które są też świetną bazą do lodów o innym smaku. 0,5 l. mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (domowej roboty) 5 żółtek 0,5 szklanki śmietany kremówki Krem angielski Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru (1 łyżka) dokładnie roztrzepać. Do żółtek wlewać bardzo powoli gotujące się mleko ciągle mieszając
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepłaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć, aż zrobi się szklisty. Następnie zalać mlekiem. Dołożyć
Grunt to przepis!ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam! Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru migdały w płatkach 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego 250 g margaryny mleczna z mlekiem 1/2-1 szklanki mleko, 2 szkl. domowego musu jabłkowego z cynamonem Jajka ubijamy z 1 szklanką cukru na puszystą masę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwaniliowego (domowej roboty) 10 łyżek kaszy manny Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka margaryny bezmlecznej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na wymiar blaszki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przygotować masę - zagotować mleko owsiane z cukrem, cukrem waniliowym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego herbatniki (typu Petitki) 0,5 tabliczki mlecznej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wsypać cukier, cukier waniliowy i wymieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu lub brandy 500 ml śmietany 30% 25 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru 80 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego cukier puder do oprószenia Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzamy na sicie, przekładamy do miseczki i zalewamy
Rozpustne gotowaniePotrzebujemy 5-7 plasterków sera koziego wędzonego Sos: 1/2 szklanki wody Garść żurawiny 1 łyżeczkę cukru waniliowego domowej roboty (opcjonalnie) Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy aż do wrzenia, następnie wrzucamy żurawinę i często mieszamy. Z racji tego, że jestem człowiekiem niecierpliwym po gotowaniu przez 5 minut ściągnęłam garnuszek z ognia i blenderem zmiksowałam żurawinę. Garnuszek postawiłam
Emcia Pichcitymi pralinkami. ...i co najważniejsze... możemy je przygotować sami... Domowe Kokosowe Czekoladki "Bounty" - Składniki: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej ok. łyżka wiórków kokosowych do posypania Masa kokosowa: 50 g wiórków kokosowych 25 g masła 100 ml mleka 2 łyżki cukru cukier waniliowy Domowe Kokosowe Czekoladki "Bounty" - Sposób przygotowania: Masa kokosowa: Mleko zagotowujemy
Słodka Stronapłynąć. Składniki (na formę 18 cm): biszkopciki do wyłożenia 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 10 g żelatyny 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 150 g malin + garść do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy z cukrami. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i stawiamy w garnuszku na maleńkim
Sto kolorów kuchnimnie!:) SKŁADNIKI (2 porcje) 100g kaszy jaglanej 300 ml mleka ( w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 2 łyżeczki brązowego cukru maliny lub inne ulubione owoce SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać(...)laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić do kaszy, laskę też można dodać do kaszy lub np. wrzucić do słoiczka z domowym cukrem waniliowym). Gotować do miękkości, mieszając co kilka minut, pod koniec gotowania cały czas. Kasza powinna wchłonąć mleko i stworzyć coś na wzór kleiku. Jeśli kasza wiągnie całe mleko i wciąż będzie
DefinicjaSmakuszerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Buchty z nadzieniem Składniki: 250g mąki pszennej 150ml mleka lub wody 10g drożdży świeżych 1 żółtko 3 i 1/2 łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego) 50g masła szczypta soli około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych
Smakołyki BerenikiDzień dobry! Lubicie przygotowywać domowe odpowiedniki rzeczy, które możecie dostać w sklepie? Ja bardzo! Na blogu znajdziecie już na przykład domowy cukier waniliowy, który jest o wiele bardziej aromatyczny niż ten "kupny". Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować domowy ekstrakt waniliowy, który możecie sami wykorzystywać w kuchni, do swoich wypieków, jak również przygotować komuś w prezencie. Jadalny prezent jak się
Pora coś zjeśćzwykły) 1 łyżka cukru waniliowego (domowego) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1/2 kg śliwek cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku
Sto kolorów kuchniDawno temu na blogu pojawił się przepis na domowy cukier waniliowy. Byłam wtedy absolutnie zachwycona tym wynalazkiem, choć "w praniu" wyszło, że bardzo słabo aromatyzuje on ciasta. Taki najzwyklejszy cukier jest idealny do kawy i deserów. Do ciast lepsza jest wysuszona i zmielona laska wanilii lub "resztki" tego cukru, do których ciągle dorzucałam "puste(...)laski, a ostatecznie je z nimi zmieliłam. Ten ma już więcej mocy. W związku z tym jednak postanowiłam zrobić kolejny eksperyment. Domowy aromat waniliowy. Podejrzałam w sieci jak robią je inni i uznałam, że takie proporcje wypróbuję. Większość przepisów opierała się wyłącznie na wódce, ale wypatrzyłam, że niektórzy dodają również odrobinę whisky. Myślę, że ciemny rum też będzie idealny. Same
Kraina Tysiąca SmakówMłyn Kopytowa200 g cukru80 g margaryny2 jajka 3 łyżki płynnego miodu3/4 szkl mleka3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty klik2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa 250 g margaryny1 szkl mleka1 szkl cukru4 łyżki kakaokokos do obtoczeniaPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem
Ala piecze i gotuje