Składniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki
Ciastka - domowe słodkości600 ml mleka 1 torebeczka białego ryżu 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem na 500 ml mlekacynamonmus jabłkowyUgotować ryż. Wystudzić. Przyrządzić budyń wg instrukcji na
Świat Domowej Kuchnimąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej żółtko Lukier owocowy : 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika) 4 łyżeczki cukru pudru Ucierać razem aż powstanie gęsta, szklista masa Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i sól. Wymieszać do całkowitego połączenia składników. Odstawić na 10 - 15 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką(...)Odstawić na ok. godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie, połowę mleka zagotować z cukrem, wyskrobanym nożem wnętrzem laski wanilii, cukrem waniliowym lub ekstraktem. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkiem. Energicznie mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić
Maślane ciasteczkosera twarogowego chudego z Lidla, 500 gr sera mascarpone ) 1/2 szklanki cukru brązowego albo może być zwykły biały 4 duże jajka (rozmiar L) 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej Polewa: 150 gr chałwy waniliowej 250 gr sera mascarpone'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 23 cm: Spód: 250-300 gr chałwy domowej lub 250 – 300 gr maślanych ciasteczek zblendowanych(...)szklanki cukru brązowego albo może być zwykły biały 4 duże jajka (rozmiar L) 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii ewentualnie całe opakowanie cukru wanilinowego Polewa: 150 gr chałwy waniliowej 250 gr sera mascarpone Tortownicę wysmarować tłuszczem. Chałwę pokruszyć, wyłożyć dno tortownicy. Przygotować masę sernikową: Ser umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, tylko do momentu
moj przepis naSkładniki ( dla 2 osób): 2 spore, dojrzałe figi 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) 2 łyżeczki konfitury z malin (najsmaczniejsza byłaby domowa) 2 łyżeczki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki śmietanki 30% Odrobina cukru z prawdziwą wanilią Kilka listków tymianku - opcjonalnie Sos: ¼ szklanki śmietanki 2 łyżeczki posiekanej mięty Pół łyżeczki miodu
Symfonia Smakówłyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - odrobina wody różanej (opcjonalnie, ale warto) Masa serowa: - 2 kg tłustego twarogu (u mnie domowy) - 380g cukru pudru - 200ml śmietany kremówki - 200g miękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko
mojewypiekiinietylkooleju roślinnego/lub 200 g roztopionego i przestudzonego masła roślinnego 3 płaskie łyżeczki cukru Masa serowa: 500 g serka wegańskiego (przepis na domowej roboty znajdziecie znajdziecie tu ) 50 -100 g cukru 1 średni banan opakowanie budyniu waniliowego (lub 2 łyżki maki ziemniaczanej+ 1 łyżka cukru waniliowego) Warstwa jabłkowa: około 1 kg jabłek (waga ze skórką i „wnętrznościami
greenscarfczekoladę! Nawet przywiozłam sobie ją do Polski :) I kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane
breakfast of dreamsmusem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka 2% 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżeczki masła Muś żurawinowy: 1 szklanka mrożonej żurawiny 5 łyżek cukru Wykonanie: Żurawinę wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę wody i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż żurawina będzie miękka. Trwa
Kulinarne przygody Gatitykukurydzianej 300 g mąki pszennej 3 jajka 300 ml wody gazowanej 250 ml serwatki z mleka krowiego szczypta cynamonu 2 łyżki ekstraktu waniliowego 2 łyżki oliwy 100 g malin 400 g twarogu domowego śmietana 18-22% cukier puder do posyania Sposób przygotowania: Obie mąki i jaja wrzucamy do miski. Dodajemy serwatkę, ekstrakt, cynamon i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach
Słodkie Przyjemnościtego serek homogenizowany zrobiłam domowym sposobem pisałam o tym ( tu klik ) SKŁADNIKI: ( porcja na ok 7 dużych pucharków) 500 g serka waniliowego (użyłam domowego serka klik jak go zrobić ) 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 100 gram płatków kukurydzianych 1 nutella 230 gram 1 galaretkę (użyłam pomarańczowej) owoce - użyłam
Basia w kuchniNajlepszy i najsmaczniejszy domowej roboty likier o nazwie Ajerkoniak Ajerkoniak SKŁADNIKI: żółtka 6 szt cukier 250 g cukier waniliowy 1 torebka mała mleko skondensowane 0,5 puszki spirytus-0,5 szkl PRZYGOTOWANIE: Żółtka, cukier, mleko skondensowane, cukier waniliowy zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać po trochu spirytus. Można pić następnego dnia, ale czym dłużej stoi tym jest lepszy (function
Kuchnia DanusiBiszkopt z 4 - 5 jajek, upieczony w tortownicy, wg. dowolnego przepisu. Masa malinowa: 4 szklanki soku malinowego lub malin w soku własnym domowej roboty ( w razie potrzeby rozcieńczyć wodą) ½ szklanki cukru ( lub wg uznania) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie i wlać do wrzątku. Chwilę pogotować. Ciepłą masę wyłożyć
Praktyczna plłyżeczka cynamonu Masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Galaretka: 500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej też się nada) 3 łyżki żelatyny 1 duże jabłko Spód Ciastka maślane drobno(...)jabłka kroimy na cienkie płatki, posypujemy cynamonem i podsmażamy na patelni z roztopionym masłem aż się zarumienią. Studzimy i wykładamy na spód. Masa Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do masy serowej i wszystko szybko zmiksować - można dodawać ciepłą żelatynę, z masą nie stanie się nic. Nie miksować
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, ser biały 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, rodzynki 100 gram, biszkopty okrągłe 150 gram
W Mojej Kuchni Lubię