chia Postępujemy podobnie jak przy wersji kawowej: mleko połączyć z cukrem i esencją waniliową (jeśli nie macie esencji waniliowej lub będzie to deser dla dzieci, użyjcie cukru waniliowego zamiast zwykłego cukru), wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, po około godzinie można kolejny raz wymieszać i pozostawić(...)gotowców kupowanych w sklepach. Naprawdę stworzenie czegoś smacznego w domu nie zajmuje ani zbyt wiele czasu, ani nie jest skomplikowane czy kosztowne. Sposób na domowy cukier waniliowy znajdziecie tam klik , a na esencję tam klik Znacie nasiona chia? lubicie je? a może macie swoje sposoby na ich wykorzystanie
Codzienna kuchnia niecodziennalepszego na upały niż zimny domowy kompot. A wystarczy mieć świeże owoce, cukier i wrzącą wodę aby przygotować pyszny, naturalny napój. Ja do przygotowania kompotu dodatkowo wykorzystałam domowy cukier waniliowy. Kompot w słoikach będzie czekał na zimową porą, teraz można na kompoty przygotowywać na bieżąco z owoców sezonowych. Kompot przygotowałam z umytych mirabelek, całych, bez wyciągania pestek, dzięki temu owoce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwystarczy) A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche ciasteczka guziczki . Składniki na 2 blachy ciastek: 100g masła - chłodne z lodówki 350g mąki 180g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego - można zastąpić małym cukrem wanilinowym (15g) 2 łyżeczki pasty waniliowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko - chłodne z lodówki Na stolnicy posiekać nożem suche składniki(...)mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość
Grunt to przepis!ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste . Wszystko wymieszać(...)pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH
Grunt to przepis!prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe. SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek mirabelek, 1/3 szklanki cukru, 1/3 karmelizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub karmel z wanilią w młynku od Kotanyi PRZYGOTOWANIE: Śliwki mirabelki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy je do dużego garnka, wsypujemy wszystkie rodzaje cukru, gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiany NADZIENIE: 500g śliwek 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [ do znalezienia TU ] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne(...)formy. Kroić lekko ciepłą... i trzymać mocno w ryzach własne i domowników łakomstwo do słodyczy, aby natychmiast nie pożreć całej blachy :) Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Jej Kuchnia Kulinarne Szaleństwa Maniusi Różowa kuchnia c.d.n
Grunt to przepis!temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem) 1 galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy
Anioszek w kuchni400g : 1 kubeczek jogurtu brzoskwiniowego (400g) - gęsty 4 jajka - średnie 1 kubeczek oleju 1 kubeczek cukru - w tym 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) - dodatkowo 2-3 ł yżki cukru do posypania śliwek z wierzchu przed pieczeniem 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 2 łyżeczki proszku
Grunt to przepis!znajdziecie tutaj , ale ja tylko go sformatowałam, nie ingerując w treść, która jest świetnie dopieszczona przez autorkę. Jedyne co dorzucę ze swej strony - aromat waniliowy i cukier zastąpiłam cukrem waniliowym domowej roboty . Składniki na 12 babeczek: SKŁADNIKI SUCHE: Czytaj całość
Anioszek w kuchni250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego 40ml wody 50ml śmietanki 30% 20g masła szczypta soli (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady deserowej 80ml śmietanki 30% 100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone
Smakołyki Berenikipełna łyżeczka sody oczyszczonej 60ml karmelu KARMEL 50g cukru 50ml wody + 1/4 szklanki wody MASA BUDYNIOWA 750ml mleka 300g masła 160g cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego cukru waniliowego) 30g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej MASA KRÓWKOWA 150g gotowej masy krówkowej 110g orzechów włoskich Wykonanie: KARMEL - do rondelka przełożyć cukier i 50ml wody, mieszankę podgrzewać na średniej mocy
Smakołyki Berenikiblogu są też pieczone faworki: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Polecam. Składniki: 100 g – mąka kukurydziana 2 jajka 80 ml mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej lub rumu szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznajomych cukierników, pokombinowałam i są. Pączki. Najlepsze pączki w internetach! Składniki: 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można zamrozić lub zrobić bezy) 50 g roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki mocnego rumu (może być spirytus, jednak
ladykitchenpyszniutkie serowe pączusie :) Zapraszam :-))) Składniki: 30 dkg twarogu 50 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 jajka 4 kostki smalcu (do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie: Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem
Walijskie Pichcenierozwałkować na placek o wymiarach około 36x52cm lub podzielić na dwie części, a każdą rozwałkować na placek o wymiarach około 36x26cm - placek posmarować masłem, oprószyć cynamonem i posypać domowym cukrem waniliowym - placek ciasno zwinąć, jeśli podsypywaliśmy mąkę pod ciasto, można przy zwijaniu strzepnąć ją za pomocą pędzelka, dzięki temu ciasto lepiej się sklei - gotowy rulon pokroić delikatnie ostrym nożem
Smakołyki Bereniki