cukru waniliowego 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) 250 ml wódki (wedle uznania ilość wódki można zwiększyć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę (miksować 3-4 minuty na najwyższych obrotach). Następnie stopniowo wlewać mleko skondensowane, zmniejszyć obroty na średnie i dalej miksować
Kulinarne Przebojeprzechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego
Moja Delicjaryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao naturalnego 80 g gorzkiej czekolady 100 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej z alkoholem do przełożenia: 150 g dżemu morelowego na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli
Mia Cucina Sofietałyżka zimnej wody 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 2 budynie śmietankowe bez cukru 120 ml oleju 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy
Kulinarne przygody Gatitymasła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty lub sera z wiaderka 150ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej mus truskawkowy ok. 20 słodkich truskawek 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
DefinicjaSmakuwięcej) 5 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek mleka kolorowa posypka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy(...)grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy za złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto: 400 g mąki pszennej 550 40 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 75 g cukru 135 ml letniego mleka 1 łyżka domowej esencji waniliowej 50 g roztopionego masła 2 jajka Nadzienie: 170 g brązowego cukru 60 roztopionego masła 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Polewa
Kulinarne przygody Gatityupiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne. Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek)750 g mąki pszennej350 ml mleka120 g masła (rozpuszczonego)40 g świeżych drożdży150 g cukru (lub mniej)cukier waniliowyszczypta soliKruszonka:4 łyżki mąki2 łyżki cukru3 łyżki masłacukier waniliowyok. 200-300 g truskawekodrobina mlekaDomowe Drożdżówki(...)cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h).Truskawki kroimy na połówki. Po tym czasie z ciasta formujemy krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki wykładamy truskawki.Kruszonka:Mąkę, cukier, cukier waniliowy
Słodka StronaSkładniki kremu budyniowego (Creme patissiere): 250 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy
Moja Delicjatruskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże(...)nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) Dodać płaską łyżkę śmietany, krótko zmiksować w malakserze (tylko do rozmieszania śmietany), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno
Moja Delicjastarta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy
Kulinarne przygody Gatitymleczny smak przełamałam morelową konfiturą od Nasze Domowe . Biszkopt: 6 jajek L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Masa: 2 szklanki mleka w proszku 200g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka konfitura morelowa, u mnie(...)najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części. 3. Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy do zawrzenia i studzimy. Ucieramy mikserem masło, dodajemy stopniowo mleko z cukrem a następnie mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 4. Blat ciasta smarujemy konfiturą
Szefowa kuchnimąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 160 g cukru 2 jajka 170 ml mleka 120 ml oleju Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2 łyżki cukru Ugotować budyń i lekko ostudzić. Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre(...)foremek włożyć ok 1 cm ciasta na to po kopiastej łyżeczce budyniu, pokryć resztą ciasta... Piec 25-30 minut w 190 stopniach. Można przyrządzić też domowy budyń waniliowy: litr mleka 20 dkg cukru laska wanilii lub cukier waniliowy -3 żółtka 10 dkg mąki ziemniaczanej Wanilię rozkroić, ziarenka wrzucić do 3/4 litra mleka z cukrem, podgrzać. Żółtka roztrzepać z mąką
Pelusiowa KuchniaAbsolutny must have każdego sezonu jagodowego. Składniki: SPÓD: 150g herbatników kakaowych 50g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 250 g jagód POLEWA: 200g śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru
Cakes By KejtSkładniki: 1 łyżka cukru waniliowego 3 / 4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 - 2 łyżeczek kakao 1 szklanka mąki 4 jajka
Ciastka - domowe słodkościżytnich 2 duże jabłka 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka soli morskiej 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem ze skórką. Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy otręby
Kulinarne przygody Gatity