żytnich 50 g otrębów pszennych 50 g ziaren słonecznika 3/4 szklanki pure z pieczonej dyni 50 g siemienia lnianego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 30 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych Wykonanie: W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz bakalii, w drugiej mieszamy
Kulinarne przygody Gatitybudyń jest bardzo łatwo przygotować, a wiesz co jesz :) . Dla kogo: dla lubiących domowe desery dla tych, którzy jeszcze nigdy nie jedli domowego budyniu dla kochających wanilię Składniki pół litra mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko 4 łyżki mąki ziemniaczanej połowa laski wanilii 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Laskę wanilii
Mania Wypiekaniasklepach coraz częściej można dostać cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, ale najczęściej spotykamy sztuczny cukier wanilinowy , a nie waniliowy . Niestety… jest to cukier z dodatkiem syntetycznego aromatu. Polecam Wam przygotowanie domowego i pachnącego prawdziwą wanilią cukru, idealnego do różnych ciast, deserów i napojów. Zamiast białego cukru możecie użyć np. trzcinowego lub przygotować oba Składniki: 2 szklanki cukru 2 laski
Oryginalny smakananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa) 240 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka maku 0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej 2 jaja 125 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Spód okrągłej formy o średnicy(...)formy. Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta). Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem. W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Do mokrych składników wsypać suche
Moja DelicjaDOMOWY SOS KARMELOWY Składniki: KARMEL: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki wody SOS: domowy karmel 3/4 szklanki śmietany 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji waniliowej lub śmietankowej (opcjonalnie) 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) Przygotowanie: Zrób karmel: w średnim garnuszku połącz cukier i wodę, rozpuść na średnim ogniu. NIE MIESZAJ! Możesz delikatnie ruszać garnuszkiem co jakiś
Gotowanie to kochaniezmieniam, coś dokładam, coś zabieram :) Składniki na ok.10 szt.: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 250 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego NADZIENIE: 1 puszka masy makowej z bakaliami (800 g) 2 białka Białka ubiłam na sztywną pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę
Blondynka GotujeSkładniki: Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez
Ciastka - domowe słodkości1,5 kg jabłek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy4 woreczki ryżu1 łyżeczka cynamonu1 szklanka słodkiej śmietanki1,3 kostki masłaRyż z jabłkami
Świat Domowej Kuchnipoezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Twaróg: 400 g tłustego lub półtłustego twarogu 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka masła ok. 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy ok. 400 g jagód
Słodka Stronabułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko
Moja DelicjaSkładniki: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 5 kropli, kakao 4 łyżki, mleko 3,2% 150 ml, olej rzepakowy 150 ml, jajka 4
W Mojej Kuchni Lubięciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence. ..Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Białka ubić
Moje domowe kucharzenieJesień zapasem, święta tuż tuż, więć najwyższy czas żeby uzupełnić domową spiżarnię, o niezbędnę w tym okresie, ekstrakty oraz aromatyzowane cukry do wypieków . Nie wyobrażam sobie jesienno- zimowych wypieków bez korzennych przypraw i domowych ekstraktów - w szczególności waniliowego, pomarańczowego i cytrynowego. Są rewelacyjnie, bardzo intensywne i nadają wypiekom wspaniałego aromatu. A co najważniejsze są naturalne ! Proporcje do ekstraktów są podane
DefinicjaSmakużeby powstały lody marmurkowe. Następnym razem na pewno wypróbuję i takie Zapraszam na pyszne i puszyste domowe lody waniliowe Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania Składniki: 5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu)/ u mnie pół łyżeczki pasty waniliowej Jajka należy przelać wrzątkiem. Białka oddzielić(...)cukru, białka ubić z 1/3 cukru i śmietanę ubić z 1/3 cukru. Wszystkie trzy masy wymieszać delikatnie łyżką i dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii/aromat lub pastę waniliową. Lody waniliowe przelać do pojemnika na żywność- z pokrywką- zamknąć i wstawić do zamrażarki na minimum 12 h. Smacznego Post Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plróżana konfitura nadaje im klasy, elegancji i naprawdę wyjątkowego smaku. Najlepsze Domowe Pączki - Składniki (ok. 20 dużych pączków ) : Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody(...)pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7 żółtek wraz z cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk
Słodka Strona