domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:12/132)

Mleczny deser kawowo - waniliowy z nasionami chia z dodatkiem borówek 159

chia Postępujemy podobnie jak przy wersji kawowej: mleko połączyć z cukrem i esencją waniliową (jeśli nie macie esencji waniliowej lub będzie to deser dla dzieci, użyjcie cukru waniliowego zamiast zwykłego cukru), wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, po około godzinie można kolejny raz wymieszać i pozostawić(...)gotowców kupowanych w sklepach. Naprawdę stworzenie czegoś smacznego w domu nie zajmuje ani zbyt wiele czasu, ani nie jest skomplikowane czy kosztowne.  Sposób na domowy cukier waniliowy znajdziecie tam klik , a na esencję tam klik Znacie nasiona chia? lubicie je? a może macie swoje sposoby na ich wykorzystanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kompot z mirabelek 134

lepszego na upały niż zimny domowy kompot. A wystarczy mieć świeże owoce, cukier i wrzącą wodę aby przygotować pyszny, naturalny napój. Ja do przygotowania kompotu dodatkowo wykorzystałam domowy cukier waniliowy. Kompot w słoikach będzie czekał na zimową porą, teraz można na kompoty przygotowywać na bieżąco z owoców sezonowych. Kompot przygotowałam z umytych mirabelek, całych, bez wyciągania pestek, dzięki temu owoce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Półkruche ciasteczka guziczki 169

wystarczy) A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche ciasteczka guziczki . Składniki na 2 blachy ciastek: 100g masła - chłodne z lodówki 350g mąki 180g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego - można zastąpić małym cukrem wanilinowym (15g) 2 łyżeczki pasty waniliowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko - chłodne z lodówki Na stolnicy posiekać nożem suche składniki(...)mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma.   Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość

Grunt to przepis!
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 254

ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę  - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste .   Wszystko wymieszać(...)pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min.  WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką   SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH

Grunt to przepis!
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 134

prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe.   SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek mirabelek, 1/3 szklanki cukru, 1/3 karmelizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub karmel z wanilią w młynku od Kotanyi PRZYGOTOWANIE: Śliwki mirabelki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy je do dużego garnka, wsypujemy wszystkie rodzaje cukru, gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta półkrucha ze śliwkami 290

piany NADZIENIE:   500g śliwek   4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [ do znalezienia TU ] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne .  Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne(...)formy. Kroić lekko ciepłą... i trzymać mocno w ryzach własne i domowników łakomstwo do słodyczy, aby natychmiast nie pożreć całej blachy :)    Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Jej Kuchnia Kulinarne Szaleństwa Maniusi  Różowa kuchnia   c.d.n

Grunt to przepis!
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 144

temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem) 1 galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy

Anioszek w kuchni
Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych 1642

400g : 1 kubeczek jogurtu brzoskwiniowego (400g) - gęsty 4 jajka - średnie 1 kubeczek oleju   1 kubeczek cukru - w tym 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) - dodatkowo 2-3 ł yżki cukru do posypania śliwek z wierzchu przed pieczeniem 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 2 łyżeczki proszku

Grunt to przepis!
Majonezowe muffinki z kiwi - Grunt to przepis 196

znajdziecie tutaj , ale ja tylko go sformatowałam, nie ingerując w treść, która jest świetnie dopieszczona przez autorkę. Jedyne co dorzucę ze swej strony - aromat waniliowy i cukier zastąpiłam cukrem waniliowym domowej roboty . Składniki na 12 babeczek: SKŁADNIKI SUCHE: Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Tarta snickers 804

250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego 40ml wody 50ml śmietanki 30% 20g masła szczypta soli (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady deserowej 80ml śmietanki 30% 100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone

Smakołyki Bereniki
Ciasto krówka 383

pełna łyżeczka sody oczyszczonej 60ml karmelu KARMEL 50g cukru 50ml wody + 1/4 szklanki wody MASA BUDYNIOWA 750ml mleka 300g masła 160g cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego cukru waniliowego) 30g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej MASA KRÓWKOWA 150g gotowej masy krówkowej 110g orzechów włoskich Wykonanie: KARMEL - do rondelka przełożyć cukier i 50ml wody, mieszankę podgrzewać na średniej mocy

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka bezglutenowe lane 185

blogu są też pieczone faworki: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Polecam. Składniki: 100 g – mąka kukurydziana 2 jajka 80 ml mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej lub rumu szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki 150

znajomych cukierników, pokombinowałam i są. Pączki. Najlepsze pączki w internetach! Składniki: 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można zamrozić lub zrobić bezy) 50 g roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki mocnego rumu (może być spirytus, jednak

ladykitchen
SEROWE MINI PĄCZUSIE 158

pyszniutkie  serowe pączusie :)  Zapraszam :-))) Składniki: 30 dkg twarogu 50 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 jajka 4 kostki smalcu (do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie:  Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem

Walijskie Pichcenie
Cynamonki, czyli ślimaczki cynamonowe (cinnamon rolls) 677

rozwałkować na placek o wymiarach około 36x52cm lub podzielić na dwie części, a każdą rozwałkować na placek o wymiarach około 36x26cm - placek posmarować masłem, oprószyć cynamonem i posypać domowym cukrem waniliowym - placek ciasno zwinąć, jeśli podsypywaliśmy mąkę pod ciasto, można przy zwijaniu strzepnąć ją za pomocą pędzelka, dzięki temu ciasto lepiej się sklei - gotowy rulon pokroić delikatnie ostrym nożem

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 172

słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody  KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g] Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia

Grunt to przepis!
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 178

motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego + łyżeczka  ekstraktu z wanilii ) 60 g roztopionego masła      Mąkę przesiewamy do misy miksera. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru, chwilę czekamy

Rozpustne gotowanie
Makowiec japoński bezglutenowy 166

masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy 10 dag suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana

Kuchenne zapiski Edyty
Bułeczki do odrywania z cynamonem 101

łyżki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży skórka otarta z pomarańczy i cytryny Do posmarowania: 2 łyżki masła  2 łyżki śmietanki Posypka: 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy (lub papier do pieczenia) Z cukru, odrobiny mąki, letniego mleka i drożdży robimy zaczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy

Wrzosowa Polana
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 184

drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki

Grunt to przepis!
Zakręcone ciasteczka cynamonowe 178

ilość uzależniona jest od tego, z jak długich ruloników ciasta będziecie je formować. Zakręcone ciasteczka cynamonowe Składniki: 300g mąki krupczatki 100g cukru pudru (część można zamienić na domowy cukier waniliowy) 100ml śmietanki 30% 1 żółtko 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, śmietankę

Smakołyki Bereniki
Keks 279

nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g różnorodnych bakalii (u mnie: po 40g migdałów, suszonych moreli i daktyli, rodzynek, po 30g orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek

Smakołyki Bereniki
Wegańska prawie karpatka z jaglanym kremem 146

mąką. Piecz w temp. 180 C Krem: ugotuj kaszę na mleku z cukrem, a po przestygnięciu po prostu zblenduj na gładką masę. Ja dodatkowo przybajerowałam go 2 łyżkami cukru waniliowego domowej roboty i 2 łyżkami gęstego mleczka kokosowego. Po upieczeniu na jeden płat ciasta połoz krem, przykryj drugim płatem ciasta i schłodź w lodówce

greenscarf
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 192

DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto królewiec 658

pszennej 40g mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki (165g) cukru MASA BUDYNIOWA 2 i 2/3 szklanki mleka 265g masła 2/3 szklanki (145g) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym, ale można zamienić na waniliowy tylko 1-2 łyżki) 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki ziemniaczanej POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej

Smakołyki Bereniki
Dyniowa drożdżówka ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 146

mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła 1 kg wydrylowanych śliwek      Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie
Szarlotka kokosowa 154

masła 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu 1 jajko Jabłkowe nadzienie: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamon sok z cytryny Kokosowa kruszonka: 100 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150 g wiórków kokosowych 100 g masła Dodatkowo: 3 łyżki dżemu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Recenzja książki "Pyszne na słodko" Ani Starmach 171

jego wypróbowania i sprawiają, że od samego patrzenia robimy się głodni... W książce znajdziemy również bardzo przydatne porady, które ułatwią nam przygotowanie deserów, np. jak zrobić karmel, domowy cukier waniliowy czy sos czekoladowy. Na samym końcu jest miejsce, w którym możemy spisać nasze ulubione, sprawdzone przepisy, by mieć je zawsze pod ręką wraz ze słodkimi pomysłami Ani Starmach. Ta opcja

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z masłem orzechowym 252

ciasteczko zawiera 60-70 kalorii. Ciasteczka z masłem orzechowym Składniki: 120g mąki pszennej 120g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru (u mnie pół na pół cukier puder z domowym cukrem waniliowym) 60g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki sody opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody Wykonanie: - miękkie masło utrzeć z cukrem - cały czas ucierając, dodać jajko, a następnie masło orzechowe - mąkę przesiać

Smakołyki Bereniki
Placuszki jogurtowe z jabłkiem 1942

należy powoli dosmażać, aby nie były surowe w środku. Z patelni zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeść posypane cukrem pudrem lub domowym cukrem waniliowym. Smacznego

Grunt to przepis!
Tarta z gruszkami i karmelem 234

Składniki: ciasto kruche 100g (120g) mąki pszennej 50g (60g) masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki

Smakołyki Bereniki
Sernik snickers 745

piekarnika na dno wstawić szerokie naczynie z wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni - do miski przełożyć twaróg, masło orzechowe, cukier puder i domowy cukier waniliowy, jajka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy - do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać - masę przełożyć na schłodzony spód z biszkoptów

Smakołyki Bereniki
Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką 185

kubeczka cukru - taka ilość konieczna przy kwaśnych owocach; przy tych bardziej słodkich można poprzestać na 1 kubeczku   1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   4-5 garści mrożonej czerwonej porzeczki (250g) Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja

Grunt to przepis!
Jesienne dyniowe ciasteczka 137

goście. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Breni.     Składniki /ok. 4 blachy ciasteczek/: 400 g mąki 1 szkl. puree z dyni 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1/2 kostki zimnego masła Czytaj dalej... Artykuł Jesienne dyniowe ciasteczka pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 179

mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła powidła śliwkowe      Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką

Rozpustne gotowanie
Muffiny krówkowe z dynią 224

sztuk. Muffiny krówkowe z dynią Składniki: 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g krówek 120g (3/4 szklanki) mąki pszennej 50ml oleju 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - krówki rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z krówkami postawić

Smakołyki Bereniki
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 261

mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła      Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia 2324

pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 50g masła 2 płaskie łyżeczki kakao masa czekoladowa 500g jogurtu greckiego 100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%) 100g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny 4 łyżki soku z pomarańczy skórka z 1 pomarańczy starta czekolada do dekoracji Wykonanie: - jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny

Smakołyki Bereniki
Kompot jabłkowy z dodatkami 156

pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym.  Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce.  Do każego

Monia miesza i gotuje
Nutella ze śliwek / Czekośliwka 195

Moja mama robi ją już od dobrych kilku lat i od niej też mam na nią przepis. Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu) 1 kg cukru domowy cukier waniliowy lub 2 paczki kupnego 10 dag ciemnego kakao Sposób wykonania: 1. Umyte i wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówka z twarogiem i śliwkami 168

całe jajko + 1 żółtko 50g cukru 100g roztopionego masła 150ml ciepłego mleka 1 szczypta soli NADZIENIE: 1/2kg śliwek węgierek 150g twarogu 2 łyżki śmietany 18% - gęstej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki pasty waniliowej   Mąkę przesiać do dużej miski - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Dodać drożdże, jajko i żółtko, cukier oraz szczyptę soli

Grunt to przepis!
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 292

łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g) 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) 60g miodu 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne

Smakołyki Bereniki
Babka bez tłuszczu 141

piec... I słusznie, bo była i tak smaczna :)  Zwłaszcza z filiżanką małej czarnej :)  Składniki: Na silikonową foremkę z kominem: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/3 buteleczki olejku pomarańczowego 1 serek homogenizowany naturalny 1/2 szklanki letniego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Cukinia a'la ananas 114

próbę, bo mówię Wam że warto! Składniki: Na ok 7 słoików (ok 700ml) 2.5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu) 1,5l wody 1 kg cukru 40g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki) 4 goździki 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną

Kuchnia w czekoladzie
Deser jogurtowy z galaretkami i owocami 188

Deser jogurtowy z galaretkami i owocami: składniki: 4 różnokolorowe galaretki, u mnie marki Winiary, 1000 g jogurtu greckiego + 1 galaretka malinowa rozpuszczona w ½ szklanki wrzącej wody 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Winiary borówki i maliny 100 g gorzkiej czekolady z chilli Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i wlewamy do płaskich talerzy. Odstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 902

łyżeczki proszku do pieczenia 400-500g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta beza 2 białka 100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny  Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z owocami letnimi 169

kubeczek cukru - zmniejszyłam ilość cukru z 1 i 1/3 szkl., chciałam poczuć kwaskowatość owoców w cieście :)  1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 5-6 garści mrożonych lub świeżych owoców letnich - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny

Grunt to przepis!
Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi. 161

Składniki: około 100 g biszkoptów okrągłych 400 g serka naturalnego homogenizowanego 200 g śmietany kremówki 30% 350 ml maślanki naturalnej 100 g cukru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 200 g borówek amerykańskich 100 g porzeczek czerwonych 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100 ml gorącej wody 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 117

herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: wydrążone wiśnie

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 174

Składniki (na  13  sztuk) : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z buraczkami 165

Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie; Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Anioły w kuchni
Śmietanowiec z wiśniami 666

proszku do pieczenia szczypta soli masa śmietanowa 700g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 4 białka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 600g wiśni Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i szczyptę soli - masło posiekać, dodać do mąki

Smakołyki Bereniki
Łatwe ciasto agrestowe 132

owocami Czas przygotowania:  60 minut Proporcje  na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka   domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 400 g agrestu cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek

Kulinarne przygody Gatity
Puchate ciasto z owocami 111

klik . Puchate ciasto z owocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 400 g borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe babeczki do koszyczka. 101

jogurtu naturalnego 75 g rozpuszczonego masła 2 duże jajka 150 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 110 g cukru 1 -1,5 łyżki  domowego cukru waniliowego lukier      Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, przestudzone masło i mieszamy. Do drugiej przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy

Rozpustne gotowanie
Buchty- drożdżowe bułeczki. 220

drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 40 dag mąki pszennej 150 ml mleka 3 łyżki cukru 8 dag masła 2 żółtka 1 łyżka  domowego cukru waniliowego szczypta soli powidła śliwkowe lub marmolada do nadziania 2 łyżki stopionego masła do posmarowania bułeczek cukier puder do posypania      Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto kruche z brzoskwiniami. 120

brzoskwinie, które nadają całości delikatności i miękkości. Naprawdę pyszne! Polecam! Składniki na ciasto kruche z brzoskwiniami 250 g rozpuszczonego, letniego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego szczypta soli 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 4 starte na tarce lub drobno pokruszone biszkopty 4 nektarynki (obrane i pokrojone

Rozpustne gotowanie
Ciasto ze śliwkami. 152

pudru 200 g masła 2 jajka NADZIENIE: 50 g masła 1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych) 100-150 g cukru (w zależności od słodkości śliwek) 2 łyżki  domowego cukru waniliowego płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki dżemu (ja daję powidła śliwkowe) 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania      Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką. 236

łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/4 kostki masła szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania powidła śliwkowe KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru     Przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy

Rozpustne gotowanie
Jesienny jabłecznik. 114

wycieram z nadmiaru soli) 1 szklanka mąki 1 szklanka oleju 2 jajka 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna

Rozpustne gotowanie
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 155

Składniki na świąteczną struclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO: 70 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek 250 g rozpuszczonego, letniego masła (lub margaryny) szczypta soli NADZIENIE: 600 g mielonego maku (można kupić w supermarkecie lub zmielić suchy mak w młynku żarnowym, lub młynku

Rozpustne gotowanie
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 223

cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody

Rozpustne gotowanie
Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem. 338

cynamonem  na 8 bułeczek: ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka 50 g domowego cukru waniliowego ( tutaj przepis ) lub zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli 60 g roztopionego masła NADZIENIE: 2 nieduże jabłka 1 łyżka masła cukier i cynamon do smaku DODATKOWO: żółtko do smarowania cukier

Rozpustne gotowanie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 144

tortownicę o średnicy 28 cm ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka 50 g domowego cukru waniliowego ( tutaj przepis ) lub zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli 60 g roztopionego masła NADZIENIE: 1 jabłko kilka łyżek dżemu (u mnie powidła śliwkowe) DODATKOWO: żółtko do smarowania cukier puder

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 241

mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA: 100 ml ciepłego mleka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego   125 roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 250-300 g maku 400-450 ml mleka 1-2 łyżki masła 6 łyżek miodu lub cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej

Rozpustne gotowanie
Sos czekoladowy do deserów. 168

lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie  tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli 50 g gorzkiego kakao 50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością kakao)      Do wody dodajemy oba cukry oraz sól i stawiamy na średnim ogniu, mieszamy do całkowitego

Rozpustne gotowanie
Drożdżówka z truskawkami i jagodami. 121

drożdżówkę z truskawkami i jagodami: na formę 24x28 cm 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml mleka 140 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 2 duże jajka 1 łyżka drobnej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 pomarańczy, lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 125 roztopionego, letniego masła

Rozpustne gotowanie
BEZGLUTENOWY, KUKURYDZIANY MURZENEK DZIADZIA. Czyli o miłości do Czarnucha. 182

bezglutenowcy pamiętają aby był bezglutenowy), - orzechy włoskie tłuczone/zmielone - ile dusza zapragnie, - rodzynki, żurawina - podobnie jak z orzechami, - cukier wanilinowy, 1-2 opakowania, (a najlepiej laska wanilii lub domowy cukier waniliowy), WYKONANIE: Masło, mleko, kakao, cukier, cukier wanilinowy podgrzewamy w garnku nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie gęsta masa. Cały czas mieszamy. Do gęstej masy dorzucamy bakalie i orzechy, mieszamy

Wypisz Wymaluj
Lody kawowe bez mieszania, bez maszynki 231

lody należy zjeść w ciągu kilku dni. Z podanych proporcji można przygotować około 1,2 litra lodów. Domowe lody kawowe bez mieszania, bez maszynki Składniki: 3 jajka 90g domowego cukru waniliowego lub drobnego cukru do wypieków 300ml śmietanki 30% 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Wykonanie: - jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka

Smakołyki Bereniki
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? 136

truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego szczypta soli. Truskawki + mąka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek 102

sztuk) 20 dag mąki 20 dag maku 25 dag cukru pudru 25 dag rozpuszczone masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego (pół opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj skórka otarta z cytryny (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać mak i rozpuszczone masło i wymieszać. Jajka ubić na sztywną pianę

Mania Wypiekania
Tort "Marysieńka" 167

wymieszać. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 ° na okrągłej blaszce o średnicy 28cm.  Składniki na masę: pół litra mleka 1 cukier wanilinowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 200g cukru 5 żółtek  250g masła (lub więcej) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie masy: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem wanilinowym. W misce

Mania Wypiekania
Miodownik z toffi i bitą śmietaną 185

lubiących ciasta typu "miodownik" Składniki na ciasto: 500g mąki pół szklanki cukru pudru 125g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier wanilinowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 150g płynnego miodu (jeżeli miód jest za twardy, należy go lekko podgrzać ) Wykonanie ciasta: Masło (margarynę) posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie

Mania Wypiekania
Tort szpinakowy na 4 urodziny bloga! 123

sklepie nie było. Granat nadał by pewnie nieco kwasowości, mango dodało słodyczy. Zastanówcie się więc jaki smak wolicie i użyjcie odpowiedni owoc. Wspomnę jeszcze, że Madzia użyła cukru waniliowego domowej roboty. O tym jak go zrobić napiszę niedługo na blogu. A ja wracam do pracy, bo już naprawdę czas mnie goni (pisałem bardzo szybko i chaotycznie więc za wszelakie błędy

Marder&Marder Manufacture
Domowy cukier waniliowy 73

Ostatnio sporo robimy z Madzią takich prawdziwie domowych rzeczy. Jak właśnie na przykład domowy cukier waniliowy. Jego produkcja jest absolutnie prosta, w zasadzie to nawet nic nie trzeba robić. A idealnie się sprawdzi jako zastępstwo sklepowego cukru wanilinowego. Jeżeli ktoś w was robi dużo słodkich wypieków to ten cukier będzie niezastąpiony. A robi się go następująco: do dużego słoika wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Dżem czereśniowy z nutą wanilii 146

się dobrze :) Cały sekret tkwi w odpowiednim dobraniu dodatków. W tym przypadku dodanie wanilii do czereśni nadało im niezwykły aromat. Naprawdę polecam. Możecie dodać laskę wanilii, domowy cukier waniliowy a ostatecznie - jeśli nie posiadacie takich specyfików - dodać zwykły cukier waniliowy :) Składniki: 1 kg czereśni 0,5 kg cukru 2-3 cukry waniliowe 1 opakowanie konfiturex 2:1 Czereśnie oczyścić, dokładnie

My simple kitchen
Sernik jogurtowy z truskawkami 763

truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy

Monia miesza i gotuje
Muffinki bananowe 381

bardzo szybko znikają ;) Składniki (12 muffinów): 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Wlać

Piąty grzech główny
Krówki waniliowe 188

doskonały pomysł na prezent DIY. Gotowe cukierki możemy opakować w celofan, papier do pieczenia lub pudełko po innych czekoladkach. Składniki: 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150 g  domowego cukru waniliowego 65 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i  gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy masa mocno zgęstnieje i uzyska karmelowy

Piąty grzech główny
Szarlotka z białym winem. 110

Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chlebek odrywany z rabarbarem 342

25x11cm lub 30x11cm (mierzonych u góry formy). Chlebek odrywany z rabarbarem Składniki: ciasto 320g mąki pszennej 15g drożdży 125ml wody lub mleka 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 i 1/2 łyżki cukru 40g masła szczypta soli nadzienie 40g masła 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu około 200g rabarbaru Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Smakołyki Bereniki
Likier jajeczny 92

deserów. Więc,gdy zostaną wam żółtka i nie będziecie mieli pomysłu do czego można je wykorzystać,wypróbujcie nasz rodzinny przepis. Składniki: 6 żółtek 2 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego. puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego 500 ml czystej wódki Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dodawać mleko skondensowane i alkohol. Likier przelać do szklanej butelki

Wielki apetyt
Karpatka 129

jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki mleka (może być sojowe Alpro ,wówczas wtedy nasza karpatka będzie zdrowym przysmakiem) 300g masła ¾ szklanki cukru 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego (przepis znajdziesz tu ),ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego opcjonalnie-2 łyżki ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczane 2 żółtka Sposób przygotowania: Wodę zagotować

Wielki apetyt
Placuszki orkiszowe (szklankowe) 136

gęste ciasto. Rozgrzać patelnię beztłuszczową. Smażyć partiami z dwóch stron, na złoty kolor. Truskawki rozmrozić i delikatnie podgrzać. Placuszki polać powstałym sosem truskawkowym, który można ewentualnie odrobinę dosłodzić domowym cukrem waniliowym

Sto kolorów kuchni
Mini pascha z migdałami i morelami 168

foremki: 2 x po 275 g półtłustego twarogu 2 żółtka kilka pokrojonych w paseczki suszonych moreli 2 łyżki grubo posiekanych migdałów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka – domowy cukier waniliowy lub 16 g cukru wanilinowego Winiary do ozdoby: migdały i paseczki moreli Żółtka ucieramy na kogel mogel z dwoma łyżkami cukru pudru i cukrem wanilinowym. Twaróg wraz resztą cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowe mini babeczki wielkanocne 161

szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka    domowego cukru waniliowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny zielony barwnik spożywczy Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 304

kubeczka cukru - taka ilość konieczna przy kwaśnych owocach; przy tych bardziej słodkich można poprzestać na 1 kubeczku   1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   4-5 garści mrożonej czarnej porzeczki (250g) Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja

Grunt to przepis!
Placuszki z serkiem wiejskim 30402

łyżki mąki pszennej - czubate   1 łyżka cukru - czubata   1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska   1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU )   szczypta soli  Serek wiejski odsączyć z ewentualnej śmietany.  W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany . Dodać cukier, cukier

Grunt to przepis!
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3248

niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej

Moja Delicja
Chałka z kruszonką 1245

Gorąco polecam - jest lepsza niż z piekarni! Składniki: 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego 12 g świeżych drożdży 460 g mąki pszennej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżki masła Drożdże rozpuść w ciepłej ( nie gorącej! ) wodzie . Wlej do michy miksera, dodaj

Food Square
Kawa z zieloną herbatą matcha 202

jako kawa mrożona lub szybki deser. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 2 zaparzone kawy (z cukrem lub bez wg. uznania), 200 ml śmietanki 36%, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha, sezamki, Przygotowanie: Herbatę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej śmietany, wystudzić.  Pozostałą śmietanę mocno schłodzić, ubić z cukrem waniliowym, delikatnie wymieszać z herbacianą

SzczyptaSmaQ
Karpatka 237

upiec dwa blaty, natomiast jeżeli ich nie mamy pieczemy jeden po drugim. Studzimy. Masa karpatkowa: 1 l mleka 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki mąki pszennej 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 żółtka 200 g masła Ponadto: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Z mleka odlać 100 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku dokładnie rozmieszać mąki, żółtka, oraz cukier, mieszanka

Krakowskie smaki Ani
Paradoks czyli odchudzona oponka. 197

sito wyłożone gazą, niech się odsączy 6 jajek 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżkę sody 2 łyżki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki domowego cukru waniliowego – ja mam robiony na cukrze jasnym, brązowym mąka pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo

ladykitchen
Beza Pavlova 155

białek 300 g cukru (drobny trzcinowy) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka maizeny (można zastąpić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej) szczypta cukru   400 ml śmietany 30 % 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 -2  pomarańcze 1 kostka gorzkiej czekolady garść orzechów laskowych   Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli.  Powoli dodawać cukier cały czas ubijając.  Kiedy beza będzie

Sto kolorów kuchni
Boże Narodzenie 451

kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy

Ala piecze i gotuje
Desery 236

czekoladową bitą śmietaną Galaretka z truskawkami Deser galaretkowy "nabity w butelkę" Owocowy mus z granolą Orange curd Smoothie ananasowe z kiwi Galaretka z białego wina Trufle czekoladowe Domowy cukier waniliowy Szyszki ryżowe Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym Trifle borówkowe Semifreddo truskawkowo czekoladowe Deser galaretka z truskawkami Deser grecki

Ala piecze i gotuje
Piernikowy sernik królewski 247

przyprawy piernikowej1 jajko Składniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaMąkę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owin(...)ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłemjajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wymieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać

Moje domowe kucharzenie
Koperty drożdżowe z serem i malinami 244

Drozdzowki pieke caly okragly rok.W zaleznosci od pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 120

Bardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar  zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 134

moze byc mniejsza).Skladniki:300 g platkow owsianych130 g maki orkiszowej1 lyzeczka domowego cukru waniliowego1/2 lyzeczki mielonego cynamonu1/2 lyzeczki proszku do pieczenia170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy)10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu lub konfituryWYKONANIE :wlaczyc piekarnik na 180°Cplatki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny 147

Najlepszy omlet z jagodami na swiecie jaki znam i taki wlasnie zapamietalam z dziecinstwa.Nie byl posypywany jagodami ,ale z jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernikowy sernik królewski 183

przyprawy piernikowej1 jajko MSkładniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaWykonanie:makę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać nastepnie połaczyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owin(...)ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłemjajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmisować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wmiesżać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boże Narodzenie - galeria 921

karpatkowym Kokosanki Czerwononose rudolfy Pierniczki z marcepanem Ciasteczka misie Barszcz czysty Pomarańczowe paluszki Zakwas buraczany Cieszyńskie koniczynki Kruche babeczki Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Rogaliki z orzechów laskowych Mikołaj Domowy cukier waniliowy Likier piernikowy Ciasteczka z orzechami Kasztanki Sałatka Rogaliki z białym makiem Miodownik

Ala piecze i gotuje
Pleśniak z orzechami 398

Składniki: na ciasto: 250 g masła 4 żółtka 10 - 15 łyżek mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 2 łyżeczki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego na pianę orzechową: 4 białka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie laskowe)   powidła śliwkowe Wykonanie: Mąkę, masło posiekać.  Dodać żółtka, cukier i proszek

Sto kolorów kuchni
Brazylianka 343

łyżek kwaśnej śmietany (dałam 2)   masa budyniowa: 1 szklanka mleka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego   masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)    polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny

Sto kolorów kuchni
Ekstrakt z Wanilii 98

często zastępowany jest sztucznymi, tańszymi zamiennikami. Zrobienie domowego ekstraktu jest bardzo proste i zdecydowanie tańsze od tego ze sklepowych półek. Gwarantowana najwyższa jakość i nieprzeciętny aromat. Razem z domowym cukrem waniliowym stanowią wspaniały duet i doskonale się uzupełniają. Składniki: 250 ml wódki 3-4 łaski wanilii Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż. Nie wydłubujemy nasionek. Rozcięte laski wanilii wkładamy do słoiczka

Made By Mom And Son
MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI 197

radość po wykrojeniu pierwszego kawałka :)) Nieee ma :)) Składniki: 350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce : u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z buraczkami 177

Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie; Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Anioły w kuchni
Waniliowo-biszkoptowa babeczka z mikrofali 195

czas celebrować! Coś bezglutenowego? Nie ma sprawy, dla mnie żaden problem :) Składniki: 2/3 szkl. mąki kukurydzianej 2/3 szkl. mleka 0,5% 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego domowego (jak wspominałam przy  omlecie waniliowym  - przeboleje kupczy) Kilka kropel aromatu waniliowego Migdały do opruszenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w kubeczku, posypać migdałami i wsadzić do mikrofali

Czarnawisienka
Mazurek orzechowy na białkach 232

piany i delikatnie mieszać. Następnie dodać utarte biszkopty, laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem i do mazurka dodać tylko wnętrze laski , z reszty laski wanilii można zrobić domowy cukier waniliowy , wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na natłuszczoną blachę i piec w 170C, przez ok. 40 minut. Czekoladę rozpuścić i polać ostudzony mazurek, ozdobić płatkami migdałów

Apetyczna babeczka
Ciasteczka czekoladowe z melasą 172

konserwantów! Składniki: 22 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 17 dag masła 15 dag cukru, najlepiej brązowego 2 jajka cukier waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek   1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto

Apetyczna babeczka
Mus jabłkowy z miodem 169

Składniki: 3 kg papierówek, 6 łyżek Miodu Wileńskich , 15 g domowego cukru waniliowego , 1 szklanka wody. Przygotowanie:   Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy

Aga w kuchni
Lody z borówką amerykańską 129

lody na bazie żółtek. Lody wyszły rewelacyjne ! Lody z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 350 g borówek amerykańskich  Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Kruchy spód, lekka pianka i borówki 200

spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody kawowe z rodzynkami 145

kręcą i mrożą w maszynce... malinowe love :-) Domowe lody kawowe z rodzynkami Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 70 ml mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej) 2 łyżki rodzynek 30 ml alkoholu ( rumu, wódki, whisky) Dodatkowo 20 ml naparu kawowego ( 1 łyżka kawy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody malinowe 211

pyszne ! No i ten zapach świeżych malin... Poezja :-) Domowe lody malinowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 350 g malin Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody porzeczkowe 146

całkiem zamortyzowała ! A  przede mną kolejne wyzwania :-) Domowe lody porzeczkowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody morelowe 129

lodami. Eksperyment się udał, na pewno będę powtarzać ! Lody morelowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody wiśniowe 136

Następnym razem przetestuję wersję  z wiśniami przetworzonymi. Domowe lody wiśniowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g wiśni + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 425

Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków

Kulinarne przygody Gatity
Jesienny sernik dyniowy 199

łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250  g  pieczonej dyni 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki mąki pszennej Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa szarlotka z bezą 150

Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z pomarańczową konfiturą 195

mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka   domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier ( około 250 g cukru pudru

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody pomarańczowe 138

więc pora na lody znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki:  3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru   Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw nad garnkiem ścieramy

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 277

szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka   domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 169

Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego  Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie: Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z wiśniami 186

Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Z zimnego masła

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 185

mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy cukier waniliowy Kruszonka: 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 40  g roztopionego masła Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami 142

orzechami Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maliny w syropie 421

Maliny w syropie jest wart wypróbowania! Składniki na maliny w syropie (5 słoiczków 400 ml): - 5 x po 400 ml malin - 1 i 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego - 1/2 szklanki cukru kandyzowanego - 1 i 1/2 litra wody Sposób przygotowania: Przygotowujemy syrop z wody i cukru, gotujemy aż stanie się gęstawy. Maliny płuczemy na sicie, jeśli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na lody malinowe (bez maszynki) 367

Najlepsze domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepszy przepis na lody malinowe bez maszynki Składniki 300 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 250 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Wrzucamy do niego umyte, przebrane maliny, gotujemy aż maliny się rozpadną. Na durszlaku układamy gazę, wlewamy maliny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche babeczki z owocami 190

takie małe urocze słodkości. Bardzo trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Składniki: 125 g margaryny 1,5 szklanki mąki 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem: 200 ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki cytryny gorzka czekolada maliny do dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze lody owocowe bez maszynki 330

Przepis na domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się rozpadną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania