być pełnoziarniste) 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki śmietany 12% (może być jogurt naturalny) 1 łyżka domowej konfitury z dyni i jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko solidna szczypta cynamonu garść drobnych rodzynek Przygotowanie: Składniki suche (mąka, płatki, cukry, proszek do pieczenia, cynamon) mieszamy
Kuchnia po mojemuoczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu Masa czekoladowa: 100 g czekolady 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany
Kulinarne przygody Gatitybrzegi). Odstawiamy do przestygnięcia. Z resztek ciasta możemy przygotować paski na kratownicę. Składniki na wypełnienie: - 300 gram miękkiego masła - 275 gram cukru pudru - 3 jajka - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 300 gram zmielonych migdałów - 3 łyżki mąki pszennej - domowy dżem truskawkowy - dżem morelowy Przygotowanie wypełnienia: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy
Życie zamknięte w smakułyżeczki cukru waniliowego 1 -1,5 szklanki mleka 2 jajka 3-4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżeczki dżemu - ja użyłam domowej konfitury ze śliwek mirabelek olej Jajka rozmieszać w mleku. Dodać skórkę startą z pomarańczy, cukier waniliowy oraz cynamon. Dobrze wymieszać. Bagietkę lub bułkę pokroić w kromki. Namoczyć w mleku z przyprawami. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać
KUCHARNIAłyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Masa czekoladowa: 100 g czekolady 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta
Kulinarne przygody Gatityżółtka 80 g cukru 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki (ja użyłam domowego ekstraktu, przepis w linku) Wykonanie: Do rondelka wlałam śmietanę, mleko i wsypałam cukier. Mocno podgrzałam do rozpuszczenia się cukru. Nie wolno zagotować mieszanki. Zestawiłam z ognia. Żółtka ubiłam mikserem do białości i wlałam do rondelka(...)powinna przypominać konsystencję rzadkiego kisielu. Tu też nie możemy doprowadzić do zagotowania, bo mieszanka się zważy! Kiedy uzyskałam już konsystencję rzadkiego kisielu, rondel zestawiłam z ognia, wlałam ekstrakt waniliowy, wrzuciłam połamaną na kosteczki czekoladę i mieszałam do czasu jej rozpuszczenia. Zawartość rondelka schłodziłam najpierw w komorze zlewu wypełnionej zimną wodą, a następnie wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano
Blondynka Gotujestopni. Białka ubijam na sztywną pianę uważając, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier, intensywnie ubijając po każdym dodaniu cukru do białek. Na końcu wlewam sok z cytryny, aromat waniliowy, wsypuję mąkę. Delikatnie łączę. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 23 cm. Łyżką rozsmarowuję masę na wyrysowanym polu. Wstawiam do nagrzanego pieca, piekę(...)brązowieć, zmniejszyć temperaturę i przykryć bezę folią aluminiową. Studzę chwile w piekarniku, następnie na kratce do całkowitego wychłodzenia. krem: 500 ml mleka orzechowego domowej roboty 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 1/2 szklanki cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżka soku z cytryny Mleko zagotowuję, uprzednio mieszając je z cukrem, mąką, ekstraktem i sokiem z cytryny. Krem będzie o konsystencji lekkiego budyniu. Dodając
W kuchni Karmel-itkimiałam domową wiśniówkę na spirytusie dosyć mocną więc dodałam zamiast spirytusu) sok i skórka z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu) konfitura do nadziewania cukier puder lukier (1 szklanka cukru pudru zmiksowana z 3 łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru ( jeśli używamy świeżych(...)mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem, na koniec dodać spirytus, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
Blondynka Gotujeciecierzycy 180g masła bez laktozy * 1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu kilka kropel ekstraktu waniliowego masa: 300g migdałów (u mnie płatki) 320 ml mleka kokosowego domowej roboty ** 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Winiary *** 1/3 szklanki ksylitolu kilka kropel aromatu śmietankowego Migdały zalewam wrzątkiem i zostawiam na 3 godziny, by zmiękły. Następnie odcedzam(...)kokosowe, cukier, aromat. Delikatnie łączę z proszkiem budyniowym i odstawiam na bok. W tym czasie przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika
W kuchni Karmel-itkilubimy domowe ciasta, to wiedzą chyba wszyscy..., że nie jadamy sklepowych słodyczy to też... U nas w domu prawie zawsze znajdzie się coś ze zdrowych, domowych słodkości. Takich rarytasów nie może zabraknąć również na wyjazdach wakacyjnych lub jak w tym roku (dzięki cudownej pogodzie) powakacyjnych weekendach. Te babeczki sprawdziły się u nas idealnie. Przygotowane w międzyczasie (dosłownie między pakowaniem(...)mielonych migdałów (bez skórek) - 110g ksylitolu lub cukru - 1 jajko - 2 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu greckiego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - szczypta soli - skórka otarta z 1 sparzonej cytryny - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 2 garści jeżyn lub innych dowolnych owoców (dałam jeżyny i maliny) Miękkie masło
Smaczne Zdrowemasy makowej domowej roboty Dodatkowo: roztrzepane jajko Wykonanie: Mąkę wraz z solą przesiać do dużej miski. Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce i pozastawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i starannie
MyCookBook.plżółtko domowy cukier z wanilią do smaku garść jagód (mogą być mrożone) Dodatkowo: kruszonka Słowo kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę zagarniając(...)mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto
Blondynka Gotujełyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu Nadzienie serowe: 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g) 1 żółtko domowy cukier z wanilią do smaku Nadzienie porzeczkowe: Dżem z Czarnej Porzeczki ( u mnie(...)domowy w nazwie macie ukryty link do przepisu ) Dodatkowo: lukier cukier perlisty kruszonka Zarówno słowo lukier i kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem
Blondynka Gotujeśrednicy 21 cm Składniki: na sernik: 750 g sera na sernik 5 jajek 200 g masła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową: 350 ml śmietanki kremówki 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami łyżka żelatyny Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli nie polecam zrobić samemu cukier waniliowy nie dość, że wychodzi taniej to jeszcze mamy cudowny aromat bez chemii i możemy go dodać ile będziemy chcieli. Ja już zgromadziłam zapasy lasek wanilii, w Lidlu można je kupić za bardzo przystępną cenę. Zapraszam... Stopień trudności prosty przechowywać w suchym miejscu Skala smaku 10/10 domowej wanilii do wypieków dodaję
Kubki smaku