cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść(...)Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek
w mojej kuchniwyjątkowym smaku i aromacie - idealne na letnie dni. Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Składniki: 300 ml kremówki 250 ml mleka 6 żółtek 2/3 szklanki cukru laska wanilii Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem do jego rozpuszczenia. Żółtka ucieramy, a następnie dodajemy do mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia (nie doprowadzamy do wrzenia
Słodka StronaSkładniki: 500 g mąki 30 g drożdży 100 ml letniego mleka 1/2 szklani cukru szczypta soli 2 jajka 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut
Kulinarne przygody GatitySpróbowałam mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie. Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy , później padło na cappuccino czy też granolę . O przetworach już nie wspominam :-). Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie
Pora coś zjeśćsera białego 100 gr kaszy jaglanej ugotowanej jeżeli brak można zastąpić serem białym 30 gr miękkiego masła 1 żółtko 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4-1/2 szklanki cukru (u mnie domowy waniliowy) Wszystkie składniki rozgnieść i wymieszać dokładnie w misce widelcem, do dokładnego połączenia. Kruszonka: 60 gr mąki razowej 60 gr roztopionego masła 50 gr cukru Ponadto: 1 białko do posmarowania bułeczek
moj przepis naO cukrze waniliowym słyszał każdy, ale o soli waniliowej… przyznam, że ja też nie. Tym razem zainspirował mnie Gordon Ramsay. Ciekawość… i nie tylko, skłoniła mnie
mojewypiekiinietylkojest syntetycznie i stosowana w przemyśle spożywczym właśnie jako składnik aromatyczny cukru wanilinowego. Tak więc to co kupujesz często jako „cukier waniliowy” z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego." (źródło: http://www.zajadam.pl/opinie-testy/cukier-waniliowy-czy-wanilinowy) A przecież tak łatwo możemy przyrządzić domowy zapas PRAWDZIWEGO, aromatycznego CUKRU(...)WANILIOWEGO :) Składniki: 0,5 kg drobnego cukru 2 laski wanilii szczelnie zamykany słoiczek Przygotowanie: Cukier wsypać do słoiczka. Lasku wanilii rozciąć wzdłuż i przeciąć na pół. Włożyć do słoika, zakręcić i potrząsnąć. Za 2-3 dni cukier powinien być gotowy :) Warto co jakiś czas potrząsnąć słoiczkiem żeby cukier się nie zbrylał. W miarę zużywania zapasu, możemy po prostu dosypywać cukru
Piąty grzech głównyzamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. składniki na piankę budyniową: 5 białek 220 g cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru dodatkowo: 500 g czereśni Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, drylujemy, dzielimy na połówki. wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
Domowy Smak JedzeniaPrawdziwy cukier waniliowy. Niewielkim nakładem pracy możemy go sami wyczarować w swoim domowym zaciszu. Niezastąpiony w domowych wypiekach, słodkościach ale i nie tylko. Serdecznie polecam bo naprawdę warto;) Składniki: 300 gram drobnego białego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Cukier umieścić w słoiczku. Wanilię przeciąć na pół i wydobyć ziarenka, dodać do cukru. Laski wanilii przeciąć na mniejsze
Krakowskie smaki Anisię go bardzo szybko i prosto, nie trzeba piec. Jedyne co to andrut musi chwilę odleżeć w lodówce. Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku Składniki Wafle prostokątne 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 4 czubate łyżki kakao Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku Wykonanie W garnku rozgrzewamy mleko. Dodajemy masło(...)gotujemy aż się rozpuści. Kolejno dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Próbujemy, jeżeli wolicie słodsze desery można dodać więcej cukru. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia. Płyną przestudzoną masą smarujemy wafle od strony drobniejszej kratki. Warstwa po warstwie. Gotowy wafel przykładamy deską i obciążamy delikatnie aby warstwy dobrze się sklepiły. Wstawiamy
Pyza i Surówkaświeżych pokruszonych drożdży 100 g topionego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy(...)odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i cynamon i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni
Kulinarne przygody GatityCukier waniliowy to nie to samo co cukier wanilinowy, który jest ogólnie dostępny w sklepach i żadko kiedy dokładnie czytamy napis na opakowaniu a tym bardziej
Magiczny Garnekworeczki) mleko niecały 1 l sól 0,5 łyżeczki jabłka 4 szt masło 1/4 kostki plus do wysmarowania naczynia śmietana ukwaszona 250 ml cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego) cukier puder 2 łyżki cynamon cukier 2 łyżki cytryna - pół wyciśniętej SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiam mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję(...)czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami - rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - nagrzewam piekarnik do 180 stopni - smaruję masłem naczynie w którym będę zapiekała nasz ryż - układam ryż na to jabłka kolejną
Basia w kuchniżółtka osobno) 2 łyżki mleka 0,5 % (ew. 1,5% lub sojowe - będzie troszkę lżej) 3 łyżki mąki pełnoziarnistej Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżka domowego (okej - kupczy też przeboleje) cukru waniliowego Mały danio waniliowy Olej kokosowy (ew. jakiś inny roślinny) Przygotowanie: Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie miksowania dodawać stopniowo: żółtka, mleko, aromat
Czarnawisienkaprzysmak w sam raz na piknik. Składniki: 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych 2 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pół na pół z pszenną pełnoziarnistą) 1/2 szklanki cukru (ja dałam domowy waniliowy) 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 tabliczki czekolady posiekanej w drobną kostkę 1 łyżeczka sody 200g stopionego masła Sposób przygotowania: Składniki umieszczamy w misie miksera, mieszamy i dodajemy stopniowo rozpuszczone
Wielki apetyt