domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:17/132)

Dżem czereśniowy z nutą wanilii 147

się dobrze :) Cały sekret tkwi w odpowiednim dobraniu dodatków. W tym przypadku dodanie wanilii do czereśni nadało im niezwykły aromat. Naprawdę polecam. Możecie dodać laskę wanilii, domowy cukier waniliowy a ostatecznie - jeśli nie posiadacie takich specyfików - dodać zwykły cukier waniliowy :) Składniki: 1 kg czereśni 0,5 kg cukru 2-3 cukry waniliowe 1 opakowanie konfiturex 2:1 Czereśnie oczyścić, dokładnie

My simple kitchen
Sernik jogurtowy z truskawkami 767

truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy

Monia miesza i gotuje
Muffinki bananowe 385

bardzo szybko znikają ;) Składniki (12 muffinów): 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Wlać

Piąty grzech główny
Krówki waniliowe 191

doskonały pomysł na prezent DIY. Gotowe cukierki możemy opakować w celofan, papier do pieczenia lub pudełko po innych czekoladkach. Składniki: 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150 g  domowego cukru waniliowego 65 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i  gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy masa mocno zgęstnieje i uzyska karmelowy

Piąty grzech główny
Szarlotka z białym winem. 113

Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chlebek odrywany z rabarbarem 343

25x11cm lub 30x11cm (mierzonych u góry formy). Chlebek odrywany z rabarbarem Składniki: ciasto 320g mąki pszennej 15g drożdży 125ml wody lub mleka 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 i 1/2 łyżki cukru 40g masła szczypta soli nadzienie 40g masła 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu około 200g rabarbaru Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Smakołyki Bereniki
Likier jajeczny 97

deserów. Więc,gdy zostaną wam żółtka i nie będziecie mieli pomysłu do czego można je wykorzystać,wypróbujcie nasz rodzinny przepis. Składniki: 6 żółtek 2 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego. puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego 500 ml czystej wódki Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dodawać mleko skondensowane i alkohol. Likier przelać do szklanej butelki

Wielki apetyt
Karpatka 131

jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki mleka (może być sojowe Alpro ,wówczas wtedy nasza karpatka będzie zdrowym przysmakiem) 300g masła ¾ szklanki cukru 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego (przepis znajdziesz tu ),ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego opcjonalnie-2 łyżki ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczane 2 żółtka Sposób przygotowania: Wodę zagotować

Wielki apetyt
Placuszki orkiszowe (szklankowe) 142

gęste ciasto. Rozgrzać patelnię beztłuszczową. Smażyć partiami z dwóch stron, na złoty kolor. Truskawki rozmrozić i delikatnie podgrzać. Placuszki polać powstałym sosem truskawkowym, który można ewentualnie odrobinę dosłodzić domowym cukrem waniliowym

Sto kolorów kuchni
Mini pascha z migdałami i morelami 173

foremki: 2 x po 275 g półtłustego twarogu 2 żółtka kilka pokrojonych w paseczki suszonych moreli 2 łyżki grubo posiekanych migdałów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka – domowy cukier waniliowy lub 16 g cukru wanilinowego Winiary do ozdoby: migdały i paseczki moreli Żółtka ucieramy na kogel mogel z dwoma łyżkami cukru pudru i cukrem wanilinowym. Twaróg wraz resztą cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowe mini babeczki wielkanocne 164

szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka    domowego cukru waniliowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny zielony barwnik spożywczy Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 306

kubeczka cukru - taka ilość konieczna przy kwaśnych owocach; przy tych bardziej słodkich można poprzestać na 1 kubeczku   1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   4-5 garści mrożonej czarnej porzeczki (250g) Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja

Grunt to przepis!
Placuszki z serkiem wiejskim 30405

łyżki mąki pszennej - czubate   1 łyżka cukru - czubata   1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska   1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU )   szczypta soli  Serek wiejski odsączyć z ewentualnej śmietany.  W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany . Dodać cukier, cukier

Grunt to przepis!
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3255

niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej

Moja Delicja
Chałka z kruszonką 1254

Gorąco polecam - jest lepsza niż z piekarni! Składniki: 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego 12 g świeżych drożdży 460 g mąki pszennej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżki masła Drożdże rozpuść w ciepłej ( nie gorącej! ) wodzie . Wlej do michy miksera, dodaj

Food Square