Gorąco polecam - jest lepsza niż z piekarni! Składniki: 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego 12 g świeżych drożdży 460 g mąki pszennej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżki masła Drożdże rozpuść w ciepłej ( nie gorącej! ) wodzie . Wlej do michy miksera, dodaj
Food Squarejako kawa mrożona lub szybki deser. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 2 zaparzone kawy (z cukrem lub bez wg. uznania), 200 ml śmietanki 36%, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha, sezamki, Przygotowanie: Herbatę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej śmietany, wystudzić. Pozostałą śmietanę mocno schłodzić, ubić z cukrem waniliowym, delikatnie wymieszać z herbacianą
SzczyptaSmaQupiec dwa blaty, natomiast jeżeli ich nie mamy pieczemy jeden po drugim. Studzimy. Masa karpatkowa: 1 l mleka 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki mąki pszennej 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 żółtka 200 g masła Ponadto: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Z mleka odlać 100 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku dokładnie rozmieszać mąki, żółtka, oraz cukier, mieszanka
Krakowskie smaki Anisito wyłożone gazą, niech się odsączy 6 jajek 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżkę sody 2 łyżki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki domowego cukru waniliowego – ja mam robiony na cukrze jasnym, brązowym mąka pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo
ladykitchenkremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy
Ala piecze i gotujeczekoladową bitą śmietaną Galaretka z truskawkami Deser galaretkowy "nabity w butelkę" Owocowy mus z granolą Orange curd Smoothie ananasowe z kiwi Galaretka z białego wina Trufle czekoladowe Domowy cukier waniliowy Szyszki ryżowe Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym Trifle borówkowe Semifreddo truskawkowo czekoladowe Deser galaretka z truskawkami Deser grecki
Ala piecze i gotujeprzyprawy piernikowej1 jajko Składniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaMąkę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owin(...)ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłemjajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wymieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać
Moje domowe kucharzenieDrozdzowki pieke caly okragly rok.W zaleznosci od pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moze byc mniejsza).Skladniki:300 g platkow owsianych130 g maki orkiszowej1 lyzeczka domowego cukru waniliowego1/2 lyzeczki mielonego cynamonu1/2 lyzeczki proszku do pieczenia170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy)10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu lub konfituryWYKONANIE :wlaczyc piekarnik na 180°Cplatki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najlepszy omlet z jagodami na swiecie jaki znam i taki wlasnie zapamietalam z dziecinstwa.Nie byl posypywany jagodami ,ale z jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyprawy piernikowej1 jajko MSkładniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaWykonanie:makę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać nastepnie połaczyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owin(...)ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłemjajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmisować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wmiesżać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!karpatkowym Kokosanki Czerwononose rudolfy Pierniczki z marcepanem Ciasteczka misie Barszcz czysty Pomarańczowe paluszki Zakwas buraczany Cieszyńskie koniczynki Kruche babeczki Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Rogaliki z orzechów laskowych Mikołaj Domowy cukier waniliowy Likier piernikowy Ciasteczka z orzechami Kasztanki Sałatka Rogaliki z białym makiem Miodownik
Ala piecze i gotujeczęsto zastępowany jest sztucznymi, tańszymi zamiennikami. Zrobienie domowego ekstraktu jest bardzo proste i zdecydowanie tańsze od tego ze sklepowych półek. Gwarantowana najwyższa jakość i nieprzeciętny aromat. Razem z domowym cukrem waniliowym stanowią wspaniały duet i doskonale się uzupełniają. Składniki: 250 ml wódki 3-4 łaski wanilii Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż. Nie wydłubujemy nasionek. Rozcięte laski wanilii wkładamy do słoiczka
Made By Mom And Sonradość po wykrojeniu pierwszego kawałka :)) Nieee ma :)) Składniki: 350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce : u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru
Walijskie Pichcenie