ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4 łyżki) 4 jaja wiejskie 330 g cukru 250 g oleju słonecznikowego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego ponadto: 600 g truskawek cukier puder do posypania Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do naczynia wlewamy kefir, olej
Domowy Smak Jedzeniamąki pełnoziarnistej/razowej 200 g rodzynek 100 g słonecznika łuskanego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny
Czarnawisienkadomowym ciachem z śliweczkami. Ciasto jest przepyszne, wprost rozpływa się w ustach i naprawdę długo pozostaje świeże. Piekłam je we wtorek a dzisiaj nadal smakuje jak zaraz po wyjęciu z piekarnika. U mnie śliwki węgierki zagościły w towarzystwie malinek. Przepyszne, polecam bardzo ;) Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 80 g cukru 2 łyżki cukru(...)waniliowego szczypta soli 2 jajka 150 ml ciepłego mleka 100 g masła opakowanie drożdży instant Wykonanie: Drożdże instant wymieszać z przesianą mąką. Dodać cukier, sól oraz cukier waniliowy. Mleko wraz z masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać. Ciepłe mleko wraz z roztopionym masłem dodać do mąki, wymieszać. Na sam koniec wybić jaja. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i elastyczne
Krakowskie smaki Anipowtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody Gatitymniejszej formie. Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 szklanka jogurtu 30 g oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g truskawek mąka ziemniaczana Wykonanie: Najlepiej, aby wszystkie składniki
Kulinarne przygody Gatityłyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 35 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Farsz: 1 spore jabłko cynamon mielony kardamon brązowy cukier trzcinowy jajko do malowania rogalików Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru
Kulinarne przygody GatityWARSTWA: 1 op. śmietany roślinnej Milla 200g twarogu sernikowego 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wrzątku ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 op. sezamków Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, ostudzić i odstawić do "prawie stężenia". Dosypać do galaretek borówki, wymieszać, wlać 4/5 całości do szklanek
Cakes By Kejtsame w sobie są wystarczająco słodkie i nie potrzebują dodatkowej słodyczy :) SKŁADNIKI (6 niedużych placuszków) 2 jajka 2 czubate łyżki mąki owsianej 2 płaskie łyżki ksylitolu/ stewii/ cukru 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 3-4 łyżki borówek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy ksylitol i wciąż ubijamy. Na koniec dodajemy po jednym żółtku
DefinicjaSmakukeksówka) 3 dowolne galaretki w różnych kolorach ( u mnie czarna porzeczka, agrest i owoce leśne) 350-400g jogurtu naturalnego 2,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego/ 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody i wylewamy do dość płaskich pojemników (wykorzystałam przykrywki od naczyń żaroodpornych) i odstawiamy
DefinicjaSmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta GotujeCzas przygotowania: 25 minut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta, 200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego, 2 jajka , 2 łyżki nasion chia , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi
SzczyptaSmaQWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam dużą drożdżówkę z dodatkiem rodzynek i kandyzowanego ananasa. Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie w środku
Marta Gotujeroztopionego masła Na masę 600 g twarogu dwukrotnie zmielonego 250 ml kwaśniej śmietany 18 % 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 3/4 szklanki cukru Na wierzch 60 g czekoladowych ciasteczek 1 łyżeczka kakao cukier puder Wykonanie: Ciasteczka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło i kakao. Wszystko dokładnie
Kulinarne przygody GatityUwielbiam domowe,maślane wypieki,więc postanowiłam przygotować pyszną chałkę dla moich dzieci. Wyszła cudowna,pachnąca i puszysta.Przepis wyszperałam na blogu Margarytki i po małych zmianach trafił do mnie na blog.Fantastycznie smakuje jeszcze ciepła z samym masełkiem. Składniki: 540 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis(...)domowy znajdziesz tu ) 100 g roztopionego masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka w proszku jajko żółtko białko do posmarowania wierzchu 1/2 łyżeczki soli cukier perlisty Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( w zimie używam do tego celu rozgrzanej mikrofalówki). Przesianą mąkę wymieszać z cukrem,esencją waniliową
Wielki apetyt