domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:21/132)

Kruche ciasteczka marcepanowe. 201

masy marcepanowej 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Leśny mech 256

mąki krupczatki - 3 jajka - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 330 ml śmietanki 30% - 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, domowej roboty) - 2 śmietan-fixy - nasiona granatu Przygotowanie:  Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej(...)ciasto jest gotowe, ewentualnie piec jeszcze przez 5 kolejnych minut. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fixy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy. W sezonie można udekorować wierzch plastrami truskawek, malinami, jagodami

W poszukiwaniu inspiracji
Piątkowe Inspiracje - Jabłka w cieście naleśnikowym 173

jabłka mąka 1 żółtko olej 1 łyżka cukru waniliowego woda lub domowe  mleko kokosowe cukier puder (do posypania) Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na połowę (aby cząstki jabłka były w miarę płaskie). Z mąki, wody (lub mleka), żółtka, oleju i cukru waniliowego zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 171

włoskich orzechów 350 g   pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Z mąki, masła i wody zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno. Formę do tary o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Orzechowe ciastka z nutellą 124

Przygotowywały je właściwie moje maluchy, więc może wizualnie nie są idealne, ale za to w smaku genialne. Składniki: 140 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego ( najlepiej domowego, przepis tu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g miękkiego masła dobrej jakości 70 g cukru pudru 2 łyżki mleka garść ulubionych orzechów ( drobno posiekanych) nutella Sposób przygotowania

Wielki apetyt
Krem mleczny 270

proszku, dzięki któremu krem sztywnieje. I choć wszystko można robić na oko, podaję Wam przykładową porcję - starczy na udekorowanie około 6 babeczek. Składniki : 80 ml mleka 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii) 100 g masła 3/4 szklanki mleka w proszku Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Masło

Słodkie Przyjemności
Waniliowe tosty francuskie 120

śniadanko na szybko,gdy w domu brak świeżego pieczywa,gdyż najlepsze są właśnie z wczorajszego. Składniki: Każde pieczywo się nadaje ( u mnie bagietka francuska-oczywiście wczorajsza) 2 jaja cukier waniliowy (najlepiej domowy,przepis znajdziecie tu ), ewentualnie kupny wanilinowy,lub z dodatkiem wanilii (Dr Oetker ma takiw  swojej ofercie) odrobina oliwy z olwek 1 łyżka mleka szczypta soli Sposób przygotowania

Wielki apetyt
DOMOWY CUKIER WANILIOWY 138

Wielu z Was zastanawiało  się pewnie niejednokrotnie nad różnicą słów: cukier waniliowy, a cukier wanilinowy.  Różnica w pisowni niewielka, ale w znaczeniu olbrzymia.  Cukier wanilinowy, który znajdziemy na sklepowych półkach to nic innego jak  wanilina czyli sztucznie wytworzona substancja, która jest tańszą(...)alternatywą naturalnej wanilii  .   Międzynarodowy Instytut Zdrowia wpisał wanilinę na listę związków chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia. Myślę, że jest to wystarczający powód to pokuszenia się o zrobienie domowymi sposobami cukru waniliowego.    Taki cukier  jest bardzo prosty i szybki do zrobienia.  Jego aromat jest nieporównywalny do tego "chemicznego" ze sklepu, warto więc pokusić się o zakup

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 184

łyżki cukru pudru Pianka: 4 białka (jajka "L") szczypta soli 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego (64 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowej roboty ) 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) ok. 45-50 dag truskawek Kokosowa kruszonka: 120 g mąki kokosowej 50-60 g brązowego cukru 1/2 kostki zimnego masła Kruche ciasto(...)czasie wyjmij ciasto i je przestudź. Przygotuj piankę, truskawki i kokosową kruszonkę. Pianka: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Małymi partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się lśniąca, małymi partiami dodawaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec ubijania strużką dolewaj olej kokosowy. Chwilę ubijaj i odstaw piankę

Moje Qulinaria
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 159

brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzałka góra-dół). Masło rozpuść w rondelku, odstaw. Jajko rozbełtaj widelcem. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, migdały, orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze

Moja Delicja
Muffinki bardzo czekoladowe 128

Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców Muffinki bardzo czekoladowe Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią czekoladę z masłem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, kefir i łyżeczkę cukru waniliowego

Pyza i Surówka
Ciasto Oczy Carycy 144

pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem(...)pieczenia. Na blachę wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Na koniec wszystko przemieszać widelcem. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Budyń ugotować w mleku z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Delikatnie wystudzić, galaretka nie powinna zastygnąć tylko być "tężejąca", inaczej wsiąknie w ciasto. Upieczony czarno-biały

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady 341

wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 40 minut  w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Składniki na krem z białej czekolady : 80 ml mleka 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii) 100 g masła 60 g białej czekolady 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g migdałów Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem i podgrzewamy

Słodkie Przyjemności
Rogaliki drożdżowe 133

font-family:"Calibri","sans-serif";} ½ kg mąki i trochę do podsypywania 1 kostka margaryny (u nas bez dodatku mleka) 4 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) ½ łyżeczki soli 1 żółtko ½ szklanki wody dżem porzeczkowy/wiśniowy/owoce do nadziania rogalików W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże. Margarynę topimy, dodajemy sól, żółtko, cukier, mieszamy z mąką

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 131

jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka  przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania