/4 kostki plus do wysmarowania naczynia śmietana ukwaszona 250 ml cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego) cukier puder 2 łyżki  cynamon  cukier 2 łyżki  cytryna - pół wyciśniętej   SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiam mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję(...)czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami - rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - nagrzewam piekarnik do 180 stopni - smaruję masłem naczynie w którym będę zapiekała nasz ryż - układam ryż na to jabłka kolejną

Basia w kuchni
Mocno waniliowy omlet biszkoptowy 210

żółtka osobno) 2 łyżki mleka 0,5 % (ew. 1,5% lub sojowe - będzie troszkę lżej) 3 łyżki mąki pełnoziarnistej  Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżka domowego  (okej - kupczy też przeboleje) cukru waniliowego Mały danio waniliowy Olej kokosowy (ew. jakiś inny roślinny) Przygotowanie: Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie miksowania dodawać stopniowo: żółtka, mleko, aromat

Czarnawisienka
Zdrowe ciasteczka 155

przysmak w sam raz na piknik. Składniki: 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych 2 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pół na pół z pszenną pełnoziarnistą) 1/2 szklanki cukru (ja dałam domowy waniliowy) 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 tabliczki czekolady posiekanej w drobną kostkę 1 łyżeczka sody 200g stopionego masła Sposób przygotowania: Składniki umieszczamy w misie miksera, mieszamy i dodajemy stopniowo rozpuszczone

Wielki apetyt
Lekka pianka owocowo-serowa 173

sposób w te gorące dni, wyregulować poziom elektrolitów w naszym organizmie.   Lekka pianka owocowo-serowa Składniki: 250 g serka ricotta( lub innego kremowego) 125 g jogurtu waniliowego 4 łyżki domowego cukru z wanilią 2 listki żelatyny( każdy po 2 g) Mus z melona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta

Mia Cucina Sofieta
Murzynek 175

też przyjdzie okazja innym razem. Składniki : 300 g maki, 100g cukru, 3 jajka, Pół szklanki oleju,  łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao Łyżka cukru waniliowego (najlepiej taki domowy ) 100 ml mleka. Przygotowanie: W misce wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy olej, jajka i mleko.  Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy

cookpl
Deser budyniowy z malinami i jeżynami 207

owoce Składniki na wersję z budyniem kupowanym: saszetka budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem pół litra mleka szklanka malin szklanka jeżyn Składniki na wersję z budyniem domowym: pół litra mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko 4 łyżki mąki ziemniaczanej połowa laski wanilii 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) szklanka malin szklanka jeżyn Wykonanie wersji z budyniem sklepowym: Postępujemy wg instrukcji(...)Polecam dawać 3/4 łyżki budyniu przeplatając go na zmianę warstwą owoców.  Wykonanie wersji z budyniem domowym:   Odlać pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wyskrobując z niej pestki. Pestki wanilii, wraz z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i żółtkiem dodajemy do odlanej (zimnej) części mleka. Porządnie mieszamy - szczególnie żółtko. Pustą laskę wanilii dodajemy natomiast

Mania Wypiekania
Cukier waniliowy 123

domowe wypieki. Tak samo jest z cukrem waniliowym. Bardzo prosto go się robi, a jest o wiele lepszy od tego kupnego. Tym bardziej, że ten kupny to jest cukier wanilinowy , a nie waniliowy . Produkowany jest on na bazie syntetycznej waniliny, którą pozyskuje się przez rozkład ligniny (jeden z podstawowych składników drewna). Więc tym bardziej Was zachęcam do zrobienia własnego cukru

Aga w kuchni
Zakręcone drożdżówki z białym serem 563

świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru(...)ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny)   Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę do większego naczynia, dodajemy suszone drożdże i 2 łyżki cukru – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Do pozostałego mleka dodajemy masło, lekko podgrzewamy w mikrofali. Dodajemy cukier oraz żółtka

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania